witek_myslowice 28.12.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Ja zrobiłem coś takiego: [ATTACH=CONFIG]423757[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]423759[/ATTACH] Filtr węglowy : https://www.growshopjamaica.pl/filtr-weglowy-can-lite-fi-100-125mm-h60cm-425-470m3-h/3434/ Podobają mi się te filtry. Szkoda że nie określili jakie są opory przepływu powietrza dla poszczególnych filtrów. Dla zbudowanego lub użytkowanego domu to bardzo dobre filtry. Dla projektowanych lub budowanych domów lepszy (stwarzający mniej oporów i dodatkowe funkcje) jest filtr żwirowy GWC. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 28.12.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Po założeniu tego filtra nie zauważyłem zwiększonego oporu, pomiary anemometrem wykazały różnicę na poziomie błędu pomiarowego. Natomiast f5 +f7 zdławiły przepływ w kanale dolotowym z 2,8 do 1,8 m/s przy tych samych nastawach dla wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 30.12.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 A jak by po taniości przerobić filtr z Renault nagnum (wysokośc 468mmm, średnica wew 178mm, serdnica zewnetrzna 309mm). Wywalić matę filtrującą (grubość 130mm i wsypać węgiel ponownie zamknąć i podłaczyć do reku. Używkę filtra mozna dostać na 50 zł. Dobze umyć i wio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 30.12.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Byłoby , trzeba tylko zobaczyć jakie są otwory w siatce, żeby węgiel nie przelatywał. Fajne to nawet, bo dostęp do wkładu super łatwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 30.12.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Od zewnatrz można owinąć matą F3 a od środka wymienić na gęstrzą lub tez wypełnic matą.Muszę zdobyć uzywke filtra - z jakiegos mana i spróbowac rozebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 30.12.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Myślę, że ideałem byłoby wykorzystać Twoją obudowę razem z filtrem węglowym który kupiłem ja. Cena za komplet wyszłaby coś ok 300 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 26.06.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Znalazłem fotkę to wrzucam - prefiltry z ramek Clean Pad Pure M5 za okres luty-maj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Do fabrycznych filtrów M5 dołożyłem włókninę G4. G4 po fotce wyrzucone, M5 ciągle te same - odkurzone tylko. Mniej więcej po miesiącu od połowy kwietnia do polowy maja: Czerpnia: Wywiew: Od polowy maja do końca lipca: Czerpnia: Wywiew: I na deser mniej więcej półroczny (albo starszy - nie pamiętam dokładnie, kiedy montowałem) filtr z anemostatu wywiewnego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 (edytowane) Kolejne miesiące. Tylko wstępny z czerpni - od 30 lipca 2019 do 1 września 2019 (niby lato, niby tylko jeden miesiąc): Od 1 września do 5 października 2019 tak się zabrudziły (ten harmonijkowy M5 ciągle nie wymieniony - trochę pokancerowany od czujnika, który w niego wciskałem): Od 5 października zamiast G4 przed M5 dałem F7 (przez chwilę był F9, ale stawia zdecydowanie za duże opory). Na deser G4 po sezonie letnim spędzonym w klimie w mieszkaniu z wentylacją grawitacyjną za fabryczną "siateczką". Używane niewiele, bo w starym mieszkaniu w którym trochę bywamy i klimy zdarzało się używać do chłodzenia w upały. Edyta: F7 zamontowane jako pierwsze na wywiewie i na czerpni od 5 października do 20 listopada wyglądały tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=437292 I "otwarte" - mają kilka warstw i widać że całą grubością pochłaniały brud. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=437293 Od 20 listopada mam wszystkie filtry świeże - G4 --> M5 --> F7 na wywiewie i na czerpni. Edytowane 20 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 23.10.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Czy te filtry stożkowe wywiewne wejdą jak nie mam przedłużek w anemostatach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2019 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Czy te filtry stożkowe wywiewne wejdą jak nie mam przedłużek w anemostatach ? Raczej nie wyprostowane - ale to nie problem, bo są elastyczne. Ja dałem tylko na czas wykończeniówki, gdzie sporo się pyli. Potem może w kuchni ma jakiś sens. Chyba, że ktoś zamontował rekuperator z rotorem - wtedy IMO ma zawsze sens, bo warto zachować tam też czystość w kanałach wywiewnych bo co nieco z nich wraca nawiewem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 15.01.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 A co powiecie o konfiguracji G4 + F7 na czerpniH10 na reku https://allegro.pl/oferta/przeciwsmogowy-papier-filtrujacy-filtr-hepa-h10-7623646511?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo_besty-top&ev_adgr=Budownictwo+Top+oferty&gclid=CjwKCAiA6vXwBRBKEiwAYE7iSwo2GajQW-_nZBFrd32ps7FDPuCEJscGkkRoQgbjVFm24-YF5G6Y8xoCIY8QAvD_BwE Nadaje się H10 do użytku domowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.01.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Włóż kartkę papieru zamiast filtra i sprawdź czy dobrze filtruje Będziesz miał odpowiedź czy H10 się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 A co powiecie o konfiguracji G4 + F7 na czerpni H10 na reku https://allegro.pl/oferta/przeciwsmogowy-papier-filtrujacy-filtr-hepa-h10-7623646511?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo_besty-top&ev_adgr=Budownictwo+Top+oferty&gclid=CjwKCAiA6vXwBRBKEiwAYE7iSwo2GajQW-_nZBFrd32ps7FDPuCEJscGkkRoQgbjVFm24-YF5G6Y8xoCIY8QAvD_BwE Nadaje się H10 do użytku domowego ? Coś tu nie pasuje. H10 i 10Pa spadku ciśnienia? Pytanie, przy jakim przepływie. Mój reku z F9 "na płasko" (bez kombinowania z kieszeniami) nie dawał rady - przepływ organoleptycznie był niewyczuwalny przy reku na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.01.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Chyba, że ktoś zamontował rekuperator z rotorem - wtedy IMO ma zawsze sens, bo warto zachować tam też czystość w kanałach wywiewnych bo co nieco z nich wraca nawiewem.. Gdzie pracujesz? Wyobraź sobie, że w 99,9% obecnie stawianych biurowców centrale mają rotory. Obiekty gdzie przebywają setki osób, syf taki że obsługę central robi się w maskach. A mimo to - nikt nie umarł, ani zachorował. Dlaczego uważasz, że ktokolwiek w domu będzie miał większy syf niż w takich skupiskach osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 A mimo to - nikt nie umarł, ani zachorował. Dlaczego uważasz, że ktokolwiek w domu będzie miał większy syf niż w takich skupiskach osób? I te biurowe wentylacje mają filtry takie, jak domowe? G4, co lepszy F5 czy super hiper naj F7? Czy może mają H12 czy lepsze, zatrzymujące bakterie? A może mają jeszcze jakieś urządzenia do dezynfekcji? Skąd masz informację, że żadna z ofiar grypy nie zaraziła się przez wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.01.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 I te biurowe wentylacje mają filtry takie, jak domowe? G4, co lepszy F5 czy super hiper naj F7? Czy może mają H12 czy lepsze, zatrzymujące bakterie? A może mają jeszcze jakieś urządzenia do dezynfekcji? Skąd masz informację, że żadna z ofiar grypy nie zaraziła się przez wentylację? Standardem jest F7 na nawiewie i M5 na wywiewie. Pod warunkiem, że właściciel nie tnie kosztów. Nie spotkałem się z żadnymi urządzeniami do dezynfekcji. Skąd masz informacje, że jakakolwiek ofiara grypy zataiła się z powodu wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2020 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Skąd masz informacje, że jakakolwiek ofiara grypy zataiła się z powodu wentylacji? Ja nie twierdzę, że ofiara zataiła ani że była ofiara. To Ty twierdzisz (ciekawe, skąd masz informacje) że żadna nie zaraziła się przez wentylację. Bo że w pracy wiele osób się zaraża, to chyba oczywiste? Urządzenia do dezynfekcji mogą być np. takie F7 to w jakim rekuperatorze standard? W domowych też są standardem, czy to jakieś wypasione modele do biur za dziesiątki tysięcy? tutaj ciekawe badanie. Wychodzi, że owsze,. f5 --> f7 --> f5 dają radę usunąć 90-100% mikroorganizmów z powietrza nawet, przy sporej recyrkulacji. Słabsze filtry - nie. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 17.01.2020 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 A co powiecie o takim cudeńku https://www.alnor.com.pl/assets/files/strony-produktowe/PL/e-MOCarz-elektrostatyczny-filtr-kanalowy.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2020 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) Od 20 listopada mam wszystkie filtry świeże - G4 --> M5 --> F7 na wywiewie i na czerpni. Długo nie zmieniałem filtrów. M5 pozostały, G4 i F7 12 lutego 2020 (czyli prawie trzy miesięczne) wyglądały tak: Od 12 lutego do 27 marca 2020 (kanapka G4, M5, F7 - na fotkach brakuje tych plisowanych M5 - zostały): Wpływ na stężenie CO2 niezauważalny (noc przed wymianą i noc po): Znaczy mogły zostać dłużej Edytowane 28 Marca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts