Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

jeszcze pytanie odnośnie kanału czerpni / wyrzutni - obecnie mam obklejone lamellą 5cm - reku już w budzie na strychu - utrzymuje się tam 8 - 10 stopnii.

Czy docieplić je jeszcze z 3 cm lamellą ( mogą jedną na drugą lamelle nakleić ? )

Wiecej niż to 3 cm nie zmieszczę - gdyż "ciasno" jest pomiędzy wlotami do reku....

3 cm to trochę mało.

Kluczowa jest szczelność tej izolacji.

Dlatego lepszym materiałem jest mata kauczukowa, bo przy grubości 20 mm łatwiej o staranne i szczelne wyklejenie

• Odpowiedzi 545
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak tylko ja mam juz 5 cm i chciałem dodac kolejne 3cm - na to co mam.

Nie wiem jak inni to robią - pisząc ,że mają np. kanał czerpnii czy wyrzutnii zaizolowane po 10 cm - jak tym "podejść" przy rekuperatorze ?

Chyba ,że przy reku robi się mniej izolacji a dalej - na kanale - wiecej ? Bo ja już sie zgubiłem .....

Przy reku mam 5 cm i jest juz tak ciasno ,że ciężko palucha pomiędzy rurami wcisnać a co dopiero kolejne 5 cm izolacji ,,,,,

o taką matę chodzi ? : https://allegro.pl/oferta/mata-wygluszajaca-pianka-kauczukowa-25mm-z-klejem-11902702545?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=Y2FkYjAxZGItNTc1Yy00MzMyLThmOTEtYjBiMDJkNTk4ZjJmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bde32848-4175-417e-b37c-43951ef91451

czy można ją ew. owinąć lamelle dodatkowo ?

Edytowane przez lukaszo11

• 1 month później...