Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + grzejniki a paliwo stałe

rustin

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ilu znasz takich co zbudowali "optymalny?

I od tego są właśnie forumy budowlane,żeby przed budową uczyć się budować a nie słuchać Kaziów z wioski,że wungiel jest najtańszy,że podlogówka nie grzeje a w sypialni jest szkodliwa,że instalacja to tylko kalafiory bo jak inaczej,że wentylacja grawitacyjna jest spoko,że 12cm styropianu na ścianie to już za dużo itp.mity i gusła miejscowych szamanów.

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no widzisz Adam gdybyś projektował domy nie było by tego problemu.

dlatego chce grzejniki ponieważ one szybciej oddadzą ciepło tak jak Bogusław pisał.

dlaczego nie w sypialni? nie wiem czy coś było nie tak u znajomych gdzie spałem w pokoju ale czułem jak bije ciepło w koło łóżka, duszności jakieś, nie weń jak to opisać, nie chce i tyle.

Gość Arturo72

I piękny przykład na taką sytuację:

Pytam dlatego , że wiem, że podłogówka długo się rozgrzewa , czytałem i jest to ok 6h

Przecież to bzdura bo ciekawe czemu ma się aż tak długo rozgrzewać ? Jakieś powody ?

Podłoga grzeje cały czas chyba,że ktoś swój dom traktuje jako letniskowy i przyjeżdża do niego tylko na ferie zimowe ale wtedy to i tak musi rozgrzac podłogę tylko jeden raz.

Nowy dom przez 24h od zaprzestania grzania traci ok.1-1,5st.C,czy ktoś użytkujący dom normalnie w zimie wyłącza ogrzewanie ?

Gość Arturo72

dlatego chce grzejniki ponieważ one szybciej oddadzą ciepło tak jak Bogusław pisał.

Jakiś konkretny powód dla którego będziesz zmuszony szybciej (??) nagrzac pomieszczenie ?

dlaczego nie w sypialni? nie wiem czy coś było nie tak u znajomych gdzie spałem w pokoju ale czułem jak bije ciepło w koło łóżka, duszności jakieś, nie weń jak to opisać, nie chce i tyle.

Znajomi pewnie byli zmuszeni puszczać dużą temp. w podłogę i dlatego przegrzewali cały dom.

Strzelam,mieli ekogroszek w domu ?

U mnie w sypialniach jest o 1-1,5st.C chłodniej niż w salonie.

"dlatego chce grzejniki ponieważ one szybciej oddadzą ciepło tak jak Bogusław pisał."

Rozumiem.

Zbudowałeś bieda-domek, co ciepełka zatrzymać nie umie, co wolno nie stygnie i który musisz grzać SZYBKO!

Ale to był Twój wybór.

Adam M.

Czy takie połączenie zda egzamin ? Pytam dlatego , że wiem, że podłogówka długo się rozgrzewa , czytałem i jest to ok 6h , czy na dole nie będzie zimno ? Druga sprawa , spalanie węgla czy drzewa odbywa się w temp ok 70' a na podłogówkę z tego co wyczytałem ma iść jedynie ok 30' , czy to nie będzie ze sobą kolidowało ?

Jak widać pytasz tylko po to aby ktoś potwierdził Twój wybór - przecież już postanowiłeś.

Odnośnie podłogówki to prawda, że rozgrzewa się długo - nie 6 godz a kilka lub nawet kilkanaście dni przy niektórych systemach podnosi temp domu o kilkanaście *K, za to jest najlepszym systemem w utrzymaniu stałego komfortu cieplnego w domu. Jeśli wymagasz sporych różnic temp w niektórych pomieszczeniach to najszybciej temp powietrza w pomieszczeniu podnosi klima - u mnie w sypialniach podłogówka utrzymuje stałą temp 19,0 -19,5*C, natomiast klima szybko podnosi temp na żądanie do 24-25*C - kaloryfer tego nie zrobi.

U siebie mam mam gaz, kominek, solary i klimę - sam decyduję kiedy i z jakiego nośnika energii skorzystam aby zapewnić odpowiedni komfort termiczny.

Jeśli miałbym instalować tradycyjne grzejniki to pomyślałbym o klimakonwektorach.

"dlatego chce grzejniki ponieważ one szybciej oddadzą ciepło tak jak Bogusław pisał."

Rozumiem.

Zbudowałeś bieda-domek, co ciepełka zatrzymać nie umie, co wolno nie stygnie i który musisz grzać SZYBKO!

Ale to był Twój wybór.

Adam M.

A mógłbyś wrzucić swój jakiś dziennik budowy ,czy coś w tym stylu aby zobaczyć jak to się robi na bogato ?

Edytowane przez rustin

Gość Arturo72
A mógłbyś wrzucić jakiś dziennik budowy ,czy coś w tym stylu aby zobaczyć jak to się robi na bogato ?

A mało masz na forum ?

Zwłaszcza wśród inwestorów grzejących prądem ?

A np mój ?

Gość Arturo72
Co chciałem się dowiedziałem i w sumie temat można zakończyć. Oczywiście będzie jeszcze dywagować po co na co i czemu nie. Ja za wszystko dziękuje przede wszystkim BrodowskiG ,mpoplaw i boguslaw . Przynajmniej oni coś wnieśli do tematu o co pytałem a nie się mądrzyli.

Zatem powodzenia przy budowie domu,który wymaga szybkiego dogrzewania ;)

Nie rozumiem takich ludzi na forum , którzy zamiast pomóc i coś wnieść do tematu to piszą coś co jest wiadomo i nie da się zmienić. Po co ? Szydzą ? Posty nabijają ?

"nie wzbraniam się przed buforem tylko nie ma go gdzie. postawić."

No, to wychodzi na to, że zbudowałeś sobie nieoptymalny dom...

Adam M.

Dobrze wiem, że mam za małą kotłownie i w czym ta wypowiedź miała mi pomóc ? Brak słów.

Gość Arturo72
Nie rozumiem takich ludzi na forum , którzy zamiast pomóc i coś wnieść do tematu to piszą coś co jest wiadomo i nie da się zmienić. Po co ? Szydzą ? Posty nabijają ?

Dobrze wiem, że mam za małą kotłownie i w czym ta wypowiedź miała mi pomóc ? Brak słów.

W każdej wypowiedzi masz pomoc,trzeba umieć dostrzegać to,ty tego nie widzisz.

Wymyśliłeś sobie drogi i nieco archaiczny sposób ogrzewania swojego domu. I jeszcze do tego pompa ciepła wyłącznie na CWU. Nie pojmuję, w jaki sposób policzyłeś zasadność takiego systemu :o. Chyba raczej nie liczyłeś.

Będzie drogo i niekomfortowo. Duża inwestycja i walka z kotłem węglowym.Poczytaj wątki o kotłach na paliwo stałe.

A jeszcze chcesz wyłączać podłogówkę? Tak to tylko z grzejnikami. Podłogówki się nie wyłącza na kilka godzin.

Podłogówka po całości jest lepszym wyborem. Komfort w domu cały czas.

Jeśli natomiast hydraulik proponuje taki system to chce naskubać $, albo nie zna się. W takim razie przewiduję że będziesz miał jakieś problemy.

Edytowane przez Arturo72

no widzisz Adam gdybyś projektował domy nie było by tego problemu.

Wszystko można spieprzyć , nawet podłogówkę w sypialni. Od roku śpię w sypialni z podłogówką i za żadne skarby nie zamieniłbym się na kaloryfery .

Gość Arturo72
Byłbym wdzięczny gdybyś pomógł mi dostrzec pomoc w tej wypowiedzi :)

Przecież prawdę napisał,czemu nie pomyślałeś o tym przed budową ?

Do podłogówki i nowego domu nie potrzeba dużego bufora,uparłeś się na drogą instalację mieszaną i bezsensowne grzejniki.

Każdy Ci to mówi a ty swoje.O jaką pomoc ci chodziło ?

Przecież prawdę napisał,czemu nie pomyślałeś o tym przed budową ?

Do podłogówki i nowego domu nie potrzeba dużego bufora,uparłeś się na drogą instalację mieszaną i bezsensowne grzejniki.

Każdy Ci to mówi a ty swoje.O jaką pomoc ci chodziło ?

Pytam co wniosło to do tematu ? co , że prawdę powiedział ? A co ja nie wiem , że za małą mam kotłownię , weź się zastanów.

A po zatym napisałem , że skoro można bufor dać na poddasz to pewnie tak się zrobi.

Twoje wypowiedzi tak samo nic nie wnoszą, no chyba , że prawdę , że kotłownia za mała :bye: