Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak jak pisałem, dosłownie każdy rodzaj pakietu można zrobić. Ja pytałem o pakiety 4-20-4-20-4-20-4-20-4 z powietrzem i powłokami i ciepłą ramką - nie ma problemu.

Badania oczywiście nie są potrzebne ale bardzo ciężko wtedy określić dokładne parametry pakietu.

Jak możesz to podaj jakie parametry tego wyszły i jaką Ci podali cenę za 1m2 bo wtedy będzie lepiej sobie to wyobrazić. Wyślij mi namiary na prv do osoby z którą można o tym po-mailować.

Wiem ze badania pokażą dokładnie co i jak jest ale nie wierzę że każdy pakiet badają a robiąc pakiety to każdy może mieć inne minimalne wyniki po badaniach. A wstępne ustalenia nie da się obliczyć w jakimś programie?

Tak samo jest z gotowymi oknami, program liczy współczynniki i każdy je przyjmuje a jakoś chyba nikt nie bada tych okien bo by były dwa lub trzy razy droższe.

Edytowane przez kamilb1987b

• Odpowiedzi 846
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak możesz to podaj jakie parametry tego wyszły i jaką Ci podali cenę za 1m2 bo wtedy będzie lepiej sobie to wyobrazić. Wyślij mi namiary na prv do osoby z którą można o tym po-mailować.

Wiem ze badania pokażą dokładnie co i jak jest ale nie wierzę że każdy pakiet badają a robiąc pakiety to każdy może mieć inne minimalne wyniki po badaniach. A wstępne ustalenia nie da się obliczyć w jakimś programie?

Tak samo jest z gotowymi oknami, program liczy współczynniki i każdy je przyjmuje a jakoś chyba nikt nie bada tych okien bo by były dwa lub trzy razy droższe.

No właśnie nie wyszły... Nie zlecałem badań za 30 tys...:p Poza tym ja robiłem to z czystej ciekawości bo na nich trafiłem kiedy moje okna były już dawno wstawione w otwory...

Ja ze swoim zapytaniem już wiedziałem jakie mniej więcej parametry ma taki pakiet. Liczę to w programiku euroglasu dostępnym on-line po zarejestrowaniu. gdzieś u siebie w dzienniku wrzucałem nawet takie obliczenia dla tego sklejonego pakietu. Mogę Ci natomiast powiedzieć że 6 szyb daje efekt sporej redukcji światła. W pomieszczeniu jest jasno bo jest okno ale równocześnie w tym pomieszczeniu jest nieco ciemniej niż w pokoju obok z pakietem 3 szybowym. Oba pomieszczenia skierowane w tą samą stronę.

Myślę że mailowo i telefonicznie na odległość nic nie załatwisz... Szef jest bardzo specyficznym kolesiem i ciężko się z nim rozmawia no i oczywiście niebył zbyt chętny do robienia takich wynalazków bo sami produkują okna i zwęszył ze to nie w jego interesie. Szukaj firmy szklocentrum z rzeszowa i jak będziesz i o to pytał to upieraj się że będziesz robił do tych pakietów ramę drewnianą również na zamówienie :)

No właśnie nie wyszły... Nie zlecałem badań za 30 tys...:p Poza tym ja robiłem to z czystej ciekawości bo na nich trafiłem kiedy moje okna były już dawno wstawione w otwory...

Ja ze swoim zapytaniem już wiedziałem jakie mniej więcej parametry ma taki pakiet. Liczę to w programiku euroglasu dostępnym on-line po zarejestrowaniu. gdzieś u siebie w dzienniku wrzucałem nawet takie obliczenia dla tego sklejonego pakietu. Mogę Ci natomiast powiedzieć że 6 szyb daje efekt sporej redukcji światła. W pomieszczeniu jest jasno bo jest okno ale równocześnie w tym pomieszczeniu jest nieco ciemniej niż w pokoju obok z pakietem 3 szybowym. Oba pomieszczenia skierowane w tą samą stronę.

Myślę że mailowo i telefonicznie na odległość nic nie załatwisz... Szef jest bardzo specyficznym kolesiem i ciężko się z nim rozmawia no i oczywiście niebył zbyt chętny do robienia takich wynalazków bo sami produkują okna i zwęszył ze to nie w jego interesie. Szukaj firmy szklocentrum z rzeszowa i jak będziesz i o to pytał to upieraj się że będziesz robił do tych pakietów ramę drewnianą również na zamówienie :)

Jeżeli po złączeniu dwóch pakietów spadł Ci współczynnik g dwa razy tak jak Ug to daje to gorszy bilans cieplny dla domu ale tylko zmniejsza moc grzewczą. Dla mnie liczy się to aby g było jak najwyższe przy niskim Ug. Jeżeli nie jest to możliwe to nie ma co się w to bawić.

Po drobnych analizach może nawet nie będę się jednak bawić w kombinowane pakiety. Jeden z producentów do których wysłałem maile odpowiedział że może być pakiet z ug=0,6W/m2 a przy tym g=63%. Może nie nowość ale z ciekawości wrzuciłem takie pakiety do OZC aby sprawdzić wynik. Okazało się że w porównaniu do pakietów z Ug=0,5 i g=50% to OZC zmalało o 1kWh/m2. Więc wniosek że ten pakiet jest lepszy ale trochę na tym traci moc grzewcza domu bo się zwiększa. Wprowadziłem pakiety o wymiarach 1,2x1,8m w ilości 8sztuk oraz zmieniłem drzwi tarasowe podwójne na drzwi jednoskrzydłowe 1,2x2,4m oraz takie też w kuchni od południa. W pom.gosp. i spiżarce zmieniłem pakiety na okna jednoskrzydłowe otwierane 0,57x1,5m i w tych otwieranych oknach też pakiety o tych współczynnikach i wyszło że zapotrzebowanie spadło do 7,1kWh/m2. Ten producent pisał że pakiet o powierzchni 2,5m2 może tylko być ale zapytałem czy większy tez może to czekam na odpowiedź. Jeżeli może być większy to dam pakiety 1,2x2,4m a wtedy zapotrzebowanie maleje do raptem 6,3kWh/m2 a obciążenie skacze do 19,2W/m2 więc pod tym względem ostro idzie w górę. Ale co to jest obciążenie 2kW na taki dom i to przy -20st? To jest pryszcz. Przy średniej zimowej moc będzie mniejsza pewnie o połowę a do tego na pewno ogrzewanie nie będzie potrzebne aby chodziło. Salon przy 32m2 będzie potrzebował 600W przy -20st na zewnątrz. Jak się włączy światło, tv to pewnie już to da odpowiednia moc nawet jak to wszystko będą sprzęty energooszczędne. Więc tym bardziej nie rozumiem sensu stosowania typowego ogrzewania bo nie ma po co. Dla ciekawości to powiem że koszt takiego pakietu to 138zł/m2 NETTO więc praktycznie tyle co koszt ściany. Zrobi się taki domek i kupi promienniki za maks 3k i koszt dogrzania nie większy jak 400zł za rok.

Po tych zmianach na te pakiety to elewacje tak by wyglądały 1,wschód.jpg2,południe.jpg3,zachód.jpg jak w spiżarce, pom.gosp. i kuchni da się też pakiety to zapotrzebowanie na ciepło spadło do 5,4kWh/2 a moc grzewcza to 19W/m2. Koszt za pakiety na ten dom to ok.6,5k i do tego trzeba jeszcze doliczyć jedne okno tarasowe w salonie. Okna wychodzą prawie w cenie ścian. Jedynie to trzeba zadbać o szczelność w połączeniu tych pakietów z domem aby podczas testu szczelności nie okazało się że przez nie szczelność leci na łeb i szyję. Po tym jeszcze bardziej się utwierdziłem w przekonaniu że nie opłaca mi się budować domu energooszczędnego z CO.

A przynajmniej będę miał pewność że mi do córki przez okno jakiś chłopak w przyszłości nie wlezie:P:P

Zrobi się taki domek i kupi promienniki za maks 3k i koszt dogrzania nie większy jak 400zł za rok.                         

U mnie koszt inwestycji wyszedł więcej o ok 15000 pln , ale koszt ogrzewania to 600-700 pln,

Po tym jeszcze bardziej się utwierdziłem w przekonaniu że nie opłaca mi się budować domu energooszczędnego z CO. 

A to się przekonasz jak pomieszkasz , jednak koszt budowy energooszczędnego, śmiem twierdzić ,zdecydowanie mniejszy wyjdzie , a komfort użytkowania zdecydowanie większy niż pasywniaka .

Albo w czasie pożaru córki nie będą mogły przez okno uciec,a te patyki to się palą :cool:

Ale płyty gk tak fajnie palić się nie chcą a ja będę miał po dwie płyty na stronę więc trochę czasu minie anim się patyki zapalą. W razie pożaru to można rozbić szyby i też da się wyjść. Każdy dom może się spalić, nawet murowany bo pożar często narusza konstrukcję i potem i tak mury trzeba zburzyć a w szkielecie jak już będzie miało się takiego pecha to popiół się zmiecie i postawi kolejny dom.

Zrobi się taki domek i kupi promienniki za maks 3k i koszt dogrzania nie większy jak 400zł za rok.                         

U mnie koszt inwestycji wyszedł więcej o ok 15000 pln , ale koszt ogrzewania to 600-700 pln,

Po tym jeszcze bardziej się utwierdziłem w przekonaniu że nie opłaca mi się budować domu energooszczędnego z CO. 

A to się przekonasz jak pomieszkasz , jednak koszt budowy energooszczędnego, śmiem twierdzić ,zdecydowanie mniejszy wyjdzie , a komfort użytkowania zdecydowanie większy niż pasywniaka .

Ale Ty masz chyba domek 3l wiec temu PC tak obniża rachunki ale nie wierzę ze w 15k zrobiłeś pompę ciepła gruntowa wraz z kompletnym CO. Bajek nie ma co opowiadać. Jak koszt był 30k na gotowo to będzie dobrze.

Ale płyty gk tak fajnie palić się nie chcą a ja będę miał po dwie płyty na stronę więc trochę czasu minie anim się patyki zapalą. W razie pożaru to można rozbić szyby i też da się wyjść. Każdy dom może się spalić, nawet murowany bo pożar często narusza konstrukcję i potem i tak mury trzeba zburzyć a w szkielecie jak już będzie miało się takiego pecha to popiół się zmiecie i postawi kolejny dom.

Oj zdziwiłbyś się jak w panice ludzie się zachowują , i jak wygląda pożar , mam takie przykre wydarzenia przed oczami ,przez co prawda tylko 1,5roku .ale byłem strażakiem .

Ale Ty masz chyba domek 3l wiec temu PC tak obniża rachunki ale nie wierzę ze w 15k zrobiłeś pompę ciepła gruntowa wraz z kompletnym CO. Bajek nie ma co opowiadać. Jak koszt był 30k na gotowo to będzie dobrze.

Ale zbudować dom 3-4 l to żaden problem ani koszt.

Bajki ,to na póki co Ty opowiadasz .

Tak z głowy napiszę , bo dawno to było .

800mb rurki pex 0,98 pln , rozdzielacz 500 pln , zasobnik 2500 pln dwie zwykłe pompki po 150 pln , pc 6000 pln parę zaworów odpowietrzników i rurek i innych pierdół 2500pln , 450mb rury pp fi 40 za ok 1400pln , glikol z tesco na jesień fajne ceny mają ok 650pln zapłaciłem , prawie dwa dni koparka po 90 pln /H -jakieś 2000 pln ,oczyszczalnie w międzyczasie wykopał i trochę teren wyrównał , no i studzienkę wymurowałem z resztek materiałów po budowie . Policz sobie ,pokaż gdzie napisałem nieprawdę .Praktycznie wszystko kupowane w detalu , większość w casto , więc da się taniej .

Ale zbudować dom 3-4 l to żaden problem ani koszt.

Bajki ,to na póki co Ty opowiadasz .

Tak z głowy napiszę , bo dawno to było .

800mb rurki pex 0,98 pln , rozdzielacz 500 pln , zasobnik 2500 pln dwie zwykłe pompki po 150 pln , pc 6000 pln parę zaworów odpowietrzników i rurek i innych pierdół 2500pln , 450mb rury pp fi 40 za ok 1400pln , glikol z tesco na jesień fajne ceny mają ok 650pln zapłaciłem , prawie dwa dni koparka po 90 pln /H -jakieś 2000 pln ,oczyszczalnie w międzyczasie wykopał i trochę teren wyrównał , no i studzienkę wymurowałem z resztek materiałów po budowie . Policz sobie ,pokaż gdzie napisałem nieprawdę .Praktycznie wszystko kupowane w detalu , większość w casto , więc da się taniej .

Na taki domek pompa pewnie o mocy 7kW była potrzebna i ona kosztuje 6k? Pokaż mi taką co tyle kosztuje. To w juli ich pompa PW tyle kosztuje a Ty masz gruntowa taką?

\Ps: w podłodze masz 45cm styropianu? Jaki fundament?

A swoją drogą , czemu nie budujesz domu parterowego z użytkowym poddaszem , bryła Z/V to jedna z zasad pasywniaków . Z drugiej strony jak już parterowy ,to może lepiej takiego półgotowca styropianowego firmy M3 -https://www.google.pl/search?q=domy+ze+styropianu+m3&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CEEQsARqFQoTCJ3XjcPT6sgCFeWccgodxQ4Ecg&biw=1920&bih=946 , nie wydaje się złym rozwiazaniem.