Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + grzejniki a paliwo stałe

rustin

Recommended Posts

animuss to co z CWU w lecie ?

To wystarczy zmienić kocioł na zasypowy dolniak z ceramiką taki proponuję :

http://www.p2ar.pl/oferta-kotłów/kus/

W nim możesz śmiało drewno jarać i dopalać gaz .

Bufor trzeba by obliczyć ,możesz przyjąć na ;) 10 l na 1 m2 chałupy + podłogówka .

W lecie będziesz grzał grzałką i czasami spalisz śmieci -makulaturę (a co tego lata jest 4 miechy raptem i latem bierze się chłodniejsze prysznice) .

Pompę sobie daruj .

Bzdurą jest posiadanie instalacji mieszanej.

I nic do tego nie ma okres przejściowy,po prostu nastawiasz w domu odpowiednią temperaturę i taka jest o kazdej porze roku.

Wróć na tamten wątek i przeczytaj jeszcze raz .:rolleyes:

Edytowane przez animuss

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzałką tzn ?

10l x 114m2 ( bez garażu i kotłowni ) =1140l to bufor 1000l czy trzeba większy ?

Kupisz zasobnik 200-250 lit .na 4 osoby z jedną wężownicą i grzałką ,wężownicę podepniesz pod kociołek na paliwo stałe a grzałka będzie grzać bojler w lato jak nie będziesz chciał rozpalić .

Bufor 1000l będziesz ładować kociołkiem na paliwo stałe w sezonie grzewczym ,te 1000 litrów wody to jest troszkę za mało dlatego ,część akumulacji przejmie podłogówka .

Gość Arturo72
to jeszcze zapytam czemu pompą powietrza z wezownica to lipa i odradzasz? u mnie koleżanka ma w pracy i zadowolona jest. dała coś ok 4 tys z zasobnikiem 200l

Ile zużywała energii na grzanie cwu prądem a ile teraz ?

Edytowane przez Elfir

wcześniej na cwu paliła w centralnym , pytałem specjalnie ile. idzie na prąd to mówi że prawie nie ma różnicy jak pompy nie miała, stąd się wziął pomysł o tej pompie. niby na dobę jeżeli caly czas grzeje to 2kw ciągnie czy jakoś tak. Edytowane przez Elfir

to jeszcze zapytam czemu pompą powietrza z wezownica to lipa i odradzasz? u mnie koleżanka ma w pracy i zadowolona jest. dała coś ok 4 tys z zasobnikiem 200l

To Chińskie wynalazki są za taką kasę , napisz na priva do SUSPENSER on kupił i po roku przeliczał opłacalność , wpisy robił w zeszłym roku ale teraz trudno to znaleźć.

(...) Bufor 1000l będziesz ładować kociołkiem na paliwo stałe w sezonie grzewczym ,te 1000 litrów wody to jest troszkę za mało dlatego ,część akumulacji przejmie podłogówka .

Ważne zdanie. Zarówno pojemność cieplną posadzki jak i buforu wodnego powinno się postrzegać łącznie.

Formułowałem to kiedyś jako "zasadę jednego buforu", inaczej mówiąc "zasadę jednego magazynu".

Z zasobów wodnego zbiornika ciepła (buforu nadmiaru mocy kotła), można szybko korzystać w pełnym zakresie jego pojemności cieplnej, korzystanie z nadmiaru ciepła zgromadzonego w posadzce betonowej ( czyli tzw. podłogówka) odbywa się powoli oraz w sposób pozostający poza kontrolą.

Nie ma sensu tworzyć jednego magazynu ciepła, które następnie będzie przesuwane do drugiego magazynu ciepła, mniej dyspozycyjnego.

Ciepło dla rodzin żywych, dynamicznych, wielopokoleniowych, otwartych winno być magazynowane w sposób zapewniający szybki do niego dostęp w tym możliwość całkowitego zatrzymania procesu grzania. Zatem proporcje udziału poszczególnych frakcji ciepła każdy musi sobie dobrać indywidualnie, mając na uwadze zmianę proporcji w trakcie sezonu grzewczego a także w miarę upływu lat i rodzinnych zwyczajów.

Pozdrawiam

Bogusław

Również ważnym aspektem jest to w jaki sposób podłogówka będzie "wpięta" w układ centralnego ogrzewania.

Jeżeli osobny system - rozdzielacz, oprzyrządowanie, pompa będzie działał każdy sposób rozmieszczenia

Wpięcie z grzejnika bo i z takimi się spotykam - tylko minimalne długości obwodów

Gość Arturo72

Pozdrawiam

Bogusław

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie i komfort cieplny w domu.

Co chcesz i o ile "szybko" grzać jak nowy dom traci 1-1,5st.C po 24h od wyłączenia ogrzewania ?

Mój traci po 10h niegrzania 0,4st.C. z 23,1 na 22,7 bo grzeje tylko w taniej.

Co mam szybko podgrzewać ?

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie i komfort cieplny w domu.

Co chcesz i o ile "szybko" grzać jak nowy dom traci 1-1,5st.C po 24h od wyłączenia ogrzewania ?

Mój traci po 10h niegrzania 0,4st.C. z 23,1 na 22,7 bo grzeje tylko w taniej.

Co mam szybko podgrzewać ?

Kazdy producent ma okreslony target dla którego są kierowane produkty przez niego wytwarzane. Wraz z coraz bardziej zaostrzonymi normami odnosnie zapotrzebowania na ciepło przybywa w szybkim tempie budynków gdzie dobowe spadki temp są minimalne. Teza o szybkim dogrzaniu nie znajduje w nich potwierdzenia. Dlatego tez trzeba zmienic argumentację koniecznosci stosowania takich produktów tam gdzie ich nie potrzeba.

Powalająca skromność :)

Wyjaśniam. Jestem lekarzem medycyny. Przede wszystkim.

Uczestnictwo w produkcji grzejników i inne formy aktywności, to dla mnie działania poboczne, którymi nie zajmuję się codziennie...

Dominująca w procesie ogrzewania betonowa podłoga uniemożliwia zatrzymanie procesu grzania do zera. Może pojawiać się przegrzanie powietrza w pomieszczeniach. Przegrzewanie pomieszczeń nie jest faktem komfortowym, jeśli nie można nad nim zapanować.

Jest natomiast zdarzeniem komfortowym, jeśli następuje w wybranym czasie i na czas określony przez użytkownika oraz w stopniu określonym przez użytkownika. Są ludzie, dla których możliwość dokonywania zmian w strategi grzania ma znaczenie.

Są też tacy, którzy cenią sobie całoroczną izotermię - jak jest im za ciepło rozbiorą się do naga, lub otworzą okna, jak jest im za zimno, dobiorą sweterek... Izotermia bowiem nie uwzględnia zmian w wilgotności powietrza, które rzutują na odczucie komfortu cieplnego a także subiektywnie odczuwanych zmiennych potrzeb w jego zakresie.

Ci co chcą, wezmą moje dywagacje pod uwagę, ci którzy nie chcą, nie wezmą. Ot i wszystko...

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Uczestnictwo w produkcji grzejników i inne formy aktywności, to dla mnie działania poboczne, którymi nie zajmuję się codziennie...

Pozdrawiam

Bogusław

Kojarzę na tym forum przynajmniej dwóch lekarzy medycyny.

Mają podłogówke. Zreszat inni, ktorych znam osobiście również.

Oni nie znaja sie na zdrowiu ?

Ty masz po prostu swoją teorię, pasujacą akurat do zarabiania na kaloryferach, wiec na niej jedziesz.

Nie potrafisz podać twardych danych na temat zachorowalności, czy nawet negatywnej opinii jakiegoś autorytertu (Ty nim nie jestes).

Pozdrawiam

Bogusław

No, to jeszcze Bogusławie przytocz nam przypadki szkodliwości OP na zdrowie. Problemy z ciśnieniem, puchnące nogi czy duszący, unoszący się kurz.

Kalafiory to panaceum :lol2:

Kojarzę na tym forum przynajmniej dwóch lekarzy medycyny.

Mają podłogówke. Zreszat inni, ktorych znam osobiście również.

Oni nie znaja sie na zdrowiu ?

Ty masz po prostu swoją teorię, pasujacą akurat do zarabiania na kaloryferach, wiec na niej jedziesz.

Nie potrafisz podać twardych danych na temat zachorowalności, czy nawet negatywnej opinii jakiegoś autorytertu (Ty nim nie jestes).

Bo takich badań a w szczegolnosci badan dotyczących aktulanie instalowanych podłogówek w domach energoszczednych gdzie róznica temp podłogi i powietrza wynosi 1-2 oC nikt nie wykonywał, tak samo jak nie wykonywał badan dotyczących wpływu ogrzanych podłóg w lecie (duzo cieplejszych od posadzki w okresie grzewczym). Podłogówki wykonane w domach wysokoenergetycznych pracujące na duzo wyzszych temp. stanowią margines wystkich podłogówek i ewentualny szkodliwy wpływ ciepłej podłogi (bo zapewne jest) dotyczy bardzo ograniczonej liczby uzytkowików. Na pewno nie moze byc podstawą do głoszenia opinii o szkodliwosci wszystkich podłogówek.

O czymże to piszecie w ostatnich postach?

Bo na pewno nie w temacie wątku i na pewno nie nawiązując w żaden sposób do moich postów...

Wygląda ponadto na to, że polemizujecie sami ze sobą... Pomyrdało się wam coś w tej histerycznej obronie własnych biznesów.

Głos animussa i Brodowskiego przynajmniej wiele wnosi do tematu. Wasze głosy - Nic. Zero. Null.

fotohobby. Kojarzysz na tym forum przynajmniej dwóch lekarzy?

No to załóż wątek w temacie, który akurat próbujecie nieudolnie mielić, zaproście tych dwóch lekarzy i mnie i podzielimy się wiedzą i spostrzeżeniami.

Panel dyskusyjny w gronie wyłącznie ludzi związanych z medycyną będzie z całą pewnością bardziej konstruktywny i prowadzący do czystych wniosków od chóru medycznych dyletantów.

Pozdrawiam wszystkich miłych

Bogusław

Ps. Ciekawe. Nie bylem na FM od wielu miesięcy, gdyż uważałem jego luminarzy za towarzystwo wzajemnego wsparcia i wzajemnej adoracji a tu proszę..

Wywołał ktoś temat grzejników w instalacji no i zlecieli się natychmiast wszyscy ci co dawniej lecz z jeszcze bardziej agresywnym językiem, wchodząc na wątek

natychmiast i o każdej porze dnia..

To się nazywa sprawny lobbing i sprawne pilnowanie własnego straganu!!

Wróciłem, kontynuując płatny profil gdyż ludzie z FM bardzo o to zabiegali.

A tu wszystko po staremu, plucie i wyśmiewanie, co natychmiast dostrzegł nawet stosunkowo młody stażem forumowicz rustin i określając nachalnych "doradców"

pojawiających się w wątku słowem "spamerzy"...

=================

f

Panel dyskusyjny w gronie wyłącznie ludzi związanych z medycyną będzie z całą pewnością bardziej konstruktywny i prowadzący do czystych wniosków od chóru medycznych dyletantów.

Ps. Ciekawe. Nie bylem na FM od wielu miesięcy, gdyż uważałem jego luminarzy za towarzystwo wzajemnego wsparcia i wzajemnej adoracji a tu proszę..

To się nazywa sprawny lobbing i sprawne pilnowanie własnego straganu!!

Jezeli juz mowa o dyletantach medycznych to czy mogę zapytac o Twoją specjalnosc/specjalizację lekarską, wiem ze to nie ma związku z tematem wątku ale warto wiedzieć z jakiej dziedziny specjalistą ma sie do czynienia.

Co do PS. nie wiem czy mogę sie uwazac za luminarza tego forum (kryterium to ilosc postów?) jezeli tak, to nie znajduje sie w towarzystwie wzajemnej adoracji gdyz czesto i gwałtownie jestem atakowany atakowany przez prawdziwych luminarzy (cokolwiek to znaczy).

Tak przy okazji czy podawanie w wątpliwosc stwierdzen innych jest automatycznie nazwane agresywnym językiem?

Internista z akcentem na kardiologię i pulmonologię...

Kryterium "luminarze" to głównie mylące forumowych nowicjuszy szyldziki pod nickami, przydzielone w dużym stopniu poprzez wzajemne krzyżowe wsparcie... Jak to działa, opisano mi i wyjaśniono. Z samego centrum.

A dlaczego nie spytasz rustina, który użył określenia "spamerzy"? Czym się kierował?

Przeczytaj sobie Andrzeju swoje dotychczasowe wpisy w tym wątku. Budowały czy burzyły? Co wniosły do tematu wątku? Czy były polemiczne, konkretne, w temacie? To, ze ktoś Cię gryzie nie oznacza, że Ty musisz gryźć kolejnych innych, gdyż wówczas stajesz się takim samym jak ten co gryzie Ciebie...

Ktoś tu na FM ma pod swoimi postami takie motto: "Jeśli się ze mną nie zgodzisz i przekonasz mnie argumentami do zmiany poglądu będę Ci wdzięczny za wyprowadzenie z błędu". Fajnie byłoby, gdyby na FM i nie tylko była to recepta na konstruktywne prowadzenie dyskursu...

Edytowane przez boguslaw