מרכבה 10.03.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 jeszcze jest warunek zacienienia, warunki ppoż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.03.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 jeszcze jest warunek zacienienia, warunki ppoż . To musi byc spelnione do PnB, do podzialu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.03.2015 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Ni wiem, jak jest u Ciebie, ale w moim miescie Plan Zagospodarowania Terenu, wyklucza dla terenach, sklasyfikowanych, jako obszar pod budownistwo mieszkalne podzial działek na mniejsze, niż 650m2 Musisz sprawdzić, jak jest u Ciebie. Swoja drogą, to właśnie od tego powinieneś całą zabawę w budowanie zaczać. Słyszałem o tym że tak się zdarza. Też słyszałem że ponoć może się zdarzyć minimum działki na której można budować. Jak w tym miejscu się nie uda to będę usiał pozostać przy pierwotnej wersji czyli burzenie starego domu i w jego miejscu stawianie nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.03.2015 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Mozesz takze zlozyc projekt budowy tylu domow ile sie zmiesci na danej dzialce (z zachowaniem wymogow maks zabudowy) i potem ciac na dowolnie male kawalki oby kazdy mial dostep do drogi pubilicznej:) Tak mam właśnie zamiar zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.03.2015 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 nie licząc drogi dojazdowej do działki 1332/9 między domem a płotem jest 20m więc teoretycznie mając 4m od domu ijak postawię dom o szerokości 10m to zostaje jeszcze 6m do płotu. Ale do działki 1332/9 jest służebność drogi dojazdowej i ta droga jest zaznaczona numerem 1332/8 ale nie wiem czy względem tej drogi też musi być jakaś minimalna odległość czy nie. Bo jak musi być też odległość do drogi dojazdowej to wtedy lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.03.2015 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 W gminie powiedzieli że działka jest budowlana i teoretycznie w każdym miejscu można budować a to czy dom może być w tym miejscu co chcę to takie coś ustali projektant bo on musi wiedzieć czy może klient budować w danym miejscu czy nie. Więc od razu dzwonię do architekta i się z nim umawiam ale na 17 miał czas. Między czasie, jadąc z żona do lekarza do Skoczowa, parkując na parkingu rzuca mi się w oko jakiś napis architekt, jakieś domki na zdjęciach i postanawiam zaglądnąć co tam jest ciekawego a żona do lekarza. Wchodzę i okazuje się że siedzi jakiś gościu i na dodatek jest to architekt. Zaczynam z nim rozmawiać aby obczaić z kim mam do czynienia, liczę że przy okazji dowiem się czy domek może stać tam gdzie chcę i coś najpierw mówił o odległości między domami 8m i mi kopara prawie opadła. Ale jak mu bardziej wytłumaczyłem że to na jednej działce to potwierdził że faktycznie 4m wystarczy. Potem pytam o odległość do drogi dojazdowej dla sąsiada i uspokoił mnie że nie muszę względem tej drogi zachowywać odpowiedniej odległości bo taka musi być do głównej drogi a do tej już nie więc w duchu sama radość już wiem że na 95% mogę w tym miejscu budować. Ale aby mieć bardziej pewność to trzeba wypis z miejscowego planu zagospodarowania, potem udać się do geodety i załatwić mapki do celów projektowych i z tym przyjść do niego i wtedy to potwierdzi na 100%. I tak to trzeba załatwić więc to jest sprawa oczywista ale już mnie pohamował mówiąc że na wypis czekać trzeba do tygodnia czasu a u geodety może zejść znacznie dłużej więc pewnie końcem przyszłego miesiąca go ponownie odwiedzę. Jak już to wiem to pytam konkretnie o projektowanie i czy projektuje domy na płytach fundamentowych i odpowiedział że tak ale rzadko. Ale jak będę chciał to tak mi to zrobi, a że ja tak chcę to dla mnie super sprawa. O wentylacje mechaniczną też pytałem i rekuperator i z tym nie robi pod konkretny model promując jakąś konkretną markę tylko będzie to opisane że taka wentylacja będzie a jaką sobie wybiorę to już moja sprawa. Do pozwolenia na budowę nie jest to potrzebne aby był gotowy projekt więc tego nie musi robić. Zbytnio tego tematu nie pogłębiałem bo oczywistą sprawą jest że sprzedawca tej instalacji sam sobie zrobi projekt. Na koniec też pytam o koszty za projekt z pozwoleniem na budowę na projekt indywidualny i coś tam mówi że to zależy od skomplikowanego projektu i takie tam ale ze w okolicach 5k i muszę przyznać że nie mogłem w to uwierzyć. Domek na płycie fundamentowej z pozwoleniem za 5k :wave: mimo że taniej niż mój miejscowy architekt to jeszcze nie muszę się martwić o projekt płyty. A też mam niedaleko do niego więc mi to pasuje. Może się jeszcze uda coś utargować ale myślę że 5k za projekt to uczciwa cena i nie ma co być sknerą i walczyć o jeszcze niższą cenę. Jak sam zaproponuje mniej to ok ale ja go nie będę o to naciskać aby mieć taniej o parę stówek. Uważam że to uczciwa cena którą można spokojnie z czystym sumieniem zapłacić i nie żałować ze się przepłaciło i to grubo a tym bardziej że go trochę o projekt będę męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.03.2015 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Z waszą pomocą też zmniejszyłem sam domek z 160m2 do 140m2 a domek na funkcjonalności nie stracił a dzięki temu będzie tańszy w realizacji. Przy okazji też zmniejszyłem okna południowe do tego że zamiast mieć szersze i od podłogi do sufitu to typowe 150x150 a tylko jedne okno tarasowe w salonie a reszta to typowe. Więc o typowej pasywności z słońca można chyba zapomnieć. Jedynie to trzeba liczyć na małe zużycie. A z tym to też muszę się poważnie zastanowić. Byłem też dziś w salonie grzewczym z łazienkami, płytkami itp. Rozmawiałem z gościem i mówił że wodną podłogówkę robią za 60zł/1m2 powierzchni na gotowo. Przy moich 140m2 to daje koszt 8,4k. Można też samemu to sobie zrobić i zamówić części. Pompę ciepła to mówił że na domek o takiej powierzchni to trzeba liczyć o mocy 6kW aby dała radę ogrzać taki dom. Pytałem o pompy 3kW bo takie są ale ponoć nie da ona rady ogrzać dom o takiej powierzchni tylko max jakieś 80m2 czyli nieduży domek. Koszt pompy z buforem 120l po bardzo dobrych rabatach o mocy 6kW to kwota rzędu 22k z montażem więc całkiem sporo. Łącznie by wyszło 30k za CO więc bardzo dużo. Za takie pieniądze można spokojnie dać więcej izolacji i jeszcze lepsze okna i ogrzewać grzejnikami elektrycznymi. Ale też polecał kondensata bo to koszt max 4k. Ponoć za przyłącze jak jest w odległości do 30m płaci się jakieś 1700zł i reszta jest po stronie gazowni. Więc to nie są kosmiczne pieniądze a myślałem że przyłącza są droższe. Też zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno uda mi się samemu osiągnąć szczelność i dokładność wykonania domu aby mógł być idealny jak na dom pasywny przystało. Taki dom trzeba wykonać idealnie na każdym etapie a ja nie mam w tym doświadczenia i boje się że nie uda mi się tak to zrobić. Wystarczy że zrobię kilka błędów nawet nieświadomie i przez to dom już nie będzie pasywny a zużycie może mieć dwukrotnie większe a przy czystym prądzie to będzie spory rachunek. Więc muszę dobrze to przemyśleć aby sobie większa ała nie zrobić. Budując samemu nikt mi nie powie czy to i tamto na pewno będzie dobrze zrobione czy nie. Jak się nie ma pewności czy uda się zrobić coś szczelnie i bardzo dokładnie to myślę że lepiej przyjąć wersje jakby asekuracyjną w razie niepowodzenia. Więc temu też zastanawiam się nad rozłożeniem wodnej podłogówki w domku. Zawsze będzie można się do tego wpiąć a jej wykonanie w razie niepowodzenia w gotowym już domu będzie niemożliwe. Rurki będę kładł z pomocą ojca bo się na tym zna. Jutro będę kontynuować szczegóły. A teraz takie fotki Droga dojazdowa sąsiada do działki może być też moja droga dojazdową do domu wiec drzwi wejściowe mogę mieć od strony wschodniej a od północnej mieć tylko jedno okienko na schody i hol. W tej wersji schody dałem jakby bardziej centralnie na ścianie północnej dzięki temu mogę mieć większą kuchnię i przy okazji otworzyłem ja salon. Nie za bardzo mi się to widzi ale doszedłem do wniosku że tak mogę zrobić a jak mi się to nie sprawdzi to wtedy sobie postawię ściankę z gk i oddzielę kuchnie od salonu a w drugą stronę byłoby to niemożliwe. Taka otwarta kuchnia ładnie wygląda ale nie wiem czy to będzie praktyczne rozwiązanie. Zawsze są plusy i minusy a wolę mieć łatwiejszą zmianę decyzji niż trudniejszą. Co do piętra to się jeszcze zastanowię czy nie lepiej będzie łazienki dać w miejscu pokoju nr2 lub nr3. Niby lepiej jak byłaby w pokoju nr2 bo byłaby nad łazienką parteru i krótsze byłyby rurki z doprowadzeniem ciepłej wody a i pion byłby w jednym miejscu. Ale pod względem praktycznym w użytkowaniu lepiej jak będzie w pokoju nr3 bo byłoby tam okno zachodnie a to okno będzie miało mały ciekawy widok bo na dom obok. Na łazienkę to dobre miejsce ale na pokój już nie pod tym względem lepiej mieć jakiś widok z okna niż nie mieć. No chyba że da się okno od północy skoro i tak praktycznie cień będzie padał od domu obok. Co wy o tym myślicie? Jutro też pobawię się w programie i pokażę wam jak to będzie wyglądać względem budynków obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.03.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Mam wrażenie, źe Ty jesteś zbyt bardzo podatny na opinie innych ludzi.Co to za bzdura, źe pompa 3kW nadaje do domow max 80 m2 ?A jak jest dom 140m2 o obciazeniu 2.5kW, to nie da rady ? Druga rzecz, jak liczysz koszt wykonania kotłowni na gazie (od A do Z) to wiedz, że 12,5tys to absolutne minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Mam wrażenie, źe Ty jesteś zbyt bardzo podatny na opinie innych ludzi. Co to za bzdura, źe pompa 3kW nadaje do domow max 80 m2 ? A jak jest dom 140m2 o obciazeniu 2.5kW, to nie da rady ? Druga rzecz, jak liczysz koszt wykonania kotłowni na gazie (od A do Z) to wiedz, że 12,5tys to absolutne minimum. Ponoć powierzchnia domu tez ma znaczenie że może nie dogrzać. Nie wiem dokładnie i temu też pytam tutaj mądrzejszych. Czemu kotłownia do gazu to min.12,5tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ponoć powierzchnia domu tez ma znaczenie że może nie dogrzać. Nie wiem dokładnie i temu też pytam tutaj mądrzejszych. Czemu kotłownia do gazu to min.12,5tyś? Kamil, ogarnij sie. Moc szytowa urzadzenia grzewczego jest policzalna i zalezy od mocy potrzebnej na m2 razy powierzchnia. Ktory element powyzszego rownania jest stala wartoscia? Bo jesli zaden to dlaczego wierzysz komus, ze tyle a tyle m2 da rade albo nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.03.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ponoć powierzchnia domu tez ma znaczenie że może nie dogrzać. Nie wiem dokładnie i temu też pytam tutaj mądrzejszych. Czemu kotłownia do gazu to min.12,5tyś? Chyba w jakies relatywnej fizyce.... Jak Ci audytor wyliczy obciażenie 2kW, to wystarczy 2kW i tyle. A dlaczego 12,tyś. Bo tyle to kosztuje ( przyłacze, instalacja wewn, zewn, ich projekty, komin, odbior kominiarza, kocioł z zasobnikiem, zawory, naczynie wzbiorcze, filtry, ksztaltki miedziane.....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.03.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tu masz moje koszty. I wierz mi , nie bardzo jest tu z czego zejść. Przyłącze: 2100złProjekt instalacji: 500złInstalacja zewnętrzna(23m): 2300złKocioł z zasobnikiem: 4600złSterownik pogodowy: 450złKomin poziomy: 350złZawory, śrubunki, montaż: 2000zł Razem: 12300zl Jeszcze 100zł dla kominiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Kamil, ogarnij sie. Moc szytowa urzadzenia grzewczego jest policzalna i zalezy od mocy potrzebnej na m2 razy powierzchnia. Ktory element powyzszego rownania jest stala wartoscia? Bo jesli zaden to dlaczego wierzysz komus, ze tyle a tyle m2 da rade albo nie? Dla mnie też to było dziwne ale nie miałem pewności więc się nie kłóciłem. Jeżeli jesteście pewni że mała pompa 3kW da radę na powierzchnię domu 140m2 to nie ma najmniejszego problemu. Mnie to temu zastanowiło bo jednak pompa grzeje wodę w rurkach a ona podłogę w podłogówce. Więc temu mam obawę czy na pewno jakby uciągnie na drugim końcu domu odpowiednią moc zwracając jeszcze uwagę na możliwe straty ze względu na odległość. Na pewno na 10m rurek moc będzie szła pełną parą ale na 200m myślę że niekoniecznie. Urządzenie może będzie dawać pełną moc ale ostatnia pętla podłogówki musi z tej mocy tez skorzystać a czy da radę? Teoria to jedno a jak to wygląda z praktycznego punktu widzenia? podejrzewam ze jest to na zasadzie takiej jakby dźwigni. Niby jedną stronę pcha się z taką samą mocą ale w zależności od punktu podparcia zależy czy podniesie się 10kg czy 20kg. Wystarczy spróbować na długim kiju zawiesić obciążnik, chwycić kij z drugiego końca i spróbować podnieść. Mimo że używa się tej samej mocy ile się ma w dłoniach to podniesie się przykładowo tylko 1kg ale jak dystans się zmniejszy to i ciężar będzie można większy podnieść. I o to chodzi mi z tą mocą urządzenia. żeby się potem nie okazało że w pomieszczeniu na końcu domu brakuje mocy. Pewnie to trochę komplikuje ale mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tu masz moje koszty. I wierz mi , nie bardzo jest tu z czego zejść. Przyłącze: 2100zł Projekt instalacji: 500zł Instalacja zewnętrzna(23m): 2300zł Kocioł z zasobnikiem: 4600zł Sterownik pogodowy: 450zł Komin poziomy: 350zł Zawory, śrubunki, montaż: 2000zł Razem: 12300zl Jeszcze 100zł dla kominiarza Czyli koszt niemały i faktycznie nie ma z czego zejść. Ale i tak w porównaniu do mocniejszej pompy jest to duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Kamil! przy tych izolacjach będzie Ci potrzeba ile ciepła ? pompa ciepłą głównie na CWU.. u Ciebie szara wodą i zyski bytowe będą działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Kamil! przy tych izolacjach będzie Ci potrzeba ile ciepła ? pompa ciepłą głównie na CWU.. u Ciebie szara wodą i zyski bytowe będą działać. Jak szarą woda? Słyszałem że można niby z tego coś tam czerpać ale wątpię aby to miało jakiś sens. Obawiam Się trochę tych 50cm styropianu i czy uda mi się to dobrze zrobić więc bezpieczniej i łatwiej będzie dać te 30cm. Ściany nośne domu zrobię chyba jednak z BK z solbetu. Słuchając rad innych że przy silce mogę się wykończyć fizycznie to lepiej pójść w lżejszy i łatwiejszy materiał w obróbce. Dając mniejsze okna od południa mam nadzieję że się dom nie będzie za bardzo przegrzewać przez brak dużej akumulacji. Jeszcze w myśli mam zamówienie szkieletu drewnianego domu obitego płytą OSB, z dachem, a resztę zrobię sobie sam. Ale za miesiąc jak gość który w bielsku ma siedzibę takiej firmy od takich domów wróci z Austrii gdzie obecnie stawiają taki domek to z nim pogadam i mi przedstawi koszt za taką opcję domu bo ponoć też tak może zrobić. Obgadam z nim jakby to dokładnie wyglądało i jak cena będzie akceptowalna to pójdę w tym kierunku aby przyśpieszyć domek. Sam przygotuję płytę pod szkielet a firma przyjedzie i złoży konstrukcję. Najciekawsze jest to że fabryka jest w Skoczowie, 6km ode mnie więc liczę na dobrą cenę. Dzięki temu mam nadzieję że w parę miesięcy skończę domek. Wtedy na OSB przykleję 30cm styro, między belkami konstrukcyjnymi powkładam wełnę o grubości 15cm i będę miał elegancko cieplutka ścianę lub dam mniej styro. Się jeszcze zobaczy jak to wyjdzie. O tym pomyśle za miesiąc czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Obawami się abyś nie dostał nerwicy z takim ciągłym zmienianiem zdania, ponieważ silikat może być 18cm , BK 18 cm ? na zdrowy rozum 24 cm to w miarę przyzwoity mur. Oczywiście że odzysk ciepła z szarej wody ma sens, przy takich potrzebach. Twoje pustaki silikatowe, są niczym bułka z masełkiem.. chyba pustaka porządnego w łapach nie miałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Obawami się abyś nie dostał nerwicy z takim ciągłym zmienianiem zdania, ponieważ silikat może być 18cm , BK 18 cm ? na zdrowy rozum 24 cm to w miarę przyzwoity mur. Oczywiście że odzysk ciepła z szarej wody ma sens, przy takich potrzebach. Twoje pustaki silikatowe, są niczym bułka z masełkiem.. chyba pustaka porządnego w łapach nie miałeś Tak na dobra sprawę przydałaby się gdzieś praktyka z murowaniem z jednego materiału i drugiego aby wyrobić sobie zdanie. Sam preferujesz drewno a dokładniej mówiąc dom z bali a one nie maja takiej pojemności cieplnej jak silikat a bliżej im do BK. Jak BK to grubość oczywiście 24cm i z 30cm styro grafitowego da U poniżej 0,09W/m2 więc można rzec przyzwoite. Silka gr.18cm to wystarczy ale jego waga jest taka sama jak BK ale z BK wymuruje się 2 razy szybciej więc teoretycznie dwa razy mniejsze obciążenie dla organizmu. Jaki ma sens zabawa z odzyskiem ciepła z szarej wody? Bardziej konkretnie proszę bo osobiście nie znam się na tym i temu też nie widzę w tym sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Jeszcze w wersji domku który może udać się obok postawić a nie z tyłu to może dobrym tu pomysłem będzie danie w pomieszczeniach na północno zachodniej stronie czyli w kuchni i w pokoju nad nią okien na stronie północnej niż na wschodniej pod względem energooszczędności lepiej unikać okien od strony północnej ale położenie na działce będzie takie że zachodnie okna będą skierowane na budynek obok więc nie będzie z nich jakiegoś ciekawego widoku a cień przez ten budynek i tak nie wpuści słońca do domku więc wydaje mi się to całkiem bez sensu. Już wolę z okna mieć widok na główną drogę niż na mur sąsiedniego domku. Temu też wiem że jakieś ogrzewanie domek będzie potrzebował i nawet bardzo grube ocieplenie temu nie zaradzi. Może też OZC pokaże jak to będzie wyglądać. Myślę że jak będę miał wypis z gminy, mapki od geodety to jak architekt mi to potwierdzi na 100% to wtedy będę mógł wysłać swój projekt asoltowi do liczenia. Kusi mnie już to zrobić ale wole jeszcze poczekać bo miesiąc mnie nie zbawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Pierwsze od szarej wody, przecież nie wypuścisz wody z wanny o temp +35 st .. do kanalizacji, czy to będzie w formie syfonu czy innego czegoś, przy takim budynku warto zrobić taką rzecz, tak samo jak Jaśkowy kolektor do grzania wody. dokładniej mówiąc dom z bali a one nie maja takiej pojemności cieplnej jak silikat ? (550 kg/m3 *2,5 kJ/kg) /3600= 1375 /3600= 0,38 kWh na /m3 x 1 st. Silikat .. 1800 x 0,8)/3600=1440/3600=0,4 kWh przewaga ? nikła . Deska 7cm drewna odpowiada temu co daje 24cm BK.. Ciężkie do murowania to były pustaki żużlowo/betonowe .. po naście kg Twój problem pustaków .. które w odmianie 24cm ważą ile ? 23 kg całe nic .. Edytowane 12 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts