Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka i styro w podłodze a kominek

Scdom

Recommended Posts

U mnie dla świętego spokoju posadzkowiec (posadzkaż/rz?) zrobił 1 x 1 oddylatowany placyk z betonu, tak jak na całej posadzce ze zbrojeniem; w sumie może i niepotrzebnie, bo mój stalowy wkład kominkowy waży ledwie 70 kg (dojdzie do tego niewielka obudowa powiedzmy W 1,5 x Sz 0,9 x G 0,7, no ale kopii kruszyć nie ma co, w ogólnym bilansie co ten 1 m2 bez styro zmieni?

ale generalnie jak wyżej - dobry styro (też mam EPS100) przecież tyle spokooojnie wytrzyma (mi się naprawdę nie chciało z nim i z teściem, który roboty doglądał, dyskutować)

Edytowane przez kater-acme

• 2 weeks później...
Bo na płycie fundamentowej, ktora jest wylana na styropianie stoi caly dom, wiec to, czy stanie tam kominek, czy nie nie ma absolutnie żadnego znaczenia

Dokładnie tak.

Mogą być dwa powody dla których należy rozważyć usunięcie styropianu, jeden to obciążenie, drugi temperatura. Nie rozważamy przypadku płyty fundamentowej bo wytrzymałość w tym wypadku jest wiadoma a oddziaływanie temperatury przy grubości płyty 20cm można pominąć nawet przy konstrukcji akumulacyjnej. W pozostałych przypadkach czyli wylewki, jeśli chodzi o wytrzymałość to martwił bym się o wylewkę a nie styropian, m2 styropianu uniesie spokojnie paletę szamotu. A teraz temperatura, w przypadku obudowy konwekcyjnej w dolnej części tej obudowy występują temperatury nie mające wpływu na wylewkę i styropian. Pozostał przypadek ciężkiej konstrukcji akumulacyjnej na cienkiej wylewce.

Zalecamy aby pod kominkiem nie było styropianu

Niby forum jest dla ludzi i wymiany doswiadczen. W Pana przypadku konczy sie na stwierdzeniu bez poparcia jakimikolwiek argumentami.

Prosze sie nie dziwic, ze w innych watkch, w ktorych Pan pyta moze byc podobnie.