asolt 29.07.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Też mnie to dziwi no chyba że samo OZC pod tym względem nie jest zbyt dokładne ale to raczej niemożliwe bo asolt by się w to chyba nie bawił gdyby podawało złe wyniki. Jak wywalę okna północne i te małe wschodnie i zachodnie to obciążenie spada do 14,2W/m2 ale nie wiem co zrobić aby było jeszcze niżej. Jak dałbym okna z Ug=0.5 ale z Tr=50% oraz z wkładką termiczną dzięki której duże okna południowe mogłyby mieć Uw=0,6W/m2 to wtedy dodatkowo obciążenie spadnie do 13,2W/m2 ale za to zapotrzebowanie mi wzrośnie do 10,6kWh/m2 z 9,3kWh/m2 więc wniosek jest taki że lepiej dla całego wyniku jest dać okna z gorszym Ug ale lepszym Tr niż odwrotnie. Więc temu jak ktoś będzie mówił że ma świetne okna z Ug=0,5 to można go z czystym sumieniem wyśmiać i powiedzieć że się nie zna na oknach tylko na cyferkach aby sprzedać. Nawet jakby się miało okna o Tr=50% ale z Uw=0,4 to jedynie obciążenie spadłoby mi do 12W/m2 oraz zapotrzebowanie do 8,8kWh/m2. I jak się zwróci uwagę na to, że przy oknach o Uw=0,8 czyli dwa razy gorszym ale za to z większym Tr o 20% ma się zapotrzebowanie 9,3kWh/m2 a te cieplejsze okna pozwolą na raptem 8,8kWh/m2 to śmiało mogę stwierdzić że okna cztero i więcej szybowe w domach pasywnych byłyby kompletnym nieporozumieniem i zbędnym wydatkiem a każdy kto takie okna by zachwalał może być uznawany za hipokrytę. No chyba że mając Tr=70% ktoś jest w stanie zrobić okna z Uw poniżej 0,5 to wtedy będzie geniuszem a jak ich cena byłaby na dobrym poziomie to wtedy wróżyłbym takiemu gościowi wielki sukces i byłby liderem wśród okien. Z moich obserwacji wynika ze ozc cieco zawyża obciązenie cieplne, tak do max 20%, co wynika miedzy innymi z dosc wysrubowanej normy na wentylację. W kazdym razie nie spotkałem sie z przypadkiem niedoszacowania tego obciązenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.07.2015 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 to jakieś ciekawe okna- z 3 szybami nie ma szans aby mieć więcej jak 60% transmisji, oraz Ug lepsze niż 0,6. Szczelność 0,6 - a 2 zmienia totalnie obraz, coś ten program sobie liczy jak chce. dobrze się przypatrz czym jeszcze się różni wełna od wełny. brzegi. A jakie g ma pakiet Ug=0,7W/m2? Nie przypadkiem te 70%? Z tą szczelnością to tak sobie myślę że temu mi mała różnica wchodziła bo dając większą liczbę w rubryce nie zmieniłem mostków liniowych które pewnie by wystąpiły przy gorszej nieszczelności bo ta nieszczelność musi się skądś wziąć a tak to jest zaznaczone aby mostka nie liczyć bo go nie może być w domu pasywnym. Wełna jeszcze sztywnością się różni i wiem a do konstrukcji musi być dobra aby nie siadała i tym będę się kierować a nie tylko współczynnikiem no chyba że z automatu wełna sztywniejsza ma lepszy współczynnik. Na brzegach zostawię 20cm i to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.07.2015 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Z moich obserwacji wynika ze ozc cieco zawyża obciązenie cieplne, tak do max 20%, co wynika miedzy innymi z dosc wysrubowanej normy na wentylację. W kazdym razie nie spotkałem sie z przypadkiem niedoszacowania tego obciązenia. I tak zakładam że w domu będę miał promienniki do dogrzania więc nie ma co się spinać z tym obciążeniem. Zużycie na pewno nie będę miał większe od obliczeń bo i tak planuję obniżać temperaturę na noc i w ciągu dnia jak nikogo w domu nie będzie. Wiem że wahania temperatur będą minimalne ale jak wyjdzie potrzeba dogrzania o 2 w nocy do 20st przykładowo w salonie to tego nie będę robić bo 19 czy ewentualnie 18 o tej porze też może być a mając dom drewniany z znikomą pojemnością cieplną ścian to błyskawicznie się dogrzeje wtedy gdy będzie taka potrzeba. Ale pewnie i tak rzadko promienniki będą się włączać. Jeżeli zimy będą teraz coraz cieplejsze jak poprzednia to zużycie na ogrzewanie powinno być minimalne i prawie nieodczuwalne. Nie wiem czemu ale chyba w obliczeniach ozc zyski bytowe nie są tak bardzo brane pod uwagę bo też nie da się ich dokładnie przewidzieć a one będą dość znaczne. Jeżeli wracając do domu po pracy o 17 można na pół godziny przed ustawić aby było już dogrzane to jak się będzie już w domu to zyskami bytowymi do wieczora się przeciągnie a na noc może trochę temperatura spaść bo i tak się śpi a wtedy lepiej się śpi jak jest trochę chłodniej. A nawet jak w sypialni chce się mieć wyższą temperaturę to na parterze nie musi być taka. No chyba że utrzymując temperaturę cały czas tą samą nie będzie uciążliwe dla portfela to się wtedy nie będzie kombinować. Czas pokaże co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 30.07.2015 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Jeżeli zimy będą teraz coraz cieplejsze jak poprzednia. No nie wiem, nie wiem Te dwie poprzednie zimy to dar od Matki Natury za te wcześniejsze. Ale w tym roku przebąkują coś, że akacja bardzo obficie kwitła... i inne takie obserwacje przyrody, że niby ostro ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.07.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Nie wiem czemu ale chyba w obliczeniach ozc zyski bytowe nie są tak bardzo brane pod uwagę bo też nie da się ich dokładnie przewidzieć a one będą dość znaczne. Sa brane, kwestią do dyskusji jest ich wielkosc, ja przyjmuję 3 W/m2. Ich wielkosc uzalezniona jest od wielu czynników, ale ta wartosc jest chyba najblizsza rzeczywistosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.07.2015 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 No nie wiem, nie wiem Te dwie poprzednie zimy to dar od Matki Natury za te wcześniejsze. Ale w tym roku przebąkują coś, że akacja bardzo obficie kwitła... i inne takie obserwacje przyrody, że niby ostro ma być Tej zimy jeszcze domu nowego nie bede mial wiec jedynie z obserwacji innych zobaczy sie jak bedzie z zuzyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.07.2015 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Szukając parametrów pakietów trafiłem na taką stronkę http://www.glassnatural.pl/index.php/parametry/przykladowe-parametry-pakietow-szybowych i szczerze mówiąc jestem zaskoczony i chyba strasznie się pomyliłem jeżeli chodzi o okna. Ma ktoś może jakieś źródło wiarygodne które podaje parametry pakietów? Bo jeżeli to co piszą na tej stronie to prawda to chyba z sufitu sobie wziąłem g=70% dla pakietu Ug=0,7W/m2 i nawet dla pakietu Ug=0,6 g nie ma 60%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.07.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 A jakie g ma pakiet Ug=0,7W/m2? Nie przypadkiem te 70%? Ug to jest U pakietu szybowego mówi ile wat ucieknie energii cieplnej out, a wspólczynnik g mówi ile pakiet jest w stanie wpuścić zysków ze słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.07.2015 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Ug to jest U pakietu szybowego mówi ile wat ucieknie energii cieplnej out, a wspólczynnik g mówi ile pakiet jest w stanie wpuścić zysków ze słońca. Wiem o tym i temu pytam jakie są wartości g dla poszczególnych pakietów. No chyba że na tej stronce podają poprawne wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.07.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Zdecydowanie się pomyliłeś: http://www.pressglass.eu/oferta/szyby-zespolone/szyby-cieplochronnehttp://www.effectglass.net/szyby/cieplochronne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 31.07.2015 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Faktycznie pomylilem sie i to bardzo. Nie wiem skad mi sie to wzielo. Moze pomylilem g z Lt. Szkoda ze nie ma takich okien co bym chcial, wiec pakiety z Ug=0,5 sa najlepsze z dostepnych o g 49%. Pisza tez czasem ze pakiety Ug=0,6 maja g=60% wiec te bylyby jeszcze lepsze o ile takie faktycznie beda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.08.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) SHGC parametr bo do tego mnie bliżej lub inaczej współczynnik słoneczny g, LT to nie jest to o co chodzi.g a ja użwyam SHGC w swojej terminologi bo mi bliżej z tym. Najlepszą szybę jaką mam w składzie to U 0,6 i SHGC na poziomie 58% czyli bardzo dobre parametry. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.08.2015 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 SHGC parametr bo do tego mnie bliżej lub inaczej współczynnik słoneczny g, LT to nie jest to o co chodzi. g a ja użwyam SHGC w swojej terminologi bo mi bliżej z tym. Najlepszą szybę jaką mam w składzie to U 0,6 i SHGC na poziomie 58% czyli bardzo dobre parametry. Czyli takich okien trzeba szukać. Teraz mam pytanie z innej beczki. Kumpel buduje się dwa domy obok mnie. Nic dziwnego tylko że koparka wykopała pod fundamenty na szerokość łyżki ok.35cm na głębokość ok.1,5m i to zalał wszystko betonem. Oczywiście zbrojenie też dał. Ale nigdy takiej wersji nie widziałem a jest dość szybsza i uproszczona od normalnych ław i ścian z bloczków. Na to da pewnie z dwa rzędy bloczków i potem mury domu. Tylko mi się wydaje że to nie jest za dobre i ze będzie mu to siadać. Jak wy myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.08.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Jak myślimy, zrobił na 99% wbrew projektowi, przeważnie ławy w projekcie mają 50-60cm.Pod nośnymi ścianami, później jest fundament na 25-30cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.08.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 W projektach gotowych występują takie ławy po 50-60cm, i są mocno przewymiarowne. Bo ludzie budują na rożnych gruntach, a architekt adoptujący oczywiście tego elementu nie przelicza.Stad ci, co maja dobre warunki gruntowe, płaca za ta sama ilość m3 betonu, jak ci, którzy mają gorsze. 35 pod Dom jednorodzinny na go rum gruncie jest OK. Zapytaj go, jak ma w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.08.2015 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Wiem że jego teściu jest kierownikiem budowy i nawet jak w projekcie było inaczej to kierownik może to zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.08.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Żałowanie cm betonu i zbrojenia na ławy, to przejaw ignorancji.Później tego nie naprawisz w łatwy i ekonomiczny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.08.2015 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Żałowanie cm betonu i zbrojenia na ławy, to przejaw ignorancji. Później tego nie naprawisz w łatwy i ekonomiczny sposób. Ponoć grunt taki dobry że i bez zbrojenia by mogło być. Nad ziemią zamiast murować z bloczków to robią szalunek i będą zalewać betonem twierdząc, że: "nie ma to jak beton". To jest budowa typowych leśnych dziadków. Nawet tej ściany fundamentowej nie mają zamiaru ocieplać ale z drugiej strony się nie dziwię bo i tak ściany będą z BK o grubości 40cm oraz będzie w domu piec na węgiel więc się wpakuje jakiś 20kW za 3k i też będzie ciepło jak się zapali. Taki domek nie byłby taki zły gdyby nie to że jestem za leniwy jak na palenie w piecu i nawet miejsca na dużą kotłownię czy składzik na węgiel bym nie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.10.2015 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 ...ale już dawno tu nic nie pisałem.. Robi się przymiarki pod jakieś załatwienia z budowa a tu hyc i kotwica zatrzymuje. Pojawił się mi problem z wodą w domu. Od jakiegoś czasu woda dziwnie śmierdziała. Nie wiedziałem czemu i niestety coś z tym musiałem zrobić. Myślałem że to przez stare rury w domu, bo w nim wszystko stare ale co jak co ale woda musi być. Więc musiałem szybko zdecydować co z tym fantem zrobić. Jak kasa pójdzie na wodę to nie będzie na początek z formalnościami o pozwolenia. Gryzło mnie to dość mocno bo chce jak najszybciej się wyprowadzić od teściowej ale do tej pory jakoś muszę żyć. W sierpniu tez moi rodzice mieli urlop i w pierwszej części jechali nad morze ale nie to jest istotne tylko to że tata jest hydraulikiem i na instalacji z wodą zna się bardzo dobrze. Zbliżał się im koniec pobytu nad morzem i po dwóch dniach mieli być już w domu. Więc pomyślałem że jak mam już robić z wodą to chciałbym aby mi to tata zrobił w drugiej części jego urlopu bo jak nie wtedy to nie wiem kiedy by to było. Czas naglił a teściowa z szwagierką i moją córką byli w Niemczech u siostry teściowej bo jej córka brała ślub a ja z żoną i synkiem noworodkiem zostaliśmy w domu. Więc dzwonię do taty i pytam czy mi to zrobi i mówił że tak. Potem do teściowej aby poinformować że w domu jak przyjadą będzie zadyma i masa kurzu i brudu. Jak już wodę ruszałem to wymieniłem piec na nowy bo ten stary był bardzo stary, trzeba było porozkładać nowe rury od wody oraz ogólnie remont łazienki czyli wywaliłem małą wannę i wpakowałem prysznic, oraz nowa armatura, szafki, płytki na podłodze i ścianach aż pod sufit, podwiesić sufit i wymienić stare małe drewniane okno na nowy plastik i większy. Jednym słowem dużo roboty. W łazience z płytkami robił mi sąsiad (przyjaciel teściowej). Najpierw wykopało się rów pod doprowadzenie nowymi rurami z studni i jak się przechodziło pod domem i ruszyło ziemię pod fundamentem to myślałem że się padnie. Taki smród poszedł że masakra. Okazało się że szambo mamy nieszczelne i ono podmyło dom a stare rury które były metalowe po prostu pordzewiały i przez dziury hydrofor mi to zaciągał. A my z tym smrodem męczyliśmy się parę tygodni Zamontowaliśmy piec, tata zrobił wpięcie się w astrą instalacje CO bo jakbym to chciał wymieniać to najlepiej opuścić dom i przygotować jeszcze więcej gotówki:yes: Myślałem że hydraulika będzie największym wyzwaniem ale jak przyszło robić łazienkę to była katastrofa. Wszystkie ściany krzywe na każdą możliwą stronę. Nic nie trzymało pionu. W jednym miejscu trzeba było kleić płytę gk bo takie krzywizny a w drugim kuć. Jak ktoś mieszka w domku kostce z lat 80-tych to pewnie zna ten problem. Trwało to chyba z miesiąc zanim wszystko było gotowe bo sąsiad robił pomału ale dokładnie i przez krzywizny nie dało się robić za szybko. Można było całą łazienkę wyłożyć płytami gk do równego ale wtedy by mi się łazienka tak zmniejszyła że byłoby ciężko a już teraz jest mała. Ale mimo wszystko udało się i jest to zrobione. Ale żeby było zabawniej to przez te straszne upały woda w studni mi wyschła. Wody jest raptem 30cm i nie chce się jej poziom podnieść. Deszczu jest za mało aby wody przybyło. Boję się co będzie jak śnieg przyjdzie. Kasa cała poszła na remont a tu trzeba jeszcze na studnie i nie ma z czego. Ale nawet jak się pogłębi to nie ma gwarancji że woda będzie i że będzie zdatna do picia. Nasza studnia jest płytka i ma 2,2m głębokości ale teściowa mówi ze woda zawsze była i nie było z nią problemu. Sąsiad ma studnię na 3m głęboką i w odległości jakieś 15m i ma 1m wody ale za to nie nadającej się do picia. Więc mam obawę że jak w miejscu starej studni wykopię dziurę na nową o głębokości chociaż 4m to woda nie będzie się nadawać do picia. Są stacje do uzdatniania wody ale to kolejne koszta a remont mnie spłukał. W żłobku żony tez dzieci nie przybywa na tyle aby mieć jakąś godziwą wypłatę więc chyba plany z budową muszę przesunąć na jakiś inny termin. Obawiam się że w przyszłym roku nic mi z tego nie wyjdzie. Szkoda że o budowie nie myślałem jak się wprowadzałem bo tak bym kierował budżetem aby się wybudować a tak to muszę czekać na lepsze dni. :mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.10.2015 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Zwlekając z budową ma się więcej czasu na namysły co by zrobić aby było jeszcze lepiej. Z domkiem który prezentowałem w ostatnich postach niewiele bym chciał zmieniać. Jeszcze myślałem o tym aby jednak garaż przykleić do domu i drzwi wejściowe z wschodu wrzucić na północ wtedy garaż zrobić szerszy na dwa auta a piętro zostanie takie samo. Jedno i drugie rozwiązanie nie jest złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts