Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Filtry, ten z muchą zewnętrzny. Po ok. trzech miesiącach eksploatacji.

Mieszkam w czystej, częściowo zalesionej okolicy. Tylko pola i lasy.

Dom w trakcie wykańczania wnętrz, trochę się kurzy, a w anemostatach wyciągowych mam wmontowane czapeczki krasnoludków z tej samej tkaniny filtracyjnej.

Reku o3ozon max 400m3/h.

DSC_0899.jpg

Nie szkoda Ci instalacji ? podczas wykańczania domu korzystasz z rekuperatora?

Skoro na filtrach głównych masz takie zanieczyszczenie to filtry w anemostatach dawno nie działają, a instalacja jest zasyfiona pyłem i wilgocią.

Ja na czas tych prac zakleiłem instalację bo przy wyłączonej działa jak grawitacyjna - jakoś robotnicy się nie udusili.

Nie szkoda Ci instalacji ? podczas wykańczania domu korzystasz z rekuperatora?

Skoro na filtrach głównych masz takie zanieczyszczenie to filtry w anemostatach dawno nie działają, a instalacja jest zasyfiona pyłem i wilgocią.

Ja na czas tych prac zakleiłem instalację bo przy wyłączonej działa jak grawitacyjna - jakoś robotnicy się nie udusili.

A nie przyszlo Ci do głowy że On te filtry na anemostatach wyciagowych wymienia?

Moze warto najpierw trochę pomyśleć a nie równać innych z sobą?

Napisałem że tylko trochę się kurzy.:)

Dbam o czystość, odpylam co się da odkurzaczem centralnym.:D

Teraz robimy sufity z k/g z gładzą zacieraną na mokro po całych płytach. Bez szlifowania na sucho.

Oczywiście czapeczki krasnoludków też wymieniłem. Był na nich podobny, jasny kurz jak na filtrze wywiewnym.

Mocowanie czapeczek:

Wykonałem sprężyny z drucianych wieszaków na ubrania, w takim kształcie i działaniu jak pierścienie Segera sprężynujące wewnętrzne.

Wsuwam czapeczkę w kominek zakończony puszką rozprężną i zabezpieczam sprężyną.

A nie przyszlo Ci do głowy że On te filtry na anemostatach wyciagowych wymienia?

Moze warto najpierw trochę pomyśleć a nie równać innych z sobą?

Jakby wymieniał to filtry główne nie byłyby w takim stanie.

Gdybyś myślał wiedziałbyś, że aby filtr wywiewny był tak zanieczyszczony , to zanieczyszczenie przebyło drogę od anemostatu do rekuperatora - ale to trzeba pomyśleć.

No dokładnie, mam to samo. Woda z płynem do mycia naczyń i wymiennik czysty. Zresztą oryginalny filtr g4 na wylocie jest wystarczający do zatrzymywania nieczystości wyrzucanych z domu.

Nie jest. I M5 i F7 za nim ma co wyłapywać.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&p=7909142&viewfull=1#post7909142

Ty se tam możesz filtrować powietrze wyrzucane z domu na zewnątrz, ja nie widzę potrzeby.

Pierwszy i podstawowy cel, to ułatwienie zrównoważenia nawiewu i wywiewu.

Druga potrzeba jest taka, że po wyjęciu wymiennika nie chcę się zastanawiać, w którą stronę był włożony, żeby nie nawiewać sobie syfu z wywiewu.

Ale ani jedno, ani drugie nie ma wpływu na to, że twierdzenie oryginalny filtr g4 na wylocie jest wystarczający do zatrzymywania nieczystości wyrzucanych z domu. jest nieprawdziwe.

Jakby wymieniał to filtry główne nie byłyby w takim stanie.

Gdybyś myślał wiedziałbyś, że aby filtr wywiewny był tak zanieczyszczony , to zanieczyszczenie przebyło drogę od anemostatu do rekuperatora - ale to trzeba pomyśleć.

ja wymieniam i mój filtr wywiewny w reku po roku użytkowania jest czyściejszy niż u cezarego, a rury przy anemostatach są czyste jak nowe. natomiast te czapeczki przy anemostatach wywiewnych wymieniam co 2-3 miesiące. te niestety są mocno zasyfiałe. Widocznie cezary.pl słabe czapeczki zakłada. Nadmienie, ze u mnie cały czas jest szlifowanie, malowanie, układanie paneli, glazury itp.

• 2 weeks później...

1 października wrzucałem wykresy z filtracji powietrza. Filtry miały wtedy niecałe 6 miesięcy.

Przez ostatni miesiąc sprawność wyraźnie spadała. Dzisiaj gdy na zewnątrz pm2.5 przekraczało 50, w nawiewie było ponad 10.

Postanowiłem rzucić okiem na filtr. Okazało się, że choć opory nie wzrosły w ogóle - monitoruję napięcie wentylatora rekurpatora z constant flow, to sprawność filtracji spadła drastycznie.

Wpadł nowy filtr f8 i od razu wskazania o niebo lepsze. Także pomiar oporów nie ma żadnego sensu w przypadku smogu.

IMG_20201113_223109.jpg

Pół roku dla dużego filtra F8 to jak widać max. Mimo że okolica nie jest nawet mocno zanieczyszczona. Tej jesieni pm 10 nie przekroczylo chyba nawet 100.

IMG_20201114_085558.jpg

IMG_20201114_085539.jpg

Edytowane przez Owczar