מרכבה 05.04.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Wykonawca mooch wiazarow ściąga drewno z Austrii, lub Norwegii, bo twierdzi, że w Polsce trudno o dobry materiał. szkoda nawet komentować ten brak podstawowej wiedzy na temat drewna. Każdy chwyt na podniesienie ceny jest pewnie dobry. Też o tym słyszałem ale nie rozumiem co znaczy że u nas nie ma dobrego drewna. jest w brut dobrego drewna, tylko trzeba wiedzieć skąd brać drewno na sąsieki, a które na konstrukcję. Ostatnio widziałem na składzie kloce jodłowe, jeden szczególnie gęsty, można było się goliczyć 5 słojów na 1cm przekroju Spokojnie poza skalą wytrzymałościową i to daleko .. Jeśli na C24 sprzedają drewno które ledwo ma 2 słoje .. Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.04.2015 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Tak by mi wyglądał dokładnie strop licząc ilość użytego drewna wychodzi że koszt drzewa będzie 3500zł plus do tego gwoździe, łączniki i co tam jeszcze trzeba. Plus płyty osb i w 6k się zmieści wiec to jest najtańszy z możliwych stropów i zarazem najszybszy do zrobienia. A jak jeszcze belki mogą być rzadziej to będzie jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 szkoda nawet komentować ten brak podstawowej wiedzy na temat drewna. Każdy chwyt na podniesienie ceny jest pewnie dobry. jest w brut dobrego drewna, tylko trzeba wiedzieć skąd brać drewno na sąsieki, a które na konstrukcję. .. Nie odstawał cenowo od innych producentow. Technologiem drewna mie jestem, moze ktos, kto siedzi w branży się na temat polskiego drewna wypowie. I raczej "w bród" niż "w brut" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.04.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Technologiem drewna mie jestem, moze ktos, kto siedzi w branży się na temat polskiego drewna wypowie. nie wiem, czy drewno akurat jest powiązane z państwowością... akurat rozeznawałem dla własnej potrzeby- co to jest to drewno. Nie potrzebuje żeby mi ktoś, udzielał porad w stylu oddychania ścian .. bo do tego sprowadza się stan wiedzy niektórych "technologów" stąd moda na drewno sprowadzane .. gotowe brakowane w np Szwecji czy Norwegii, stąd pewnie wniosek o wyższości tegoż drewna. W obrębie jednej kłody, może i jest drewno bardzo zróżnicowane.. bardzo rzadko jest tak że cała kłoda jest jednej klasy. Ba niby leśniczy zalicza do jakiś tam sobie klas itp .. a ja mam normę na selekcję drewna i to mi wystarczy .. I klasa to 4 słoje i bez sęków i II klasa 3 słoje na 1cm przekroju oraz skręcenie słojów mniej jak 1cm na 1m.. i inne surowe wymagania .. Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 05.04.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Oczywiście ze mamy dobre drewno, brak niestety jego odpowiedniej klasyfikacji i segregacji. Jak merkava wspomniał im ciasniejsze, mniejsze przyrosty tym wytrzymalsze, co na ogół wiąże się z krótszą wegetacją, czyli w naszym klimacie w wyższych partiach gór. Reasumując drewno górskie na ogół lepsze, ale tonie do końca takie proste....... rzeczywiście firmy budujące szkieletowki ściągają drewno ze skandynawi i Austrii, ja je widziałem i tak jak wspominał merkava też wydaje mi się że ta kwalifikacja jakościowa jest naciągana.Fizycznie takiej masy drewna sam, nie mając doswiadczenia nie przejrzysty. ....musisz chyba zaufać tartakowi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 05.04.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Nie potrzebuje żeby mi ktoś, udzielał porad w stylu oddychania ścian .. bo do tego sprowadza się stan wiedzy niektórych "technologów" stąd moda na drewno sprowadzane ..Technolog drewna raczej się tym niezajmuje:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.04.2015 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Oczywiście ze mamy dobre drewno, brak niestety jego odpowiedniej klasyfikacji i segregacji. Jak merkava wspomniał im ciasniejsze, mniejsze przyrosty tym wytrzymalsze, co na ogół wiąże się z krótszą wegetacją, czyli w naszym klimacie w wyższych partiach gór. Reasumując drewno górskie na ogół lepsze, ale tonie do końca takie proste....... rzeczywiście firmy budujące szkieletowki ściągają drewno ze skandynawi i Austrii, ja je widziałem i tak jak wspominał merkava też wydaje mi się że ta kwalifikacja jakościowa jest naciągana. Fizycznie takiej masy drewna sam, nie mając doswiadczenia nie przejrzysty. ....musisz chyba zaufać tartakowi:D Chyba nie ma innego wyjścia jak zaufanie. Jak wygląda sprawa w narożnikach takiego domu? Można do tego użyć słupki 175x175? To by mi odpowiadało jak najbardziej i chyba byłoby lepiej ale nie wiem czy tak może być. Jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.04.2015 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Te słupki to chyba niepotrzebne. Trochę myślałem o tym jak to zrobić aby było lepiej i wymyśliłem że konstrukcja zanim będzie obita poszyciem zewnętrznym musi mieć najlepiej wymiar zewnętrzny wielokrotnością długości płyty osb/mfp czyli 250cm lub 125cm więc sama konstrukcja będzie taka więc szerokość konstrukcji 8,75m to 3 płyty w poziomie (3x250=750) i jedna w pionie (125) a długość konstrukcji 10m to 4 płyty w poziomie (4x250=1000). Przez to domek urośnie o parę metrów ale trudno, na pewno to nie zaszkodzi. Też przez to zewnętrzne belki ściany zawęziłem aby je poszycie całkiem przykryło. Ale to będzie dobre i jestem z tego zadowolony. Teraz to trzeba tylko zrobić otwory okienne i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.04.2015 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Na razie mam okna południowe i otwór na strop. Jakoś nadproże pod okna muszę zrobić więc zrobi się to z belki konstrukcyjnej 60x160 i ustawi się ją jako 160mm wysokości. Więc pójdzie na jedną i drugą stronę belki i zostanie 4cm miejsca na dodatkową izolacje z wełny lub to zapianuję aby przy okazji bardziej usztywnić i żeby było szczelniej. Od spodu przykręci się jeszcze jedną belkę i będzie gotowe nadproże. Tak zrobię wszystkie nadproża w domku. Pod drzwi wejściowe zrobię z belki stropowej aby bardziej je obniżyć bo okno tarasowe będzie miało od płyty do nadproża 234cm a dając wyższe o 8cm nadproże to otwór pod drzwi wejściowe obniżę do 226cm i najwyżej przybije jeszcze jedną belkę i zrobi się 220cm. jeszcze będę musiał pomyśleć o szerokości drzwi wejściowych. Rozstaw belek będzie mi sugerował otwór szeroki na 107cm więc trochę węższe drzwi niż typowe setki bo pod nie trzeba mieć otwór minimum 110cm ale robiąc drzwi na zamówienie i tak robią na wymiar więc chyba nie trzeba się tym przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.04.2015 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Mam już po zmianach gotowy projekt konstrukcji wszystko tak zrobiłem aby można było łatwo każdą ścianę sprefabrykować nawet na budowie z kogoś pomocą. Jak nie będę miał dobrej ceny od jakiejś firmy na je wykonanie to zrobię sam ściany z pomocą kogoś na miejscu. Przydałaby się jakaś gwoździarka ale do kupna są drogie jakieś lepsze. Może uda się gdzieś kupić niedrogo jakąś dobą używkę a potem się sprzeda bo pewnie i tak nie będzie mi potrzebna jak już domek będzie stać. Trochę sprzętu do tego będzie potrzebne ale myślę że i tak warto. Mam z grubsza konstrukcję a teraz muszę porobić bardziej szczegółowe rysunki i myślę że mogę posyłać do wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.04.2015 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 parter konstrukcji drewnianej strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.04.2015 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 oraz piętro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.04.2015 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Jest trochę zabawy z rysowaniem ścian ale fajnie się to robi. Mam na razie południową ścianę parteru oraz piętra też połączyłem te ściany razem ale na razie bez wiązarów . Jeszcze zostały pozostałe ściany ale jak myślicie, czy to dobrze myślę i czy na tej podstawie uda się komuś dobrze wycenić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.04.2015 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 A tu mam jeszcze ścianę północną w dwóch piętrach pewnie jutro skończę resztę bo dziś mi się już nie chcę i idę spać. Jak ktoś mądry może rzucić na to okiem i się wypowiedzieć to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.04.2015 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Gościu w innym tartaku mówił mi że nie mają autoklawu ale współpracują z kimś kto to ma ale też był zdziwiony po co mi to. Twierdzi że drewno które jest suszone i schowane nie musi być impregnowane jak jest strugane a nawet po suszeniu struganie jest zbędne. Na pewno na jakość czy wytrzymałość struganie nie wpływa a suszenie. Więc polecał że jak konstrukcja ma być schowana to suszenie wystarczy. Też potwierdził że strugane drewno trudniej się zapala i pod tym względem jest lepsze od niestruganego ale jak już się zapali jest temperatura wysoka to i tak wszystko się spali i zostanie tylko popiół. Nie mniej myślę że jak belki będą jeszcze strugane to też lepiej się będzie z takim drewnem pracować i mniej drzazg będzie w dłoniach więc na pewno będę chciał drewno suszone i strugane a impregnacja nie jest potrzebna i szkoda na to kasy. Można wszystko zrobić ale to też musi mieć sens finansowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.04.2015 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Mam ścianę wschodnią oraz zachodnią . i została mi jeszcze wewnętrzna nośna ale to jutro skoczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.04.2015 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 ściana wewnętrzna nośna będzie się trzeba zastanowić czy składać to bezpośrednio na płycie czy kupić sobie taki namiot ogrodowy http://allegro.pl/namiot-ogrodowy-cateringowy-3x6-m-imprezowy-tani-i5015865687.html i w nim sprefabrykować sobie ściany i zeskładować je w takim namiocie http://allegro.pl/pawilon-ogrodowy-namiot-handlowy-3x9-m-8-scian-i5191618787.html aby po nich za bardzo nie padało. Łatwo będzie mi to przygotować z kogoś pomocą tylko będzie trzeba sobie zrobić stół montażowy. Prefabrykat będzie miał wymiar maksymalny 2,62x3,75 więc powinien się zmieścić. Albo zrobię sobie drewnianą altanę 4x6m i trochę wyższą aby można było prefabrykaty łatwo postawić. Taka altanka nie powinna być droga a zrobię ją w miejscu w którym będzie stać mi garaż wolnostojący aby altankę potem na garaż przerobić. 4x6 to chyba dobry wymiar na garaż a budynki do 35m2 nie muszą mieć pozwolenia więc można je samemu sobie zrobić bez problemu. Albo zrobię je od razu jako pod garaż w wersji szkieletowej. Od granicy do domu zrobię 8m odstępu i postawię garaż pomiędzy płotem a domem. Jak myślicie, czy pod garaż mogę zrobić tak że wykopię rowki pod ławy, zaleję je i wymuruję na 4 warstwy bloczki i na tym zamocuję konstrukcję drewnianą? Interesuje mnie czy będę musiał robić opaskę wokół garażu czy nie? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.04.2015 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Rozmawiałem z panem Marcinem z northouse i mówił że sprefabrykowana może być nawet cała jedna ściana więc nie ma potrzeby robienia jej w fabryce z trzech kawałków. Więc po drobnych poprawkach taki będzie rzut konstrukcyjny domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.04.2015 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 a takie ścianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.04.2015 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Więc mamy ściany łączy się je oczepem na to pójdzie strop a jego ustabilizuje się płytami osb o grubości 22mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts