kamilb1987b 25.02.2015 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 dzięki wszystkim za rady i myślę ze teraz jest bardzo optymalny wygląd piętra po przemyśleniu też dochodzę do wniosku że balkonik mi nie będzie potrzebny i go robić nie będę. Więc od południa taki będzie widok ten daszek też sobie później dorobię bo nie musi być od razu. Może się zdarzy że go nie będę robić tylko założę wysuwany okap. To jest kwestia w późniejszym etapie do ustalenia bo teraz to nie będzie potrzebne. Dostałem też ofertę na okna do tego domku w wersji z jednym oknem mniej czyli tej wcześniejszej z firmy elwiz i wycenili mi to na 19k w wersji takiej że Uw jest w okolicach 0,6W/m2K i zastosowany jest pakiet 4szybowy z Ug=0,4W/m2K z argonem a dzięki temu że mają profile z wkładką termiczną to temu ten współczynnik jest tak niski. Ale też g nie jest duże bo w okolicach 37 oraz Lt-56. Dla porównania oferta na okna z Uw ok. 0,7 wyszło 12k. Będzie trzeba się zastanowić czy warto takie okna brać czy nie. 7k to nie mało ale kosmicznie dużo też nie bo dla porównania z oknami z drutexu które mają Ug=0,3 ale wypełnione kryptonem a przy tym Uw wychodzi też w okolicach 0,6 bo oni nie mają profili z wkładką termiczna a zwykłe mają Uf=1 wiec one psują cały wynik a koszt jednego standardowego to ponad 5k wiec te z elwizu 4szybowe będa 3 lub 4 razy tańsze niż 4 szybowe z drutexu i temu warto się nad tym zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.02.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Ale też g nie jest duże bo w okolicach 37 oraz Lt-56 Kamil rozjechały Ci się dwa parametry. Współczynnik Lt jest to jak by "przejrzystość" fotonoprzepuszczalność pakietu. A współczynnik g mówi nam ile W energii max okno możne przepuścić. Np danego dnia jest 1050W mocy to razy g = W co możesz zagospodarować te "zyski" zawsze lt jest większe od g. W mojej świadomości funkcjonuje inne oznaczenie SHGC i Tvis odpowiednio g i Lt . Solar Heat Gain Coefficient (SHGC) Teraz zadam Ci jeszcze do rozważenia jedną opcję, tą powierzchnię co masz ustaw w bardziej jamnikowato. http://taat.pl/narzedzia/zloty_podzial/ wg mnie dom powinien opierać się o złoty podział. W tedy nie wyjdzie Ci taki przysadzisty dach. Kolejną sprawą można zrobić loggie i w tedy dach zejdzie niżej, skosy. Choć i z tym nie będzie problemu aby to uczynić a wg mnie wręcz się chce, żeby tak się stało U siebie starałem się trzymać zasad właśnie "złotego" podziału. Jeszcze podejdę raz do sprawy zagłębienia w gruncie i "drenażu" pasuje mi zjechać jeszcze z wysokością. też już mam Twoje piętro Edytowane 25 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.02.2015 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Nic mi się nie rozjechało i odróżniam te parametry okien. Nie rozumiem o co chodzi z tym ustawieniem bardziej jamnikowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.02.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Rozjechało, ponieważ Lt to jest przepuszcalność światła, a g to jest przepuszczanie energii słonecznej dwie zupełnie różne sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.02.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Rozjechało, ponieważ Lt to jest przepuszcalność światła, a g to jest przepuszczanie energii słonecznej dwie zupełnie różne sprawy. Ale wiem o tym i temu pisałem ze przy Ug=0,4 to g ma 37 a Lt 57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.02.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Ok czyli sprawa wyjaśniona. Proponuje Ci już wiele nie kombinować z ustawieniem pomieszczeń, 4 pokoje na górze to jest , 1 w zapasie np na pracownie. Mogę Ci zasugerować ? chodzi mi o dach, żeby zrobić częściowy skos i wycięcie od południa tak aby w ścianie dać normalne okna. Może zjechać z okapem, aby dom nie był z taką przysadzistą czapką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.02.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 podczas przeglądania tych różnych wersji piętra jakie miałem najbardziej do mnie przemawiają dwie wersje czyli ta z obecnym ułożeniem z jedną łazienką oraz wersja z dwoma łazienkami i szczerze mówiąc to podobają mi się obie wersje. A mi się marzy mała osobna łazienka od strony sypialni czyli wersja 2 ale ta pierwsza wersja też jest fajna. Obie mnie się podobają. No chyba że zaszaleję i zrobię jeszcze jedno piętro lub poddasze i wtedy będę mógł mieć obie wersję i szczerze mówiąc nie byłoby to głupie ale jak dla mnie to zupełnie niepotrzebne choć pewnie bilans cieplny byłby jeszcze lepszy. Ale kto by mieszkał na poddaszu??? Aż tak dużej rodziny nie planuję. jak się tak dobrze popatrzy to ta pierwsza wersja dobrze by tez pasowała przy poddaszu użytkowym bo skosy by tak bardzo nie przeszkadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.02.2015 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Ok czyli sprawa wyjaśniona. Proponuje Ci już wiele nie kombinować z ustawieniem pomieszczeń, 4 pokoje na górze to jest , 1 w zapasie np na pracownie. Mogę Ci zasugerować ? chodzi mi o dach, żeby zrobić częściowy skos i wycięcie od południa tak aby w ścianie dać normalne okna. Może zjechać z okapem, aby dom nie był z taką przysadzistą czapką. Nie za bardzo rozumiem o co ci z tym dachem chodzi. Masz jakieś fotki jakby to miało wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.02.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) http://www.passivhausprojekte.de/index.php#d_2784 coś podobnego, tylko że wszystkie okna w jednym "wcięciu" a nie rozdzielone.Można też uformować okno w kształt połączenia dachu i ściany ..http://www.passivhausprojekte.de/index.php#d_2822http://www.passivhausprojekte.de/index.php#d_2906http://www.passivhausprojekte.de/index.php#d_1920 Edytowane 26 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.02.2015 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 nie podobają mi się takie dachy a po drugie to jest dla mnie za trudne do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.02.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 W avatarku dach gubi się ponieważ są dostawione balkony, i stopniowo bryła domu schodzi ku ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.02.2015 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 W avatarku dach gubi się ponieważ są dostawione balkony, i stopniowo bryła domu schodzi ku ziemi. Rozumiem ale mi się taki dach nie widzi. Wolę zwykły i prosty w budowie dach dwuspadowy. Poza tym na połaci południowej musi być miejsce na PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.03.2015 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 A co myślicie o tym aby zrobić ściany z silki w module z xelli po to aby potem zrobić wycięcia jak pod instalację ale tak aby dojść do kanału i w nim umieścić rurki jak przy wodnej podłogówce i użyć je do chłodzenia ściany a zarazem chłodzenia domu oraz do ogrzewania ściennego? Moduł zakłada szczeliny co 16,7cm i w tym rozstawie byłyby rurki schowane. W lato zimny glikol chłodziłby ściany które by pobierały ciepło z powietrza a w zimie ogrzewał by te ściany do 23st i w ten sposób ciepłe powietrze by przez ściany nie uciekały a by się ogrzewały i utrzymywałoby odpowiednią temperaturę. Myślał już o tym ktoś kiedyś w tej formie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.03.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 W lato zimny glikol chłodziłby ściany które by pobierały ciepło z powietrza a w zimie ogrzewał by te ściany do 23st i w ten sposób ciepłe powietrze by przez ściany nie uciekały a by się ogrzewały i utrzymywałoby odpowiednią temperaturę. Myślał już o tym ktoś kiedyś w tej formie? Powietrze uciekające przez sciany ? Przeciez w ten sposob zwiększasz straty przez ściany, al tak balas sie Twojej teorii wiecznych strat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.03.2015 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Powietrze uciekające przez sciany ? Przeciez w ten sposob zwiększasz straty przez ściany, al tak balas sie Twojej teorii wiecznych strat Miałem na myśli bardziej samo ciepło które jest w powietrzu. Masz racje że starty będą większe przez ściany bo większa dT a o tym nie pomyślałem. Jedynie to to miałoby sens do chłodzenia ale w zwykłych domach a nie pasywnych i lepszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.03.2015 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Mam jeszcze do was pytanie bardziej techniczne jeżeli chodzi o ścianki działowe z silki i strop. Czy pod działówki z silki w stropie monolitycznym trzeba robić jakieś specjalne wzmocnienia? Przykładowo przy terivie to pod działówką wystarczy że da się dwie belki obok siebie i na tym działówka może być a co w monolicie trzeba zrobić? Bo pewnie coś musi być, nie wiem, jakaś belka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.03.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Cały czas o tym ogrzewaniu, przy parametrach jakie zakładasz to ogrzewanie = epizodyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.03.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 A co cię obchodzi wytrzymałość materiałów? Od tego jest konstruktor - dostaje od architekta bryłę i ma to policzyć tak, żeby się nie zawaliło. Lepiej przypilnuj architekta, żeby przypilnował pasywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.03.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Przecież na razie za free idzie przecież leci się konstrukcyjnymi szkicami, np jak podstawowe wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.03.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Czy pod działówki z silki w stropie monolitycznym trzeba robić jakieś specjalne wzmocnienia? Bo pewnie coś musi być, nie wiem, jakaś belka? Oczywiście . W moim domu strop monolityczny , zbrojony w 2 kierunkach fi 12 + belki [ tylko w poprzek budynku] 3x12 co metr , pod ścianki działowe miał zbrojeni 4x12 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts