kamil2k3 27.01.2015 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Witam, w tym roku planuję ruszyć z budową domu, nie mam jeszcze dokładnego projektu tylko kilka swoich typów ani działki.Przed zakupem działki muszę podjąć decyzję jak będę ogrzewać swój dom ponieważ mam 2 możliwości albo działka z gazem ziemnym, albo działka bez gazu.Ta z gazem jest tylko 10 tyś droższa, ale nie w tym problem lokalizacja zupełnie mi nie odpowiada i zdecydowanie bardziej skłaniam się na działkę bez gazu ziemnego.Butla i abonament mnie nie interesuje więc przy kupnie tej bardziej odpowiadającej działki pozostaje wybór miedzy kotłem na eko-groszek a pompą ciepła. Tutaj szukam głównie rady w co lepiej inwestować jedni piszą, że paliwa stałe to już przeszłość będzie i lepiej pompy z drugiej strony chcę czegoś co wystarczy na lata a z tymi pompami to nie wiem jak jest z awaryjnością. Znalazłem opinie, że do tak małego domu nie warto wkładać pompy ciepła bo to przerost formy nad treścią ale czy taka około 5-7kw nie była by akurat do zasilenia takiego domu ? Podobno za 20 tyś zł można już taką pompę wstawić. Druga opcja to kocioł na paliwo stałe, jedyna opcja to eko-groszej z podajnikiem ma być wygodnie koszt mniejszy ale odliczając kominy czy wielkość kotłowni bardziej skłaniam się do dołożeniu do tej pompy tylko czytałem sporo opini właśnie że w tak małe domy się nie opłaca. Dwa, że latem też czymś tą wodę do mycia trzeba podgrzewać i tu pojawia się kolejny koszt podgrzewaczy czy małej pompy ciepła więc może lepiej od razu zainwestować w taką do CO i CWU ? Mam na oku kilka projektów ale jednym z faworytów jest ten :http://projekty.muratordom.pl/projekt_poludnie-na-lace-wariant-i,2957,0%2C0.htm?kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=1100000&k_0=&web_0=&web_1=&knd_0=&wo_0=&knd_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=1&t=1&wo_1=&v=&sd= Temat nie dotyczy stricto pompy a wyboru pompa ciepła czy lepiej w sprawdzonej technologi zostać plus pompa ciepła do CWU dlatego tu stawiam temat. Będę wdzięczny za wszelkie rady za jakieś 2 tygodnie będę chciał już kupować docelową działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 27.01.2015 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Masz jeszcze jedną możliwość, moim zdaniem najlepszą. Mianowicie centralnie usytuowany bufor zasilający podłogówkę, ogrzewany grzałkami, ładowany w II taryfie.. Tańsza działka, lepsza izolacja/okna, prosta instalacja umożliwiająca podłączenie innych źródeł ciepła, np. kominek z PW lub PC. Do tego wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Oczywiście wszystko podparte rzetelnymi obliczeniami, planem i wykonaniem i masz dom marzeń. Ja w następnym (trzecim) swoim domu właśnie to zrealizuję. Teraz mam prawie doskonały dom, tylko za duży (dzieci w domu). I zdecydowałem się na PC-PW. Jak dzieci wyjdą z domu przystąpię do realizacji tego planu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 27.01.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Podobno za 20 tyś zł można już taką pompę wstawić klima-konwektor 3-5KW można wyrwać za 1000-2000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 27.01.2015 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 @Rotan No tak choć ciekaw jestem kosztów eksploatacji zimą takiego ogrzewania poszperam i poczytam ale dzięki za dodatkową opcje do rozważania hehe już oczopląsu dostaje od tego wszystkiego Jednak jestem już niemal pewny, że działka będzie bez gazu ziemnego więc coś trzeba wybrać. @mpoplaw ale czymś takim wody nie podgrzeję bo rozumiem że mówisz o takiej klimie jak w biurach się stosuje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.01.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 niewielki domek, jeśli dodatkowo będzie naprawdę dobrze i starannie ocieplony, to właśnie najlepiej niewielki bufor z grzałką + wodna podłogówka (też stanowi bufor, co razem z masą ścian i dobrym ociepleniem mocno stabilizuje temperaturę). zadbaj o eliminację mostków termicznych do gruntu, dachu i okien. teraz prąd w nocnej taryfie jest bardzo tani, inwestycja w pompę długo by się zwracała. a wodna podłogówka pozostawia furtkę otwartą, jeśli w przyszłości prąd zdrożeje albo będzie nadmiar gotówki (u mnie przy budowie on nie występuje ), to możesz zainstalować pompę albo jakiś gaz z butli (gdyby był tani, bo znajdą w końcu te łupki w Polsce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 27.01.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Słuszne koncepcje, grzanie domu 80m2 opędzisz bezpośrednio prądem. Jak Cię stać, zamiast kabli w podłogę wrzuć rurki z wodą. W razie jakiejś zmiany cen paliw masz alternatywę na pompę ciepła, gaz czy olej. Nie będziesz skazany na jedno paliwo w tym domu.Pompa ciepła wyłącznie do CWU to szkoda grosza, już lepiej dołożyć i załatwić razem CO.A o kotle na ekogroch w tak małym domu to zapomnij. Droga instalacja, zabiera cenne metry i niekomfortowa (żeby nie napisać, upierdliwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 27.01.2015 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 No właśnie ta kotłownia to większa od łazienki by musiała być i to mnie trochę boli bo metrów faktycznie nie ma za dużo, ale plan jest taki aby wybudować mały domek z możliwością dobudówki 2 pokoi ale to w dalekiej przyszłości przez pierwsze 10 lat na pewno nie będę potrzebował więcej miejsca. Trochę boję się tego prądu i kosztów eksploatacji, ale skoro tyle osób poleca to chyba faktycznie przeliczę te koszta plusem jest to, że inwestycja praktycznie żadna na starcie. Ale co w razie braku prądu wtedy dochodzi mi jakaś koza do salonu ? o takich wypadkach też trzeba myśleć jakieś awaryjne grzanie musi być. O nadmiar gotówki nie muszę się martwić nie grozi mi na pewno (niestety) na razie mam 100 tyś na start i praktycznie cała wypłata co 30 dni będzie szła w dom ... jak zbraknie płynności finansowej pomyślę o kredycie dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 28.01.2015 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Do mojej propozycji wystarczy Ci kotłownia 2m2. Pamiętaj tylko żeby była w środku budynku (centralnie).Nie masz kasy, to buduj parterowy szkielet na płycie fundamentowej. Prosty dach jednospadowy, więźba kratownicowa, w przestrzeni więźby rozprowadzona WM i zasypana celulozą. Zwarta bryła budynku i ekspozycja na południe. Dużo własnej pracy i w 200000 się zmieścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 28.01.2015 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Tzn na start mam i w trakcie będę inwestował w budowę nie spieszy mi się zupełnie na spokojnie będę pracował wszystko w odpowiednich odstępach budowę wstępnie na jakieś 3 lata planuję rozłożyć i tak w ostatnich miesiącach dopiero kredyt koło 100 tys na wykończenie piece itp.Ale jak już napisałeś to na płycie fundamentowej wychodzi faktycznie taniej ?Przyznam, że nie rozważałem nawet takiej opcji chciałem normalnie ławy lać.Poczytam o tym więcej jak nockę odeśpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 28.01.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Trochę boję się tego prądu i kosztów eksploatacji, ale skoro tyle osób poleca to chyba faktycznie przeliczę te koszta plusem jest to, że inwestycja praktycznie żadna na starcie. Ale co w razie braku prądu wtedy dochodzi mi jakaś koza do salonu ? o takich wypadkach też trzeba myśleć jakieś awaryjne grzanie musi być. Dobierz projekt chałupki. Przemyśl co ma w nim być i policz (lub zleć komuś) zapotrzebwanie na energię do CO. Mając już tą wiedzę możesz wstępnie wylicz ile ogrzanie takiej chatki będzie ciebie kosztować zanim ją wybudujesz i tylko dobierać system CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 28.01.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (gdyby był tani, bo znajdą w końcu te łupki w Polsce ) Albo postawią atomówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 28.01.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Tzn na start mam i w trakcie będę inwestował w budowę nie spieszy mi się zupełnie na spokojnie będę pracował wszystko w odpowiednich odstępach budowę wstępnie na jakieś 3 lata planuję rozłożyć i tak w ostatnich miesiącach dopiero kredyt koło 100 tys na wykończenie piece itp. Ale jak już napisałeś to na płycie fundamentowej wychodzi faktycznie taniej ? Przyznam, że nie rozważałem nawet takiej opcji chciałem normalnie ławy lać. Poczytam o tym więcej jak nockę odeśpię. Kwota jaką dysponujesz na chwilę obecną nie jest zbyt duża. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Pytasz o płytę na pewno jest to fajne, nowoczesne i energooszczędne rozwiązanie, ale czy tańsze ? Powiedziałbym, że sporo droższe. Przy tej kwocie, którą posiadasz trzeba liczyć każdy grosz. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Albo postawią atomówkę Atomówka nic nie da, bo nie jest za darmo, koszty dystrybucji zawsze będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 28.01.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 wszyscy w tym wątku polecają grzanie prądem, tylko kto z polecających sam grzeje prądem? Jak ciepły dom by nie był, to grzanie prądem będzie znacznie droższe, szczgólnie że prąd w polsce będzie na pewno drożał bardziej niż inne źródła, bo wydajność naszych elektrowni jest na granicy potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Jak ciepły dom by nie był, to grzanie prądem będzie znacznie droższe, szczgólnie że prąd w polsce będzie na pewno drożał bardziej niż inne źródła, bo wydajność naszych elektrowni jest na granicy potrzeb. Droższe ale od czego drozsze?, prąd zapewne bedzie drozał tak jak i inne nosniki energii, ale ile bąrdziej tego nikt nie wie. Przepowiadanie przyszłosci (naukowo zwane prognozowaniem) nie daje man zadnej pewnosci co do trafnosci przepowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) wszyscy w tym wątku polecają grzanie prądem, tylko kto z polecających sam grzeje prądem? Jak ciepły dom by nie był, to grzanie prądem będzie znacznie droższe, szczgólnie że prąd w polsce będzie na pewno drożał bardziej niż inne źródła, bo wydajność naszych elektrowni jest na granicy potrzeb. Ja również polecam grzanie prądem,tym bardziej w tak małym domu gdzie zużycie energii na ogrzewanie jak się pomyśli wyniesie ok.3000-4000kWh czyli po dzisiejszych cenach ok.1000-1200zl. Na forum jest sporo osób grzejacych prądem,sam chciałem być jedną z nich,co prawda używam do grzania prądu ale z wyższą sprawnością i to nawet mam gaz ziemny przy działce ale go olalem. Gdybym jednak grzal bezpośrednio prądem za ogrzewanie zaplacilbym ok.1700zl w domu 118m2. Do autora tematu,ekosyf zostaw dla ludzi inaczej myślących bo do nowych domów jest to drogie,badziewne rozwiązanie. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.01.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 wszyscy w tym wątku polecają grzanie prądem, tylko kto z polecających sam grzeje prądem? ja. w tej chwili wychodzi trochę taniej niż gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Usłyszałeś wersje inne. Co do węgla spalanego w kotle z podajnikiem powiem w skrócie - najmniejszy możliwy skoro takie coś rozważasz. Przy takim małym <10kW większe znaczenie w bilansie nabiera zużycie CWU i zapotrzebowanie na CWU.Tutaj chwilowe piki mocy przy dużym rozbiorze mogą dochodzić do lub powyżej mocy znamionowej urządzenia, warto zatem dać większy zasobnik, aby mogło się to odbywać wolniej w czasie i łagodniej....Decydując się na mniejszy kocioł należy zwrócić uwagę na poprawność wykonania instalacji grzewczej oraz to, aby kocioł nie musiał szarpać mocą. Małe palniki spalające paliwa stałe nie są tak elastyczne, w małych gabarytach ważne jest "zbilansowanie" odbioru ciepła. Jak zrobisz instalację w taki sposób, że będzie "szarpać", to wówczas różne niepożądane figurki pojawiać się będą w popielniku a właściwy proces spalania będzie mocno zakłócany. Jak nie chcesz pracy fizycznej, zasypywania, wynoszenia popiołu, to inwestować w ocieplenie i np. maty grzewcze a do cwu bojler z grzałką lub jak było już mówione jakiś bufor z grzałką. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.01.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Najlepszy i bezawaryjnym sposobem na utrzymanie temperatury w domu jest IZOLACJA. Pompa moze sie zepsuc, jak bedziesz mial pecha to rurki w podlodze tez moga peknac ale to musi byc duzy pech. Ten projekt i mi sie podoba tylko jedna lazienka to malo. Plyta bedzie tansza i lepsza od law. Przy parterowce mozna dac EPSa do ocieplenia a on jest sporo tanszy od XPSa. Wybierzesz ziemi na pol metra, zasypiesz piachem i zagescisz i na to mozesz juz ukladac ocieplenie. Zbrojenie rozproszone uzyjesz i bedzie to szybko a izolacji to daj 30cm. Koszt to jakies 33m3 styropianu czyli jakies 9k i masz super izolacje. Sciany z silki gr.18cm i na to 30cm EPSa grafitowego wiec Ci wyjdzie go jakies 40m3 a koszt to 8k. Za silke w 7k sie zmiescisz z dzialowkami i klejem. Wiazary na dach aby wykorzystac stryszek to koszt w zaleznosci ale max 25k z montazem. Sufit podwiesisz dasz na to 5cm welny i na to sypniesz granulat te 50cm i koszt tez nie zabija. Zrobisz domek co bedzie malo tracil ciepla to dasz sobie grzejniki elektryczne lub kable i nawet w plaskiej taryfie w 1k na rok sie zmiescisz a w drugiej to o polowe mniej. Okna oczywiscie z U=0,8 i reku do wentylacji. Zamiast tracic czas na grzanie to masz czas dla rodziny i a rachunki takie co kot naplakal. Do cwu najlepiej pompe ciepla za pare tysiecy ale pom.gosp. musisz miec bardziej centralnie i niepotrzebne do niego wejscie osobne a jego metraz to max.3m2 aby reku wszedl i pompa do cwu. Jak pradu nie bedzie to dom zanim Ci sie wychlodzi to prad zdaza przywrocic a jak nie to agregat pradotworczy za 2k i masz spokoj. Szkoda kasy na kominy, kominki itp. Tylko izolacja i szczelnosc. Przelicz sobie czy lepiej dac na izolacje czy pompy ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 28.01.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Najlepszy i bezawaryjnym sposobem na utrzymanie temperatury w domu jest IZOLACJA. Pompa moze sie zepsuc, jak bedziesz mial pecha to rurki w podlodze tez moga peknac ale to musi byc duzy pech. Ten projekt i mi sie podoba tylko jedna lazienka to malo. Plyta bedzie tansza i lepsza od law. Przy parterowce mozna dac EPSa do ocieplenia a on jest sporo tanszy od XPSa. Wybierzesz ziemi na pol metra, zasypiesz piachem i zagescisz i na to mozesz juz ukladac ocieplenie. Zbrojenie rozproszone uzyjesz i bedzie to szybko a izolacji to daj 30cm. Koszt to jakies 33m3 styropianu czyli jakies 9k i masz super izolacje. Sciany z silki gr.18cm i na to 30cm EPSa grafitowego wiec Ci wyjdzie go jakies 40m3 a koszt to 8k. Za silke w 7k sie zmiescisz z dzialowkami i klejem. Wiazary na dach aby wykorzystac stryszek to koszt w zaleznosci ale max 25k z montazem. Sufit podwiesisz dasz na to 5cm welny i na to sypniesz granulat te 50cm i koszt tez nie zabija. Zrobisz domek co bedzie malo tracil ciepla to dasz sobie grzejniki elektryczne lub kable i nawet w plaskiej taryfie w 1k na rok sie zmiescisz a w drugiej to o polowe mniej. Okna oczywiscie z U=0,8 i reku do wentylacji. Zamiast tracic czas na grzanie to masz czas dla rodziny i a rachunki takie co kot naplakal. Do cwu najlepiej pompe ciepla za pare tysiecy ale pom.gosp. musisz miec bardziej centralnie i niepotrzebne do niego wejscie osobne a jego metraz to max.3m2 aby reku wszedl i pompa do cwu. Jak pradu nie bedzie to dom zanim Ci sie wychlodzi to prad zdaza przywrocic a jak nie to agregat pradotworczy za 2k i masz spokoj. Szkoda kasy na kominy, kominki itp. Tylko izolacja i szczelnosc. Przelicz sobie czy lepiej dac na izolacje czy pompy ciepla. Jest gdzieś jakiś ciekawy post dotyczący słuszności 30cm nad 20cm ocieplenia na ściane? Liczył ktoś to dokładnie jakie są zyski na tym? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts