robert922a 21.01.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Witam wszystkich chciałbym przedstawić mój problem a także poprosić o pomoc w podjeciu decyzji. Mam piec na ekogroszek 25 KW, dom do ogrzania to około 130 m. Budynek nie ocieplony lecz są dość grube sciany bo około 50 cm. Dach jest ocieplony wełną 25 cm. Okna plastikowe wszystkie, instalacja w miedzi, wszystkie nowe grzejniki. Wszystko zakładane około 8 lat temu. Mój problem to że nie moge wyregulować pieca, powstaje dużo spieków, nie ważne jaki ekogroszek, no i przez to jest duze spalanie, tak jak teraz to około 25 kg na dobe. Temperatura ustawiona na 45 stopni, wiem że to mało i szkodzi piecu ale przy wyższej nie wyrabiałbym z kupowaniem ekogroszku. Temperatura szybko spada a piec długo ją podbija, a o stanie wstrzymania nie ma wogóle mowy bo 7 minut i piec znowu rusza. Dlatego dowiedziałem się że można założyć zawór 4 drogowy i że powinno pomóc, ze spalaniem i dogrzewaniem, oto zdjęcia mojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.01.2015 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 kocioł przynajmniej 2 razy za duży, przy obecnej pogodzie potrzeba połowe mocy maksymalnej, wiec kocioł chodzi na 1/5 mocy a jaka jest minimalna moc podana przez producenta? podaj ustawienia sterownika to pewnie ktos pomoże, może za mocno dmucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.01.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Jak wyżej. Kocioł o wiele za duży.Pomyśl, ile energii musisz zużyć, by rozgrzać sam kocioł. Następnie kocioł stygnąc wywala wyprodukowane ciepło w komin...Lepszy jest kocioł na granicy potrzeb + ewentualnie zbiornik buforowy dla lepszego komfortu palenia, lepszego komfortu cieplnego (płynny pobór ciepła na obwód) i wyższej efektywności spalania paliwa. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.01.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Witam wszystkich chciałbym przedstawić mój problem a także poprosić o pomoc w podjeciu decyzji. Mam piec na ekogroszek 25 KW, dom do ogrzania to około 130 m. Budynek nie ocieplony lecz są dość grube sciany bo około 50 cm. Budynek nieocieplony to i spalanie duże ... Ciepło zwiewa ścianami i podłogą ... To że gruby mury wcale nie oznacza że ciepłe ... Co z tego że dach ocieplony jak reszta nie ? Ocieplenie musi być na całości i połączone aby było skuteczne i miało sens . bo obecnie to jest tak jakbyś wyszedł na golasa w zimę na dwór z założoną jedynie czapką i dziwił się że CI jest zimno Masz na grzejnikach glowice termostatyczne ? Jeśli nie to kup i zamontuj i wtedy na kotle dawaj MIMUMUM 50 stopni . Głowice będą regulować grzejnikami. Co widzisz w popileniku ? Jest jakiś niespalony opal ? Jak wygląda wnętrze kotła ? Jest na nim sadza ? Jak masz niespalony opal to zwiększasz przerwę pomiędzy podawaniem opału lub zwiększasz nadmuch , jak masz sadzę to zwiększasz nadmuch lub też zwiększasz przerwę ... I tyle w temacie ... Nie wiem jakie masz temperatury na zewnatrz. U mnie dziś jest -5 stopni . Przy niemalze nieocieplonym domu nie licz na małe spalanie , bo masz spore straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.01.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Budynek nieocieplony to i spalanie duże ... Ciepło zwiewa ścianami i podłogą ... To że gruby mury wcale nie oznacza że ciepłe ... dokładnie ale mając doświadczenie z nie izolowanymi domami.. wiem że kocioł 17 kW palony drewnem śmiało daje radę na ponad 200m2 .. wiem bo od 25/26 lat jest taki u rodziców, kiedyś i u mnie. Nie dość że 17 kW to jeszcze pędzony drewnem, oraz zużycie drewna w żadną zimne nie przeszło nad 30mp drewna .. fakt że kończyło się palić o 22 .. a tylko kiedy mróz ściskał niżej -30 to dyżur cało nocny. Ile jest takich dni ? Do 130 m2 piec na eko groch to 12 kW po full .. na 130 m2 Tego co doradził piec .. trzeba w rzopu kopnąć. Nie wiem jakie masz temperatury na zewnatrz. U mnie dziś jest -5 stopni . Przy niemalze nieocieplonym domu nie licz na małe spalanie , bo masz spore straty ciepła. oczywiście że tak .. ale 25 kW wg przeliczeń starczy na halę sportową, lub na 50m2 blaszaka. Nie mniej wiem dokładnie co to dom bez izolacji oraz z częściową izolacją .. i oba mają grubo nad 200m2 i kotły po 17 kW . W nie izolowanym bez cegieł, w izolowanym częściowo cegły szamotowe .. bo kocioł wypadał 12 kW ale .. to teraz sztuczne zmniejszanie ..mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.01.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Zawór 4D nic Ci w kwestii wielkości spalania nie pomoże. No chyba że przy tych 45 stopniach na zasilaniu masz przegrzaną chatę - wtedy rzeczywiście coś urwiesz. Będziesz mógł ustawić na kotle wyższą temperaturę a na chatę skierować tyle ile Ci potrzeba i w zależności od temp. zewnętrznej regulować temperaturą za 4D bez ruszania temp. na kotle. Jeżeli zaś przy tej temperaturze zasilania masz w chacie temperaturę jaką chcesz mieć - nic nie zaoszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.01.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Może dla odmiany daj szansę popracować swojej instalacji zamiast ją wręcz zarzynać . 45oC na kotle to pewnie 40oC na grzejnikach a te dobrze pracują przy 50-60oC, przy 40oC ledwie zaczynają oddawać ciepło. I nie jęcz, że drogo bo taniej jest tylko w kożuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert922a 22.01.2015 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) no budynek ogólnie jest coś koło 200 m2 ale mieszkalne jest 130 m2. Jak piec ustawie na około 55 lub 60 stopni to 100 kg muszę wsypywać do pieca co 2,5 dnia to już jest przesada. A ustawienia sterownika (tango negro) mam:PrA 20 s Czas pracy podajnikaPau 45 s Czas pauzy podajnika w stanie PRACACdP 25 s Czas pracy dmuchawy w podtrzymaniuPPo 1 Krotność podawania paliwa w podtrzymaniuCoC 10 min Czas oczekiwania w podtrzymaniuOFS 5 Obroty dmuchawy w stanie PRACA *bPo 5 Bieg dmuchawy w podtrzymaniu * Teraz u mnie w domu jest około 23 stopnie, na zewnątrz jest +4.Głowice termostatyczne mam założone na pierwszych 3 grzejnikach.Popielnik musze czyścić co 2 dni bo jest tyle popiołu i taki pozlepiany. Na ściankach jest sadza. Najlepiej jak zrobie zdjęcie i pokaże co i jak. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez robert922a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.01.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) no budynek ogólnie jest coś koło 200 m2 ale mieszkalne jest 130 m2. Jak piec ustawie na około 55 lub 60 stopni to 100 kg muszę wsypywać do pieca co 2,5 dnia to już jest przesada. A ustawienia sterownika (tango negro) mam: PrA 20 s Czas pracy podajnika Pau 45 s Czas pauzy podajnika w stanie PRACA CdP 25 s Czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu PPo 1 Krotność podawania paliwa w podtrzymaniu CoC 10 min Czas oczekiwania w podtrzymaniu OFS 5 Obroty dmuchawy w stanie PRACA * bPo 5 Bieg dmuchawy w podtrzymaniu * Teraz u mnie w domu jest około 23 stopnie, na zewnątrz jest +4. Głowice termostatyczne mam założone na pierwszych 3 grzejnikach. Popielnik musze czyścić co 2 dni bo jest tyle popiołu i taki pozlepiany. Na ściankach jest sadza. Najlepiej jak zrobie zdjęcie i pokaże co i jak. Jak nie masz ocieplenia to grzejesz WSZYSTKO a nie tylko to co sądzisz że grzejesz ... Głowice załóż na WSZYSTKICH grzejnikach i ustaw kocioł na 55-60 stopni .. To podstawa ... Jeśli zwiększając temepraturę kotła mocno Ci rośnie spalania to zapewne z powodu tego że na grzejnikach nie masz głowic termostatycznych . Szczerze mówiąc nie licz na jakiś wielki spadek spalania. Sądzę że jak zamontujesz głowice to masz szansę na jakiś tam spadek spalania , nawet jak kocioł puścić na wyższą tempraturę. Ale na jakiś wielki spadek spalania nie licz bo masz olbrzymie straty ciepła , a spalanie nawet 25kg na dobę to wcale nie dużo jak na grzanie 200m2 nieocieplonego domu ... Niestety cudów nie ma ... Nieocieplony dom lub częściowo = duże spalanie ... I tak ratuje Cię trochę ocieplony dach , bo zapewne inaczej spalanie było by jeszcze większe Jak sądzisz że jakieś "magiczne" ustawienia kotła zmniejszą Twoje spalanie to sie niestety mylisz ... Kocioł spali tyle opału ile potrzbuje dom ,... Jak nie mas niespalonego węgla w popileniku ani mnóstwa sadzy w kotle to znaczy że proces spalania jest prawidłowy .. Obserwuj też jaki jest dym z komina. Czarny = za mało powietrza lub za duża dawka opału. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.01.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 no budynek ogólnie jest coś koło 200 m2 ale mieszkalne jest 130 m2. Jak piec ustawie na około 55 lub 60 stopni to 100 kg muszę wsypywać do pieca co 2,5 dnia to już jest przesada. A ustawienia sterownika (tango negro) mam: PrA 20 s Czas pracy podajnika Pau 45 s Czas pauzy podajnika w stanie PRACA CdP 25 s Czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu PPo 1 Krotność podawania paliwa w podtrzymaniu CoC 10 min Czas oczekiwania w podtrzymaniu OFS 5 Obroty dmuchawy w stanie PRACA * bPo 5 Bieg dmuchawy w podtrzymaniu * Teraz u mnie w domu jest około 23 stopnie, na zewnątrz jest +4. Głowice termostatyczne mam założone na pierwszych 3 grzejnikach. Popielnik musze czyścić co 2 dni bo jest tyle popiołu i taki pozlepiany. Na ściankach jest sadza. Najlepiej jak zrobie zdjęcie i pokaże co i jak. Jeśli palisz kamiennym 25 MJ/kg i masz standardową przekładnię 1,1 to te nastawy podawania węgla są na około 38 kW - najpewniej podajesz za dużo i za długo, dlatego wyrzucasz sporo węgla. Proponuję zacząć od sprawdzenia szczelności palnika, podać węgiel jaki się spala [z której kopalni np. Wesoła, Pieklorz z Piekar, czeski itp] i oszacować zapotrzebowanie budynku na ciepło korzystając z kalkulatora na stronie: http://www.cieplowlasciwie.pl oraz wkleić link do wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert922a 23.01.2015 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) czyli jak mam zmienić ustawienia żeby było dobrze i żeby w domu cieplej było?? no i jak sprawdzić szczelnosć tego palnika? jestem zielony w tych sprawach... oto wynik http://cieplowlasciwie.pl/wynik/k6z a ekoroszek używam ten bo mniej żużli od tego prestige kupowany ze śląska http://i966.photobucket.com/albums/ae146/StrefaBiznesu/barter-ecopower.jpg a tak wygląda popiół z pieca: Edytowane 23 Stycznia 2015 przez robert922a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.01.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Albo źle coś wpisałeś i zaznaczyłeś w tym ciepłowłaściwe , albo masz szałas a nie dom Ale jeśli masz dom z lat 30 , tak jak wpisałeś , to mimo że masz grube ściany to one mają tragiczne właściwości izolacyjne i obecnie sam mur kilka razy cieńszy miałby lepsze właściwości izolacyjne. Jeśli to co wpisałeś jest prawdą to spalasz BARDZO MAŁO jak na taki dom z fatalnymi właściwościami izolacyjnymi . Ale wracając do tematu ... W popielniku masz niespalony opał , więc za dużo podajesz opału albo zbyt krótko jest na palniku. Więc na początek. Zmień : PrA 20 s Czas pracy podajnika Na PrA 10 s Czas pracy podajnika Jakby kocioł nie mógł dojśc do żadanej temperatury to spróbuj zwiększyć obroty dmuchawy z biegu 5 na 6 , a jakby dalej nie dawał rady to powolutko zwiększaj czas pracy podajnika z 10s na np,11 i jeśli dalej problem to powoli zwiększaj , ale pooowoli .. Bo jak dla mnie zbyt dużo opału podajesz i sądzę że 10s podawania to aż nadto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert922a 23.01.2015 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 no miałem ustawione na 12 to bardzo cieżko dochodził do temperatury bo zajmowało około 15 minut zanim dobił te 2 stopnie które spada (histereza jest na 1') a po osiągnieciu temperatury zajmuje mu jakieś 5-7 minut aż znowu się załącza bo temperatura spadła. No budynek jest dość stary, parterowe ściany są z cegły, i z pustaka żużlowego o grubości około 50 cm na pietro jest o grubosci 30 cm z pustaka. Wysokie mam pomieszczenia na parterze bo 3.20 m. Okna tez mam duże i mają troche lat bo około 15 tyle że plastiki. Żadnego ocieplenia innego prócz dachu. Wpisałem wszystko tak jak było do wyboru i jak mam w domu i jakoś dziwnie to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.01.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Jak obniżasz moc kotła (a to robisz skracając czas podawania lub zwiększając przerwę) to normalne jest że kocił dłużej dochodzi do żądanej temperatury. Może i sobie nawet dochodzić kilka godzin , byle doszedł Obniż tak jak pisałem o połowę dawkę podawanego opału i ... obserwuj popielnik. Jak kocioł nie będzie potrafił dojść do żądanej temperatury to dopiero powoli zwiększasz dawkę. Ideałem jest aby kocioł długo pracował i na krótko się odstawiał . Wtedy też ograniczysz sadzę ... Jedynie co to jest szansa na niższe spalanie , bo w popielniku masz niespalony lub lekko spalony węgiel czyli dodatkowe straty. Ale cudów nie ma. Przy takim domu o tak kiepskich właściwościach izolacyjnych Twoje spalanie jest i tak bardzo małe.. Kocioł powinien działać na 50-60 stopni. Inaczej szybko kocioł wywalisz na złom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert922a 23.01.2015 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 ok to jutro zmienie, to on ma chodzić prawie cały czas?? dziwne, ja słyszałem żeby w spoczynku też bym jakiś czas, a wiem że jest niespalony. Piec już u mnie chodzi około 8 lat ale wiadomo że rosa go zje. Bede zmieniał ustawienia i zobaczymy co bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.01.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 ok to jutro zmienie, to on ma chodzić prawie cały czas?? dziwne, ja słyszałem żeby w spoczynku też bym jakiś czas, a wiem że jest niespalony. Piec już u mnie chodzi około 8 lat ale wiadomo że rosa go zje. Bede zmieniał ustawienia i zobaczymy co bedzie Najlepiej gdy kocioł działa cały czas bez żadnego podtrzymania - u mnie czasem tak jest przez kilka dni i temp. jest poniżej zadanej. Gdy zadasz np. 55 a kocioł osiąga 53 i daje dość energii żeby w domu było ciepło, dopala węgiel a kopiec jest ok to jest doskonale ustawiony bo pracuje stale i nie ma strat na podtrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.01.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 czyli jak mam zmienić ustawienia żeby było dobrze i żeby w domu cieplej było?? no i jak sprawdzić szczelnosć tego palnika? jestem zielony w tych sprawach... oto wynik http://cieplowlasciwie.pl/wynik/k6z a ekoroszek używam ten bo mniej żużli od tego prestige kupowany ze śląska Jak już koledzy napisali masz niedopał i wyrzucasz węgiel więc zrób jak doradzili. Co do wyniku to coś źle podstawiłeś [grubość ścian pewnie trzeba by dać te 50 cm] bo przy takim zapotrzebowaniu na ciepło nie spalałbyś 5 ton węgla w sezonie tylko z 10. Ile maksymalnie na dobę spalałeś węgla przy największym mrozie i jakiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert922a 24.01.2015 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 no najwiecej ekogroszku w mrozy spalałem na dobe 45 kg z piecem ustawionym na 55 stopni ale wtedy to ustawienia były porażka bo podawanie było 60 sek a przerwa 150, tak ustawił hydraulik a co do wyniku to podstawiłem że ściany mają 40 cm bo na dole mam 50 a na górze 30 cm to średnia wychodzi 40 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.01.2015 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 45 kg na dobę ekogroszku o kaloryczności 25 MJ/kg to moc około 10 kW przy sprawności 75%, a jeśli miałeś niższą przez złe nastawy to jeszcze mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert922a 13.02.2015 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Teraz mam dość nieciekawy problem, ponieważ spuszczałem wode i troszke przerabiałem instalacje i dopusciłem wody a tu co drugi grzejnik grzeje tylko połowa. Woda przy wypuszczaniu była rdzawa i osad wylatywał też. Też chyba za szybko napusciłem wode i może dlatego to się stało?? Jak można sobie z tym poradzić?? Odpowietrzałem grzejniki chyba z 10 razy, pompke ze 3 razy, i nie mam pojecia co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts