kamilb1987b 15.03.2015 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Szkielet będzie z belek o przekroju 60x160 (mm) w rozstawie osiowym co 60cm, w każdym bądź razie firma northause tak robi. Ściana zewnętrzna nośna ściana wew. nośna działówki podobne jak wew.nośna tylko że z profili do gk o grubości profilu 5cm z wełną o gr.5cm i z płytami da to grubość działówki 10cm ale jedną działówkę czyli między moją i żony sypialnią a pokojem córki dla lepszej akustyki dam profil gr.10cm z wełną o gr.10cm i wtedy ta działówka będzie miała gr.15cm ale jej długość będzie 3,6m więc nie za dużo a w sam raz. Pozostałe działówki nie muszą być takie grube a jak nie muszą to lepiej zrobić cieńsze a też dobre. W porównaniu też do wew.nośnej to działówki będę robić z dwoma płytami gk po jednej stronie bo jakby nie patrzeć płyta gk tańsza jest z 3razy od mfp więc jak nie trzeba to lepiej dać dwie gk aby ścianę wzmocnić. Jednym słowem tak samo zrobię jak u Marzenki jest już zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.03.2015 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Szczelność w takim domu jest łatwo osiągnąć bo wystarczy folię paroizolacyjną dobrze przykleić i dobrze uszczelnić wszystkie przejścia przez nią więc taśmy uszczelniającej nie ma co sobie żałować. Z tego co widziałem to test szczelności jest przeprowadzany jak właśnie działówki stoją i są przykryte folią. Ale co się stanie jak przykręci się płyty gk? Wkręty przecież podziurawią folię i cały test bierze w łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Wg mnie bardzo ładny teraz jest projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.03.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Tylko trzeba sobie budżet podnieść. Żadna z firm (sprawdzonych firm) nie potrafiła dac lepszej ceny szkieletu niz wynikalo z kalkulacji dla technologii tradycyjnej, oczywiście liczac ją z robocizną.Jeśli miałeś kosztorys policzony dla technologii tradycyjnej z wlasna robocizną,, to zapomnij, żeby firma postawi Ci w tej samej cenie w szkielecie. Znów dzialasz od tyłu. Zmieniasz projekt pod szkielet, a jeszcze nawet jednej wyceny nie masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Znów dzialasz od tyłu. Zmieniasz projekt pod szkielet, a jeszcze nawet jednej wyceny nie masz... mich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.03.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 wydawało mi się, że mam dużo czasu obecnie, bo siedzę sam w delegacji, w weekendy nie pracuję, pogoda ostatnio jakaś kiepska tutaj i przez to za dużo spędzam na forum. ale Ty Kamil masz chyba tego czasu jeszcze więcej. a pogoda w PL ponoć taka fajna. korzystaj zanim zaczniesz budowę, potem będzie ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 wydawało mi się, że mam dużo czasu obecnie, bo siedzę sam w delegacji, w weekendy nie pracuję, pogoda ostatnio jakaś kiepska tutaj i przez to za dużo spędzam na forum. ale Ty Kamil masz chyba tego czasu jeszcze więcej. a pogoda w PL ponoć taka fajna. korzystaj zanim zaczniesz budowę, potem będzie ciężko ha trzasnoł eś ino prawdę .. kuźwa jak fajki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.03.2015 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Tylko trzeba sobie budżet podnieść. Żadna z firm (sprawdzonych firm) nie potrafiła dac lepszej ceny szkieletu niz wynikalo z kalkulacji dla technologii tradycyjnej, oczywiście liczac ją z robocizną. Jeśli miałeś kosztorys policzony dla technologii tradycyjnej z wlasna robocizną,, to zapomnij, żeby firma postawi Ci w tej samej cenie w szkielecie. Znów dzialasz od tyłu. Zmieniasz projekt pod szkielet, a jeszcze nawet jednej wyceny nie masz... Sprawdzę osobiście jak to będzie kosztowo wyglądać. Ja bym chciał ewentualnie zamówić sam szkielet obity z zewnątrz płytą mfp lub osb w zależności czym producent dysponuje. Chodzi mi głównie o ściany i strop oraz wiązary bo przy tej wersji muszę pomyśleć o zacienieniu na południowe okna tym bardziej że nie będzie masy akumulacyjnej. Tu będę liczyć na to że szybko ciepło uda się z domu wygonić a jak słońce nie będzie grzało po szybach to domek sobie poradzi. Mam nadzieję że majątku za to sobie nie policzą, tym bardziej że sam domek jest prosty, bez udziwnień a na hali produkcyjnej podejrzewam że szybko go zrobią. Taka konstrukcja z montażem na budowie będzie też z VATem 8% więc jak kupują przykładowo płytę od producenta za 20zł NETTO, belki wychodzą im 5zł NETTO za 1mb to łącznie jest 25zł netto. do tego robota 20zł netto i razem 45zł netto a brutto 48,6zł. Jakbym sam sobie to kupił to płytę miałbym pewnie za 30zł netto bo nie jestem producentem więc nie mam ich cen, belkę za 10zł netto i razem 40zł netto a brutto z 23%VAT wychodzi 49,2zł. Pewnie szacunki wychodzą mi przesadzone ale wiadomo o co chodzi. Dom murowany będę robił pewnie 2lata a szkielet zrobię od wiosny na jesień. Płytę machnę w niecały miesiąc więc jak zacznę ją robić to będę mógł już zamówić robienie szkieletu i myślę że w miesiąc się wyrobią bez problemu. No chyba że z transzami nie uda się tak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.03.2015 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 wydawało mi się, że mam dużo czasu obecnie, bo siedzę sam w delegacji, w weekendy nie pracuję, pogoda ostatnio jakaś kiepska tutaj i przez to za dużo spędzam na forum. ale Ty Kamil masz chyba tego czasu jeszcze więcej. a pogoda w PL ponoć taka fajna. korzystaj zanim zaczniesz budowę, potem będzie ciężko Nie pisałem ani razu że nie mam czasu a temu że go mam to chce sam budować. Córka ma już 6lat więc jest już bardziej samodzielna i mogę się zastanawiać nad projektem. Wolałbym już budować ale niestety trzeba czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Kamil wg mnie, potrzeba zrobić konstrukcję samemu teżja sobie przygotuję dokładne rys i przez zimę będą skrobał sobie elementy na budowę, tj belki, dźwigary itp krokwie. Po prostu konstrukcyjnie załatwić temat.Dla mnie kanadyjczyk z listewek nie jest tym co chciał bym mieć. Połączenie gotowej konstrukcji, daje to że nie musisz już latać szpachlować wszędzie GK. Edytowane 15 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.03.2015 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Kamil wg mnie, potrzeba zrobić konstrukcję samemu też ja sobie przygotuję dokładne rys i przez zimę będą skrobał sobie elementy na budowę, tj belki, dźwigary itp krokwie. Po prostu konstrukcyjnie załatwić temat. Dla mnie kanadyjczyk z listewek nie jest tym co chciał bym mieć. Połączenie gotowej konstrukcji, daje to że nie musisz już latać szpachlować wszędzie GK. Masz na myśli to aby samemu wykonać szkielet domu? Gdzie byś to chciał zrobić? Masz przydomową fabrykę? Ja kiedyś myślałem o czymś takim aby na jakiejś równej płycie to zrobić ale to jest czas i raczej nie osiągnie się dokładności jak w fabryce. Wystarczy że potnie się belki na długości jedną o milimetr dłuższą a drugą o tyle krótszą i już jest szczelina 2mm a gorzej jak różnica zdarzy się większa. Ale też się nad tym zastanawiam bo to nie byłoby aż takie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Nie mów że na wsi nie macie kawałka stodoły, lub ten stary dom na warsztat.. wiesz mocno myślę teraz, aby się nie uwiązać za bardzo w kredyt.. potnie się belki na długości jedną o milimetr dłuższą a drugą o tyle krótszą i już jest szczelina 2mm a gorzej jak różnica zdarzy się większa. Ale też się nad tym zastanawiam bo to nie byłoby aż takie trudne. to zostawia się naddatek tak samo jak nie da się utoczyć NC6 zahartowanej do 62 /64 HRC zostaje tylko szlifierka, trzeba w tedy naddatek na taką operację wykonać. To jest dość skomplikowane, ale przynajmniej mi daje radość, że mogę coś robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.03.2015 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Nie mam stodoly. Moja wioska jest bardziej miastowa niz typowa wiocha. Co zrobisz z naddatkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.03.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=szlifierka%20ta%C5%9Bmowa https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=strug+elektryczny ale najważniejsze jest utrzumanie stabilnej wilgotności w drewnie. Ja się z tym o robię po łokcie .. https://www.google.pl/search?q=alaskan+sawmill&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=GAUHVfbRN-nLygPZ6oGoBQ&ved=0CAYQ_AUoAQ http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.hud-son.com/cmsimages/HUD-SON-hfe-21-homesteader-portable-sawmill-back.jpg&imgrefurl=http://www.hud-son.com/products/product-detail/hfe-21-homesteader&h=500&w=667&tbnid=XHuGzOXQJP8amM:&zoom=1&docid=EGNQiZ_R8WQvXM&ei=LwUHVbauGKqaygPuq4DQCQ&tbm=isch&ved=0CDIQMygTMBM zwłaszcza że bedę miał grant na 10-14 m3 modrzewia .. zobaczymy czy na elewację czy konstrukcję .. co słoje pokarzą .. Edytowane 16 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.03.2015 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Struganie każdej belki do idealnego wymiaru nie jest łatwe ale można sobie z tym poradzić ustawiając idealnie na długość jakąś miarkę aby wszystko jednakowo cięło. Ale większym problemem też byłoby to że tych belek i cięć byłoby sporo i jeszcze trochę. Nie jestem pewny ale pewnie murując byłoby z tym szybciej. Też kupując materiały wszystko byłoby z VATem 23% a samemu tego się nie zrobi i trzeba liczyć też pomoc jednej lub dwóch osób. Mając projekt na dom murowany nie można sobie samemu zmienić na konstrukcje drewnianą. Trzeba mieć projekt pewnie wykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.03.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Tylko że ja robię te rzeczy w dowolnym miejscu i czasie .. Trzeba mieć projekt pewnie wykonawczy. mówisz masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.03.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Zrobisz szkielet domu w dowolnym miejscu i czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.03.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Dla siebie się poświęcę i osobiście wykonam a tak zostaje tylko projekt .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.03.2015 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Zgłębiając bardziej temat ciężkiego szkieletu drewnianego to przegroda może być taka i będzie rewelacyjna o świetnym współczynniku U Jeżeli dałoby się tu 50cm styropianu to U miałoby wartość 0,05W/m2K czyli wersja hardcorowa Wcześniej myślałem o płycie z zewnątrz o grubości 12mm ale ponoć 15mm jest lepsza na ta stronę. W ciężkim szkielecie od środka na konstrukcję daje się folię paroizolacyjną a na to przybija łaty które będą powodować przestrzeń na instalacje ale łącznie i tak cała ściana ma 50cm. Tylko tu montaż okien będzie musiał być częściowo na konstrukcji drewnianej i częściowo w ociepleniu aby okno było po środku. Dając całkiem w ociepleniu to nie będzie na środku i nie wiem jakby to się prezentowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.03.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Jeżeli dałoby się tu 50cm styropianu to U miałoby wartość 0,05W/m2K czyli wersja hardcorowa to będziesz się grzał 2-3 kwokami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts