armin2090 21.01.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Witam! Stoję przed wyborem projektu domu. Zapadła decyzja, że bedzie to dom parterowy i to nie podlega zmianie. Z mężem wybraliśmy wstępnie projekt domu Figo WOE1070. (http://extradom.pl/projekt-domu-figo-WOE1070). Proszę o opinie na temat jego funkcjonalności. Czy wprowadzilibyście jakieś zmiany? Wszelkie wskazówki mile widziane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 21.01.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Moja opinia pewnie będzie subiektywna (bo zdecydowanie preferuje domu z poddaszem), ale napiszę co uważam: - mikrołazienka przy wejściu do likwidacji - nie wyobrażam sobie pomieszczenia 1.5m2, poza tym posiadanie 3 łazienek na jednym poziomie to trochę dla mnie lekka przesada - zamiast mikrołazienki powiększenie spiżarni - wejście do spiżarni nie od strony kuchni (wstawienie drzwi od strony kuchni tworzy mnie ustawną kuchnię) - a przecież przejście 1m po coś do spiżarni to nie jest duży problem - nie wiem czy będzie ogrzewać swój budynek, ale kołtownia jest stosunkowo duża - niezależnie od wielkości kotłowni, nie widzę sensu (poza estetyką z zewnątrz) wstawiania okna do kotłowni... - co planujesz na strychu? czy rzeczywiście potrzebujesz lany, żelbetowy strop? - okno w spiżarni... Do oceny projektu dobrze jest też: - mieć MPZP lub warunki zabudowy - powinnaś podać ustawienie budynku względem stron świata (masz okna z każdej strony - nie jest to najlepsze rozwiązanie) A tak zupełnie subiektywnie i mając węża w kieszeni: - nie podoba mi się wizja budowania 2 kominów - dość duża strata powierzchni na komunikację i kotłownię - należy mocno przemyśleć ustawność łazienki (tej środkowej) - zmierzyć pomieszczenie i zorientować się czy rzeczywiście wanna tam wejdzie (o ile ją chcecie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armin2090 21.01.2015 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Projekt spełnia założenia MPZP, z tym nie ma kłopotu. Co do stron świata: wejście - zachód, taras wschód, salon z kuchnią południe. Łazienkę przy sypialni zamierzamy zlikwidować, dzieki temu uzyskamy drugą garderobę do pokoju 1.10. Martwi mnie sypialnia (1.8 ) - ma szer. tylko 2.8 m i powierzchnię 8.8m^2. Chyba warto przesunąć ściankę o 40 cm kosztem korytarza i łazienki...Zgadzam się w Twoją opinią na temat mikrołazienki, ale mój mąż nie chce jej zlikwidować. Chciałam ją usunąć i zrobić nie większą spiżarkę, ale przejście do kuchni. Bo czy otwarta kuchnia to dobry pomysł? Duża kotłownia jest zaletą, ogrzewanie budynku przewidziane jest na paliwo stałe. Sprawdzę czy faktycznie wanna zmieści się w takim ustawieniu, nie zwróciłam na to uwagi.Strop będzie żebeltowy. Strych może kiedyś zaadaptujemy, jeżeli będą na to fundusze Edytowane 21 Stycznia 2015 przez armin2090 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.01.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Popieram parterowy,zgadzam się z poprzednią opinią.Jedyna łazienka z oknem to ta przy sypialni,jeżeli wam to odpowiada to ok.Niestety ale sypialnia mimo garderoby jest naprawdę malutka.Robienie chodów na zaś,lub nie wiadomo kiedy chyba mija się z celem,może składane schody z kotłowni-jest duża czym zamierzacie ogrzewać?Może warto łazienkę przy sypialni powiekszyć o garderobę,garderobę przenieść do dużej łazienki,a w miejscu gdzie teraz są schody zrobić ogólnodostępną łazienkę-ile osób ma mieszkać,gdzie pralnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armin2090 22.01.2015 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 No właśnie pralni nie ma i co najgorsze nie ma gdzie jej zrobić. Chyba jednak ogromnym błędem jest łazienka bez okna. Na spokojnie muszę przemyśleć co z tym zrobić. Dziękuję za rady! Na razie jest nas dwójka, docelowo kiedyś czwórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armin2090 06.03.2015 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Przemyślałam i mam taką propozycję zmian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 te drzwi po skosie - może być niebezpieczne dla wychodzących z pokoju. Nie lepiej oba pokoje dzieci zrobić od południa? Jestem ciekawa jaki do tego domu dobrał piec na paliwo stałe projektant? Jak zwykle przewymiarowany? http://images68.fotosik.pl/678/f6012b3fb796bb62gen.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armin2090 06.03.2015 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Nie mam pojęcia jaki jest piec, nie kupiliśmy jeszcze tego projektu. Mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu w końcu się to uda. Czekamy na "papierki" pod uwagę bierzemy też projekt http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3128/projekt-domu-bagatela-iv-nf40 z tym, że brakuje mi w nim spiżaki w normalnym położeniu. Właśnie stamtąd wzięłam rozwiązanie korytarza... Dziękuje za rady! mam teraz porządny mętlik. Co do stron świata: wtedy salon z kuchnią będzie od północy. I tak źle i tak niedobrze Edytowane 6 Marca 2015 przez armin2090 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Pytam się bo tak naprawdę nowo budowane domy o tak niewielkiej powierzchni jak FIGO są za ciepłe/ za energooszczędne na piec na paliwo stałe. A w tym projekcie pomieszczenie kotłowni jest ogromne. Zamiast niego można byłoby zrobić przestrzenne pomieszczenie z pralnią, suszarnią i graciarnią a ogrzewać chociażby pradem. Zastanówcie się też czy potrzebujecie użytkowe poddasze? Bo w projekcie FIGO są schody, które znów zabierają sporo miejsca. A przy parterówce bez użytkowego poddasza można dać lżejsze fundamenty i lekki strop - czyli wybudować taniej. Ta Bagatela faktycznie bardzo podobna i żaden problem okno w kuchni przenieść na drugi narożnik kuchni. Zwróć uwagę na jeden szczegół - na rzutach Bagateli meble są pomniejszone by pomieszczenia wydawały się przestronniejsze! Np. kanapa a szerokość szafki kuchennej - są takie same, co oznacza kanapę o głębokości 60 cm:) Zwróć też uwagę na słupy podtrzymujące ganek i zadaszenie tarasu. Są bardzo grube bo to pewnie ocieplany beton. A to oznacza, że łączą się z wieńcem konstrukcyjnie i tym samym stanowią potencjalny mostek cieplny. Lepsze są słupy drewniane. http://images67.fotosik.pl/679/cf7de2ba8b76c8a8gen.png Edytowane 6 Marca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 i z prostymi ściankami:http://images67.fotosik.pl/679/943039e346c20149gen.png Chociaż przy dwójce dzieci starałabym się mieć dwie łazienki - jedną z prysznicem a drugą z wanną. Więc można pomyśleć o powiększeniu wc o prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 a w ogole z jakiej strony świata masz wjazd na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armin2090 06.03.2015 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 bandyci z tymi wymiarami! co do zmian, to chyba po prostu nie mam takiej wyobaźni. Wjazd na działkę jest od zachodu. Schody na poddasze chcemy zostawić, niekoniecznie tak obszerne jak w figo, ale niech będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BB1231719514666 17.07.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Witam założyciela tematu i wszystkich pozostałych! Na jakim etapie jesteś z budową FIGO ? Interesują mnie koszty i ilość zużytych materiałów... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts