kowallosu 28.01.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać, ponieważ jest to mój debiut na tym forum Przejdźmy zatem do sedna sprawy - szukam praktycznych porad jak zaprojektować nasze nowe mieszkanko. Jesteśmy grupą 3 młodych ludzi, ja studiuję oraz pracuję, dziewczyna zapewne też zacznie pracę, a mój braciszek dopiero zaczyna studia. Los tak chciał, że od września będziemy razem mieszkać... Może najpierw opowiem trochę o tym jak żyję, co może ułatwić Wam jakże cenną dla mnie pomoc. Jestem strasznie zabieganym człowiekiem, nie mam czasu praktycznie na nic prócz pracy, uczelni i siłowni. Z racji tego, że jestem pasjonatem kulturystyki oraz gotowania tak jak moi przyszli współlokatorzy ( bratu się pewnie odwidzi jak zacznie studiować ) to spędzam w kuchni bardzo dużo czasu - jem 6 - 7 posiłków dziennie. Łatwo to przemnożyć przez 3 osoby - zwróćcie uwagę ile to gotowania Od rana do wieczora jestem praktycznie poza domem. Moja prośba: prosiłbym o pomoc, jak zaplanować układ pomieszczeń w naszym nowym mieszkaniu. Na ten moment stoi tam ścianka łazienkowa - żadnych innych nie ma. Czy robić aneks kuchenny, czy oddzielną kuchnię ? Wg projektu gdyby odzielić kuchnię od pokoju dziennego, to kuchnia miałaby wymiar 7,2m^2 a pokój, w którym mieszkałbym z dziewczyną ok 14,5m^2. Oczywiście ten mniejszy pokój będzie okupowany przez brata. Także jak zdążyliście zauważyć, mój wybór rozbija się pomiędzy kuchnią a aneksem. Pytanie czy 14,5m^2 to trochę nie za mały pokoik ? Aneks byłby przyjemny, ale podejrzewam, że jego widok będzie mi uprzykrzać życie... ps. korytarz jest naprawdę spory, zmieszczą się tam dwie szafy zabudowane, jedna będzie pełniła rolę przechowywania odzieży mojej i dziewczyny - w ten sposób unikniemy 'zagracenia' pokoju. Stawiamy raczej na minimalizm... ( komoda, sofa, szafka pod telewizor, tv, jakieś głośniki, czy konsola ) ewentualnie coś podwieszanego. Czekam na Wasze porady i serdecznie pozdrawiam, Michał Edytowane 28 Stycznia 2015 przez kowallosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 kowallosu - dałbyś radę wstawić większy rzut? Co do koncepcji - stawiałabym jednak na zamykane dwa pokoje, z uwagi na ilość zamieszkujących osób;) Trochę prywatności z pewnością się przyda. Ale można zaaranżować z ten Wasz pokój z większym przejściem i suwanymi drzwiami dwuskrzydłowymi, żeby w dzień lub w czasie imprezy rozsunąć i otworzyć kuchnię, tym bardziej, że spędzasz w niej sporo czasu i będzie Ci milej (tak sądzę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowallosu 28.01.2015 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Dzięki za szybką odpowiedź ! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3812a0041312b4f7.html - proszę bardzo. Myślisz, że drzwi rozsuwane zdałyby egzamin w - mimo wszystko, małym mieszkaniu ? W ten sposób rezygnuję z jednej ściany... rozumiem, że drzwi rozsuwane były usytuowane na wprost dużego pokoju,tam gdzie można postawić ewentualną ściankę aby oddzielić pomieszczenia. Kolejne drzwi znajdowałyby się tak jak jest zaprezentowane na rzucie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 osobiście zrobiłabym dwa osobne pokoje i kuchnię jako wspólne pomieszczenie z wygodnymi krzesłami i tapicerowaną ławeczką-kanapą. Będziesz chciał się potulić z dziewczyną a brat będzie chciał iść po herbatę dla swojej koleżanki. Trochę krepujące, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Myślałam o czymś takim:http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/4_zps425583c5.jpg w pokoju brata zamieniłam szafę z wejściem, żeby dać mu też trochę prywatności;) ale nie jest to konieczne - ta część może pozostać bez zmian - jest ok. U Was - szerokość pokoju to 320 - zatem ścianki po bokach mają po 80cm i środkiem zostaje przejście na 160cm - w tym miejscu suwane drzwi.Kuchnia z niską ścianką przy niej stół - możesz gotować i rozmawiać z osobą przy stole. Stół dość duży 140x80 (nie wiem, czy aż taki potrzebujecie)Nad zlewem wiszące szafki, piekarnik pod płytą. W czasie nieobecności brata możecie mieć całość otwartąJak brat ma gości Wy macie swój azyl;) edit - teraz widzę, że chyba za bardzo przesunęłam środkowe okno - niemniej można je włączyć do Waszego pokoju, ale koncepcję z suwanymi drzwiami zostawić Edytowane 28 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 http://images66.fotosik.pl/561/8133f6d7e8f305fegen.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 28.01.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Jeśli macie mieszkać w 3 osoby to ja sobie nie wyobrażam niezamkniętych pokoi i kuchni. http://static.pokazywarka.pl/i/5561644/751179/bguyui87.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowallosu 28.01.2015 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Bardzo Wam dziękuję za wszystkie sugestię - powoli wybijacie mi pomysł aneksu z głowy. Szczególnie dwa pierwsze rzuty są intrygujące - kompletnie inne podejście do urządzenia tego mieszkanka - bardzo praktyczne i trendy. Daje to fajne możliwości - mamy oddzielne pokoje, ale jednocześnie możemy spędzać czas w kuchni, która ma "mini jadalnie" Powyższy pomysł jest już bardziej standardowy - tak jak ja to widziałem - ale również bardzo dziękuuję ) Czas sobie to wszystko przemyśleć i powoli zacząć komponować. Znacie program, w którym prosto można wykonywać rzuty wraz z meblami itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 floorplanner.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowallosu 28.01.2015 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 W wolnym czasie coś zaprojektuję i tutaj wyślę do ocenki. Cieszę się, że tak szybko otrzymałem od Was odzew. Czekam na więcej pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowallosu 04.02.2015 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam ponownie, będzie jednak klasyczny układzik. Pytanie do Was co myślicie o narożnikach w kuchni ? Staromodne ? drzwi do kuchni nie będzie, a narożnik mógłby stać od razu przy wejściu, tam gdzie teraz znajduje się stół. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 05.02.2015 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Nie ma miejsca na narożnik. To znaczy możesz sobie wstawić ale do kuchni już nie wejdziesz W tej wąskiej kiszce najwyżej blacik przy ścianie o szerokości max.60cm - jeśli na wprost wejścia . http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a6308cce0af7.jpg Blacik w innym miejscu, równoległy do blatu roboczego musiałby być węższy - 40cm. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5b1ba689b121.jpg Albo stolik w postaci składanego blatu przymocowanego do ściany, nie więcej niż 80cm po rozłożeniu. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/748e4f7ddb2c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts