מרכבה 22.02.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) To nie sztuka zabić kruka, ani sowę trafić w głowę, tylko gołą rzopą zabić jeża. A kto powiedział że potrzeba rezygnować, pracuję do godziny 10-11 od 6-7 później mam do 16-20 czas później znowu chwilę do 22 i święto. doba ma 24 godziny. A pracę się wykonuje gdziekolwiek. Trochę prądu do lapka .. Dla mnie to nie oszczędność, bo stać mnie wynająć ekipę, ale nie jest to zdrowe .. nie chcę przekroczyć kwintala wagi Przemek nie wiem wszystkiego, ale nie róbmy znowu jakiś ołtarzyków prostym czynnością. Edytowane 22 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.02.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Wiesz merkawa budowa domu nie jest jedynym sensem i celem w życiu - z tych 24H/dobę odliczasz trochę na sen, rodzinę czy nic - praca 24H ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.02.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Sens życia Drewno z nocnego do lasu wypadu, albo takie co z TIRa spadło na zakręcie.Za pięć tysięcy cudowny sprzęt z netu, ale drugi łańcuch dadzą tam w prezencie.Paliwa za dwie dychy, bo piła sporo pali, a i do traktora nalać przecież trzeba.Choć roboty z tym pół dnia i desek wyjdzie za stówkę - to warto: dumy ze swojego dzieła kupić się nie da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.02.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Poeta tylko głowa nie ta Przemek kpiarzem był, czego się dorwał to kpił Edytowane 22 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.02.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Merkawa nie czuje że mu się rymuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2015 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Ale się zabawnie zrobiło. Zgodnie z waszymi radami i pomysłem Przemka na zmniejszenie to zmniejszyłem trochę domek. udało się nawet zwęzić go do 9m w środku i też tak może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2015 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 elewacja : południowa północna wschodnia zachodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.02.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Jeszcze sobie sprawdź ile Twój budynek może mieć max wysokości, żeby nie trzeba było robić inaczej. Schody podwojona wysokość + szerokość podstopnicy = 60/65 cm przedział.Bo widzę że ze schodami będzie u Ciebie bardzo krucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.02.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Sorki ale 2 ściany bez okien - - ekonomiczność tak - ale nie za każdą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2015 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Zamiast garażu murowanego to postawię wiatę a potem ją obuduję ze względu na odległości od granic działki. Czyli najpierw zbuduję dom a potem na zgłoszenie sobie postawię wiatę czy garaż drewniany. A to co się rzuca w oczy to brak okien na elewacji wschodniej i zachodniej. Od północy nie obejdzie się bez okien bo dziwnie by taki duży dom wyglądał a z praktycznego punktu widzenia okno w kuchni lepiej jak będzie na północ a przy okazji będzie gdzie spoglądać co jest od strony północnej i można tam choćby powiesić termometr. Od południa to jedne drzwi tarasowe zastosuję z ruchomym słupkiem a reszta to standardowe wymiary okien. W kuchni też standardowe. W łazience na parterze bez okna a na piętrze mniejsze okna i takie same aby były jednakowe. Przemku, wolę mieć pokoje mniejsze od południa ale też nie są za małe a będą w sam raz. A jedna łazienka będzie połączona z pralnią i tworzyć jedną większą przestrzeń. Ta łazienka będzie dla dzieci a dla nas czyli rodziców mniejsza aby było łatwe dojście z pokoju i żeby nie trzeba było wychodzić na hol. Według mniej to jest super rozwiązanie ale wiąże się to z zrobieniem trzeciej łazienki. Ale w niej będzie prysznic, kibelek i umywalka więc myślę że cenowo nie zabije taka przyjemność. Na parterze też będzie podobnie tylko że tam dam prysznic z wanną o szerokości 150cm. Są takie i mi się podobają i też w niej będzie kibelek i umywalka nieduża. Łącznie powierzchnia wyjdzie ok.134m2 i będzie 26m2 mniej niż to co planowałem na początku. Z tym to już na pewno zmieszczę się w planowanym budżecie ale mam nadzieję że 250k starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2015 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Jeszcze sobie sprawdź ile Twój budynek może mieć max wysokości, żeby nie trzeba było robić inaczej. Schody podwojona wysokość + szerokość podstopnicy = 60/65 cm przedział. Bo widzę że ze schodami będzie u Ciebie bardzo krucho. W okolicy jest dużo budynków większych od planowanego mojego. W tym założyłem kąt dachu 40st więc wysokość musi mieć dach ponad 4m plus do tego kondygnacje. Z podwyższeniem o pół metra wyjdzie wysokość od ziemi nie więcej jak 11m. Na schody planuję 225cm wnękę i myślisz że to będzie mało? Wyjdzie z tego 16 stopni a wysokość stopnia nie przekroczy 19cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2015 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Sorki ale 2 ściany bez okien - - ekonomiczność tak - ale nie za każdą cenę. Tu nie chodzi o oszczędność tylko że nie ma potrzeby okien na tych elewacjach. A jak nie trzeba to po co je dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2015 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 A w tym projekcie to zastosuję albo BK+30cm styro albo silka gr.18+35cm styro szarego. Tą decyzje zostawię po OZC. Przy okazji OZC sprawdzi się co da zwiększanie grubości izolacji. Okna zastosuję 3szybowe Ug=0,5 lub 4szybowe z Ug=0,4. Porównam sobie to cenowo i się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.02.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Hmm... Kamil najpierw określ swoje potrzeby to będą twoje największe oszczędności. Podejrzewam, że domu nie budujesz tylko dla siebie tak więc warto zapytać o zdanie drugą połówkę. Ja polecam projekt indywidualny robiony przez architekta. Nie budowlańca tylko architekta najlepiej takiego który zajmuję się nie tylko budynkami ale i wnętrzami. U nas na etapie projektu mieliśmy już rozstaw mebli. Nie musi mieć wiedzy o pasywności Ty jej przypilnuj. Dostanie projekt za 6 k. dopasowany do waszych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2015 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Hmm... Kamil najpierw określ swoje potrzeby to będą twoje największe oszczędności. Podejrzewam, że domu nie budujesz tylko dla siebie tak więc warto zapytać o zdanie drugą połówkę. Ja polecam projekt indywidualny robiony przez architekta. Nie budowlańca tylko architekta najlepiej takiego który zajmuję się nie tylko budynkami ale i wnętrzami. U nas na etapie projektu mieliśmy już rozstaw mebli. Nie musi mieć wiedzy o pasywności Ty jej przypilnuj. Dostanie projekt za 6 k. dopasowany do waszych potrzeb. Tak właśnie mam zamiar zrobić. Miejscowy architekt zrobi mi projekt domu a aj będę pilnować aby był najlepszy pod względem energetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2015 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Żonie się podoba a mi też i jest mniejszy a zarazem też praktyczny i powinien być tańszy w budowie. Moją potrzebą jest dom którego w którym nie muszę się martwić o ogrzewanie typu palenie w piecu i żeby rachunki za to były minimalne i nieodczuwalne. Na dachu zmieści się 70m2 paneli PV i powinno się załapać na opcje do 10kW instalacji produkując prąd i sprzedając za 65gr. Ciekawe co jak ktoś miałby więcej niż te 10kW bo jeszcze na ścianie południowej mogę je dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.02.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Ja powiedziałem na wstepie, najmniejszy jaki spełni nasze założenia funkcjonalne. Dałem się przekonać do kilku pomysłów np. Zabiegowe schody. Teraz wiem że to była trafna decyzja. Z góry powiedziałem, że będziemy celowac w energooszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 22.02.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Żonie się podoba a mi też i jest mniejszy a zarazem też praktyczny i powinien być tańszy w budowie. Moją potrzebą jest dom którego w którym nie muszę się martwić o ogrzewanie typu palenie w piecu i żeby rachunki za to były minimalne i nieodczuwalne. Na dachu zmieści się 70m2 paneli PV i powinno się załapać na opcje do 10kW instalacji produkując prąd i sprzedając za 65gr. Ciekawe co jak ktoś miałby więcej niż te 10kW bo jeszcze na ścianie południowej mogę je dać. Pamiętaj o racie kredytu. Ona też ma być najmniejsza. Zostaw sobie 30 procent zdolności kredytowej na Wykonczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.02.2015 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Liczę na to że za 300k domek zbuduje z wykończeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 22.02.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Liczę na to że za 300k domek zbuduje z wykończeniem Jeśli chodzi o cenny materiałów i usług to teraz moim zdaniem bardzo dobry czas. Z wykończeniem chyba parteru to ok. Przesunąłbym troszkę wejściowe drzwi w lewo to może po prawej jakąś zabudowę czy wieszaczek lepiej zmieścisz. A doczytałem tam dwie wersje są. Edytowane 22 Lutego 2015 przez Beskidziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts