kamilb1987b 16.05.2015 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Proszę Cię.... Przecież ta szafka na buty wchodzi w światło drzwi... Szafa 90x80 zajmuje 3/4 tego pomieszczenia, dodatkowo je przytlaczając... Gdzie bedziesz mial szafę ma kurtki i płaszcze ? Dla Twojej 4-osobowej rodziny i np 6 gosci ? Idż z tym do architekta.... Jak mnie pamięć nie myli to Twój wiatrołap też nie jest zbyt duży. Zwróć uwagę na to że ludzie mają mniejsze wiatrołapy a też muszą się jakoś pomieścić w domu. W pom.gosp. mogę mieć miejsce też na ubrania od gości jak przyjdą, coś się wymyśli. Żona mi za to marudzi że wiatrołap jest za duży i mam go zmniejszyć powiększając łazienkę. Nie projektuje domu dla gości tylko dla siebie. Ale to nie znaczy że o gościach zapomnę. Albo wpakuję tam szafę narożną. Też nad szafką na buty zamocuje wieszaki dodatkowe na kurtki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.05.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 (edytowane) Jak mnie pamięć nie myli to Twój wiatrołap też nie jest zbyt duży. Zwróć uwagę na to że ludzie mają mniejsze wiatrołapy a też muszą się jakoś pomieścić w domu. W pom.gosp. mogę mieć miejsce też na ubrania od gości jak przyjdą, coś się wymyśli. Żona mi za to marudzi że wiatrołap jest za duży i mam go zmniejszyć powiększając łazienkę. Nie projektuje domu dla gości tylko dla siebie. Ale to nie znaczy że o gościach zapomnę. Albo wpakuję tam szafę narożną. [ATTACH=CONFIG]317348[/ATTACH] Też nad szafką na buty zamocuje wieszaki dodatkowe na kurtki. Mam mniejszy wiatrołap, ale drzwi tylko na dwóch scianach. A w hallu dwie szafy przesuwne we wnękach. Szafa na kurtki, płaszcze musi mieć 85cm głębokosci, żeby wieszak z kurtką zawiesić. Domu się nie projektuje na zasadzie "cos się wymyśli". Najlepiej weż jakieś płyty, ustaw sobie taki wiatrołap i zobacz, czy to fumkcjonalne. Edytowane 16 Maja 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.05.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 (edytowane) Bardziej mi chodziło o wymiar tego pasa dolnego i jego wysokość czyli czy ma 22cm czy więcej? 180x45mm Edytowane 16 Maja 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.05.2015 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Mam mniejszy wiatrołap, ale drzwi tylko na dwóch scianach. A w hallu dwie szafy przesuwne we wnękach. Szafa na kurtki, płaszcze musi mieć 85cm głębokosci, żeby wieszak z kurtką zawiesić. Domu się nie projektuje na zasadzie "cos się wymyśli". Najlepiej weż jakieś płyty, ustaw sobie taki wiatrołap i zobacz, czy to fumkcjonalne. Tak też mam zamiar robić. Ale dzięki za sugestie. Patrząc po sobie to mi szafa nie jest potrzebna tylko haczyk na czym zawieszę kurtkę. Szafa by mi tylko przeszkadzała. Mam jeden płaszcz i chodzę w nim może dwa razy w roku a tak to kurtki a na jeden płaszcz to sobie wsadzę do szafy w pokoju. Praktycznie to mi starczą 4 haczyki i szafka na buty. Jeszcze do dyspozycji będzie pomieszczenie gospodarcze wiec nie będzie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.05.2015 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 180x45mm To nie dużo, myślałem że będzie wyższe. Pewnie już mieszkając nie raz korzystałeś ze stryszku lub ktoś korzystał i faktycznie wytrzymuje to obciążenia aby sufit nie pękał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.05.2015 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Pewnie każdy ma jakieś marzenia na temat wspaniałego domu jaki by zbudował gdyby wygrał w totka. Ja tam do dziś nie miałem jakiś szczególny projekt i uważałem ze ten nad którym myślę by mi wystarczył ale trafiłem na taki projekt http://www.archix.pl/#!x8/zoom/c1ul4/image1tg3 i się zachwyciłem. Jestem pewny że taki bym zbudował. Pewnie z 5baniek na to by poszło w najwyższym standardzie energetycznym jaki by się udało wycisnąć ale trudno, jakbym był bogaty to bym zaryzykował. Zawsze mnie ciekawił taras na dachu a ten jest cudny. Chyba będę musiał w końcu grać w tego totka bo samo się nie wygra. Dobrze że za marzenia nie wsadzają do więzienia :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.05.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 To nie dużo, myślałem że będzie wyższe. Pewnie już mieszkając nie raz korzystałeś ze stryszku lub ktoś korzystał i faktycznie wytrzymuje to obciążenia aby sufit nie pękał? No po to to było projektowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.05.2015 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 No po to to było projektowane. A w jakim rozstawie osiowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.05.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 90cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.05.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 To się oblicza, a nie spekuluje, aby nie pękało musi być odpowiednio dobrany przekrój który będzie na tyle sztywny że to ugięcie nie przekroczy pewnych granicznych wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.05.2015 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 To się oblicza, a nie spekuluje, aby nie pękało musi być odpowiednio dobrany przekrój który będzie na tyle sztywny że to ugięcie nie przekroczy pewnych granicznych wartości. Wiem, ale skoro Jego wiązary mają większą rozpiętość od moich to bez obliczeń wiem że dając podobne przekroje będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.05.2015 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Merkava jak możesz to policz w jakimś programie w wolnej chwili wysokość nadproża w szkielecie drewnianym dla rozpiętości maksymalnej jak na obrazku oraz jakie musi mieć podparcie. Założyłem że wysokość może mieć 24cm wiec dam dwie belki 60x240mm jako nadproże a przestrzeń wypełnię izolacją. Według Ciebie może tak być? Do podparcia myślę o dwóch belkach a przy rozpiętości do 1,2m dać jedną belkę na stronę. Będę wdzięczy za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.05.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Podparcie min to 1/2 wysokości przekroju, tak się przyjmuje dla drewna.cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2015 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Gdy rozmawiałem z dwoma firmami budującymi domy szkieletowe twierdzili że konstrukcja drewniana powinna dla lepszej wytrzymałości mieć poszycie zewnętrzne, drewno konstrukcyjne oraz poszycie wewnętrzne. Ja mówiłem o poszyciu tylko zewnętrznym z płyty OSB lub mfp a oni polecali jeszcze do tego poszycie wewnątrz z płyty. Ale cały czas myślałem o belkach 60x160 i z tym ściana bez styropianu ma 25cm więc danie dodatkowo pod folie płyty OSB znacznie podraża całą ścianę. Też ponoć łaty pod przestrzeń instalacyjną lepiej zrobić na 60mm niż na 50mm a przez to ściana robi mi się grubsza niż zakładałem. Ale też nie pomyślałem o tym że dając pod folię OSB to nie będę musiał jej dawać pod GK dla wzmocnienia tyko będę mógł zastosować podwójnie płyty GK oraz że drewno konstrukcyjne może być trochę mniejsze czyli 60x140 a też będzie dobre i wtedy uda się zmieścić w moich założeniach. Wtedy ściana może być taka . Folię przymocuje się zszywkami a jaj łączenia uszczelni taśmą uszczelniającą. Łaty dam równolegle a żeby nie martwic się o to że przy jej mocowaniu podziurawi się folię to na nią się naklei taśmę uszczelniającą takiego typu co daje się pod łaty na dachu aby tam zachować też szczelność lub naniesie się specjalny silikon czy coś takiego co przy dociśnięciu doszczelni. Najbardziej obawiam się właśnie szczelności. Chciałbym aby właśnie na tym etapie była zachowana szczelność bo wtedy ta szczelność powinna być zachowana na cały okres eksploatacji domu. Ponoć folię można dać pod GK ale to nie jest pewne gdyż każde zrobienie dziury pod jakiś otwór będzie niszczyć tę szczelność a tego chce uniknąć. Przestrzeń instalacyjna dodatkowo też wypełnię wełną aby polepszyć parametry domku ale czy wtedy brak foli pod GK zaszkodzi tej wełnie? Od biedy też mogę tą folię dać jako dodatkową paroizolację ale czy musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Podparcie min to 1/2 wysokości przekroju, tak się przyjmuje dla drewna. cdn czyli jak uda się by wysokość była 24cm to podparcie musi mieć 12cm wiec w moim przypadku dadzą to dwa słupki i moje zależenia są poprawne. Cieszy mnie to. Skoro na strop taka belka się nadaje to pewnie pod nadproże spokojnie też się nada więc chyba dobrze założyłem. A dzięki temu też założenia co do wysokości ściany mogą się ziścić aby słupki konstrukcyjne miały 250cm wysokości. Uważam że cena za dom szkieletowy też jest wysoka bo same ściany są za wysokie a potem sufitami podwieszanymi się schodzi z wysokości do odpowiedniej. A jak dam niższe słupki to też tam wejdzie mniej izolacji i mniej poszyć na to pójdzie. Nie zależy mi na niewiadomo jak wysokich pomieszczeniach i na parterze może być 255-260cm a na piętrze 240-250 też będą dobre i nie klaustrofobiczne. Ja chcę mieć zrobione tanio i dobrze i do tego będę dążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.05.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=317586&d=1431977451 dość ciekawe rozwiązanie.Zwiększanie przekroju słupka niczego nie daje- czemu ? ponieważ jest coś takiego jak długość wyboczeniowa, raz dwa robienie konstrukcji opartej o ustroje geometrycznie zmienne, wg mnie dobre nie jest. X iksować trzeba takie rzeczy jak się da i gdzie się da.Płyta OSB aby spełnić rolę prawdziwego stężenia, musiała by mieć 1/10 grubości do rozpiętości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.05.2015 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=317586&d=1431977451 dość ciekawe rozwiązanie. Zwiększanie przekroju słupka niczego nie daje- czemu ? ponieważ jest coś takiego jak długość wyboczeniowa, raz dwa robienie konstrukcji opartej o ustroje geometrycznie zmienne, wg mnie dobre nie jest. X iksować trzeba takie rzeczy jak się da i gdzie się da. Płyta OSB aby spełnić rolę prawdziwego stężenia, musiała by mieć 1/10 grubości do rozpiętości... ale dając płytę z jednej i drugiej strony to wszystko się dobrze scali i będzie dobrze trzymać. Jak już piszesz że ciekawe rozwiązanie to jestem dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.05.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Ale można i przy tym spokojnie zrobić tak że tylko żelbet mógł by być mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.05.2015 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Jak jest z akustyką w szkielecie miedzy kondygnacjami? Między belkami stropowymi można dać wełnę ale czy ona wystarczy? Musi być robiona wylewka betonowa na piętrze? Ponoć pod płyty OSB na podłodze trzeba dać jakieś taśmy czy coś takiego aby nie przenosiło dźwięków czy jakieś dystanse czy coś takiego. Co to może być? Jeżeli wylewka nie musi być to bym jej nie chciał robić bo to koszt i czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toniwa 20.05.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Generalnie akustyka jest kiepska - czyli słychać skrzypienie i inne dźwięki. Ja nie mam wylewki na piętrze - co oznacza brak akumulacyjności cieplnej - piętro szybko się wychładza i szybko nagrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts