Owczar 13.01.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Sprawdzałeś jego skuteczność? Bo niestety danych dla różnych przepływów brak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.02.2022 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Filtry wstępne G4 po prawie dwóch miesiącach i M5 po równo roku. W promieniu kilkuset metrów nikt nie pali węglem i dwa domy drewnem. Ale nigdy nie widziałem żeby wiało w moją stronę lub śmierdziało. Wychodzi na to, że w lato jest gorzej gdy się kurzy i jest robactwo. M5 zasyfiły się w lato, bo zaniedbałem kompletnie wymianę wstępnych. Jak znajdę tani sposób w montażu i eksploatacji to dam jakąś skrzynkę przed rekuperatorem, bo w samym reku mam niewygodnie wymieniać filtry wstępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.09.2022 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2022 (edytowane) Filtr F5, końcówka sezonu grzewczego plus całe lato: i F7 za nim: Na wyjściu mam identyczny zestaw, czyli F5: i F7: Mieszkam przy głównej drodze, więc jak widać spaliny i inne zanieczyszczenia wynikające z ruchu samochodów (ścieranie się opon lub klocków hamulcowych) mają odzwierciedlenie na filtrach. Widok filtrów wewnętrznych (zwykły kurz domowy i szczątkowe resztki smogu) utwierdza mnie w tym o ile mniej wdychamy tego czarnego. Edytowane 4 Września 2022 przez Tom1000k Nie F9 tylko F7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.09.2022 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2022 Po co Ci F9 na wywiewie? Powinno być chyba M5 to cała powierzchnia filtra? Jaki to ma wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 04.09.2022 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Po co Ci F9 na wywiewie? Żeby wymiennik został jak najdłużej czysty. F7, nie F9, moja pomyłka, już poprawiłem. Powinno być chyba M5 to cała powierzchnia filtra? Jaki to ma wymiar? 35x35cm. Wiem, że to niedużo, ale mi wystarczy. Na nawiewie mam jeszcze 5kg węgla aktywnego i odkąd go mam nie czułem dymu od sąsiadów, wiec dla mnie ta konfiguracja jest wystarczająca. Jedynie co muszę zmienić, to wymiana filtrów co kwartał a nie co pół roku i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.09.2022 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Zmierz skuteczność tej filtracji, bo obawiam się, że przy tej powierzchni będzie bardzo słabo.predkosc przepływu przez jednostkę powierzchni ma ogromne znaczenie dla skuteczności filtracji. U mnie powierzchnia to pewnie że 3m2, a skuteczność maleje w oczach wraz ze wzrostem przepływu. Co oznacza, że u Ciebie jest 23 razy mniejsza powierzchnia.Lepszy efekt uzyskasz montując plisowane. W tej chwili masz czyste powietrze, ale tylko w świadomości, że masz filtr. Pomiary mogłyby Cię bardzo rozczarować. Węgiel aktywny usunie zapachy, a w tej konfiguracji pm będziesz miał więcej niż przy fabrycznym plisowanym M5 z ThesslaGreen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 04.09.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Węgiel aktywny usunie zapachy, a w tej konfiguracji pm będziesz miał więcej niż przy fabrycznym plisowanym M5 z ThesslaGreen. Czylu PMy przelecą przez filtr F7? Myślałem, że raczej się zapcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.09.2022 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Zapchanie to już stan agonalny. Większa prędkość, to większa energia cząsteczek, a także większy spadek ciśnienia. Różnica cisnienien powoduje przepychanie cząsteczek przez włókninę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 18.11.2022 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 witam, jaki użyć filtr z węglem aktywnym (za płotem chlew), jakąś skrzynkę, coś gotowego? mam reku z króćcami fi125. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.11.2022 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Pytaj na bodim.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 24.11.2022 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 a czy ktoś próbował zrobić samodzielnie taki filtr z węglem aktywnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 26.11.2022 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) dziś wymieniałem pierwszy raz filtry w swoim reku ( po ok 1 ms ) - czarne jak nie wiem co - ale zmartwiło mnie co innego - ten filtr od czerpni - szczególnie w centralnej części był zawilgocony - dodam ,że czerpnie mam krótką ok 1m - ale jest zaraz pod daszkiem zatem nie ma szans na jakieś zaciąganie deszczu czy coś - od paru dni mamy w małopolsce mgły ,że siekiera siada - czy to może być przyczyną ? Wnętrze komory czerpni w reku jest suche. I przy okazji pytanie o kanał wyrzutni - wsadziłem łapę pod spód i zauważyłem pare kropel wody - coś sie tam skrapla na przewodzie widocznie. Ocieplony jest 5 cm wełną lammela - a sam reku jest w "budzie" na strychu gdzie jest 7- 10 stopni - leży na 2 paletach na ziemi - podłoga nie ocieplona aby ciepło szło z parteru do "budy"Docieplić ten kanał jeszcze? tylko mało miejsca juz..... Kanał krótki bo tylko kolano 90 stopni i jakiś 1 m spiro. Edytowane 26 Listopada 2022 przez lukaszo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 26.11.2022 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Moje filtry po miesiącu sa prawie czarrne mimo, iż nikt dookoła mnie nie pali węglem, mieszkam zaraz obok lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 26.11.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) ja się właśnie zmartwiłem ,że ten od czerpni - był w centralnej cześć - wilgotny. Mam bardzo krótki kanał czerpni ok 1m dodam ,że filtr był zawilgocony od strony czerpni tylko - nie reku - tak wygląda przed ociepniem kanał czerpni : Edytowane 27 Listopada 2022 przez lukaszo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 27.11.2022 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Dodam, że na bank, upaprały się tak mocno w nie dłużej niż 6-8 mcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.11.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Przy tak małej powierzchni filtra nie robi to większego wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 27.11.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 podpowiecie odnośnie zawilgoconego filtra od czerpni - od strony kanału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.11.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 podpowiecie odnośnie zawilgoconego filtra od czerpni - od strony kanału ? To normalne. Ale jak jest ładna pogoda ma być suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 28.11.2022 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 dzięki bo się wystraszyłem gdyż czytałem tu na forum ,że filtr nie ma prawa być mokry - chyba ,że ma jakieś "nieszczelności" reku. Ja tam nic nie widziałem - a filtr był wilgotny szczególnie na środku i to tylko od strony czerpni - już nie wspominam o stadzie .... komarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 28.11.2022 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 jeszcze pytanie odnośnie kanału czerpni / wyrzutni - obecnie mam obklejone lamellą 5cm - reku już w budzie na strychu - utrzymuje się tam 8 - 10 stopnii.Czy docieplić je jeszcze z 3 cm lamellą ( mogą jedną na drugą lamelle nakleić ? ) Wiecej niż to 3 cm nie zmieszczę - gdyż "ciasno" jest pomiędzy wlotami do reku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts