rustin 24.01.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Mam domek z poddaszem użytkowy z garażem ok 145m2 . Będzie palone w kotle dolnego spalanie węglem i drewnem a do CWU najprawdopodobniej będzie pompa powietrza z zasobnikiem i wężownicą która zastąpi bojler ( tak zrozumiałem po rozmowie z hydraulikiem )Na dole jest wiatrołap , korytarz otwarty na salon,wc i kuchnia.W tych pomieszczeniach będzie podłogówka + w salonie i kuchni pod oknem kaloryfery aby szybciej się nagrzało gdy po całym dniu wróci się z pracy. Jest jeszcze spiżarka gdzie nie będzie żadnego ogrzewania. Na górze jest łazienka ,gdzie będzie podłogówka + wiszący grzejnik i 3 pokoje z garderobą i tam będą grzejniki same. Czy takie połączenie zda egzamin ? Pytam dlatego , że wiem, że podłogówka długo się rozgrzewa , czytałem i jest to ok 6h , czy na dole nie będzie zimno ? Druga sprawa , spalanie węgla czy drzewa odbywa się w temp ok 70' a na podłogówkę z tego co wyczytałem ma iść jedynie ok 30' , czy to nie będzie ze sobą kolidowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.01.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) zawor 3 drogowy i po problemiealbo czteroPS można dać pompę podmieszaniaPS2 a może bufor wstawisz? Edytowane 24 Stycznia 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 24.01.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Wymyśliłeś sobie drogi i nieco archaiczny sposób ogrzewania swojego domu. I jeszcze do tego pompa ciepła wyłącznie na CWU. Nie pojmuję, w jaki sposób policzyłeś zasadność takiego systemu . Chyba raczej nie liczyłeś. Będzie drogo i niekomfortowo. Duża inwestycja i walka z kotłem węglowym.Poczytaj wątki o kotłach na paliwo stałe. A jeszcze chcesz wyłączać podłogówkę? Tak to tylko z grzejnikami. Podłogówki się nie wyłącza na kilka godzin. Podłogówka po całości jest lepszym wyborem. Komfort w domu cały czas. Jeśli natomiast hydraulik proponuje taki system to chce naskubać $, albo nie zna się. W takim razie przewiduję że będziesz miał jakieś problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.01.2015 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) dlatego takie zasilanie , bo mam swój las i skład węgla nie daleko gdzie jest dobra cena, więc zasilanie zostaje tak jak mówiłem, nie przeszkadza mi rozpalanie i czyszczenie . to co byś proponował do paliwa stałego, kocioł z dolnym spalanien?podlogowka nie będzie wyłączana, chodziło mi o to że jak nikogo nie będzie w domu caly dzień to. nie. będzie nikt palił.o buforze poczytam Edytowane 24 Stycznia 2015 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.01.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 jak masz las to kociol zgazujacy i bufor (7,5-8 tys zł razem), wyjdzie połowa tego co za wegieldwie pompki 750zł, sterownik pokojowy 100-200złzawor 3 dri chodzi jak na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.01.2015 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) panowie proszę odp na temat nie zawsze będzie czas do lasu pojechać lub zdrowie nie pozwoli.ale pomyśle o takim kotle , dzięki. dlatego takie zasilanie i kocioł jak pisałem drewno węgiel czyli dolne spalanie Edytowane 24 Stycznia 2015 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 25.01.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 - kocioł najtańszy najzwyklejszy górniak co się łatwo rozpala, dużej mocy z dużą komorą zasypową 200L i dużymi wygodnymi drzwiami załadunkowymi tak żeby jednorazowo bez problemu wrzucić 30kg drewna- do tego bufor 1000L z wężownicą CWU w środku- w domku po całości wszędzie podłogówka bo lepiej jej się współpracuje z buforem- na jesień i wiosnę najtańszy najzwyklejszy klima-konwektor czyli PPCi za 1000-2000 zł do CO PS podłogówka zasilana wysokimi temperaturami +40 +50 stopni, żeby szybko się rozgrzewała bo na zasilaniu +30 to trochę sobie poczekasz na komfort termiczny przy taktowaniu mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 "Czy takie połączenie zda egzamin ? Pytam dlatego , że wiem, że ..." Obawiam się, że nie wiesz tylko mniemasz...Co rozumiesz pod pojęciem - zda egzamin?Czy zadziała?Tak.Czy będzie wygodne, przyjazne?NIE!!! Bo...Zapomniałeś chyba CO budujesz.A budujesz dom o stratach nie większych jak 0,3W/ m2 x stK.Innego, gorszego, Ci zbudować nie wolno.Lepszy - tak.Oszacuj zapotrzebowanie na MOC GRZEWCZĄ.(zwykle wychodzi dla -20st około 5-6 kW).Jak chcesz ten kociołek stałopalny pędzić z mocą 1,5 czy 2kW jak za oknem będzie +5stC ?Pomyliło Ci się z domem z cegły pełnej i kamienia polnego , zupełnie nieocieplonym.(Dla takiego domu zaprojektowałeś to ogrzewanie)Zadziała, ale o komforcie - ZAPOMNIJ! Poczytaj o buforach i zrób podłogówkę po całości. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 zawor 3 drogowy i po problemie albo cztero PS można dać pompę podmieszania PS2 a może bufor wstawisz? Jak wyżej + bufor jak najbardziej. Bufor powinien obsługiwać tylko grzejniki a nie podłogówkę... Gdy wracasz z pracy, pełna rura na grzejniki, nawet bez rozpalania kotła... Podłogę i bufor załadujesz ciepłem później... Grzejnikami rozgrzewasz powietrze bardziej lub mniej - w zależności od potrzeb . Na marginesie Całodobowa izotermia nie jest dobra dla prawdziwych facetów.... Lubią ją jedynie tzw. "ciepłe kluseczki w paputkach".. Pozdrawiam Boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.01.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 można grzać bufor i zrobic osobny obieg na grzejniki i osobny na podłogowkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2015 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) sek w tym, że nie będzie gdzie postawić tego zbiornika na bufor 1000l dlatego nie biorę go pod uwagę, na dworze go nie postawie prawda? domek jest jaki jest i go nie powiększe. chyba że można go dać na poddasze do garderoby ?druga sprawa nie chce podlogowki w sypialniach. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.01.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 a są kotły dolnego spalania z tak małą mocą? bo one gorzej znoszą małe obciążenia niż kotły górnego spalania.szykuje sie bardzo ciekawa instalacja, dwa obiegi o różnej temperaturze, do tego zabezpieczyć powrót kotłajak będzie regulował temperaturę w pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2015 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) to jak to rozwiązać? paliwo inne nie wchodzi w grę czyli węgiel i drewno. podlogowki w sypialnych pokojach nie chcemy tylko kaloryfery. bufor ulokować na poddaszu ?nie wiem jak się reguluje temp podlogowki, na kaloryfery chce dać głowice termostatyczne w sumie to głównie ogrzewać dom będą kaloryfery. na górze tylko w łazience podlogowka i na dole w korytarzu, salonie gdzie kaloryfer też będzie i tak samo w kuchni i więc pomieszczen nie ma, pewnie też jeden będzie na korytarzu. podlogowka będzie aby na płytkach było ciepło. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.01.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) szkoda ze nie bufor plus grzałka w 2 taryfie dołożenie bufora spowoduje oszczędności na opale ale trzeba palic tak ze sie ładuje tyle zeby wygrzać bufor i koniec palenia, po ostygnieciu od nowa palic, dzieki temu paliu sie z dużą sprawnością(tak sie pali przy zgazujących), jeśli chcesz palić w sposób ciągły to bufor nie ma sensu ale wtedy jest mniej ekonomicznie.podłogówka w sypianiach nie oznacza że trzeba tam mieć 23 stopnie a zawsze jedna pompa mniej, nowe domy maja podłogę o temp 24 st. to nie stare chaty gdzie musiałoby byc 28st.temp na podloge mozesz regulowac zmieniając recznie temp. na zaworze trójdrogowym termostatycznym, możesz dac zawór z siłownikiem i regulować temp. zasilania sterownikiem z pogodówką, można dać RTL ktory bedzie spowalniał przepływ jak głowica na grzejniku, tylko że RTL nie wie jaka jest temp. w pomieszczeniu, więc pewnie trzeba trochę przestawiać jak się zienia temp. zewnętrzna PS jakby bufor był nad kotlem to chodziłoby na grawitacji, wtedy jedna pompka mniej i nie trzeba zapewnić minimalnej temperatury powrotu, dużo by to uprościło. a nawet jakby była pompka to chyba łatwo by się zrobiło ochronę powrotu bo bufor działałby jak sprzęgło jest masa rozwiązań Edytowane 25 Stycznia 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Trochę info o buforach w pigułce. Tekst ten powstał kilka lat temu, więc zapewne należy go uaktualnić, szczególnie jeśli chodzi o sterowania, natomiast ogólna idea nie ulega istotnej zmianie.http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf Boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2015 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 dziękuje za rady i wytłumaczenie. nie wzbraniam się przed buforem tylko nie ma go gdzie. postawić. chyba, że właśnie nad kotłownia w garderobie, dla. stropu takie obniżenie nie przeszkadza? ( strop teriva). jeżeli nie wyjdzie z buforem to będzie po prostu mniej ekonomicznie i trudno. pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.01.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 to jak to rozwiązać? paliwo inne nie wchodzi w grę czyli węgiel i drewno. podlogowki w sypialnych pokojach nie chcemy tylko kaloryfery. bufor ulokować na poddaszu ? nie wiem jak się reguluje temp podlogowki, na kaloryfery chce dać głowice termostatyczne Z jakiegoś konkretnego powodu NIE dla podłogówki w sypialniach czy poprostu chcecie delektować się widokiem kalafiora po otwarciu oczu ? Jestem tego samego zdania,ze pompę ciepła jedynie do cwu można sobie odpuścić,taniej wyjdzie grzać cwu prądem,oczywiście nie dla hotelu ale dla tradycyjnej rodziny 2+2. Podobnie zresztą jak solary,to już jest wyjątkowy badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.01.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Jeszcze tylko krótkie dopowiedzenie.W instalacji mieszanej, tj .podłogowe + grzejniki, w naszej coraz bardziej dynamicznej strefie klimatycznej o przewadze okresu przejściowego, proporcja podziału mocy pomiędzy podłogę a grzejniki powinna wynosić wg mnie 30 :70. Podłoga niemal neutralna wytwarza "temperaturę bazową", natomiast reakcję na uzyski cieplne + balansowanie temperaturą in plus umożliwiają szybko reagujące grzejniki ścienne lub podłogowe kanałowe. Pozdrawiam i powodzenia Boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 "nie wzbraniam się przed buforem tylko nie ma go gdzie. postawić." No, to wychodzi na to, że zbudowałeś sobie nieoptymalny dom... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 25.01.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 "nie wzbraniam się przed buforem tylko nie ma go gdzie. postawić." No, to wychodzi na to, że zbudowałeś sobie nieoptymalny dom... Adam M. Ilu znasz takich co zbudowali "optymalny? Pozdro Adam_mk. Rustin. Może zamiast kosztownej modernizacji kotłowni polepszyć izolację domu (Nic nie napisałeś jakie dom ma ocieplenie). Zamontować WM. Zrobić podłogówkę po całości i grzać prądem w drugiej taryfie.(bufor z grzałkami). W przyszłości kominek z PW, jak masz darmowe drewno i lubisz palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts