fotohobby 03.05.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 A kopertowy nie jest czterospadowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.05.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Dach powinien u Ciebie wchodzić w piętro= tworzyć poddasze ze skosami- stąd nie miał byś tak wysokiego domu. Prosty dach jętkowy, można by było wykonać, okna masz tylko w ścianach szczytowych, możesz zrobić wcięcie w dachu, zabudować itp. Na pewno nie pchał bym się w tak wysoki dom, dach będzie przytłaczał resztę bryły, stąd dobry ruch ku 4 spadkom, ale dach trudniejszy do wykonania. Tu wystarczy mieć proste do bulu (wiem bólu) ale preside nta trza uszanować Na głowie staję aby mój dom nie był za wysoki, nie będzie pasował do miejsca w którym jest obecnie z obecnymi proporcjami, pasuje jak ulał. Inaczej wyjdzie pokraka. A co do liczenie, to nie licz jakie wyjdzie Ci U przegrody, tylko sobie w arkusz kalk wklep założone U i policz straty przy powierzchni ścian, jamnika i piętrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.05.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 wg mnie czterospadowy będzie droższy, chyba że dachówka będzie jakaś ekstremalnie tania. u mnie w ogóle nie było odpadów i cięcia, u sąsiada przy dachu czterospadowym (o sporej powierzchni) odpadów było prawie tyle co u mnie dachówki na cały dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2015 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 A kopertowy nie jest czterospadowy ? Też jest tylko że przy tym każdy spad jest taki sam a przy czterospadowym tego nie ma. Ale to jest geometria i nie ma tu akurat większego znaczenia. Interesuje mnie czy przy takim dachu wschodnia i zachodnia polać mogą być pod innym kątem niż północna i południowa? Wtedy tak by to było i mam nadzieję że jak kąt byłby większy to by to ładniej wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2015 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Dach powinien u Ciebie wchodzić w piętro= tworzyć poddasze ze skosami- stąd nie miał byś tak wysokiego domu. Prosty dach jętkowy, można by było wykonać, okna masz tylko w ścianach szczytowych, możesz zrobić wcięcie w dachu, zabudować itp. Na pewno nie pchał bym się w tak wysoki dom, dach będzie przytłaczał resztę bryły, stąd dobry ruch ku 4 spadkom, ale dach trudniejszy do wykonania. Tu wystarczy mieć proste do bulu (wiem bólu) ale preside nta trza uszanować Na głowie staję aby mój dom nie był za wysoki, nie będzie pasował do miejsca w którym jest obecnie z obecnymi proporcjami, pasuje jak ulał. Inaczej wyjdzie pokraka. A co do liczenie, to nie licz jakie wyjdzie Ci U przegrody, tylko sobie w arkusz kalk wklep założone U i policz straty przy powierzchni ścian, jamnika i piętrowego. Od biedy to dałoby radę zrobić poddasze z dachem dwuspadowym tylko że kalenica wschód-zachód odpada w tym ułożeniu domu gdyż nie chcę mieć okien na zachodzi a też nie chcę mieć okien dachowych a kalenica północ-południe blokuje mi możliwość dania paneli PV więc chyba ten pomysł odpada no chyba że domek byłby w miejscu za starym domem to wtedy można tak spróbować ale jeżeli będę chciał mieć ściankę kolankową wyższą niż 120cm czyli 150cm to wtedy domek i tak będzie dziwnie wyglądać. Ciężko jest mi to sobie wyobrazić jakby to mogło wyglądać gdyż program sweet home 3d ma wiele ograniczeń a inne programy, dokładniejsze są trudniejsze w obsłudze i niezbyt dla mnie zrozumiałe a jak mam jakiś pomysł to lubię szybko zrobić zarys myśli aby zobaczyć jakby to wyglądało. Dach i tak planuję zamówić jako wiązary z montażem i pokryciem więc to nie ja tylko jakaś ekipa będzie z tym walczyć. A mając dach czterospadowy nie muszę się martwić o szczyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2015 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 wg mnie czterospadowy będzie droższy, chyba że dachówka będzie jakaś ekstremalnie tania. u mnie w ogóle nie było odpadów i cięcia, u sąsiada przy dachu czterospadowym (o sporej powierzchni) odpadów było prawie tyle co u mnie dachówki na cały dach jeżeli porównać sam dach to zawsze czterospadowy będzie droższy od dwuspadowego ale jak w czterospadowym odliczysz murowane szczyty i wykończone z zewnątrz to nie wiem czy różnica w cenie będzie taka znacząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.05.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Wymuruj szczyty, zrób jeszcze parę innych błędów i żegnaj pasywność, chyba że wyliczysz sobie o ile się rozjedziesz z pasywnością. Bo później nagle system 'grzewczy" nie da rady ogrzać domu. Widzisz, ja muszę mieć poddasze w "strychu" wysokość mnie nie puści, 9m tylko. Zresztą - karaczana stawiać w takim miejscu, sam nie mógł bym na to patrzeć. http://taat.pl/narzedzia/zloty_podzial/ trzymaj się proporcji, sam zobaczysz że dom nabierze kształtu. Strzel sobie ładną loggie, włóż poddasze w dach i dom nagle opadnie o ile ? 3-4m Pociesze Cię, mam trudniej(nie znaczy gorzej) sam chce przebrnąć i uratować dom po Dziadku, rodzinny mojej Mamy. Najłatwiej jest burzyć. Rozwija to twórczo, jak, co, gdzie, kiedy. Teraz to mam zadanie podnieść dom w całości, ręcznie wykopać naście m3 ziemi, wykonać fundamenty( płytę a na niej żelbetową piwnicę i płytę stropu piwnicy. Na końcu zostanie mi przemeblowanie drewna, łaty dachowe, krokwie, każdy kawałek suchego drewna zostanie spożytkowany. Ba bo nie da się pójść powiedzieć, chcę dom kupić z historią którą widać, a jeszcze żeby to była historia własnej rodziny. Ostatnio prosty wynalazek, jak odzyskiwać deski po szalunku, ba po szalowani płyty, jeszcze deska może trafić do "salonu" jako belka w stropie. Główny cel ? uniknięcie kredytu. W tym roku chcę powiększyć cembrowinę studni, wymienić rurę doprowadzającą wodę, podnieść dom do góry. Przyszły wykonanie fundamentu, cały czas mając gdzie wypić kawę nawet prąd mam teraz przygotowany na przenosiny, słup/ inna ściana itp. Blisko 30m2 podłogi zostanie zachowana, akurat dziadek postarał się wykonać ją perfekt jak na ręczną robotę. Po 50 latach deski zdrowiteńkie, pewien patent uchronił je przed butwieniem. Jedyne co teraz może przytłoczyć ? to ilość rozwiązań, żywice epoksydowe, iniekcje z nich, taśmy z włókien, drut stalowy do wzmacniania konstrukcji np murowych, tego jest tyle.. że głowa może spuchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.05.2015 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Wiem że z poddaszem można obniżyć dom o 3-4m ale co z tego jak mi poddasze nie pasuje? A jak duży pokój to czasem trzeba okno połaciowe dać aby bardziej doświetlić co by ze świeczką nie gonić w ciągu dnia po domu. Dom zawsze może być pasywny i nie wymagać ogrzewania tylko że w domu w kożuchu można siedzieć i mówić że jest ciepło ale po co? po zabiegach jakie planuje się zobaczy jaki domek wyjdzie i jakie w nim będę miał ogrzewanie. Będę chciał zrobić tak aby do komfortu wykorzystać promienniki ciepła więc czysty prąd. Jak się okaże że koszt lepszej izolacji, stolarki itp będzie droższy niż przy gorszych ich parametrach ale za to z ogrzewaniem kondensatem czy pompą i podłogówką to wybiorę to drugie. Będę przeliczał aby było opłacalne na 20 i 30lat i się zobaczy co lepsze będzie. Na dłuższy okres nie będę patrzył bo nie ma co przesadzać a nawet jak potem będzie drożej to już kredytu nie będę miał i większy koszt nie będzie miał znaczenia. To jak jest z tym dachem czterospadowym? Dwie połacie mogą mieć inny kąt nachylenia w porównaniu do dwóch pozostałych czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.05.2015 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Wiem że temat płyty był wiele razy wałkowany ale wiecie może czy konieczna jest opaska przeciwwysadzinowa? Nie wystarczy po obrzeżu płyty płyty wybrać ziemi do głębokości 1m i zasypać to pospółką czy wysiewką i zagęścić dobrze tak jak na obrazku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.05.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Można, oczywiście że można tak zrobić, to jeden z 3 sposobów posadowienia domu, wymiana gruntu.Wpadłeś na własny ogon. Nie liczysz tego że, urządzenia grzewcze- ulegają zużyciu, szczególnie z dużą ilością mechanicznych rzeczy, np pompa ciepła.Czy piec gazowy. A to poleciałeś z tym kożuchem, ostro, pomyśl sobie tak, gdzie ja teraz mieszkam? zobacz że obecne domy w jakich mieszkamy, mają stratę przy +15 na zewnątrz, równą temu co ma tracić samogrzejny przy -30. Czy przy +15 potrzeba ogrzewania ? Czy w czerwcu tęsknisz za ogrzewaniem ? choć wg wyliczeń stopnio godzin cały rok wypadało by mieć ogrzewanie postawione na gotowość.Cały rok idzie strata, owszem w czerwiec - sierpień jest marginalna, ale jest. To zyski słoneczne i chomikowanie energii, pozwala na wygładzenie chwilowych dołków. W lipcu bywało przez tydzień deszczowo i +10 st. Bez pojemności cieplnej, nawet nikłej, wypada grzać.A patrząc na straty ciepła, wyrażone w W/K to obecne domy w jakich mieszkamy tracą 300-500 W/K .. pomnóż sobie przez dt i wychodzi że przy +15 st potrzeba mocy już ile ? 2,5 kW na utrzymanie temp +20, ale tego nie ma ponieważ jest zgromadzony zapas energii, dzięki słońcu.Ten stan trzeba rozciągnąć tylko na cały sezon i sprawa zamknięta.Okna to klucz do sukcesu, akurat kontaktowałem się z osobą co ma 30cm izolacji do okoła, niestety słońce ma za małe pole do popisu, choć wg zeznań, temp przez całą zimę nie spadła w nie zamieszkałym domu poniżej +6/+8 st Podciągnięcie detali, szczególnie okna to w takim domu sprawa kluczowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.05.2015 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Można, oczywiście że można tak zrobić, to jeden z 3 sposobów posadowienia domu, wymiana gruntu. Wpadłeś na własny ogon. Nie liczysz tego że, urządzenia grzewcze- ulegają zużyciu, szczególnie z dużą ilością mechanicznych rzeczy, np pompa ciepła. Czy piec gazowy. A to poleciałeś z tym kożuchem, ostro, pomyśl sobie tak, gdzie ja teraz mieszkam? zobacz że obecne domy w jakich mieszkamy, mają stratę przy +15 na zewnątrz, równą temu co ma tracić samogrzejny przy -30. Czy przy +15 potrzeba ogrzewania ? Czy w czerwcu tęsknisz za ogrzewaniem ? choć wg wyliczeń stopnio godzin cały rok wypadało by mieć ogrzewanie postawione na gotowość. Cały rok idzie strata, owszem w czerwiec - sierpień jest marginalna, ale jest. To zyski słoneczne i chomikowanie energii, pozwala na wygładzenie chwilowych dołków. W lipcu bywało przez tydzień deszczowo i +10 st. Bez pojemności cieplnej, nawet nikłej, wypada grzać. A patrząc na straty ciepła, wyrażone w W/K to obecne domy w jakich mieszkamy tracą 300-500 W/K .. pomnóż sobie przez dt i wychodzi że przy +15 st potrzeba mocy już ile ? 2,5 kW na utrzymanie temp +20, ale tego nie ma ponieważ jest zgromadzony zapas energii, dzięki słońcu. Ten stan trzeba rozciągnąć tylko na cały sezon i sprawa zamknięta. Okna to klucz do sukcesu, akurat kontaktowałem się z osobą co ma 30cm izolacji do okoła, niestety słońce ma za małe pole do popisu, choć wg zeznań, temp przez całą zimę nie spadła w nie zamieszkałym domu poniżej +6/+8 st Podciągnięcie detali, szczególnie okna to w takim domu sprawa kluczowa. Wiem że kluczem są okna ale w tym ułożeniu domu na działce moja południowa elewacja jest przed domem sąsiada więc przez to nie chcę robić dużych okien południowych a mniejsze czyli zwykłe a nie do podłogi. A skoro okna będą mniejsze to też nie powinny tak przegrzewać domu jak okna duże więc temu w tym zrezygnowałem z dużego okapu ale też zarazem będę miał mniejsze zyski słoneczne. Nie uniknę okien północnych więc jednym słowem nie spełnię warunku 10W/m2 a to się wiąże z tym że jakieś ogrzewanie będę potrzebować. Mimo to ze względu na dobre parametry przegród myślę że bez problemu uda się spełnić warunek zapotrzebowania do 15kWh/m2, a śmiem przypuszczać że może nawet 10kWh/m2. Więc do ogrzewania nada się jedynie czysty prąd a że domek będzie z szkieletu drewnianego to do ogrzewania takiego domu nadadzą się jedynie grzejniki elektryczne czy panele grzewcze, promienniki. Ogrzewanie elektryczne podłogowe może zastosuje w pomieszczeniach północnych ale to się jeszcze zobaczy. Ale jak się okaże że jednak takich parametrów domek nie osiągnie a sensowniej i bardziej opłacalnie będzie dać cieńszą izolację, gorszę okna i pompę ciepła z wodną podłogówką to nie wykluczam takiej opcji. Mam nadzieję że jutro się dowiem czy jest opcja ten domek w tym miejscu postawić czy nie. Jeżeli potwierdzi że nie ma przeciwwskazań do tego i domek taki może być to myślę że będę mógł działać w kierunku OZC aby się przekonać jaki będzie tego efekt i w jakim kierunku iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.05.2015 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Wiem już co z tą działką i możliwością budowy na niej. Z tego co mówił architekt to potwierdził ze na jednej działce jak już stoi dom to nie ma przepisów które by zabroniły postawieniu domu obok, szczególnie to p.pożka tu nie ma nic do gadania bo ona tyczy się pierwszego domu na działce więc jak to jest spełnione to nie ma problemu. Dzięki temu mogę zbudować dom w odstępie nawet 1m od domu teściowej. Jednak co do drogi którą sąsiad używa jako dojazd przez służebność to jest większy problem bo ona ma swój numer więc jest osobną działką jednego właściciela ale ze swoimi granicami więc do tej drogi muszę zachować 4m odległości jeżeli będą otwory. Ale da się to obejść robiąc scalenie działek przy okazji załatwiania map do celów projektowych i wtedy granicą będzie zewnętrzna granica działki i będę musiał zostawić jedynie umowna drogę na służebność sąsiadowi czyli te 5m więc z tym nie będzie już problemu bo to się zmieści i zostanie do tego jeszcze jakieś 1,5-2m odległości. Jednym słowem jest możliwość na to aby ten dom postawić w tym miejscu co chcę. Teraz zostanie mi ostatnie już zadanie czyli dowiedzenia się jak wyglądałaby sprawa z kredytem na budowę domu, a dokładniej z tym czy po oddzieleniu się sądownym od całej nieruchomości czy zabezpieczenie banku w postaci całej nieruchomości może się zmniejszyć do tej którą wydzielę w sądzie aby nie robić problemów teściowej i jej siostrze. Przy okazji wtedy nawet jakby się okazało w przyszłości że przez coś z niewiadomego powodu nie będę w stanie spłacać kredytu to bank zajmie tylko mój dom a nie całość a dzięki temu nawet jak go zajmą to będzie można wrócić do teściowej i tyle a nie pod most czy coś takiego. Niby jest taka możliwość i banki idą na rękę ale to muszę wiedzieć na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.05.2015 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Znalazłem taką ciekawa aranżację łazienki z pracowni z500 i mimo że mała to jednak ma wszystko co chcę i nie zależy mi na wielkiej łaźni. Bardzo mi się podoba. Patrzą na nią wiem że w tym układzie piętra taka łazienka będzie super mimo że tam będę miał miejsca 7m2 to i tak się zmieści idealnie a będę miał szerzej bo przewiduje 2,3m szerokości więc obok wany zmieści mi się jeszcze jakiś regał łazienkowy a taki się przyda a w środku będzie więcej miejsca. Wiem na pewno że schody będę miał na środku ściany północnej i dzięki temu pomieszczenia na piętrze będą podobnej wielkości a nie takie duże jak na sypialnie. Na piętrze sypialni będę potrzebować 3 a wyjdą mi 4pokoje więc jeden będzie w zapasie i się jeszcze zastanowi na co go przeznaczę. Pewnie w tym pokoju zrobię sobie siłownię i ustawię w nim niższą temperaturę 18-20st. W sypialniach pewnie 20st wystarczy a na parterze to w salonie i kuchni 21-22st. W wiatrołapie 18-20 a w łazience na co dzień 22st a jak będzie trzeba skorzystać z kąpieli to na wieczór podwyższę do 24st. W łazience na piętrze podobnie zrobię. czekam z niecierpliwością jak żona urodzi bo ponoć jakieś problemy dziecko z jelitami ma i może skończyć się operacją. A jak to jest objaw jakiejś choroby i będzie to ciężka choroba wymagająca dużych wydatków to będę musiał zrezygnować z budowy. Już bym zlecił mapy do celów projektowych i zarazem aby scalić dwie działki ale szkoda na to tysiaka jak się okaże że dziecko będzie ciężko chore. Ale pewnie tydzień czy dwa i będzie wiadomo. Ja tam nie wierzę w to że może być źle ale z drugiej strony i tak w tym roku nie ruszę z budową a do wiosny dużo czasu więc parę dni mnie nie zbawi poczekania. Wiem też że nie ważne kto jest właścicielem działki i nawet jak za jakiś czas dopiszę się z żoną do niej to nowych map nie będę potrzebować więc mogę spokojnie je załatwić a tym bardziej że 2miesiące na nie będę czekać. Coś mnie w szyi zabolało jak rano się przekręciłem chcąc wyłączyć budzik i mam L4 do końca tygodnia więc pewnie w środę czy czwartek jak trochę przestanie boleć to pojadę pogadać z jakimś doradcą w sprawie kredytu i zobaczę co powie mądrego. Wtedy to już na 100% będę wiedział na czym stoję. Wiecie może czy do stropu drewnianego można od spodu przybić łaty a do nich płyty gk? W tej technologi często widzę takie rozwiązania a ostatnio jeden gościu mówił mi że przez to sufity mogą pękać i poleca sufit podwieszany ale że na minimum to na 16cm można obniżyć co mnie zdziwiło. Faktycznie taki sufit może się tak ugiąć że będzie pękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.05.2015 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Zwymiarowałem sobie wreszcie domek . Na parterze kuchnię nie będę otwierać na salon bo żona trochę na to marudzi że woli mieć osobno a mi też tak się podoba. Na piętrze zostawię sobie miejsce na 4pokoje. W łazience wszystko się zmieści co chce przy tej powierzchni więc nie potrzebuję wielkiej łaźni a z tego co pisaliście to każdy m2 łazienki sporo kosztuje więc niecałe 7m2 będzie optymalne. Ze względu na schody które dam na środku północnej ściany pokoje będą prawie podobnej wielkości. Niby domek wychodzi spory bo 151m2 ale nie uda się go sensowniej zmniejszyć. na pewno nie muszę mieć go od razu całego wykończonego ale wykończenie też nie powinno być niewiadomo jak drogie bo nie mam zamiaru robić udziwnień tylko proste i ładne formy. Domek mi się podoba a to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.05.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Ten układ to koszmar architekta () Dom 151m2 i wiatrołap 3,8m2 ??W dodatku z drzwiami na trzech ścianach ? Gdzie wstawisz garderobę, szafkę na buty ? Ten "hall" za wiatrołapem nie nadaje się postawienie ani jednej szafy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.05.2015 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Ten układ to koszmar architekta () Dom 151m2 i wiatrołap 3,8m2 ?? W dodatku z drzwiami na trzech ścianach ? Gdzie wstawisz garderobę, szafkę na buty ? Ten "hall" za wiatrołapem nie nadaje się postawienie ani jednej szafy... po co większy wiatrołap? Jest pełno różnych projektów które ludzie budują z o wiele mniejszym wiatrołapem. Ale opcjonalnie zastanawiam się nad połączeniem pom.gosp. z wiatrołapem bo tam będzie stać tylko reku i zbiornik do cwu z pompą ciepła a to można postawić gdzieś w rogu lub schować w szafie zabudowanej (widziałem w jednym domu taką opcje i było ok). Dla 3-4 osób wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.05.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Przy dachu czterospadowym ponoć nie opłacają się wiązary tylko można tradycyjną więźbę zrobić. Nie wiem czemu bo mi wychodzi że byłoby 6 wiązarów a do nich by się przymocowało belki spadowe na połaciach wschód-zachód. Więc dzięki wiązarom miałbym miejsce na stryszek. Szczerze mówiąc stryszek chce po to bo nie wiem jak miałbym wejść tam i dać izolację tzn sypnąć granulatem. oraz też nieciekawa perspektywa jeżeli bym tam nie mógł wejść a tam by się z jakimś cudem intruzy zadomowiły. A mając stryszek to będę miał miejsce na graty i możliwość sypnięcia izolacji. Fotohobby, moje wiązary będą podobne do Twoich tzn że nie będę robił podwyższenia na stryszek tylko że pas dolny wiązara będzie podłogą strychu. O jakiej wysokości masz ten pas dolny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.05.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 [ATTACH=CONFIG]317319[/ATTACH] po co większy wiatrołap? Jest pełno różnych projektów które ludzie budują z o wiele mniejszym wiatrołapem. Ale opcjonalnie zastanawiam się nad połączeniem pom.gosp. z wiatrołapem bo tam będzie stać tylko reku i zbiornik do cwu z pompą ciepła a to można postawić gdzieś w rogu lub schować w szafie zabudowanej (widziałem w jednym domu taką opcje i było ok). Dla 3-4 osób wystarczy. Proszę Cię.... Przecież ta szafka na buty wchodzi w światło drzwi... Szafa 90x80 zajmuje 3/4 tego pomieszczenia, dodatkowo je przytlaczając... Gdzie bedziesz mial szafę ma kurtki i płaszcze ? Dla Twojej 4-osobowej rodziny i np 6 gosci ? Idż z tym do architekta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.05.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 O jakiej wysokości masz ten pas dolny? Pas dolny wiązarow jest ok 3m nad posadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.05.2015 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Pas dolny wiązarow jest ok 3m nad posadzką Bardziej mi chodziło o wymiar tego pasa dolnego i jego wysokość czyli czy ma 22cm czy więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts