Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + grzejniki a paliwo stałe

rustin

Recommended Posts

To prawda o grzejnikach ,suchość w ustach od dodatniej jonizacji rozpalonego grzejnika, ale to były inne czasy, inne domy nieizolowane .

Grzejniki żeby pokryć zapotrzebowanie musiały " świecić " ,teraz wystarczy że są letnie pokrywają w zupełności zapotrzebowanie pomieszczenia .

Jezeli grzejniki mają byc zasilone niskotemperaturowo to faktycznie mogą byc letnie, ale nie dla temp obliczeniowej, muszą miec jednak odpowiednie gabaryty ze mocc strat pokryć, cos za cos, albo niska Tz i duzy rozmiar albo wieksza Tz i mniejszy rozmiar

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jezeli grzejniki mają byc zasilone niskotemperaturowo to faktycznie mogą byc letnie, ale nie dla temp obliczeniowej, muszą miec jednak odpowiednie gabaryty ze mocc strat pokryć, cos za cos, albo niska Tz i duzy rozmiar albo wieksza Tz i mniejszy rozmiar

Przewymiarowane grzejniki to do szałasu .:)

Mam normalne grzejniki 2 płytowe ,po co mam je powiększać

,z zasilania daję 40*C i tyle wystarcza

przy tej temperaturze się wyłączają

w mojej sypialni ustawiam jeszcze na 4 na głowicy bo za gorąco .

To dlatego że dom "stracił apetyt" na ciepło,

Przy szczelnym dobrze zaizolowanym domu i WM z odzyskiem, ogrzewanie podłogowe jest niepotrzebne ,raz rozgrzana podłoga bez rurek z wodą czy z rurkami akumuluje ciepło , ściany ,sufit też stabilizują akumulują ciepło ,wystarczy uzupełniać straty.

Jeżeli teraz wyobrazisz sobie że podłogówka to wiadro a grzejnik to kubek to ,którym pojemnikiem precyzyjniej nalać tyle wody ile jest w danej chwili potrzeba .Możesz wlewać tylko pełne wiadra i pełne kubki .

Ale przeczyściło wątek od wczoraj...

boguslaw - skąd wiesz że podłogówka ma 150kg/m2 ? Bo u rożnych osób jest różna grubość. Ale ok, przyjmijmy te dane jako wyjściowe. Napisz jeszcze ile tej energii oddanej będzie. Liczbowo.

Pobaw się i policz sam.

Przyjąłem lżejszą podłogówkę, żebyś się nie czepił. Może być i 300 kg/m2.

Ciepło właściwe betonu znajdziesz. Składowych grzejnika, także.

Co do grzejnika: 0,73 kg wody, 2,3 kg miedzi, 4,6 kg aluminium...

===

Edytowane przez boguslaw

Jeżeli teraz wyobrazisz sobie że podłogówka to wiadro a grzejnik to kubek to ,którym pojemnikiem precyzyjniej nalać tyle wody ile jest w danej chwili potrzeba .Możesz wlewać tylko pełne wiadra i pełne kubki .

Porównanie tylez obrazowe co nie odpowiadające rzeczywistosci, akurat mam mozliwosc obserwacji działania regulatorów strefowych, czasu zadziałania siłowników.

Mając odpowiedni układ regulacji mozesz wlewac do podłogowki tyle energii ile do grzejnika czyli obrazowo kubkiem i to róznie wypełnionym. Poczytaj o funkcji PWM dobrych regulatorów, zobacz charakterystyki otwarcia siłowników. W dziale inteligentne budynki jeden z uzytkowników przedstawił wykres pracy regulatora temperatury z podłogówką o histerezie 0,1 oC. Jezeli to jest napełnianie wiaderkiem to przy grzejnikach ta histereza pownna wynosic 0,01 oC. Jezeli mówimy o braku regulacji lub regulacji jednopunktowej dla całego budynku to Twoje porównanie moze byc prawdopodobne. Najlepiej jest jednak porownywac porównywalne.

Porównanie tylez obrazowe co nie odpowiadające rzeczywistosci, akurat mam mozliwosc obserwacji działania regulatorów strefowych, czasu zadziałania siłowników.

.

Co z tego że działają to powinno Cię martwić bo pokazują że marnujesz energię ,to jest bezsilność domów z samą podłogówką,regulatory dają złudzenie że coś robią a podłogówka i tak dalej grzeje.

Nie mogłeś raz wyregulować? Regulatory i siłowniki na podłogówce to rzecz zbędna ,nie szkoda Ci prądu .Wystarczy sterownikiem wyłączyć pompę przynajmniej oszczędza się prąd.

Edytowane przez animuss

Bezwładność to bezwładność. Tego nie zniwelujesz niczym, szczególnie przy obecnych różnicach temperatury dobowej, która wyniosła wczoraj u mnie 16 oC.

Gdy przychodzę do domu, chcę mieć w gabinecie23 oC, a gdy siedzę wieczorkiem wystarczy mi już 21 oC. Podgrzać powietrze o dwa stopnie? Żaden problem w szczelnie umeblowanym gabinecie.. W pustym pomieszczeniu byłoby trudniej...

To ja, a takich jak ja jest więcej.

Gdy żona mówi, coś mi jest dzisiaj chłodniej, chyba zmarzłam w ogrodzie, mogę szybko podnieść temperaturę powietrza w salonie.

Natomiast gdy potrzeby grzewcze domu wynoszą "0", po co mi nadal grzejąca podłoga? To szastanie wyprodukowaną energią.

Grzejąca podłoga? I owszem, lecz ewentualnie jedynie dla "efektu cieplejszej podłogi", dla wytworzenia "bazy temperaturowej".

Reszta - grzejniki - im szybsze tym lepiej. Choćby nawet elektryczne, niekoniecznie moje, choć moje umożliwią wykorzystanie większej ilości nośników energii.

Proporcje mocy? Proponuję 30 : 70.

Temperatura "życiowa"? Optymalna w kontrolowanym plusie lub w minusie. Według życzenia.

Życie jest dynamiczne, nasze otoczenie jest dynamiczne, to i ogrzewanie winno być dynamiczne.

Ciepłe kluchy i izotermia - nie dla mnie, choć wierzę, że niektórym może tak pasować.

Temperatura życiowa- optymalna w plusie - z tym, że trudnym do skontrolowania.

===

Edytowane przez boguslaw

Czy podłogówka i grzejniki może razem współpracować przy kotle na paliwo stałe.

Nie wiem czy mogą, ale u mnie współpracują bez większych problemów.

Kocioł na ekogroszek, temp wyjściowa z kotła ustawiona przez 95% sezonu grzewczego na 40 stopni Celsjusza.

Parter wszystko podłogówka (po prawdzie jest jeden grzejnik koło drzwi wejściowych ale włączany tylko na początku sezonu przy uruchamianiu, odpowietrzaniu, etc..., do tego w dwóch pomieszczeniach wyprowadzone podłączenia z posadzki na wypadek "W" i oczywiście drabinka w łazience).

Piętro same grzejniki.

Fakt faktem, że mieszkam dopiero trzecią zimę i tylko podczas pierwszej było jako tako zimno - chyba jedna noc blisko 20 stopni mrozu i ze 2-3 może w okolicach 15 stopni mrozu. Poza tym raczej temperatura nie spadała poniżej 10 stopni mrozu. Ani ubiegłej zimy, ani obecnej temp. nie spadła ani razu poniżej 10 stopni mrozu. Przy takich temp. oraz przy grzaniu c.w.u. podnoszę temp. na piecu o kilka stopni.

Ja jednak nie przepadam za Egiptem w środku lata. Temp w sypialniach na piętrze oscyluje wokół 18-19 stopni, ale zdarza się zarówno 16 jak i 21 (rekord, to 13,9 stopni po powrocie z tegorocznych Świąt). Jak mam w sypialni 23 stopnie, to nie widzę innej możliwości jak spać bez przykrycia. A przy 25 i wyżej, to marzę o pompie ciepła z funkcją chłodzenia i klimakonwektorami...

Dodam, że ww. warunki znoszą wszyscy domownicy, ale nie jest to większy problem dla dzieci, które śpią w namiotach przy temp. zewn +6 stopni Celsjusza... Zapewniam, że w takiej temp nie tylko nikt nie umiera ale i katar mało kto złapie...

Dodam, że mam najprostszą instalację - brak nawet zaworu 3(4)-drogowego...

Prócz tego mam kominek z rozprowadzeniem nagrzanego powietrza na piętro, ale zbyt często nie korzystam, bo słabo to działa... Natomiast kominka używam, gdy chcę posiedzieć przy żywym ogniu i popatrzeć, nagrzać salon albo po czasowym braku grzania (np. przyjazd ze Świąt, brak energii elektr.)

Bezwładność to bezwładność. Tego nie zniwelujesz niczym, szczególnie przy obecnych różnicach temperatury dobowej, która wyniosła wczoraj u mnie 16 oC.

Gdy przychodzę do domu, chcę mieć w gabinecie23 oC, a gdy siedzę wieczorkiem wystarczy mi już 21 oC. Podgrzać powietrze o dwa stopnie? Żaden problem w szczelnie umeblowanym gabinecie.. W pustym pomieszczeniu byłoby trudniej...

===

Pochwal sie, jak w ciągu popołudnia zbijesz temperaturę o 2C...

Edytowane przez fotohobby

Nie wiem czy mogą, ale u mnie współpracują bez większych problemów.

Kocioł na ekogroszek, temp wyjściowa z kotła ustawiona przez 95% sezonu grzewczego na 40 stopni Celsjusza.

[...]

Dodam, że mam najprostszą instalację - brak nawet zaworu 3(4)-drogowego...

Ciekawe, jak dlugo ci ten kocioł pochodzi w tak niesprzyjajacych warunkach....

Chyba, że masz takie hobby i lubisz co jakis czas zmieniać...

Pochwal sie, jak w ciągu popołudnia zbijesz temperaturę o 2C...

1/. Wyjściowa temperatura, ustabilizowana wynosi21 oC,

2/. podnoszę ją włączając centralne ogrzewanie sterownikiem ustawiając go na 23 oC,

3/. instalacja centralnego ogrzewania pracuje przez jakiś czas,

4/. po wyłączeniu ogrzewania przez sterownik po osiągnięciu ustawionej temperatury, cofam

"zadane" sterownikowi zadanie

5/. po jakimś czasie (nie mierzę po jakim) temperatura powietrza wraca do temperatury wyjściowej

6/. Jestem zadowolony. Mam to co chciałem

===

Edytowane przez boguslaw

Szkoda, że nie mierzysz tego czasu :)

Swoją drogą, większą częsć życia przeżyłem w domu z mniej komfortowym, grzejnikowym systemem ogrzewania i jakoś nie odczułem potrzeby żonglowania temperaturą o 2C w ciagu kilku godzin....

Ale marketing polega na kreowaniu potrzeb, więc Twoje w tym temacie próby akurat są dla mmie zrozumiałe....

Ciekawe, jak dlugo ci ten kocioł pochodzi w tak niesprzyjajacych warunkach....

Nie mam pojęcia. Jak się spsuje, to pewnie dam znać na Forum... I będzie pretekst zmiany sposobu ogrzewania... ;)

A warunki nie są jakieś skrajnie niesprzyjające, chyba że o czymś nie wiem... Nie wiem od ilu lat działa w ten sposób pewnie z 5-6...

Fachura 40oC w kotle na ekogroszek - profesjonalna robota 3-4 lata i przerdzewieje na wylot łącznie z izolacją ;) U mnie na zasilaniu jest 55oC i przez 4D na powrót leci jakieś 51-52oC. Dalej 12m rurociągu u bufor kombinowany z którego lecą kaloryfery i podłogówka.

Dla mnie to najlepsze rozwiązanie.

1/. Wyjściowa temperatura, ustabilizowana wynosi21 oC,

2/. podnoszę ją włączając centralne ogrzewanie sterownikiem ustawiając go na 23 oC,

3/. instalacja centralnego ogrzewania pracuje przez jakiś czas,

4/. po wyłączeniu ogrzewania przez sterownik po osiągnięciu ustawionej temperatury, cofam

"zadane" sterownikowi zadanie

5/. po jakimś czasie (nie mierzę po jakim) temperatura powietrza wraca do temperatury wyjściowej

6/. Jestem zadowolony. Mam to co chciałem

===

Boguś zbyt mocno naciągasz strunę :D Edytowane przez animuss

Nie mam pojęcia. Jak się spsuje, to pewnie dam znać na Forum... I będzie pretekst zmiany sposobu ogrzewania... ;)

To nie jest śmieszne. Ktoś może się zasugerować twoją wypowiedzią (40*C na zasilaniu) i zrobi sobie kuku. Wymiana kotła co 4 lata to wydatek min.4000zł.

Jeszcze ze "Świętej Wojny" stałopalnych, a ostatnio wszystkojednocopalnych z niepalącymi czyli 'Walka o Ogień" kontra "Walka o Prąd", można się pośmiać. Tak samo telenowela pt."Moje Najlepsze" czyli grzejniki v.s podłogówka. (Chociaż mam duże doświadczenie w mieszkaniu z grzejnikami i podłogówką i ta druga wygrywa U MNIE bezapelacyjnie). W każdym bądź razie to jest śmieszne. Radzę ci zmienić temp na kotle. i nie opowiadać bzdur.

Edytowane przez Rotan

Jeśli dobrze pamiętam, to zgodnie z zaleceniem producenta w instrukcji bądź DTR-ce.

3 lata, to chodzi już u mnie... Idę zobaczyć czy jeszcze stoi

Jasne... u mnie mowa jest aby NA POWROCIE było 55oC, o zasilaniu nikt nie wspomina max 80oC. Bez znaczenia ile ustawisz na kotle spalanie będzie podobne u mnie kształtuje się w okolicach 16,5 kg na dobę. Ale uwierz 40 na zasilaniu to zabicie kotła zrób sobie 4D ustaw na kotle 55-60 a na dom puścisz ile chcesz nawet te Twoje 40oC ale nie ustawiaj takiej temperatury na kotle.

Zrobisz jak będziesz chciał nie mój kocioł nie moja instalacja

Szkoda, że nie mierzysz tego czasu :)

Swoją drogą, większą częsć życia przeżyłem w domu z mniej komfortowym, grzejnikowym systemem ogrzewania i jakoś nie odczułem potrzeby żonglowania temperaturą o 2C w ciagu kilku godzin....

Ale marketing polega na kreowaniu potrzeb, więc Twoje w tym temacie próby akurat są dla mmie zrozumiałe....

O tym niemierzonym czasie napisałem całkiem świadomie. Ciekawy bylem, kto się do tego doczepi, w jaki sposób i w jakim stopniu...

Przecież o tym dopiero co pisałem. Tak lubię. I moja żona też tak lubi. Mam ogrzewanie które otwiera mi takie możliwości, więc biorę je automatycznie pod rozwagę.

Ktoś, kto jeździ autobusem, nie ma pojęcia czym jest jazda indywidualnie prowadzonym samochodem, jeszcze na dodatek sportowym.

Sprowadzanie wszystkiego do marketingu to nonsens.

Czy to, że jestem producentem systemów grzejnikowych czyni mnie mniej ludzkim? Nie mam potrzeb i osobistych preferencji?

Gdybym szedł za modą, produkowałbym podłogówkę. Żaden problem.

===

Napisałem kilka postów wyżej:

Grzejąca podłoga? I owszem, lecz ewentualnie jedynie dla "efektu cieplejszej podłogi", dla wytworzenia "bazy temperaturowej".

Reszta - grzejniki - im szybsze tym lepiej. Choćby nawet elektryczne, niekoniecznie moje, choć moje umożliwią wykorzystanie większej ilości nośników energii.

===

Zauważyłeś? Choćby nawet elektryczne.....

Propaguję dynamikę bo jestem dynamiczny, gdyby było inaczej, propagowałbym być może termofor... Niektórzy jak widać wolą termofor.

===