Gość Arturo72 29.01.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Jak na razie stan zero zrobiony jak pisałam- czyli do chudziaka. Teraz mury, potem dach i dopiero będę mogła kłasć kable (lub maty bo to jedyna kwestia nierozstrzygnięta). Jaka pow.zabudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 29.01.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.01.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 "118m2 pow.użytkowa,125m2 pow.grzana,płyta fundamentowa" Znowu jakieś niezgodności w zeznaniach, gdzie jest te 55 metrów, skład na drewno do kominka na płycie zrobiłeś ? Jakie 55m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Jakie 55m2 ? No właśnie pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 29.01.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 No właśnie pytam. http://www.horyzont.com/projekty/538-mila-iv-wersja-a-z-pojedynczym-garazem.html#.VMoBMzOtbMI I skończ z tymi zaczepkami bo to nic nie wnosi do wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.01.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 No właśnie pytam. Weź już się nie ośmieszaj i nie potwierdzaj oczywistej rzeczy,że posiadacze ekogroszka to bardzo nie kumaci ludzie. Wiesz co to jest powierzchnia zabudowy ? To jest cały "plac" na jakim stoi dom,czyli To jest takze pow.garażu i to jest także pow.scian zewnętrznych,która wynosi u mnie 15m2 czyli same ściany zajmują tyle miejsca na płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Arturo a gdzie jak tu coś wspomniałem o groszku.Zaczęli pisać o kablach i że ktoś wylał fundamenty a nie tak jak Ty nie zrobił na płycie bo drogo to już zaczynasz że moje jest najmojsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.01.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Ja jestem krok dalej od kolegi planującego kupić działkę - mam już stan zero (lane ławy) i w tym roku pnę mury do góry. Dom wybraliśmy prosty na planie prostokąta (projekt Santia, polecam bo bardzo funkcjonalny i tani w budowie), 92 m kw i też miałam do niedawna mocny zgryz co z ogrzewaniem. Zdecydowaliśmy się na kable grzejne w podłodze, kominek i rekuperację. Wodę będziemy podgrzewać w bojlerze (prawdopodobnie 100 lub 120 l), prądem. W miejscu gdzie buduję dom jestem brana za dziwoląga i wszyscy się pukają w głowę że przecież łatwiej z lasu drewna nawieźć i palić w piecu... Oczywiście mam masę "fachowców" sąsiadów którzy ciągle mi gadają jak można prądem ogrzewać, oczywiście nie mają nawet pojęcia, że są dwie taryfy dzienna i nocna... Co do fundamentów - koszty jakie ponieśliśmy do tej pory od zakupu projektu do stanu zero to niecałe 16 tyś - więc nikt mi nie wmówi, że płyta fundamentowa byłaby tańsza - a też mnie na nią namawiano. Płyta jest tańsza od tradycyjnego fundamentu, łatwiejsza i szybsza. Jak wyszło Ci 16k bez ocieplenia to cena podobna jak przy płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.01.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Tak samo jak zepsucie rurek w podlodze. Predzej Ci dach wiatr zerwie i rozwieje granulat, niz sie "sama" rurka zepsuje. Gosciu ma 100 tys na budowe, a Ty mu "pasywniaka" proponujesz? Za 100k budując samemu zrobi SSO lub przy dobrych wiatrach SSZ ocieplony jak pasywny bez problemu a i wykończenie łatwiejsze jak nie ma CO i szybsze wiec tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 29.01.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 16k ale weź pod uwagę że to kwota liczona od zakupu projektu do zalania chudziakiem - czyli po drodze wszystkie pozwolenia, mapy geo, wszystkie formalnosci z adaptacją projektu, potem kopanie, lanie ław, lanie fundamentów, rury kan, chudziak plus fundament jest już oklejony od zewnątrz tą czarną folią której nazwy oczywiście teraz sobie nie przypomnę = to nie jest dużo. Nie znam technologii budowania na płycie -stąd może palnę bzdurę = ale chyba tak samo jak przy tradycyjnym fundamencie nie ociepla jej się PRZED wznoszeniem murów? myślę oczywiście o ocieplaniu płaszczyzny płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 29.01.2015 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Osobiście mimo wszystko bardziej skłaniam się ku fundamentom tradycyjnym.Ale odnośnie grzania jesźze bo w zasadzie to jest głównym tematem.Wziełem sobie wasze rady do serca i chyba faktycznie zdecyduje się na grzanie prądem, jednak czy to muszą być maty lub kable ?Wolał bym rurki puścić tak aby w przyszłości mieć w razie co możliwość zmiany na np pompę ciepła. Wentylację chcę mechaniczną to wiem na pewno i też wiem, że nie stosuje się obu rodzai, ale pierwsze słyszę że przy mechanicznej nie mogę mieć komina do małego piecyka w razie co?To prawda ? Kolega kamilb1987b napisał, że z kominem i piecem musi być grawitacyjna też, sama mechaniczna sobie z kominem nie poradzi ?Mógłbym zrezygnować z tego planu b z piecem ale mówię to by był zwykły zasypowy używany tylko w razie czego jak by np prądu nie było jednak jak ma mi to faktycznie rozwalić wentylacje chyba trzeba będzie odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 29.01.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Kablami zrobisz sobie krzywdę. Do grzania prądem liczy się dobre ocieplenie. Przy fundamentach jest to b.trudne do osiągnięcia.. Przy WM kotłownie z kotłem musisz szczelnie odizolować od cz.mieszkalnej, no i oczywiście w tejże kotłowni musisz mieć WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.01.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Oczywiście,że rozsadniej będzie wodna podlogowka plus kociołek elektryczny. Zerknij na Elterm Major,koszt ok.2,5tys.zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 29.01.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Jednak obstawałbym przy buforze z grzałkami. Jest to bardziej uniwersalne rozwiązanie I dające komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 29.01.2015 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Ok rozumiem już czyli do samej kotłowni robię grawitacyjną wystarczy 1 rura w ziemi szczelna izolacja (to akurat logiczne w razie czadu itd) no i przy okazji nie wychłodzi mi reszty domu.Tych 2 kanałow wentylacyjnych nie łączymy i powinno grać, no jestem w stanie na coś takiego iść wtedy mały piecyk zwykły najprostszy do zasypania czymkolwiek w razie awarii prądu no ale z tym tez jeszcze pomyśle bo tu znowu dochodzi komin i kupno pieca a w tej cenie faktycznie można agregat kupić. Rotan fundamenty zrobię w zasadzie sam z ojcem on 40 lat na budowie pracuje i wylał ich już masę nawet budując pod bloki wie jak to dobrze zrobić a z płytą podłogową nie miał do czynienia więc dlatego bardziej skłaniam się ku tradycyjnym plus ocieplenie dobre od ziemi 20 cm mysle wystarczy pod podłogową no ale oczywiście mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 29.01.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 kable masz w innej warstwie podłogi kładzione i dlatego są lepsze niż maty, które są bezpośrednio pod posadzką - plusem jest to, że włączasz kable na noc w tańszej taryfie i ciepło oddają przez cały dzień kiedy ich nie używasz - maty przy mocnej zimie muszą chodzić praktycznie non stop, a na pewno dużo dłużej niż kable a zatem ciągną więcej prąduwodna podłogówka też ok, aczkolwiek pamiętaj, że wymaga ciągłego grzania - nie wiem co w sytuacji kiedy np w zimie będziesz sobie wyjeżdzał na 2 tyg na narty? brak obiegu, nie dokładnie spuszczona woda i wszystko może szlag trafić; ja wodnej nie kładę właśnie dlatego plus to, że mój dom przez kilka najbliższych lat będzie wyłącznie letniskowy a potem dopiero całoroczny myślałeś o rekuperacji? DGP od kominka? przy tak małej stosunkowo powierzchni domów jak nasze tj poniżej 100 m - oraz dobrym uszczelnieniu domu to może praktycznie by wystarczyło do ogrzewania - dokładając jakąkolwiek podłogówkę masz zawsze ciepełko PS jakiś projekt domu masz już na oku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 29.01.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Płyta fundamentowa to banał. Poszukaj na FM. Zrobicie sami śpiewająco. Zainteresuj się tematem bo warto! Przy niewielkim domku ma szanse wyjść podobnie cenowo do fundamentów. Co do kotła na paliwo stałe, nie słyszałem żeby były z zamkniętą komorą spalania. Niestety przy WG kotłownia będzie wychłodzona i tu nici z wykorzystania strat na buforze. Jeżeli już zabezpieczać się na wypadek długotrwałego braku prądu, optowałbym za kominkiem z zamkniętą komorą spalania i z płaszczem wodnym. Też nie lubię kominków i nie mam w domu. Ale kto zabroni ci go postawić go w kotłowni. Przynajmniej nie musisz przejmować się designem i czystością szyby. Tu masz filmik "Płyta Krok Po Kroku". Co prawda obrzeża styropianowe są drogie, ale można to ominąć. A tu masz jedenastoletni wątek o płycie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-płyta-fundamentowa&highlight=płyta+fundamentowa Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Rotan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.01.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Za 100k budując samemu zrobi SSO lub przy dobrych wiatrach SSZ ocieplony jak pasywny bez problemu a i wykończenie łatwiejsze jak nie ma CO i szybsze wiec tańsze. Jasne. Za 150-170 tys dom postawi. Moze nie fantazjujmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 29.01.2015 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) WM jak najbardziej ma być to wiem na pewno kolega ma grawitacyjną i znam skutki jej używania na własnej skórze.Co do kominka rezygnuję z niego wygląda to ładnie, ale nie chcę kotłowni w salonie i tak był by używany bardzo sporadycznie więc lepiej z niego po prostu zrezygnować tak podpowiada rozsądek. Mam w zasadzie 2 projekty które mi się podobają ale z uwagi na wielkość i energooszczędność wybiorę raczej ten : http://projekty.muratordom.pl/projekt_poludnie-na-lace-wariant-i,2957,0,0.htm?kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=1100000&k_0=&web_0=&web_1=&knd_0=&wo_0=&knd_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&q=&wef_0=&wef_1=&so=1&t=1&wo_1=&v=&sd=#parametry Choć przyznam że układ pomieszczeń bardziej odpowiada mi w tym projekcie :http://projekty.muratordom.pl/projekt_maly,20,0%2C0.htm?c=38&page=2Jednak jest nieco mniejszy choć to bym jeszcze zaakceptował bo to głównie kotłownia jest większa, ale według wyliczeń muratora zapotrzebowanie na energię ma aż na 117,28 kWh(m2·rok)A tego już nie zaakceptuję przyznam, że nie wiem na ile te wyliczenia są odzwierciedlane ale mimo wszystko 117,28 kWh(m2·rok) do 34,35 kWh(m2·rok) robi różnicę Edytowane 29 Stycznia 2015 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 29.01.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Projekt- rzecz gustu. Następny krok- z projektem do asolta i kalkulacja stosunku grubości izolacji do kosztów materiałów i kosztów ogrzewania.Wybór źródła ciepła i można się budować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts