imrahil 12.03.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 akumulacja fajna rzecz. u mnie się nagrzało przez trzy słoneczne dni, dwa ostatnie dni już chłodniejsze i bez słońca. jeszcze się ogrzewanie nie włączyło . dzisiaj panowie montowali schody (i jutro też będą), może też trochę nagrzali . budując dzisiaj brałbym pod uwagę odzysk ciepła ze ścieków, coś tam jest w jaśkowych wynalazkach chyba opisane (w dziale z domami enegrgooszczędnymi). opcja domu szkieletowego fajna, ale pytanie jak u nich z dokładnością wykonania. i nie liczyłbym na cenę konkurencyjną w stosunku do budowy własnymi rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Nie brałem jednego faktu pod uwagę .. silikat (pustaki xella ważą 1470kg/m3) co chce pokazać że drewno rządzi.I tak też było w moim druszlaczku, kończyłem palić o 19-20 .. na drugi dzień nie dość że odpalałem od żaru, to w pomieszczeniu było przyjemnie ciepło, inaczej prowadzi się robotę gdzie jest;gdzie zjeść, gdzie odpocząć. Kamil ma to obok budowy, to plus.Ja niestety muszę dojechać 20km:bash: lub 3,5 km piechotą przez las. imrahil szkoda że już po zimie konkretnej, bo można by było testa zrobić, do jakich temp spadnie w domu, bez grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.03.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 mój bloczek silikatowy 24 cm od Sil-Pro to chyba 17 kg sztuka, a wymiar to chyba 24x25x22 cm (na pewno wiele się nie pomyliłem). chłopaki sporo tego musieli przerzucić. gdybym miał sam murować, to raczej nie z silikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) http://www.cjblok.com.pl/pl/9,72,76/0/52/0/pustak-betonowy-fundamentowy-alfa24.html to bym powiedział jest dość ciężkie. Nie mniej trzeba mieć do takiego betonowego trochę siły. Szybko ekipa paląco pijąca wymięka W porównaniu do tego co ja sobie wyznaczyłem, to murowanie jest bułką z masełkiem. Pierwsze jakieś z 100m3 ziemi muszę wywieść z pod domu.. licząc 90 taczek .. 15 taczek = m3 ziemi to 6m3 dziennie jestem w stanie uczciwie wywieźć. Ukopać pewnie z 2 -3 x tyle .. nie mniej, po naście metrów wywózka. A jeszcze nie chce nigdzie pozbywać się ziemi, to pierwsze humus z innego miejsca muszę zebrać, aby dać nie żyzną, a na to z powrotem humus. Problem że pod istniejącym budynkiem, Teraz knuję czy pod całością, czy częścią .. wykonanie płyty w takich warunkach dość wyzywające. Edytowane 12 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Niby 20kg za bloczek to nie dużo ale przy tylu metrach to dźwigania trochę tego wyjdzie. Przy domu energooszczędnym zabawa z ściekami pewnie ma sens ale przy pasywnym lub prawie pasywnym to raczej wątpię że ma to sens. Przecież nie będę brał specjalnie w ciągu dnia kilka pryszniców aby w domu było cieplej bo to bez sensu. Może trochę przesadzam ale jak niby czymś takim jakoś sterować aby korzystać z tego ciepła gdy jest potrzebne? No chyba że to służy do podgrzania powietrza w wentylacji bo tylko wtedy by to miało sens a samego domu to już nie widzi mi się taka zabawa. Nie interesowałem się tym zagadnieniem bo uważam ze nie ma sensu więc nie wiem na czym dokładnie to polega. A tym bardziej jak na dom pasywny czy samogrzejny to jest to zupełnie niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 akumulacja fajna rzecz. u mnie się nagrzało przez trzy słoneczne dni, dwa ostatnie dni już chłodniejsze i bez słońca. jeszcze się ogrzewanie nie włączyło . dzisiaj panowie montowali schody (i jutro też będą), może też trochę nagrzali . budując dzisiaj brałbym pod uwagę odzysk ciepła ze ścieków, coś tam jest w jaśkowych wynalazkach chyba opisane (w dziale z domami enegrgooszczędnymi). opcja domu szkieletowego fajna, ale pytanie jak u nich z dokładnością wykonania. i nie liczyłbym na cenę konkurencyjną w stosunku do budowy własnymi rękami. Nie wiem jak z dokładnością ale skoro robią takie domy za granica też to tam patrzą na certyfikaty i jak firma nie spełni takich to nikt u nich za granica takiego domu nie zamówi więc muszą dobrze robić aby się nie okazało że stracą certyfikat bo by zakład musieli zamknąć. Dokładniej będę wiedział jak pogadam z gościem i przejadę się na halę produkcyjną i to zobaczę. Co do ceny to podejrzewam że taniej niż budowa samemu to się nie da ale wszystko zależy jaka będzie ta różnica w cenie. Teoretycznie drewno powinno być tanim materiałem a budując to na hali taką konstrukcję się szybko robi więc mam nadzieję że majątku to nie będzie kosztować a tym bardziej że mi zależy na samej konstrukcji. Resztę i tak na budowie ekipa by robiła więc to też by kosztowało za ich robociznę itd a nie jest trudne powkładanie wełny w konstrukcję czy instalacji w tym a na koniec przykręcenie z kimś płyt na ściany. Jak za to policzą sobie kosmiczne pieniądze to im podziękuje bo jednak w jakimś budżecie trzeba się zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.03.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 ale to chodzi (przynajmniej mnie) o odzysk ciepła spod prysznica i przekazanie go do świeżej wody z rurociągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Przy domu energooszczędnym zabawa z ściekami pewnie ma sens ale przy pasywnym lub prawie pasywnym to raczej wątpię że ma to sens. odwrotnie, zupełnie odwrotnie.. to energooszczędny ma w nosie te 1MWh puszczone w kanalizę Przecież nie będę brał specjalnie w ciągu dnia kilka pryszniców aby w domu było cieplej bo to bez sensu. myślisz kategorią obecnego budynku, gdzie takie zyski .. cóż jak by ich nie było. interesowałem się tym zagadnieniem bo uważam ze nie ma sensu więc nie wiem na czym dokładnie to polega. A tym bardziej jak na dom pasywny czy samogrzejny to jest to zupełnie niepotrzebne przy 140 litrach wody o temp +45 uda się odzyskać 25st .. daje to 4,08 kWh energii całkiem sporo i całkiem dobrze właśnie do poprawy komfortu jeśli dom będzie przy -5 na w okolicach zerowego poboru watów .. gotowanie, osoby, komputer, itp .. to lekkie muśnięcie dodatkowym ciepełkiem złe nie będzie .. do +21 zawsze można podbić .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Zrobiłem sobie ogólny rzut terenu w 3D po tym jak by mój domek już stał obrazki domów obok są bardzo ogólne ale odległości są mniej więcej dobre. Kiedyś to była jedna cała działka ale sąsiad sobie kupił kawałek z tyłu bo tak chciał i ma drogę dojazdową jako służebność wieczysta. Więc mój domek może stać obok domku kostka a droga dojazdowa sąsiada może być moja drogą dojazdową jak Już dom postawię to zrobię sobie ogrodzenie w miejscu czarnej cienkiej kreski która jakby pokazuje dokąd sięga droga dojazdowa aby sobie postawić bramę automatyczną i żeby w razie czego można dziecka puścić na pole i żeby na drogę główną nie uciekły. Ale myślę że to jest oczywista sprawa. Tylko zastanawiam się w którym miejscu najlepiej dać taką bramę a zarazem w którym miejscu postawić potem garaż. Myślę że opcje są dwie. Albo tak albo tak teoretycznie przy tej wersji lepiej jak zjazd i brama byłaby z drogi głównej ale nie jestem pewny. Mam nadzieje że architekt też coś mądrego podpowie no chyba że dzięki wam uporam się też z tym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Zacienienie ? może u Ciebie być konieczność właśnie samogrzejności/ a "pasywności" ponieważ budynek sąsiada chce przysłaniać słońce w zimie.http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_1_usytuowanie_budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 12.03.2015 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Zacienienie ? może u Ciebie być konieczność właśnie samogrzejności/ a "pasywności" ponieważ budynek sąsiada chce przysłaniać słońce w zimie. http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_1_usytuowanie_budynku do domu sąsiada byłoby 18m i myślisz że żuci jakiś cień w zimie? Ten domek nie jest zbyt wysoki i na oko ma 7m więc przy kacie padania słońca 20st będzie rzucał cień na 18m długości więc teoretycznie cień sięgnie mi trawnika pod domem a domek będę miał podniesiony na płycie o pół metra więc nie ma szans aby jego domek mi jakoś przeszkodził. Mój domek do płotu będzie miał 12m a sąsiad do płotu ma 6m wiec to jest bezpieczna odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ok- to sprawdź teraz odległości od budynków i poziraj do tego linku co Ci zapodałem.Żebyś nie był później zaskoczony, tu nie chodzi o zaglądanie przez okna- jak to się niektórym wydaje.Tylko ściśle o warunki ppoż. Ile Twój dom chce być wysoki ? może być że 9m to max na ile Ci pozwolą.Wredne MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.03.2015 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ok- to sprawdź teraz odległości od budynków i poziraj do tego linku co Ci zapodałem. Żebyś nie był później zaskoczony, tu nie chodzi o zaglądanie przez okna- jak to się niektórym wydaje. Tylko ściśle o warunki ppoż. Ile Twój dom chce być wysoki ? może być że 9m to max na ile Ci pozwolą. Wredne MPZP. wysokość to mi wyjdzie jakieś 10,5m a w okolicy są wyższe domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.03.2015 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Dziś już wiem że na 99% domu w tym miejscu co prezentowałem nie postawię a szkoda bo by mi to pasowało. Czekam cały czas na papiery z gminy ale pytałem się w banku o kredyt na dom i tłumaczę że chcę się dopisać z żoną do własności nieruchomości na której bym chciał budować, wziąć kredyt a potem jak dom będzie stał to sądownie wydzielić działkę i wszystko co z kredytem przepisać tylko na mnie i żonę. Ale pani w banku mnie zastopowała tłumacząc że do kredytu muszą przystąpić wszyscy właściciele nieruchomości na którą byłby brany kredyt i liczona byłaby zdolność dla wszystkich. Więc dla mnie, żony, teściowej i jej siostry. Jeżeli do tego byłby brany tylko mój dochód to byłby liczony i tak na całą czwórkę. Ale mówię że najwyżej do tego weźmie się dochody ciotki z Niemiec ale ponoć jak jej dochód byłby większy niż mój to kredyt by musiał być w euro wzięty a na pewno pensja niemiecka jest większa niż polska. A druga strona medalu jest taka że okres kredytu będzie zależał od wieku najstarszego wnioskodawcy więc pewnie na 10-12lat by mógł być przyznany a wtedy lipa bo rata byłaby zbyt duża abym sobie z tym poradził. Krótko mówiąc jedna wielka lipa i tyle. Ja się o to pytałem w banku pekao SA, ale może w innym banku będzie inaczej ale jakoś w to wątpię. W gminie też babka mówiła coś o tych odległościach i pepożce i też pewnie byłby problem z odległościami. Też doradzała że najlepiej będzie zburzyć stary dom i tam postawić nowy i jedynie taka opcja mi pozostała jako najpewniejsza. Przynajmniej wiem na czym stoję. Więc u notariusza teściowa może mi i żonie w ramach darowizny przepisać ten kawałek działki i już na mnie i żonę byłoby wszystko załatwiane. Jak będzie ciotka w kraju to u notariusza podpisze teściowej pełnomocnictwo przy sprzedaży działki aby nie musiała z Niemiec o wszystko przyjeżdżać a przy okazji aby nam to przepisać. W tamtym roku mówiła że nie będzie z tym problemu więc uda się to szybko załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.03.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Dziś już wiem że na 99% domu w tym miejscu co prezentowałem nie postawię a szkoda bo by mi to pasowało. Czekam cały czas na papiery z gminy ale pytałem się w banku o kredyt na dom i tłumaczę że chcę się dopisać z żoną do własności nieruchomości na której bym chciał budować, wziąć kredyt a potem jak dom będzie stał to sądownie wydzielić działkę i wszystko co z kredytem przepisać tylko na mnie i żonę. Ale pani w banku mnie zastopowała tłumacząc że do kredytu muszą przystąpić wszyscy właściciele nieruchomości na którą byłby brany kredyt i liczona byłaby zdolność dla wszystkich. Więc dla mnie, żony, teściowej i jej siostry. Jeżeli do tego byłby brany tylko mój dochód to byłby liczony i tak na całą czwórkę. Ale mówię że najwyżej do tego weźmie się dochody ciotki z Niemiec ale ponoć jak jej dochód byłby większy niż mój to kredyt by musiał być w euro wzięty a na pewno pensja niemiecka jest większa niż polska. A druga strona medalu jest taka że okres kredytu będzie zależał od wieku najstarszego wnioskodawcy więc pewnie na 10-12lat by mógł być przyznany a wtedy lipa bo rata byłaby zbyt duża abym sobie z tym poradził. Nie do końca tak... W przypadku współwłasności, wnioskodawcą jesteś Ty (i np. Żona). Inni wspołwłaściciele nie muszą byc wnioskodawcami, musza tylko podpisać zgodę na ewentualne objecie majatku egzekucją. Wiek współwłascicieli nie ma nic do rzeczy, u mnie też wspołwłasnośc z teściową, która ma 71lat. Tak jest w ING i PKO BP i wielu innych W tamtym roku mówiła że nie będzie z tym problemu więc uda się to szybko załatwić Szybko, to może z ciotką sobie to załatwisz, ale nie z urzędami. Wygląda na to, że w tym sezonie nie uda się rozpoczać... Edytowane 13 Marca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=241481&d=1391860470 pytanie otwarte czy jest sens burzyćwg mnie, nie burzył bym tego domu... Edytowane 13 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.03.2015 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Nie do końca tak... W przypadku współwłasności, wnioskodawcą jesteś Ty (i np. Żona). Inni wspołwłaściciele nie muszą byc wnioskodawcami, musza tylko podpisać zgodę na ewentualne objecie majatku egzekucją. Wiek współwłascicieli nie ma nic do rzeczy, u mnie też wspołwłasnośc z teściową, która ma 71lat. Tak jest w ING i PKO BP i wielu innych Szybko, to może z ciotką sobie to załatwisz, ale nie z urzędami. Wygląda na to, że w tym sezonie nie uda się rozpoczać... Będę musiał się spytać w takim razie jak u nich to wygląda. Widocznie w każdym banku jest inaczej. A nie wiesz może czy ma znaczenie w jakim procencie się jest wpisanym w własności nieruchomości? Jeżeli inne banki potwierdzą mi to co piszesz i będę mógł kredyt mieć tylko na siebie to załatwienie tego chyba nie będzie trwało zbyt długo. Wszystko zależy co będzie napisane w wypisie z gminy czy udałoby się domek zbudować obok. Bo jak tak i przy okazji będę mógł wziąć większy kredyt aby spłacić obecny to będzie wszystko zależeć od czasu trwania formalności. Ale raczej mimo dobrych chęci realnym czasem będzie przyszły rok bo w maju lub czerwcu urodzi się syn więc będzie co robić z nim a w przyszłym roku będzie już większy i może za bardzo w kość nie będzie dawał tak jak na początku a budzić się w nocy do dziecka i nie spać, potem do pracy a po niej na budowę to nie wiem czy dałbym radę fizycznie. Jak córka była taka mała to ja do niej w nocy wstawałem przeważnie a budując to wykończę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.03.2015 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=241481&d=1391860470 pytanie otwarte czy jest sens burzyć wg mnie, nie burzył bym tego domu... Już o tym pisałem i jedynym sensownym wyjściem jest rozbiórka i budowa nowego. W nim zupełnie nie pasuje mi układ wnętrza a dach i tak by musiał zostać rozebrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.03.2015 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Poprawiłem sobie domek aby był lepszy w wersji szkieletu drewnianego chociaż wiele się nie zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.03.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 takie wizualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts