Rotan 12.02.2015 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Halo, tu jodła, Boguś jak mnie słyszysz?:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 12.02.2015 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 po prostu poszukuję porady jaki grzejnik będzie dobry do pompy...nie chcę montować przewymiarowanych ogromnych grzejników, słyszałem o tych grzejnikach z wiatrakami ,że ich moc wzrasta o ok.30 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.02.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Jak masz obecnie? Jakie grzejniki i jakie temperatury są na zasilaniu by w domu było ciepło? Jak są głowice, to pozdejmuj, wyreguluj przepływy na deltę 5K i schodź powoli z t zasilania, aż t w domu zacznie spadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 13.02.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Nie sądzę,jaką moc posiada ten grzejnik przy zasilaniu 30st.C i jaka byłaby jego powierzchnia ? Sądzę,że zająłby całą ścianę od podłogi po sufit Nie troluj !!! Znam instalacje Pc z grzejnikami i fakt moze jest mniejsza sprawnosc ale nie trzeba ladowac ,,woreczkow'' a podstawa jest wlasnie odpowiedni dobor grzejnikow, co kolega wlasnie zamierza zrobic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 13.02.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 po prostu poszukuję porady jaki grzejnik będzie dobry do pompy...nie chcę montować przewymiarowanych ogromnych grzejników, słyszałem o tych grzejnikach z wiatrakami ,że ich moc wzrasta o ok.30 %. Wcale nie musisz montować jakiś ogromnych grzejników . Jeśli chałupa potrzebuje np 50W/m2 ,a dane pomieszczenie ma powiedzmy 20m2 to potrzebujesz grzejnika ktróry zasilany np 35*C odda ci moc cieplną 50X20=1000W . I tutaj nie koniecznie musisz szukać jakiś cudów techniki , każdy grzejnik może działać jak niskotemperaturowy , tylko lepiej się oglądać za grzejnikami potrójnymi , optycznie nie wyjdą takie duże , spójrz np.http://www.grzejnikialex.pl/biasi%2033.html - taki grzejnik o wymiarach 120cmX50cm ma moc 2400w przy 75/55/20 przy zasilaniu 35* będzie to ok 1/3 1/4 tej mocy czyli 2400/4=600W Jeśli podzielimy te 600/ 50W/M2 wychodzi że wystarczy na ogrzanie pomieszczenia 12 m2 .Dwa takie grzejniki pod oknami załatwią sprawę ogrzewania pomieszczenia 20m2 , nawet zasilane 30-35*C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.02.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 grzejnik o wymiarach 120cmX50cm ma moc 2400w przy 75/55/20 przy zasilaniu 35* będzie to ok 1/3 1/4 tej mocy czyli 2400/4=600W Jeśli podzielimy te 600/ 50W/M2 wychodzi że wystarczy na ogrzanie pomieszczenia 12 m2 .Dwa takie grzejniki pod oknami załatwią sprawę ogrzewania pomieszczenia 20m2 , nawet zasilane 30-35*C . 2 sztuki grzejników 120x50 do 20m2 pokoju to jest właśnie oszpecenie i znaczne obniżenie funkcjonalności takiego pomieszczenia. Praktycznie dwie ściany masz wyłączone i nie każdy ma dwa okna, a bez okna taki grzejnik to już totalna wizualna i funkcjonalna porażka. Vitek... zainteresuj się tematem klimakonwektorów - jeden kk o wymiarach 100x60cm spokojnie ogrzeje Ci taki 20m2 pokój, a latem dodatkowo go schłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 13.02.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 No wiesz jak pomieszczenie ma 20 m2 to jakieś 2-3m2 przeszklenia musi być , dwa okna raczej są ,a grzejniki raczej poprawnie montowane ,to pod oknami .Bez przesady z tym szpeceniem , dwoma grzejnikami , normalna rzecz w domu bez podłogówki. Nie mówię że to szczyt estetyki , ale też nie zaraz szpetne. Grzejnik pod oknem to raczej nie jest obniżenie funkcjonalności pomieszczenia (przynajmniej jakieś znaczne) w końcu mebli na oknach nie stawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.02.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Mam w domu dwie takie sypialnie po 25m2 (po podłogach), obie mają po dwa okna i już po zakupie domu musiałem wymieniać dwa mniejsze grzejniki (takie były oryginalnie) na jeden większy. Musiałem to zrobić, bo nic bym tam nie ustawił, żadnego większego mebla. Dzięki jednemu grzejnikowi w naszej sypialni pod oknem (bez grzejnika) zrobiliśmy wielkie łoże, a w drugim pokoju zamiast grzejnika jest zabudowa z szuflad na szerokość całego pokoju, a la komoda. Powiem szczerze, że mi nawet ten jeden kk pod oknem przeszkadza i gdybym mógł bez wahania zamieniłbym go na podłogówkę, bo miejsce, nawet pod oknem zawsze można lepiej wykorzystać niż na grzejnik. Ale jak to mawiają: "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 13.02.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 To że Tobie zawadza taki grzejnik pod oknem , bo masz jakąś wizję urządzenia pokoju , to nie oznacza że to jest totalna klapa z tymi grzejnikami ..W moim życiu przeprowadzałem się 12X z czego w 9 mieszkaniach były klasyczne systemy ogrzewania grzejnikowego ,pod każdym oknem grzejnik na szerokość okna ,mniej więcej, Tak jak w większości mieszkań w Polsce , ludzie mieszkają i jakieś tragedii nie ma .Oczywiście moje przekonanie jest że podłogówka jest o niebo lepsza od grzejników , tylko rozpatrujemy przypadek że ktoś nie ma już możliwości na podłogówkę , więc grzejniki lub kk pozostają , co sobie wybierze inwestor to jego sprawa .Nie chce dużych grzejników ,więc twierdzę że może sobie zastosować grzejniki 33 i optycznie będą mniejsze, sprawność kk będzie pewnie większa , choć jakies pewnie wady ma kk ,nie wiem, może się mylę ,jakiś hałas jest w nocy? jakiś bardziej intensywny ruch powietrza ?, latający bardziej niż w przypadku grzejnika kurz? , nie skreślałbym tak od razu tych grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 13.02.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 dzięki za wszystkie odpowiedzi,ale...ja chcę po prostu obniżyć koszty ogrzewania i przestać dorzucać "woreczki" stąd mój pomysł z pompą ciepła,pompę już zainstalowałem 12kw powietrzna ,uruchomiłem i ruszyło....z tym że średnio na dobę prądu "idzie" ok 30-40kw...przy tem.zewn. ok 0 st.troszkę dużo -tak mi się wydaje (dom 150m2,parterówka,styro 20cm,30-40 cm wełny,reku, okna 3i 4 szybowe )podłogówki tylko w łazienkach i holach)- pytając tu i tam co zrobić aby zejść niżej z kosztów doradzono mi zainwestować w grzejniki - te co są nawet nie wiem jakiej firmy i jakie mają parametry...stąd moje poszukiwania na forum porad w temacie grzejników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.02.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Producent grzejnika niema znaczenia istotna jest moc w określonych parametrach pracy. Nawet regulus czasem może być ,To ,ze idzie 30-40 kWh może wynikać s tego , budynek rozgrzewasz ,a nie grzejesz. Mogły dołączyć sie grzałkiPodaj jaką temperaturę utrzymujesz na pc.Dodatkowo obejrzyj połączenia rur czynnika chłodniczego z jednostką wewnętrzną i zewnętrzna .Nie mogą być zaolejone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.02.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 dzięki za wszystkie odpowiedzi,ale...ja chcę po prostu obniżyć koszty ogrzewania i przestać dorzucać "woreczki" stąd mój pomysł z pompą ciepła,pompę już zainstalowałem 12kw powietrzna ,uruchomiłem i ruszyło....z tym że średnio na dobę prądu "idzie" ok 30-40kw...przy tem.zewn. ok 0 st.troszkę dużo -tak mi się wydaje (dom 150m2,parterówka,styro 20cm,30-40 cm wełny,reku, okna 3i 4 szybowe )podłogówki tylko w łazienkach i holach)- pytając tu i tam co zrobić aby zejść niżej z kosztów doradzono mi zainwestować w grzejniki - te co są nawet nie wiem jakiej firmy i jakie mają parametry...stąd moje poszukiwania na forum porad w temacie grzejników... A jaka to PC i na jakich temperaturach pracujesz? Ja mam trochę większy dom, grzejniki i PC. Przykładowy wynik za ostatnią dobę to: - średni temp. na zewnątrz: -1,7o - średni temp. wewnątrz: 21,71 - zużycie prądu 29kWh Oczywiście razem z CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 14.02.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Dodatkowo obejrzyj połączenia rur czynnika chłodniczego z jednostką wewnętrzną i zewnętrzna .Nie mogą być zaolejone fachman19 co to oznacza? U mnie niestety i w środku i na zewnątrz grubsza rura wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 15.02.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 A jaka to PC i na jakich temperaturach pracujesz? Ja mam trochę większy dom, grzejniki i PC. Przykładowy wynik za ostatnią dobę to: - średni temp. na zewnątrz: -1,7o - średni temp. wewnątrz: 21,71 - zużycie prądu 29kWh Oczywiście razem z CWU. pc to meeting powietrze woda (tylko proszę bez uwag odnośnie meetinga ,zdecydowałem się na nią ponieważ kosztowała ok 5tyś....a nie 30-40tyś) temperatura na pompie 40st. ponieważ przy niższych temp. na pompie mojej pani było za zimno.( w domu utrzymuję ok.23st.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 15.02.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 pc to meeting powietrze woda (tylko proszę bez uwag odnośnie meetinga) Uwag nie będzie. Będzie rada: musisz pogodzić się z taki a nie innym zużyciem prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 fachman19 co to oznacza? U mnie niestety i w środku i na zewnątrz grubsza rura wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]304446[/ATTACH] Ze zdjęcia wydaje się jakby rura była tłusta, ale to musisz sam pomacać. Jak są wątpliwości to najlepiej wytrzeć do czysta i poczekać jakiś czas (np. dzień lub kilka) i sprawdzić ponownie. Wydaje się też jakby była przegrzana do tego stopnia że izolacja się stopiła. Pracuje to na wysokich temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.02.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Uwag nie będzie. Będzie rada: musisz pogodzić się z taki a nie innym zużyciem prądu. No co ty przecież to super pompa już mnie tu nawet generalny dystrybutor mitinga przekonywał aby w to wejść bo to super sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 15.02.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Bo to dobra pompa - do sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 15.02.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Ze zdjęcia wydaje się jakby rura była tłusta, ale to musisz sam pomacać. Jak są wątpliwości to najlepiej wytrzeć do czysta i poczekać jakiś czas (np. dzień lub kilka) i sprawdzić ponownie. Wydaje się też jakby była przegrzana do tego stopnia że izolacja się stopiła. Pracuje to na wysokich temperaturach? Jest tłusta. Wygląda jakby coś wyciekło. Ta gówniana izolacja jest też umazana, nie przegrzana. PC chodzi na zwykłych temp. CO-max31*C, CWU 45*C. Jakie temperatury osiąga czynnik, tego nie wiem. Wiem że od początku ( 2,5 roku), te rurki tak wyglądają. No może trochę ściemniały. No i z obladzaniem też jest problem. Już myślałem że się uspokoiło, ale wczoraj zbiłem ze spodu parę kilo lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 No to pewne że masz nieszczelność. Musisz to naprawić i to jak najszybciej bo szkoda sprężarki.Możesz posmarować rurę w okolicy złącza płynem do naczyń i powinieneś zaobserwować powstawanie bąbli. Najlepiej podczas pracy pompy, wtedy jest tam wysokie ciśnienie. A nieszczelność nie jest duża skoro to działa od ponad 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts