BrodowskiG 25.01.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 praktycznie wszystko kłada na podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2015 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 "A mógłbyś wrzucić swój jakiś dziennik budowy ,czy coś w tym stylu aby zobaczyć jak to się robi na bogato ? " Nie...Bo widzisz...Jak mi kto zleci rozwiązanie takiego problemu, to staram się go rozwiązać DOBRZE!Były już domy grzane tylko prądem, tylko węglem, wszystkim wraz z fotowoltaiką, pompami ciepła i ... trocinami...Zbudowałeś sobie kilka pokoików zlepionych w "funkcjonalną" całość i twierdzisz - ze to DOM!A to, jak się okazuje - nie jest prawda!Wiele osób w tym wątku usiłowało Tobie na ten fakt otworzyć oczy - masz ten PIERWSZY dom, ... dla wroga...No to zostało wybudować jeszcze tylko dwa: ten dla przyjaciela i ten dla ciebie...Może to i przykre, ale, jak czytam - prawdziwe. Szlag Cię trafia, że ogół nie pieje z zachwytu nad zgłoszonymi pomysłami na ogrzewanie tego "domu".Chwalisz tych, co Ci przyklasnęli...Chętnie sprzedadzą Ci swoje wyroby i całość zadziała tak, jak chcesz.Ale Ty nie chcesz optymalnie (o czym nie wiesz) tylko tak, jak WIESZ.Zamówisz, zapłacisz, dostaniesz, zadziała...Ale...Nie pisz nam tu, - ze to rozwiązanie IDEALNE. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2015 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 nadal nie wiem w czyn pomagaja twoje wypowiedzi, któryś raz pisze, że wiem że nam za mała kotłownię i nie twierdzę że moje rozwiązanie jest dobre ale nie mam gdzie wstawić buforu, chyba że poddasze. a ty mi wysakujesz że źle wybudowane, no to pewnie teraz pójdę ściany burzyć. masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2015 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 szlag to mnie trafia na takich jak ty, że wymadrza się , mimo to, że zdaje sobie sprawę, że budynku już nie poprawi ale co tan, trzeba napisać 10 razy że so dupy bo napewno to pomoże w rozwiązaniu problemu z np ulokowaniem buforu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2015 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Rozważyłeś "przyklejenie" go (ten bufor) do kotłowni od zewnątrz w dobudowanej i solidnie ocieplonej "klatce"?Też takie rozwiązania były i nawet pomagałem je zrealizować... MASZ DOM DROGI W UTRZYMANIU BO TAKI ZBUDOWAŁEŚ!!!Jesteś skazany na drogie nośniki lub na "klejenie w gównie".Co mam doradzić?SPYCHACZ?!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2015 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 nie rozważałem bo jak do tej pory to się mądrzyles a nie pomysły podsuwales i rozwiązania. zastanawiam się nad ta garderobie nad kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2015 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Masz całą resztę poza kotłownią...Jak masz gdzie - dobuduj obok domu!Myślisz , ze Ty jeden masz TEN problem?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233283-Wyprowadzka-kot%C5%82owni-z-domu-pro%C5%9Bba-o-pomocTu jest 13 stron na ten temat... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.01.2015 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 " zastanawiam się nad ta garderobie nad kotłownia " Wiesz, mam nadzieję, ze to jest "sto "U" rurek" do obsłużenia, odpowietrzenia, pamiętania o nich... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 26.01.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 A masz Ty miejsce na kociołek z podajnikiem?Do tego wymiennik ciepła / zawór 3D i bojler ok 120 do CWU.Będziesz miał stałą temp. w domu i tanią eksploatacje.Ma tak wielu moich znajomych i nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.01.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 "Żebyś ty jeszcze pisał po polsku... " Żebyś Ty pamiętał co w szkole na fizyce gadali..."U" rurka to taka rurka wygięta w "U".Jak ustawisz na dół - trudno z niej co wylać.Jak odwrotnie - trudno tam co nalać. Bufor piętro wyżej jak kocioł to napęd grawitacyjny ładowania z kotła ale też pełno rurek, które tam być muszą.W pełni możliwe do zrealizowania. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.01.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Coś jeszcze...Jak nie chcesz być przywiązany do tego kotła jak pies do budy - tylko podłogówka po całości!Bufor na jej potrzeby gromadzi od 90stC do 30stC to jest w przedziale 60stC.Dla kaloryferów jest od 90stC do 55stC czyli 35stC.To oznacza ciągłe palenie, bo "zapasu" nie masz a jedynie gaszenie pików mocy kotła. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.01.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Możliwe , że było coś źle zrobione. W takim razie , poczytam i możliwe , że zrobię i na to jakieś panele, można ? Jest na tym Forum taki watek "Co byś zmienił(a), budując jeszcze raz" Długi wątek, ale w oczy rzuca się "podłogówka na całości" Jest mnóstwo postow mówiacych o tym, że w drugim domu byłaby podłogówka na całej powierzchni, a nie spotkalem się z wpisem, że ktos teskni za kaloryferami. Ten wątek byl jednym z pierwszych, które przeczytałem po rejestracji na Forum. Do tego kilka dzienników budowy. To nie zajmuje wiele czasu, ale wystarczy, żeby powiedziec hydraulikowi, czego sie oczekuje i wymaga, a nie żeby przytakiwać jego koncepcjom. I nie trzeba pózniej zakladać takich watkow, jak Twój i utyskiwać, że nie wszyscy pomagają. Ileż razy w końcu mozna prostowac te same błedy i mity ? Edytowane 26 Stycznia 2015 przez fotohobby Brak "nie" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 26.01.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Zatem wyjaśnij co to znaczy "tania eksploatacja" a przy okazji ile kosztowała i ile kosztuje Cię ta "tania eksploatacja" Ile energii zużywasz na ogrzewanie ? Na 145 m2 3 tony węgla wg. mnie to jest tania eksploatacja. I mniej więcej tyle powinien zużywać nowy dom o takim metrażu. Nie wiem jak jest w tym przypadku bo nie znam OZC. Nie wiem ile zużywam energii na ogrzewanie bo dopiero 2 tygodnie ogrzewam dom i wygrzewam posadzki. Z OZC na samo CO mam 4500 kWh/rok ale coś mi się nie chce wierzyć w ten wynik - zbyt optymistyczny. Zobaczymy w praktyce jak to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.01.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Na 145 m2 3 tony węgla wg. mnie to jest tania eksploatacja. I mniej więcej tyle powinien zużywać nowy dom o takim metrażu. Nie wiem jak jest w tym przypadku bo nie znam OZC. Nie wiem ile zużywam energii na ogrzewanie bo dopiero 2 tygodnie ogrzewam dom i wygrzewam posadzki. Z OZC na samo CO mam 4500 kWh/rok ale coś mi się nie chce wierzyć w ten wynik - zbyt optymistyczny. Zobaczymy w praktyce jak to będzie. To faktycznie "tania eksploatacja" zwłaszcza przy ekosyfie. Niektórzy grzejacy prądem płacą mniej. Ja zuzylem w zeszłym sezonie na ogrzewanie 1900kWh w G11 co dało mi jakiś 1000zl,w tym w G12 będzie to ok.500zl a z cwu ok.1000zl. Bez syfu w domu. Mogę być zadowolony ? Czemu mam tak dużo postów ? Bo juz na dwa lata przed budową uczylem sie i "budowalem wirtualnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 26.01.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 1000 zł powiadasz. Gratuluje i zazdroszczę.Też byłbym zadowolony z takiego wyniku.(Ale nie zapominajmy że tegoroczna i zeszła zima jest wyjątkowo ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.01.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 " ciekawe czy taki mądry był byś jakby cię zapytałem z dziedziny której ja się znam " Pytaj...Ja dużo czytam a myślenie mnie nie boli.Lubię się uczyć i mam gdzie i jak sprawdzić praktycznie wiele wyczytanych informacji.No i jestem fizykiem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.01.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 1000 zł powiadasz. Gratuluje i zazdroszczę. Też byłbym zadowolony z takiego wyniku. (Ale nie zapominajmy że tegoroczna i zeszła zima jest wyjątkowo ciepła) Spoko,sąsiad w nowym domu obok,mniejszym o 10m2 zeszłej zimy spalił 3t ekosyfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 26.01.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Spoko,sąsiad w nowym domu obok,mniejszym o 10m2 zeszłej zimy spalił 3t ekosyfu. Ja bym się cieszył gdyby moi sąsiedzi palili ekogroszkiem. Niestety palą czym popadnie. Ale wróćmy do wątku. Zagadnienie: podłogówka + grzejniki a paliwo stałe. Jak by to rozwiązać...? rustin czeka na Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.01.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Po pierwsze zrezygnować z kaloryferów Póżniej będzie można ograniczyć pojemnosć bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.01.2015 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 a co do tematu. Możliwe , że wszędzie będzie podłogówka tylko teraz muszę sprawdzić czy wejdzie tyle wylewki + styro , bo nie było tak zakładane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts