marcinbbb 13.02.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 No ale jakby nie było 150 PLN w kieszeni bo za tyle kupił by 3D i problem z podłogówką rozwiązany. A jakby tak przypiździło -35 na dworze to na podłogę trzeba by dać z 650C ale wtedy chodzenie po domu w butach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 13.02.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Witam, nie jest wykluczone, że w lecie postaram się zrobić rysunek instalacji i poproszę o informację jak najtaniej ją przerobić, by na grzejniki (i ewentualnie c.w.u) szła cieplejsza woda, a na podłogówkę chłodniejsza. Na razie od kilku lat wszystko działa i nie sprawia problemów. On nie może więcej Jak nie, jak tak... Ba, czasem nawet daje jak jest chłodniej... Ja nie pamiętam 40*C na zasilaniu podłogowym u siebie musiał bym powybijać okna. Ja nie muszę,.. A jakby tak przypiździło -35 na dworze to na podłogę trzeba by dać z 650C ale wtedy chodzenie po domu w butach. Nie chcę zasilać podłogówki wodą o temp. powyżej 50 stopni. Po prostu w domu byłoby chłodniej Niepotrzebnie ograniczyłeś się do minus 35 stopni...Nie znasz większych liczb niż 35? Jeśli komuś podłoga za gorąca zawsze może włożyć kapcie... Edytowane 13 Lutego 2015 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Maciej Loret - jak możesz dawać więcej jak 40oC to po co się ograniczasz, ja na podłogę jednego dnia dał bym temperaturę 85oC a później tydzień studził chałupę jaka to oszczędność!Byś odżałował 150 na zawór 3D miałbyś problem z głowy a teraz próbujesz nas przekonać że w Twojej chorobie jest metoda.Rysunek w lato... zrobię Ci schemat mojego układu bez rysowaniaKocioł -> 4D -> 12m rury preizolowanej -> bufor kombinowany rozjazd instalacji CO kaloryfery leci tyle co w buforze. Podłogówka z bufora przez 3D. Wiadomo że są jeszcze jakieś pompy, filtry, zawory ale każdy średnio obeznany z tematem ogarnie instalację bez rysunku. Edytowane 13 Lutego 2015 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Co z tego że działają to powinno Cię martwić bo pokazują że marnujesz energię ,to jest bezsilność domów z samą podłogówką,regulatory dają złudzenie że coś robią a podłogówka i tak dalej grzeje. Nie mogłeś raz wyregulować? Regulatory i siłowniki na podłogówce to rzecz zbędna ,nie szkoda Ci prądu .Wystarczy sterownikiem wyłączyć pompę przynajmniej oszczędza się prąd. Sprawdziłes, pomierzyłes podaj wyniki, a moze uwierze ze to zbędna rzecz, najwiecej jak widzę mają ci do powiedzenia którzy nie mają takich rozwiązań, sami teoretycy, nie mają, nie projektują, nie wykonują, ale wiedzą najwiecej. NIc dziwnego, w Polsce mamy 38 mln fachowców i to w wielu dziedzinach Co do wstępnej regulacji to na ogół tylko wstępna regulacja wg projektu (swojego) daje mi róznice miedzy pomieszczeniami ok 0.5 oC, regulacja dokłdna niweluje nawet tę róznicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.02.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Jeśli dobrze pamiętam, to zgodnie z zaleceniem producenta w instrukcji bądź DTR-ce. 3 lata, to chodzi już u mnie... Idę zobaczyć czy jeszcze stoi Podaj link do tej instrukcji' gdzie producent zaleca 40C na zasilaniu. Kocioł pewnie jeszcze stoi. Mógłby pewnie postac lat kilkanaście, a tu "dychy" moze nie doczekac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Sprawdziłes, pomierzyłes podaj wyniki, a moze uwierze ze to zbędna rzecz, najwiecej jak widzę mają ci do powiedzenia którzy nie mają takich rozwiązań, sami teoretycy, nie mają, nie projektują, nie wykonują, ale wiedzą najwiecej. NIc dziwnego, w Polsce mamy 38 mln fachowców i to w wielu dziedzinach Co do wstępnej regulacji to na ogół tylko wstępna regulacja wg projektu (swojego) daje mi róznice miedzy pomieszczeniami ok 0.5 oC, regulacja dokłdna niweluje nawet tę róznicę. Sprawdziłem ,robiłem pomiary kilka lat temu i odsprzedałem ten złom ,nic to nie daje ,chyba że ktoś ma skopaną instalację wtedy można się ratować ale to też proteza , najlepiej jest raz porządnie wyregulować płyty ogrzewania podłogowego patrząc przez kamerę termo. potem zapominasz o instalacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Producent musiał by wypić pojemność wodną kotła, wódki aby takie brednie napisać 40oC na zasilaniu. Tyle to można wykrzesać z PC, ale kotła na paliwo stałe. Oj poczekamy do lata zobaczymy schemat to okażę się że bojler cwu jest zainstalowana na powrocie z instalacji, a zasilanie idzie do kuchni na zewnątrz budynku niezaizolowaną miedzią. Co za instalator robi zasilanie podłogówki wprost z kotła, słyszałem widziałem że na powrocie grzejników... ale na zasilaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Sprawdziłem ,robiłem pomiary kilka lat temu i odsprzedałem ten złom ,nic to nie daje ,chyba że ktoś ma skopaną instalację wtedy można się ratować ale to też proteza , najlepiej jest raz porządnie wyregulować płyty ogrzewania podłogowego patrząc przez kamerę termo. potem zapominasz o instalacji . Mógłbys zaprezentowac wyniki tych pomiarów, jakos tak mam ze nie wierze na słowo, moze to skrzywienie zawodowe, tu na forum jest sporo takich którzy wykonywali pomiary, nawet rzekomo ponosząc duze koszty, ale konkretów nie chcieli zaprezentowac, z niewiadomych powodów. Edytowane 13 Lutego 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 13.02.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Maciej Loret - jak możesz dawać więcej jak 40oC to po co się ograniczasz Bo w eksploatacji moja metoda jest trochę tańsza. Byś odżałował 150 na zawór 3D Być może odżałuję... Wystarczy jak zawór położę w kotłowni koło pieca? Podaj link do tej instrukcji' gdzie producent zaleca 40C na zasilaniu. http://www.ekoenergia.eu/?kociol-kgs-ceramik,6 Kocioł pewnie jeszcze stoi. Mógłby pewnie postac lat kilkanaście, a tu "dychy" moze nie doczekac... Stoi... Kamień spadł mi z serca... To w końcu 3-4 lata czy "dycha"? Edytowane 13 Lutego 2015 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Maciej Loret:Ale Ty nawet nie starasz się być tani w ogrzewaniu... kisisz opał, mój kocioł chodzi na 3,5kW a Twój na 1kW kisząc więcej niż mój przy grzaniu. A pisanie że kocioł chodzi od 40oC to już w ogóle masakra, mojego nie puścił bym przez 4D na 42oC a ty robisz to od 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 14.02.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 jeżeli kocioł ma ceramiczny deflektor i ceramiczne okładziny komory spalania to co konkretnie ma tam korodować ?? widział ktoś kiedyś zardzewiały piec kaflowy ?? tam też walczy się o maksymalne obniżenie temperatur spalin w kominie i jakoś po 100 lat takie kaflaki stały PS biedny boguś, znowu zaczeło sie masowe kasowanie jego postów, znowu nikt nie dał mu wiary, znowu ogólnoświatowy spisek dybie na jego dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.02.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Taaa? Nie zauważyłem. Przewinąłem wątek od początku. Jest w wątku całkiem sporo moich wpisów... asolt. Żadne regulatory nie sprawią, że grzejąca podłoga przestanie grzać, gdy potrzeby grzewcze domu wynoszą "0" -zero a tym bardziej gdy są w minusie tj, gdy pojawia się uzyski ciepła.Kilka dni słonecznych pod rząd oznacza, że całe zmagazynowane w posadzce ciepło idzie na straty. Lubisz cyfry i konkrety..Policz, ile ciepła wyemituje 100 m2 posadzki betonowej o masie 200 kg/m2 przy dT 1 oC (dla lepszej wizualizacji pytania - posadzka 21 oC, powietrze w pomieszczeniach 20 oC), by schłodzić się do temp. wnętrz tj. 20 oC? PozdrawiamBogusław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 14.02.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Ale Ty nawet nie starasz się być tani w ogrzewaniu... kisisz opał Być może... Nie rozumiem słowa kisisz... Jeśli chodzi o koszt ogrzewania, to nie jest źle bo po zmianie z mieszkania na dom, nie mam różnicy w kosztach ogrzewania... Na pewno mogłoby być lepiej. Za wszelkie rady dziękuję (bez sarkazmu), zarówno dotyczące ekonomii oraz techniki w mojej instalacji c.o. i c.w.u. Mam straszną ochotę na pompę ciepła, ale koszty są w chwili obecnej dla mnie ogromne, więc raczej pójdę w modernizację istniejącego stanu... Ale to na spokojnie w okolicach wiosna lato - założę nowy wątek i będziesz mógł się tam wyżywać... A pisanie że kocioł chodzi od 40oC to już w ogóle masakra, mojego nie puścił bym przez 4D na 42oC a ty robisz to od 3 lat. Przepraszam, postaram się już tego nie pisać... Ja robię od 3 lat, mój poprzednik również to robił (nie pytałem jak długo, ale dom był zasiedlony chyba w 2009r, więc pewnie 2-3 lata). Od niego dostałem instrukcję jak tego używać, bo moja dotychczasowa styczność z węglem była taka, że przez 20 lat mieszkałem w sypialni górniczo-elektrownianej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.02.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 http://www.ekoenergia.eu/?kociol-kgs-ceramik,6 Stoi... Kamień spadł mi z serca... To w końcu 3-4 lata czy "dycha"? Ja nie pisałem o 3-4latach. Po prostu będzie pracował krócej, niż w "zdrowszych" warunkach. Ale jeśli chcesz zaryzykować zywotnośc kotła zyskując w zamian marne oszczędności.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 14.02.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Ja nie pisałem o 3-4latach. Ty - nie. Ktoś tak napisał kilka postów wyżej. Po prostu będzie pracował krócej, niż w "zdrowszych" warunkach. Ale jeśli chcesz zaryzykować zywotnośc kotła zyskując w zamian marne oszczędności.... Jak marne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.02.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 A jakie mogą być ? I tak aby ogrzać dom musisz dostarczyc mu pewną ilość energii. Czy podgrzewasz wodę do 40C, czy 55C (z cieplejszym powrotem) to rożnica jest niewielka. Moze sie jeszcze okazać, że przy 55C będzie miał lepszą sprawnośćKomin tez nie lubi takiego kiszenia spalin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.02.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Up...Żadne regulatory nie sprawią, że grzejąca podłoga przestanie grzać, gdy potrzeby grzewcze domu wynoszą "0" -zeroa tym bardziej gdy są w minusie tj, gdy pojawia się uzyski ciepła.Kilka dni słonecznych pod rząd oznacza, że całe zmagazynowane w posadzce ciepło idzie na straty. Może ktoś policzy? Cyfry i konkrety...Ile ciepła wyemituje 100 m2 posadzki betonowej o średniej masie 200 kg/m2 przy dT 1 oC? (posadzka 21 oC, powietrze w pomieszczeniach 20 oC), Lub prościej: 1/. Ile ciepła wyemituje 20 tonowa płyta betonowa, przy schłodzeniu się o 1 oC?2/. Jakiej masie opału (przyjmijmy kaloryczność np. pelletu) odpowiada wyemitowana przez tę posadzkę ilość ciepła (na każdy 1 oC dT)? PozdrawiamBogusław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.02.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Up... Żadne regulatory nie sprawią, że grzejąca podłoga przestanie grzać, gdy potrzeby grzewcze domu wynoszą "0" -zero a tym bardziej gdy są w minusie tj, gdy pojawia się uzyski ciepła. Kilka dni słonecznych pod rząd oznacza, że całe zmagazynowane w posadzce ciepło idzie na straty. . Oooo..... A konkretnie, to gdzie ono sobie "idzie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.02.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Potrzeby grzewcze = "0" Słoneczko świeci i ostro grzeje, niestety tylko miejscowo... Nie chcemy żeby cokolwiek grzało w domu, kiedy nie chcemy, bo i po co.Chcemy tylko wówczas, kiedy chcemy. Najpierw w powietrze (część także w dół, w podłoże wskutek braku odbioru z góry), potem fiuu - w świat... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 15.02.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 zanim znowu wytną i skasują bogusława odpowiem, te wymierne zyski finansowe to całe 43gr rocznych oszczędności szczegóły wyliczeń w wątku jakie grzejniki najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts