Owczar 01.10.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Im gorsze powietrze na zewnątrz, tym sprawność filtracji wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.10.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Owczar masz jakiś opis/link do tego jak zrobić ten twój czujnik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.10.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 https://nettigo.pl/products/zestaw-czesci-do-budowy-czujnika-smogu-luftdaten-sds011-bme280-oprogramowanie-pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.10.2020 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Ja mam stąd https://kodujdlapolski.pl/projects/czujniki-smogu-luftdaten/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.11.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Filtry, ten z muchą zewnętrzny. Po ok. trzech miesiącach eksploatacji. Mieszkam w czystej, częściowo zalesionej okolicy. Tylko pola i lasy. Dom w trakcie wykańczania wnętrz, trochę się kurzy, a w anemostatach wyciągowych mam wmontowane czapeczki krasnoludków z tej samej tkaniny filtracyjnej. Reku o3ozon max 400m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.11.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Nie szkoda Ci instalacji ? podczas wykańczania domu korzystasz z rekuperatora?Skoro na filtrach głównych masz takie zanieczyszczenie to filtry w anemostatach dawno nie działają, a instalacja jest zasyfiona pyłem i wilgocią.Ja na czas tych prac zakleiłem instalację bo przy wyłączonej działa jak grawitacyjna - jakoś robotnicy się nie udusili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.11.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Nie szkoda Ci instalacji ? podczas wykańczania domu korzystasz z rekuperatora? Skoro na filtrach głównych masz takie zanieczyszczenie to filtry w anemostatach dawno nie działają, a instalacja jest zasyfiona pyłem i wilgocią. Ja na czas tych prac zakleiłem instalację bo przy wyłączonej działa jak grawitacyjna - jakoś robotnicy się nie udusili. A nie przyszlo Ci do głowy że On te filtry na anemostatach wyciagowych wymienia? Moze warto najpierw trochę pomyśleć a nie równać innych z sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.11.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Napisałem że tylko trochę się kurzy. Dbam o czystość, odpylam co się da odkurzaczem centralnym. Teraz robimy sufity z k/g z gładzą zacieraną na mokro po całych płytach. Bez szlifowania na sucho. Oczywiście czapeczki krasnoludków też wymieniłem. Był na nich podobny, jasny kurz jak na filtrze wywiewnym. Mocowanie czapeczek: Wykonałem sprężyny z drucianych wieszaków na ubrania, w takim kształcie i działaniu jak pierścienie Segera sprężynujące wewnętrzne. Wsuwam czapeczkę w kominek zakończony puszką rozprężną i zabezpieczam sprężyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.11.2020 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A nie przyszlo Ci do głowy że On te filtry na anemostatach wyciagowych wymienia? Moze warto najpierw trochę pomyśleć a nie równać innych z sobą? Jakby wymieniał to filtry główne nie byłyby w takim stanie. Gdybyś myślał wiedziałbyś, że aby filtr wywiewny był tak zanieczyszczony , to zanieczyszczenie przebyło drogę od anemostatu do rekuperatora - ale to trzeba pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 04.11.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Cezary.pl miewam podobne filtry, reku też ozon trochę "mocniejszy" Na wywiewie filtr jak kurzyło się w domu w podobnym stanie. Niektórzy tutaj mają sraczkę jak widzą te filtry... Szkoda słów. :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.11.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Rury wyciągowe WM spełniają taką samą funkcję jak kominy w WG. A nie słyszałem żeby ludziska czyścili te kominy choćby co 10 lat. Poza tym, w centrali mam dwa wymienniki aluminiowe, które bez problemu umyję wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.11.2020 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 No dokładnie, mam to samo. Woda z płynem do mycia naczyń i wymiennik czysty. Zresztą oryginalny filtr g4 na wylocie jest wystarczający do zatrzymywania nieczystości wyrzucanych z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2020 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 No dokładnie, mam to samo. Woda z płynem do mycia naczyń i wymiennik czysty. Zresztą oryginalny filtr g4 na wylocie jest wystarczający do zatrzymywania nieczystości wyrzucanych z domu. Nie jest. I M5 i F7 za nim ma co wyłapywać. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&p=7909142&viewfull=1#post7909142 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.11.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Ty se tam możesz filtrować powietrze wyrzucane z domu na zewnątrz, ja nie widzę potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2020 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Ty se tam możesz filtrować powietrze wyrzucane z domu na zewnątrz, ja nie widzę potrzeby. Pierwszy i podstawowy cel, to ułatwienie zrównoważenia nawiewu i wywiewu. Druga potrzeba jest taka, że po wyjęciu wymiennika nie chcę się zastanawiać, w którą stronę był włożony, żeby nie nawiewać sobie syfu z wywiewu. Ale ani jedno, ani drugie nie ma wpływu na to, że twierdzenie oryginalny filtr g4 na wylocie jest wystarczający do zatrzymywania nieczystości wyrzucanych z domu. jest nieprawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.11.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Jakby wymieniał to filtry główne nie byłyby w takim stanie. Gdybyś myślał wiedziałbyś, że aby filtr wywiewny był tak zanieczyszczony , to zanieczyszczenie przebyło drogę od anemostatu do rekuperatora - ale to trzeba pomyśleć. ja wymieniam i mój filtr wywiewny w reku po roku użytkowania jest czyściejszy niż u cezarego, a rury przy anemostatach są czyste jak nowe. natomiast te czapeczki przy anemostatach wywiewnych wymieniam co 2-3 miesiące. te niestety są mocno zasyfiałe. Widocznie cezary.pl słabe czapeczki zakłada. Nadmienie, ze u mnie cały czas jest szlifowanie, malowanie, układanie paneli, glazury itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.11.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Pierwszy...... Aaaaaaaaaaaaaaa zapomniałem, że masz zawsze rację :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Aaaaaaaaaaaaaaa zapomniałem, że masz zawsze rację :lol2: Z pewnością mam argumenty. Merytoryczne. A nie jak niektórzy tylko podskakujące emotikonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.11.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Z pewnością mam argumenty. Merytoryczne. A nie jak niektórzy tylko podskakujące emotikonki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.11.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) 1 października wrzucałem wykresy z filtracji powietrza. Filtry miały wtedy niecałe 6 miesięcy. Przez ostatni miesiąc sprawność wyraźnie spadała. Dzisiaj gdy na zewnątrz pm2.5 przekraczało 50, w nawiewie było ponad 10. Postanowiłem rzucić okiem na filtr. Okazało się, że choć opory nie wzrosły w ogóle - monitoruję napięcie wentylatora rekurpatora z constant flow, to sprawność filtracji spadła drastycznie. Wpadł nowy filtr f8 i od razu wskazania o niebo lepsze. Także pomiar oporów nie ma żadnego sensu w przypadku smogu. Pół roku dla dużego filtra F8 to jak widać max. Mimo że okolica nie jest nawet mocno zanieczyszczona. Tej jesieni pm 10 nie przekroczylo chyba nawet 100. Edytowane 14 Listopada 2020 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts