Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 846
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

następnie trzeba będzie uzupełnić miejsca płytami z poszycia zewnętrznego konstrukcja drewniana 08 a.jpgkonstrukcja drewniana 08 b.jpg

ze względu na to że ściana konstrukcyjna plus listwy na szczelinę dylatacyjną, poszyciem zewnętrznym i wewnętrznym da łącznie 25cm czyli tyle co 25cm styropianu jako ocieplenie zewnętrzne to okna będę montował częściowo w konstrukcji a częściowo wysuwał je w ociepleniu drewniana konstrukcja 09 a.jpgdrewniana konstrukcja 09 b.jpg. Nikt chyba nie udowodnił że montaż typowo w ociepleniu daje jakieś duże oszczędności więc jak nie trzeba to lepiej go nie robić. Co innego jak mur ma 20cm a styropian 30cm bo aby to wypośrodkować to lepiej okno wystawić poza mur ale jak ma tyle samo to myślę że można to zrobić częściowo w murze i ociepleniu. Jak po OZC okaże się że warto dać przykładowo 50cm styropianu i mieć U ściany 0,05 to chyba tak zrobię ale jak też okaże się że i 10cm wystarczy aby cieszyć się pasywnością to też to rozważę. Na pewno będę chciał iść w to aby nie robić CO a zarazem aby zapotrzebowanie było niskie by rachunki nie były za wysokie. Praktycznie to fajnie byłoby ich nie odczuwać więc koszty ogrzania nie powinny przekraczać 500-1000zł a to chce osiągnąć dogrzewając czystym prądem więc grzejniki elektryczne plus kable. Do cwu wezmę jakąś tanią dobrą pompę ciepła bo to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.

oczywiście jak będą stały ściany to trzeba zrobić dach i się go zrobi ale to z wiązarów. Sam i tak nie położę sobie pokrycia i nawet z kogoś pomocą byłoby to zbyt trudne więc dach na gotowo razem z orynnowaniem będzie musiała zrobić jakaś firma więc pewnie ta co będzie mi robić konstrukcję i wiązary więc jak dadzą dobra cenę na dachówkę to będzie dachówka a jak z blacho-dachówką będzie taniej o 10k bo szybciej i taniej to wezmę blachę. Oczywiście będę porównywać dachówkę i blacho-dachówkę dobrej jakości a nie najtańsze i najgorsze dziadostwo. Na pewno blachę z 30letnią gwarancją więc chyba najlepszą. Koszt samej roboty między dachówką a blachą też powinien być znaczny bo jednak blachę szybko się przykręci. jak różnica będzie 2-3tyś na korzyść blachy to wezmę dachówkę bo to nie za duża różnica ale jak 10k to już się zastanowię nad blachą.

z tego co wiem to po przyklejeniu styro trzeba jakiś czas odczekać czy coś takiego więc to będzie trzeba zrobić a potem skończyć dom z zewnątrz.

W środku domu będzie trzeba ułożyć wełnę miedzy belkami konstrukcyjnymi drewniana konstrukcja 12 a.jpgdrewniana konstrukcja 12 b.jpgdrewniana konstrukcja 13 a.jpgdrewniana konstrukcja 13 b.jpg

potem na to pójdzie folia paroizolacyjna i zacznie się mega uszczelnianie domu. Celowo nie będę jeszcze robić działówek aby najpierw zrobić test szczelności i znaleźć ewentualne nieszczelności. Jedynie co to do belek konstrukcyjnych przykręcę listwy 60x50(mm) i poprowadzę instalacje które będą musiały iść w ścianach zewnętrznych czyli pewnie elektryka i może hydraulika i inne potrzebne kabelki. na pewno też do tego etapu będą musiały iść wszystkie instalacje które będą musiały przejść przez ściany aby sprawdzić czy szczelnie się je zabezpieczyło. Teraz jak tak o tym piszę to zastanowiło mnie czy aby na pewno dobrze mam domek pod względem konstrukcyjnym bo przez strop nie uda się zadbać o szczelne połączenie bo przerwie je choćby poszycie stropu. Jak na ściany parteru da się strop z poszyciem to te poszycie zablokuje to aby folia szła od ściany parteru do piętra. Więc tutaj folia by musiała iść pod całym stropem aby przypadkiem przez niego nie było nieszczelności. A żeby tak było to też muszą iść w nim przewody wentylacyjne. Kurcze, trochę tego wszystkiego sporo jest, tzn sporo szczegółów za które nie wiem jak się zabrać aby było dobrze. Ściany działowe chciałbym zrobić po teście szczelności ale nie wiem czy tak się da a jak działówki trzeba zrobić przed to jak zrobić aby było szczelnie szczególnie na łączeniach. Działówki chciałbym zrobić z stelażu pod gk a nie z belek drewnianych bo przy stelażu działówki mogą być cieńsze a grubych nie będę potrzebował. Tylko że działówki trzeba przykręcić do ściany zewnętrznej więc aby tak było to musi być do czego przykręcić. Myślę że w takim przypadku muszą być przykręcone płyty osb bo do nich przykręci się stelaże od działówek. Jak nie będzie płyt osb to nie będzie do czego przykręcić stelażu. ma ktoś z was może jakieś rysunki takich szczelnych połączeń szczegółów?

Robi się rozstawy pod wymiar wełny, by nie trzeba było przycinać. Niby możesz, ale po co? I tak ręce będą czerwone od wełenki.

Wiesz pewnie chyba dobrze bo dopiero co u Ciebie szły ścianki działowe. Ale jak się zrobi rozstaw pod wełnę to płyty gk trzeba docinać a zawsze słyszałem że rozstaw robi się co 40 lub 60cm aby pasowało pod płyty gk.