wuszy1 17.01.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Witam, mam na oku działkę rekreacyjną na terenie wyrobiska pożwirowego. Jedna trzecia działki to jezioro, brzeg to skarpa - dość wysoka (od 2 do 6 metrów), reszta znajduje się na wzniesieniu, z którego roztacza się piękny widok. Problemem jest brak łatwego zejścia do wody. Można sobie jakoś poradzić z zejściem, u podstawy skarpy jest pas do wody ok 1m szerokości, jednak jest to w chwili obecnej mało funkcjonalne. Co można z tym zrobić? Czy mogę zamówić sobie kilka wywrotek piachu i tam wywalić? Działka wchodzi na około 20m w głąb jeziora (wyrobiska), czy mogę część tego zasypać, żeby zrobić małą plażyczkę? Nie jest to sprzeczne z jakimiś przepisami? Myślałem jeszcze, żeby zamówić jakiś spychacz i spróbować zepchnąć część terenu - stworzyć w ten sposób łagodniejsze zejście. Podłoże na działce jest piaszczyste, więc chyba nadaje się na takie operacje. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 21.01.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Generalnie nie powinieneś zmieniać linii brzegowej bez pozwolenia. Zmiana ukształtowania Twojego terenu - jeśli nie ma to wpływu na sąsiadów lub otoczenie - to już chyba spokojnie. Najlepiej popytaj w urzędzie co oni na to. W razie czego oszczędzisz sobie problemów w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 21.01.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Zepchnąć kawałek działki, skarpa, piach.... nie boisz się, że to może wszystko potem z domem pojechać do jeziora? Po pierwsze bym zrobiła badania geologiczne (i tak trzeba zwykle do pozwolenia na budowę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greta21 23.01.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Na Twoim miejscu popytałabym w urzędzie, lepiej mieć w takich sprawach wszystko oficjalnie;) może udałoby się zrobić jakieś zejście z tego sensowne? może zrób jakiś pomost z drewna na balach kawałek na górze i potem schodki w dół i znowu możesz zrobić pomost z którego będzie już można wejść do wody, albo rozłożyć na nim koc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) A ja bym zrobiła zejście po schodkach + taras nad samą wodą. Bez wielkich robót z przerzucaniem ton ziemi http://bi.gazeta.pl/im/8/2982/z2982748Q.jpg http://www.anthonypaullandscapedesign.com/images/gardens/hombury/6.jpg http://www.anthonypaullandscapedesign.com/images/gardens/hombury/11.jpg Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Albo tu: 12 i 13 zdjęcie:http://www.houzz.com/projects/4754/highland-park-residence-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojbol 27.01.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Co do piachu, to musisz dopytać w urzędzie bo MPZP możesz mieć jakieś obostrzenia na tym terenie. Ja bym na Twoim miejscu zrobił schody w skarpie, utwardził brzeg no i może jakieś molo ? aż sie o to prosi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystek2 01.03.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Lepiej popytaj w urzędzie. To trochę skomplikowane, ale powiem ci tylko, że nawet wtedy kiedy nie załatwisz zejścia do wody to i tak ci zazdroszczę! Zawsze jakoś wejdziesz, a może faktycznie lepiej tego nie naruszać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts