Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka płyt krzemianowo-wapiennych.

fza1719512880

Recommended Posts

No właśnie, czym?

Wszędzie piszą o "podstawowych narzędziach stolarskich", ale teraz "podstawowe narzędzia", są na elektryke... Czy lepiej ciąć piłką ręczną, czy wyrzynarką, szlifować pilnikiem, czy tarczą na kontówce?, wiercić to pewne, widią bez udaru. Głównie chodzi mi o pylenie, które może być zabójcze dla elektronarzędzi.

Płyty już kupione, ale jakoś nie korci mnie żeby sprawdzać czym najlepiej się tnie/szlifuje, skoro wiem że mogę liczyć na pomoc tych którzy to wiedzą ;-)

Edytowane przez f@za

Jeśli złamałem netykietę, to przepraszam, po prostu po kilku dniach szukania odpowiedzi, czytaniu postów które były umieszczone w odpowiedzi na całkiem inny temat, uważałem że lepiej założyć nowy wątek, niż (Re)mixować. ;) (czyt. mieszać)

Ale wracając do tematu, już wiem że narzędzia typu piła płatnica, czy wiertarka ręczna (na korbę), dadzą sobie radę, ale ja mam prawie same elektro, a czytałem coś o pyleniu tych płyt przy obróbce... Wiertła do drewna, czy metalu było by mi szkoda, wywiercił bym gwoździem, a pilnik, no cóż uważam że powierzchnie dobrze dopasowane potrzebują mniej kleju.

Edytowane przez f@za

Czyli bardzo pyli?

Chyba źle się zrozumieliśmy, mnie nie szkoda narzędzi, tylko uważam że do każdej pracy trzeba używać tych właściwych.

A na marginesie, to że wolałbym wiercić gwoździem, to nie dla tego że szkoda mi 3 zł, ale wiertła do metalu, czy drewna, źle znoszą kontakt z materiałem mineralnym, nawet takim w którym można wiercić gwoździem. Kup wiertło do metalu za 1 zł i wierć nim w piasku. Wywiercisz, tylko szkoda tego zeta, lepiej go dać potrzebowskim.

Edytowane przez f@za

Na bezdechu robisz...Wciągasz powietrze rano, po południu wypuszczasz...

Stara piła do drewna. Płyty które masz ze sobą połączyć, staraj się fabrycznymi końcami stykać. Obrzyny łączysz paskami, odpadkami, likwidując mostki termiczne. Używaj zamiennie z klejem, śrub do drewna 5,5 cm. Impregnatem traktuj wyłącznie stronę zewnętrzną i przyklejaną do ściany, Chyba że to impregnat systemowy (podobno taki jest - dla mnie bez sensu). Na koniec płyty odpylić zmiotką i przetrzeć wilgotną gąbką.. Lub odkurzaczem, jak już musiałeś zacząć oddychać...