Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ad.2. i 5.

Tyle, że przy sądownym podziale, może być warunek zamurowania okien - były takie przypadki.

To pod rozwagę.

Ps. I powiem tak, gdybym to ja (ewentualnie) kupił ten "stary" budynek, to na bank musiałbyś te okna w swoim zamurować.

Edytowane przez sSiwy12

• Odpowiedzi 846
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ad.2. i 5.

Tyle, że przy sądownym podziale, może być warunek zamurowania okien - były takie przypadki.

To pod rozwagę.

A wiesz gdzie mogę się tego dowiedzieć? Od tej strony domek teściowej nie ma okien a jak będzie PnB to czemu sąd miałby kazać zamurować mi okno?

To już będzie w koszty działki którą bym musiał kupić wiec te 5k poświecę. pytałem o to w geodezji, architekta i nie widzieli przeszkody. Według Ciebie kogo najlepiej spytać aby mieć pewność 100%?

W Urzędzie Gminy tego, kto będzie taki podział akceptował.

Trzeba wziąć mapkę, wrysować dom, przebieg granicy, pokazać tej osobie, która będzie to akceptowała.

Bo inaczej możesz się zdziwić.

A wiesz gdzie mogę się tego dowiedzieć? Od tej strony domek teściowej nie ma okien a jak będzie PnB to czemu sąd miałby kazać zamurować mi okno?

Bo pojawi się granica.

Ale pocieszę Cię - nie trzeba zamurowywać...

.... wystarczy zamiast okien wstawić lukswery :)

...........jak będzie PnB to czemu sąd miałby kazać zamurować mi okno?

Bo się warunki p.poż zmieniły - budynki będą na oddzielnych działkach.

Ale:

Jak nie ma okien to minimalna odległość między budynkami 7m.

Ale jak ta ściana teściowej "uzyska" status ściany oddzielenia p.poż, to te 5m może przejść - ba nawet granica 1m od budynku teściowej zostanie.;)

Sam pakiet, z seryjnej produkcji, to sobie możesz zamówić, jaki w tym problem ? Ale nikt Ci nie będzie projektował i produkował czegoś nowego, specjalnie dla Ciebie

Nie wiem, wysłałem o to zapytanie do 6 producentów i się zobaczy co powiedzą. Jeżeli będzie na to możliwość bez specjalnych jakiś dodatkowych maszyn to czemu by tego nie zrobić? Nie wierzę w to że wszyscy producenci szyb mają tyle roboty że na taśmie szyba za szybą leci w kółko bez przerwy. Producenci zazwyczaj robią nie tylko szyby zespolone ale i innego typu i rodzaju w zależności od potrzeb. Skoro można zamówić okna o nietypowych kształtach to zrobienie samych pakietów to pikuś o ile są takie możliwości. To jest tak jak z samochodami. Są takie co więcej jak 130km/h nie pojadą a są takie co ponad 200km/h spokojnie osiągną ale i tak takich prędkości się nie będzie rozwijać bo nie wolno i nie ma potrzeby ale auto daje te możliwości, więc liczę że jakiś producent co ma możliwości to to zrobi.

No dobrze, licz na to....

Ja Ci już pisałem dlaczego nie... Bo projekt, badania, certyfikaty, Deklaracja Własności Użytkowych.

To wszystko musi mieć nowy produkt, aby został dopuszczony do obrotu.

To nie chleb, że sobie u piekarza zamówisz 2kg bochenek, zamiast 1,4.

Edytowane przez fotohobby

W Urzędzie Gminy tego, kto będzie taki podział akceptował.

Trzeba wziąć mapkę, wrysować dom, przebieg granicy, pokazać tej osobie, która będzie to akceptowała.

Bo inaczej możesz się zdziwić.

Mam trochę czasu do budowy więc jak kiedyś w jakiejś sprawie będę jechać do gminy to o to spytam. Pytałem panią od której załatwiałem WZ-kę to nie widziała problemu ale nie wiem czy na pewno ona to by robiła ale pewnie nie.

Bo się warunki p.poż zmieniły - budynki będą na oddzielnych działkach.

Ale:

Jak nie ma okien to minimalna odległość między budynkami 7m.

Ale jak ta ściana teściowej "uzyska" status ściany oddzielenia p.poż, to te 5m może przejść - ba nawet granica 1m od budynku teściowej zostanie.;)

A co ma do granic p.poż? Jeżeli przed podziałem może być dom to czemu po podziale trzeba byłoby kombinować? jak dla mnie jest to niezrozumiałe. Ale będę musiał się o to mimo wszystko bardziej dowiedzieć aby nie było rozczarowania.

No dobrze, licz na to....

Ja Ci już pisałem dlaczego nie... Bo projekt, badania, certyfikaty, Deklaracja Własności Użytkowych.

To wszystko musi mieć nowy produkt, aby został dopuszczony do obrotu.

To nie chleb, że sobie u piekarza zamówisz 2kg bochenek, zamiast 1,4.

To zmienia postać rzeczy.

Tak jak parę razy pisałem pracuje w firmie związaną z hydrauliką siłową. Ja pracuje na produkcji przewodów hydraulicznych. Praktycznie dorabiamy każdy przewód w zależności od potrzeb więc codziennie robimy nowe produkty i nie słyszałem aby przy sprzedaży każdy musiał być badany czy coś takiego. Do tego używa się węże, końcówki i tulejki i te części składowe mają swoje certyfikaty zgodności bo są oddane do sprzedaży. Każdy kto chce to może zamówić sobie przewód z badaniami na ciśnienie czy nawet mozliwości wpływu jakie ma wąż na czystość przepływowego oleju. Ale to jak klient chce i do tego dopłaci. Typowo podaje się to co nam podał producent tych składników. Czyli jak przewód został wykonany z węża o wytrzymałości 330bar to jego wytrzymałość na ciśnienie pracy to 330bar bo jest wykonany z zalecanych końcówek i tulejek. Ale każdy producent powinien mieć możliwość sprawdzenia swojego gotowego produktu jeżeli będzie taka potrzeba lub jak będzie robił coś pierwszy raz i nie będzie tego pewny. Ale do tego wystarczy jeden produkt sprawdzić na jakąś partię jeżeli reszta była robiona tak samo lub wszystkie jeżeli klient sobie to zażyczy i za to dopłaci. Więc skoro ja mogę sprawdzić każdy z moich przewodów które robię to też mogę sprawdzić inny który pierwszy raz zrobię bo się go zamontuje w maszynie i sprawdzi na to co ma możliwości maszyna. Więc producent szyb powinien mieć możliwość sprawdzenia swoich szyb o jakiejś normalnej wielkości bo jedynie rozmiar mógłby być problemem ale pakiet o powierzchni max 3m2 nie powinien być problemem a zamawiając kilka takich pakietów to koszt sprawdzenia jednego rozłoży się na resztę i nie powinno być jakoś koszmarnie drogo. Z drugiej strony nie wiem na czym polega testowania pakietów więc poczekam na odpowiedź producentów i będę wiedział. Jak się nie uda to trudno, z tego powodu przecież się nie powieszę.

A rozmawiałeś z nią, jak dokładnie będzie usytuowany budynek, gdzie będą okna, że będziesz to chciał zrobić na etapie fundamentów ?

szczerze mówiąc to nie pamiętam dokładnie o co pytałem. Jedynie pamiętam że jak pytałem to nie było problemów a doradzono mi aby wydzielić działkę po budowie czy już na etapie jak będą fundamenty.

Muszę dokładniej opisać sytuację i się dowiedzieć, ale dzięki bo wiem o co dokładnie pytać.

Nie wiem, wysłałem o to zapytanie do 6 producentów i się zobaczy co powiedzą. Jeżeli będzie na to możliwość bez specjalnych jakiś dodatkowych maszyn to czemu by tego nie zrobić? Nie wierzę w to że wszyscy producenci szyb mają tyle roboty że na taśmie szyba za szybą leci w kółko bez przerwy. Producenci zazwyczaj robią nie tylko szyby zespolone ale i innego typu i rodzaju w zależności od potrzeb. Skoro można zamówić okna o nietypowych kształtach to zrobienie samych pakietów to pikuś o ile są takie możliwości. To jest tak jak z samochodami. Są takie co więcej jak 130km/h nie pojadą a są takie co ponad 200km/h spokojnie osiągną ale i tak takich prędkości się nie będzie rozwijać bo nie wolno i nie ma potrzeby ale auto daje te możliwości, więc liczę że jakiś producent co ma możliwości to to zrobi.

Żebyś się nie zdziwił :) Kamil realia są takie, że ja na swoją szybę do drzwi wewnętrznych, czekam już 8 tygodni mimo że idzie z innymi szybami z zamówienia dużego producenta stolarki. Vidok który ma fabrykę okien jakieś 15km ode mnie leci na trzy zmiany bo sie nie wyrabiają z robotą.Szkło do tego muszę dostać więc mniemam że i producent pakietów ma co robić. Obecnie buduje się wyż demograficzny z lat 80tych, sporo nowoczesnych - patrz przeszlonych biurowców powstaje i na rynku naprawdę jest kocioł..

Natomiast mam kontakt z producentem pakietów u którego można zrobić i zamówić właściwie wszystko. Rozmawiałem z właścicielem na temat technicznych możliwości różnych rozwiązań. Da się zrobić, ale..... Duży producent mógłby zaoferować lepsze warunki cenowe bo jest duży. mały producent zrobi Ci co chcesz ale cena będzie już wyższa... Mimo to da się zamówić pakiet skrojony na miarę. A ostatnio widziałem genialne pakiety z tzw. stepem. Rewelacja jeśli chodzi o estetykę osadzania samego pakietu. W budynku gospodarczym na wiosnę zamontuję takie.

..... Więc producent szyb powinien mieć możliwość sprawdzenia swoich szyb o jakiejś normalnej wielkości bo jedynie rozmiar mógłby być problemem ale pakiet o powierzchni max 3m2 nie powinien być problemem a zamawiając kilka takich pakietów to koszt sprawdzenia jednego rozłoży się na resztę i nie powinno być jakoś koszmarnie drogo. Z drugiej strony nie wiem na czym polega testowania pakietów więc poczekam na odpowiedź producentów i będę wiedział. Jak się nie uda to trudno, z tego powodu przecież się nie powieszę.
kompleksowe badania nowego produktu i uzyskanie aprobaty to koszt ok. 30 tys. Wiem, bo o to też już pytałem.

Żebyś się nie zdziwił :) Kamil realia są takie, że ja na swoją szybę do drzwi wewnętrznych, czekam już 8 tygodni mimo że idzie z innymi szybami z zamówienia dużego producenta stolarki. Vidok który ma fabrykę okien jakieś 15km ode mnie leci na trzy zmiany bo sie nie wyrabiają z robotą.Szkło do tego muszę dostać więc mniemam że i producent pakietów ma co robić. Obecnie buduje się wyż demograficzny z lat 80tych, sporo nowoczesnych - patrz przeszlonych biurowców powstaje i na rynku naprawdę jest kocioł..

Natomiast mam kontakt z producentem pakietów u którego można zrobić i zamówić właściwie wszystko. Rozmawiałem z właścicielem na temat technicznych możliwości różnych rozwiązań. Da się zrobić, ale..... Duży producent mógłby zaoferować lepsze warunki cenowe bo jest duży. mały producent zrobi Ci co chcesz ale cena będzie już wyższa... Mimo to da się zamówić pakiet skrojony na miarę. A ostatnio widziałem genialne pakiety z tzw. stepem. Rewelacja jeśli chodzi o estetykę osadzania samego pakietu. W budynku gospodarczym na wiosnę zamontuję takie.

kompleksowe badania nowego produktu i uzyskanie aprobaty to koszt ok. 30 tys. Wiem, bo o to też już pytałem.

Dzięki że zawarłeś głoś w dyskusji. Trochę drogie te badania jak na moje oko ale widocznie tak musi być. A czy takie kompleksowe badania są potrzebne? Zdradzali Ci co w nich badają i jak? Czy bez tych badań może się obyć?

Można powiedzieć że jesteś prekursorem jeżeli chodzi o łączone dwa pakiety w jeden bo chyba nikt tego nie zrobił a Tobie się udało. Ja bym chciał aby przykładowo takie coś zrobili w fabryce bo mają na to sprzęt. Dodatkowo powłoki niskoemisyjne są robione odpowiednio a klejąc dwa pakiety ich rozkład nie jest idealny tak jak trzeba więc robiąc taki pakiet można to już przewidzieć w którym miejscu je dać. Ale może da się w inny sposób osiągnąć dobre wyniki w pakietach jeżeli nie trzeba ich robić pod wymiar profili. Może większa przerwa między szybami czyli nie 16 czy 18 a 20 lub 22mm polepszą jakiś parametr, nie wiem, tylko spekuluje. Może pakiet 4x22x4x22x4x22x4 z powłokami na trzech szybach i z argonem dadzą dobry efekt? Pytałeś o takie mozliwości?

Dzięki że zawarłeś głoś w dyskusji. Trochę drogie te badania jak na moje oko ale widocznie tak musi być. A czy takie kompleksowe badania są potrzebne? Zdradzali Ci co w nich badają i jak? Czy bez tych badań może się obyć?

Można powiedzieć że jesteś prekursorem jeżeli chodzi o łączone dwa pakiety w jeden bo chyba nikt tego nie zrobił a Tobie się udało. Ja bym chciał aby przykładowo takie coś zrobili w fabryce bo mają na to sprzęt. Dodatkowo powłoki niskoemisyjne są robione odpowiednio a klejąc dwa pakiety ich rozkład nie jest idealny tak jak trzeba więc robiąc taki pakiet można to już przewidzieć w którym miejscu je dać. Ale może da się w inny sposób osiągnąć dobre wyniki w pakietach jeżeli nie trzeba ich robić pod wymiar profili. Może większa przerwa między szybami czyli nie 16 czy 18 a 20 lub 22mm polepszą jakiś parametr, nie wiem, tylko spekuluje. Może pakiet 4x22x4x22x4x22x4 z powłokami na trzech szybach i z argonem dadzą dobry efekt? Pytałeś o takie mozliwości?

Tak jak pisałem, dosłownie każdy rodzaj pakietu można zrobić. Ja pytałem o pakiety 4-20-4-20-4-20-4-20-4 z powietrzem i powłokami i ciepłą ramką - nie ma problemu.

Badania oczywiście nie są potrzebne ale bardzo ciężko wtedy określić dokładne parametry pakietu.