Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Ja zrobiłem coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]423757[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]423759[/ATTACH]

Filtr węglowy :

https://www.growshopjamaica.pl/filtr-weglowy-can-lite-fi-100-125mm-h60cm-425-470m3-h/3434/

Podobają mi się te filtry. Szkoda że nie określili jakie są opory przepływu powietrza dla poszczególnych filtrów. Dla zbudowanego lub użytkowanego domu to bardzo dobre filtry.

Dla projektowanych lub budowanych domów lepszy (stwarzający mniej oporów i dodatkowe funkcje) jest filtr żwirowy GWC.

Edytowane przez witek_myslowice

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...
  • 2 months później...

Do fabrycznych filtrów M5 dołożyłem włókninę G4. G4 po fotce wyrzucone, M5 ciągle te same - odkurzone tylko.

Mniej więcej po miesiącu od połowy kwietnia do polowy maja:

Czerpnia:

attachment.php?attachmentid=435057

Wywiew:

attachment.php?attachmentid=435058

Od polowy maja do końca lipca:

Czerpnia:

attachment.php?attachmentid=435059

Wywiew:

attachment.php?attachmentid=435060

I na deser mniej więcej półroczny (albo starszy - nie pamiętam dokładnie, kiedy montowałem) filtr z anemostatu wywiewnego:

attachment.php?attachmentid=435061

Filtrkwiecień-majCzerpnia.jpg

Filtrkwiecień-majWywiew.jpg

FiltrMaj30lipcaCzerpnia.jpg

FiltrMaj30lipcaWywiew.jpg

FiltrAnemostat.jpg

• 5 weeks później...

Kolejne miesiące.

Tylko wstępny z czerpni - od 30 lipca 2019 do 1 września 2019 (niby lato, niby tylko jeden miesiąc):

attachment.php?attachmentid=436248

Od 1 września do 5 października 2019 tak się zabrudziły (ten harmonijkowy M5 ciągle nie wymieniony - trochę pokancerowany od czujnika, który w niego wciskałem):

attachment.php?attachmentid=436249

Od 5 października zamiast G4 przed M5 dałem F7 (przez chwilę był F9, ale stawia zdecydowanie za duże opory).

Na deser G4 po sezonie letnim spędzonym w klimie w mieszkaniu z wentylacją grawitacyjną za fabryczną "siateczką". Używane niewiele, bo w starym mieszkaniu w którym trochę bywamy i klimy zdarzało się używać do chłodzenia w upały.

attachment.php?attachmentid=436251

Edyta:

F7 zamontowane jako pierwsze na wywiewie i na czerpni od 5 października do 20 listopada wyglądały tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=437292

I "otwarte" - mają kilka warstw i widać że całą grubością pochłaniały brud.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=437293

Od 20 listopada mam wszystkie filtry świeże - G4 --> M5 --> F7 na wywiewie i na czerpni.

Filtry20190901_1.jpg

Filtry20191005_1.jpg

FiltrKlima.jpg

Edytowane przez Kaizen

Czy te filtry stożkowe wywiewne wejdą jak nie mam przedłużek w anemostatach ?

Raczej nie wyprostowane - ale to nie problem, bo są elastyczne.

Ja dałem tylko na czas wykończeniówki, gdzie sporo się pyli. Potem może w kuchni ma jakiś sens.

Chyba, że ktoś zamontował rekuperator z rotorem - wtedy IMO ma zawsze sens, bo warto zachować tam też czystość w kanałach wywiewnych bo co nieco z nich wraca nawiewem..

• 2 months później...

Coś tu nie pasuje. H10 i 10Pa spadku ciśnienia? Pytanie, przy jakim przepływie. Mój reku z F9 "na płasko" (bez kombinowania z kieszeniami) nie dawał rady - przepływ organoleptycznie był niewyczuwalny przy reku na maksa.

Chyba, że ktoś zamontował rekuperator z rotorem - wtedy IMO ma zawsze sens, bo warto zachować tam też czystość w kanałach wywiewnych bo co nieco z nich wraca nawiewem..

Gdzie pracujesz?

Wyobraź sobie, że w 99,9% obecnie stawianych biurowców centrale mają rotory.

Obiekty gdzie przebywają setki osób, syf taki że obsługę central robi się w maskach.

A mimo to - nikt nie umarł, ani zachorował.

Dlaczego uważasz, że ktokolwiek w domu będzie miał większy syf niż w takich skupiskach osób?

A mimo to - nikt nie umarł, ani zachorował.

Dlaczego uważasz, że ktokolwiek w domu będzie miał większy syf niż w takich skupiskach osób?

I te biurowe wentylacje mają filtry takie, jak domowe? G4, co lepszy F5 czy super hiper naj F7? Czy może mają H12 czy lepsze, zatrzymujące bakterie? A może mają jeszcze jakieś urządzenia do dezynfekcji?

Skąd masz informację, że żadna z ofiar grypy nie zaraziła się przez wentylację?

I te biurowe wentylacje mają filtry takie, jak domowe? G4, co lepszy F5 czy super hiper naj F7? Czy może mają H12 czy lepsze, zatrzymujące bakterie? A może mają jeszcze jakieś urządzenia do dezynfekcji?

Skąd masz informację, że żadna z ofiar grypy nie zaraziła się przez wentylację?

Standardem jest F7 na nawiewie i M5 na wywiewie.

Pod warunkiem, że właściciel nie tnie kosztów.

Nie spotkałem się z żadnymi urządzeniami do dezynfekcji.

Skąd masz informacje, że jakakolwiek ofiara grypy zataiła się z powodu wentylacji?

Skąd masz informacje, że jakakolwiek ofiara grypy zataiła się z powodu wentylacji?

Ja nie twierdzę, że ofiara zataiła ani że była ofiara. To Ty twierdzisz (ciekawe, skąd masz informacje) że żadna nie zaraziła się przez wentylację. Bo że w pracy wiele osób się zaraża, to chyba oczywiste?

Urządzenia do dezynfekcji mogą być np. takie

F7 to w jakim rekuperatorze standard? W domowych też są standardem, czy to jakieś wypasione modele do biur za dziesiątki tysięcy?

tutaj ciekawe badanie. Wychodzi, że owsze,. f5 --> f7 --> f5 dają radę usunąć 90-100% mikroorganizmów z powietrza nawet, przy sporej recyrkulacji. Słabsze filtry - nie.

Edytowane przez Kaizen

• 4 weeks później...

Od 20 listopada mam wszystkie filtry świeże - G4 --> M5 --> F7 na wywiewie i na czerpni.

Długo nie zmieniałem filtrów. M5 pozostały, G4 i F7 12 lutego 2020 (czyli prawie trzy miesięczne) wyglądały tak:

attachment.php?attachmentid=442234

attachment.php?attachmentid=442235

Od 12 lutego do 27 marca 2020 (kanapka G4, M5, F7 - na fotkach brakuje tych plisowanych M5 - zostały):

attachment.php?attachmentid=442236

attachment.php?attachmentid=442237

Wpływ na stężenie CO2 niezauważalny (noc przed wymianą i noc po):

attachment.php?attachmentid=442238

Znaczy mogły zostać dłużej :)

Edytowane przez Kaizen