Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 846
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

noname2

Mam dom około 4,5 l i okresy przejsciowe są jeśli chodzi o komfort nieciekawe . Raz za gorąco raz nijak. I co z tego że sa zyski słoneczne .ale nadchodzi wieczor

Ja mogę i uważam że mam rację . Te skoki tem powietrza w okresach przejściowych ,to jeszcze nie aż jakis problem ,najgorzej mi było jak podłogówka jaszcze nie pracuje , bonie ma niby potrzeby , w końcu w domu rano np 21 , w dzień słonko zaświeci i 23,5 ciepełko , ale w kapciach raczej trzeba chodzić . Zima , podłogówka pracuje , w domu 21*C ,przyjemnie ciepło , bez kapci na nogach .

Też zauważyłem u mnie na poddaszu , że jak pracuje oświetlenie ( mam po kilka punktów , halogeny i zwykłe żarówki ) to potrafią zrobić przyjemnie , chociaż podłogówki to nie zastąpi . Ale doszedłem w zeszłym sezonie do wniosku ,po co ogrzewać m.ln . oświetleniem , jak mam PC, zamontowałem grzejniki , zwykłe , w końcu potrzeby energetyczne poddasza niewielkie , i jest o wiele lepiej , zwłaszcza jak cały dzień nikogo w pokoju nie ma , a tu ciepełko,miło się wchodzi , kiedyś tak nie było

A to tylko Twoja hipoteza ,która urosła w Twojej głowie do rangi dogmatu

Zyski słoneczne i mieszkańcy zapewni w domu co najwyżej temperaturę , ale nie myl tego z komfortem .

Po pierwsze wcale dom energooszczędny nie musi mieć CO ,a komfort w domu pasywnym będzie ii jest mniejszy .

Ściana w domu energooszczędnym wcale nie musi być zimniejsza od sciany w domu pasywnym ,bo w domu energooszczędnym jest aktywny system grzewczy i on dobrze zrobiony dba o tem ściany i o tem podłogi i tem powietrza . Zwłaszcza ta tem podłogi większa od tem powietrza zapewnia komfort .Nigdy w życiu nie nagrzejesz Swojej płyty podłogowej promiennikiem , policz sobie ile ciepła trzeba dostarczyć takiej masie betonu ,a u Ciebie będzie grzane przede wszystkim powietrze , a ono ciepłe unosi się do góry , ni chu-chu posadzki do przyjemnej tem nie podgrzeje .

[ATTACH=CONFIG]335759[/ATTACH]

Kamilu pokaż na obrazku rozkład tem w Twoim pasywniaku i porównajmy do rozkładu tem w domu z ogrzewaniem podłogowym .

http://www.global.solpin.pl/panele_grzewcze/Wand3_min.jpg

temperatura ściany zależy od jej współczynnika U. Im wyższy tym bardziej jej temperatura będzie bliższa temperaturze powietrza w pokoju. ściana z U=0,15 będzie miało niższą temperaturę niż o U=0,07W/m2 bo szybciej będzie tracić ciepło i nawet ogrzewanie podłogowe nie pomoże. Jest na to wzór do obliczenia i kiedyś to sprawdzałem więc wiem co piszę.

Nie jest moją tezą że słońce i mieszkańcy zapewniają komfort tylko to oznacza pasywność. Wiem że typowym użytkownikom CO jest to ciężko sobie wyobrazić ale taka jest prawda. Założę się że w takim dniu jak dziś czy wczoraj jak świeciło słońce to miałeś ciepło w domu. Nawet jak słońce zaszło to też było ciepło a pasywny potrafi ten stan przenosić jak na zewnątrz są jeszcze niższe temperatury.

Jak słońce ma zapewnić komfort, jak zimą zdarzają sie tygodnie pochmurnej pogody ?

Zazwyczaj jak jest pochmurno to automatycznie cieplej niż jak jest słonecznie wiec jak będzie pochmurno to nie będzie -20st tylko maks -10st wiec wtedy mniejsza moc grzewcza i zyski bytowe może wystarczą a jak nie to na parę minut promienniki dogrzeją bo po to będą.

Robiąc pasywny według mojego przepisu będzie on tańszy od energooszczędnego w budowie i użytkowaniu.

A życzę Tobie powodzenia ,ja jednak myślę inaczej ,jak ciepłownik Jedziemy dalej.

Robiąc pasywniak w/g Ciebie

Budujesz dom 100m2 pasywny w parterze i ja takiej samej wielkości dom na takiej samej działce tylko energooszczędny i piętrowy ( A/V to jedna z dobrych zasad) .

Ty zużywasz na płytę powiedzmy 100m2X0,15 m gr=15 m3 betonu po 240 pln i zużywasz dajmy na to styro 30cm , czyli ,3X100m2 =30m3 po powiedzmy 250 pln ,czyli wyjdzie za beton + styro 11000pln

Robiąc energooszczędny w/g mnie

Ja zużywam na płytę 50m2x0,2 betonu po 240 i styro 20 cm , czyli 50X 0,2 =10m3 po powiedzmy 250pln ,czyli wyjdzie mi za beton i styro 4900 pln

Już mi zostaje 1/3 kasy na PC . Ty planujesz na ogrzanie promiennikami 400 pln na rok , to ja powiem że w takim domu energooszczędnym wcale na cele ogrzewania przez PC wiele więcej nie pójdzie , a już na CWU mam zysk w stosunku do Ciebie .

Tylko ,proszę , nie rób po raz enty wykładów co to jest dom pasywny , ja to wiem od bardzo dawna , przypomnę że góra mojego domu jest pasywna .

Pewnie zaraz zaczniesz o ścianach ,jak to tanio Ciebie wyjdzie ,jak chcesz to dawaj ,tylko liczby/ kwoty podawaj , porównamy cenę 1 m2 Twojej ściany super pasywnej i mojej energooszczędnej. ŻadnYch Twoich hipotez/dogmatów , tylko kwoty/liczby.

Mylisz się w obliczeniach co do płyty. Nie będzie ona dwa razy mniejsza. Po drugie nie robi się domu piętrowego o powierzchni 100m2. Jeżeli za to miałbym robić dom piętrowy to o powierzchni ok.150m2. Nie będę Ci robił wykładów bo już co miałem napisać o pasywności to napisałem. W najbliższym czasie będę liczyć a jak Ty chcesz liczyć to licz dokładniej bo płyta nie składa się tylko z betonu i styropianu ale dobrze o tym wiesz.

.

No coś TY Kamil nie pękaj , już doszedłeś do 6,5 K , już nie dużo zaczyna brakować do PC :p

Z tego prawie 2k to termostaty bo jeden prawie 200zł kosztuje a 10 takich potrzebuję bo na każde pomieszczenie prócz spiżarki która nie będzie miala dogrzewania oraz w holu bo w nim i tak będzie ciepło.

Właśnie tą miałem na myśli. Rok temu było lepiej, ale też bez szału.

Tak jak wyżej pisałem to w pochmurne dni nie ma takich mrozów jak w słoneczne. Ale zawsze zostaje dogrzewanie elektryczne. Jakoś te 6kWh/m2 muszę w ciągu roku dostarczyć. Jakby dom potrafił się zupełnie sam ogrzać to by nic nie zużył na dogrzewanie. A skoro ma być 5 lub 15 czy 30kWh/m2 tzn że tyle trzeba dostarczyć aby był komfort cieplny. A obliczenia są na średnie zimy a są różne wiec raz będzie mniej a raz więcej. Zapotrzebowanie nie oznacza ze takie będzie zużycie bo ono też ma pewne zależności. Ale sam dobrze to wiesz. Inne zużycie będzie dla temperatury 20st a inne dla 22st. Inne będzie jak w domu mieszkają 2osoby a inne jak 4. Im bardziej metraż odpowiada ilościom mieszkańców tym lepiej. Ale że ludzie lubią budować za duże domy (przykładowo mieszkanie 50m2 zamienić na dom 200m2) a można optymalnie i o mniejszym zużyciu w cenie większego.

Tak jak wiele razy pisałem, dom pasywny nie jest dla każdego. Jeżeli komuś zależy na minimalnych rachunkach za ogrzewanie aby ich prawie nie odczuwać to wtedy warto iść w pasywność ale jak dla kogoś 1-2k to też dobry wynik tzn że taka osoba nie potrzebuje takiego domu.

Mylisz się w obliczeniach co do płyty. Nie będzie ona dwa razy mniejsza. Po drugie nie robi się domu piętrowego o powierzchni 100m2. Jeżeli za to miałbym robić dom piętrowy to o powierzchni ok.150m2. Nie będę Ci robił wykładów bo już co miałem napisać o pasywności to napisałem. W najbliższym czasie będę liczyć a jak Ty chcesz liczyć to licz dokładniej bo płyta nie składa się tylko z betonu i styropianu ale dobrze o tym wiesz.

Częściowo to nie jest taka połowa,ale płyta 50m2 ,zużyje tyle betony i styro ile napisałem , a płyta 100m2 zużyje tyle ile napisałem ,owszem długośc bieżąca obrysu płyty 50m2 jest tylko o 30% mniejsza , ale za to do płyty 100m2 zużyjesz więcej stali itp ,czasu w RB , i sam na pewno nie dasz rady przy wylewaniu betonu na płycie 100m2.

Po drugie nie robi się domu piętrowego o powierzchni 100m2

Z racji tego ze zajmuję się zawodowo ,czym , się zajmuję , często bywam na budowach , w dwóch domach piętrowych ,murowanych ,o powierzchni nieznacznie większej od 100 m2 , wykonywałem usługi , więc z realu stwierdzam że się buduje .Ba niedługo będe wykonywał usługę w domu piętrowym w technologi szkielet , ogrzewanie podłogowe na parterze i wyobraź sobie na poddaszu ( strop drewniany) , jak właściciel wyrazi zgodę to może prześlę parę fotek .

tutaj pierwszy lepszy projekt domu z kolekcji MURATORA o pow nawet mniejszej jak 100 m2 -http://projekty.muratordom.pl/projekt_gladki-z-wentylacja-mechaniczna,2697,0%2C0.htm?c=102

Z tego prawie 2k to termostaty bo jeden prawie 200zł kosztuje a 10 takich potrzebuję bo na każde pomieszczenie prócz spiżarki która nie będzie miala dogrzewania oraz w holu bo w nim i tak będzie ciepło.

A co to za różnica na co ile wydasz w poszczególnych elementach swojego centralnego , liczy całościowa kwota inwestycji i kosztów użytkowania . Spiesz się z budową , bo nie długo prawo zakaże budowania domów ogrzewanych czystym prądem .

http://www.global.solpin.pl/panele_grzewcze/Wand3_min.jpg

temperatura ściany zależy od jej współczynnika U. Im wyższy tym bardziej jej temperatura będzie bliższa temperaturze powietrza w pokoju. ściana z U=0,15 będzie miało niższą temperaturę niż o U=0,07W/m2 bo szybciej będzie tracić ciepło i nawet ogrzewanie podłogowe nie pomoże. Jest na to wzór do obliczenia i kiedyś to sprawdzałem więc wiem co piszę.

Nie jest moją tezą że słońce i mieszkańcy zapewniają komfort tylko to oznacza pasywność.http://projekty.muratordom.pl/projekt_gladki-z-wentylacja-mechaniczna,2697,0%2C0.htm?c=102 Założę się że w takim dniu jak dziś czy wczoraj jak świeciło słońce to miałeś ciepło w domu. Nawet jak słońce zaszło to też było ciepło a pasywny potrafi ten stan przenosić jak na zewnątrz są jeszcze niższe temperatury.

Współczynnik U jest bardzo ważny , trzeba dążyć do jak najlepszego , ale też trzeba patrzeć na koszta inwestycji .Jeśli w domu jest aktywny system grzewczy , to ściana w energooszczędnym nie będzie wcale , przynajmniej zauważalnie zimniejsza ,po za tym dla komfortu jednak największy wpływ ma ogrzewana podłoga , bo ja stąpam po podłodze nie po ścianach czy suficie .Druga sprawa , a jak w domu będzie ogrzewanie ścienne - co TY na to

Ja wiem że typowym teoretycznym użytkownikom domów pasywnych ciężko sobie wyobrazić ze w domu pasywnym przy tem powietrza 22*C jest dużo mniej komfortowo niż w domu z ogrzewaniem , zwłaszcza płaszczyznowym przy tem 21*C , taka jest prawda doświadczona przeze mnie w realu .

Dobrze zakładasz , wczoraj był słoneczny dzień , na poddaszu w moim pokoi u lekko rozszczelniła żona okno połaciowe a i tak w dzień w pokoju miałem 23,4*C , a kuchni to nawet nie napiszę ,nie uwierzysz , oczywiście WM na max.Tylko jak słoneczko zaszło ,to w pokoju po 21 miałem już tylko 22,1*C i wiesz stwierdzam że wcale się tej tem nie odczuwało tak przyjemnie jak odczuwam tem z aktywną podłogówką i przy tem 21*C , jeśli mam powiedzieć jak było pod względem komfortu po 21 , to powiem średnio na jeża , da się żyć , tem jest w/g termometru ok , ale tego nie nazwałbym komfortem .

Ciekawe jaką byś Ty miał w taki dzień temperaturę w swoim super pasywniaku , pewnie gdzieś ze 26*C , a to raczej już druga strona braku komfortu .

Ale że ludzie lubią budować za duże domy (przykładowo mieszkanie 50m2 zamienić na dom 200m2) a można optymalnie i o mniejszym zużyciu w cenie większego.

Tak jak wiele razy pisałem, dom pasywny nie jest dla każdego. Jeżeli komuś zależy na minimalnych rachunkach za ogrzewanie aby ich prawie nie odczuwać to wtedy warto iść w pasywność ale jak dla kogoś 1-2k to też dobry wynik tzn że taka osoba nie potrzebuje takiego domu.

Bo ludzie budują domy do swoich potrzeb i marzeń , tak aby się im dobrze w nich mieszkało , a Ty wolisz budować dom do którego zamierzasz sie dostosować .1-2k za sezon grzewczy nie jest tragedią , choć za nie dużo większe pieniądze można zbudować do z kosztami za CO poniżej 1K

Kamilu ,Twoje odpowiedzi zaczynaj a przypominać odpowiedzi niejakiego TB .

Zmieściłem obrazek z rozkładem temperatur w domu , odpowiedz na pytanie

1-Jak będzie wyglądał wykres rozkładU tem. w Twoim domu , czy będzie on lepszy niż podłogówka czy gorszy - musimy rozstrzygnąć kwestię komfortu w/g znanych praw fizyki

2-Podaj jaką zamierzasz zastosować centralę WM ze sparawnością 90% i ile ona będzie Ciebie kosztować wraz z resztą materiałów

3- Zakładasz ,ze na ogrzewanie pójdzie Tobie 400 pln , a ile pójdzie i co to za instalacja będzie do CWU .

U mnie 2 taryfa prądu brutto z fak wynosi .32 pln czyli za 400 pln kupię 400/,32=1250 kwh . teraz w małym 100 m2 domku energooszczędnym , 20 cm styro w podłodze , podły BK +20 cm styro w ścianie , wełna w dachu lambda 0,33 -35 cm gr , podła WM ze sprawnoscią 50% podłogówka po całości, PC gruntówka poniżej 20K inwestycji ( no chyba ze warunki nie bardzo pozwalają na kolektor poziomy) tem zasilania poniżej 30*C , sprawność cop sezonowa 4,5 , wyprodukuje mi 1250X 4,5=5600 kw ciepła , a to znacznie z a dużo na taki domek energooszczędny , sporo z tych 1250 zostanie jeszcze na CO , dochodzę do wniosku ze taki domek energooszczędny , będzie TAŃSZY eksploatacji jak TWÓJ pasywniak , a to że bardziej komfortowy to już myślę że zrozumiałeś .

Jedziemy dalej .

z Innego wątku forum

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał kamilb1987b http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Tak jak przytaczałem przykład domu pasywnego który mam w Bielsku. Gościu chwali się że koszt ogrzania domu 90m2 pompą ciepła PW kosztuje nie więcej jak 500zł a ja uważam ze to przepłaca za ogrzewanie.

fotohobby

To nie jest dom pasywny.

No więc tak ja myślę że ten dom ma dobry certyfikat , zakładam że jest faktycznie pasywny nie tylko na papierze , bo m.inn. koś założył że WM ma sprawność np 95 %.

Otóż uważam że rozwiązanie tego za wysokiego zużycia energii ( Kamilu czy aby na pewno tylko te 500 pln na ogrzewanie , czy moąze jeszcze na CWU?) , nie jest jak zakłada Kamil jakimiś stratami na pompkach czy czymś tam jeszcze , bo to są po prostu głupie założenia , tylko tym że w certyfikacie /programie założono że w domu pasywnym będzie TEMPERATURA ( nie mylić z komfortem) 20*C , ale z reguły ludzie lubią większą tem , więc energożerność domku trochę wzrosła , ale później właścicielowi przy +22 było trochę nie teges z komfortem , więc użył PC do jego podniesienia do akceptowalnego poziomu , stąd te zużycie energii .

WNIOSEK -dom pasywny jest jednak droższy od energooszczędnego , i jest bez aktywnego systemu grzewczego mniej komfortowy ,mimo że jest w nim TEMPERATURA ( nie koniecznie przekłada się to na komfort, a według moich realnych doświadczeń , na pewno się nie przekłada )

Zazwyczaj jak jest pochmurno to automatycznie cieplej niż jak jest słonecznie wiec jak będzie pochmurno to nie będzie -20st tylko maks -10st wiec wtedy mniejsza moc grzewcza i zyski bytowe może wystarczą a jak nie to na parę minut promienniki dogrzeją bo po to będą.

Ale ja wiem, ze bedzie ciepło.

Tylko, czy bedzie KOMFORTOWO ciepło.

Tego właśnie nie rozumiesz...

Ale ja wiem, ze bedzie ciepło.

Tylko, czy bedzie KOMFORTOWO ciepło.

Tego właśnie nie rozumiesz...

komfort to rzecz bardzo względna...

Podam własny przykład - właśnie takiego efektu bałem się najbardziej - w domu jest ciepło ale podłogi nie są ciepłe. Teraz jest tak: w domu przy pogodzie jaką mamy od tygodnia, mamy 23-24*C w salonie nawet do 25,9*C (dziś, pomiar w miejscu bez bezpośredniego dostępu słońca), a ogrzewanie praktycznie się nie włącza (1-3kwh codziennie w pralni). temperatura płyty w części dziennej (salon, jadalnia, kuchnia) jest na poziomie 22*C ale już w zacienionym korytarzu 19,75*C. Od zawsze chodzę na boso po domu i nie odczuwam braku komfortu.

Częściowo to nie jest taka połowa,ale płyta 50m2 ,zużyje tyle betony i styro ile napisałem , a płyta 100m2 zużyje tyle ile napisałem ,owszem długośc bieżąca obrysu płyty 50m2 jest tylko o 30% mniejsza , ale za to do płyty 100m2 zużyjesz więcej stali itp ,czasu w RB , i sam na pewno nie dasz rady przy wylewaniu betonu na płycie 100m2.

Z racji tego ze zajmuję się zawodowo ,czym , się zajmuję , często bywam na budowach , w dwóch domach piętrowych ,murowanych ,o powierzchni nieznacznie większej od 100 m2 , wykonywałem usługi , więc z realu stwierdzam że się buduje .Ba niedługo będe wykonywał usługę w domu piętrowym w technologi szkielet , ogrzewanie podłogowe na parterze i wyobraź sobie na poddaszu ( strop drewniany) , jak właściciel wyrazi zgodę to może prześlę parę fotek .

tutaj pierwszy lepszy projekt domu z kolekcji MURATORA o pow nawet mniejszej jak 100 m2 -http://projekty.muratordom.pl/projekt_gladki-z-wentylacja-mechaniczna,2697,0%2C0.htm?c=102

Powiem tak, to że są takie projekty i że znajdą się tacy co budują to wiem ale dom o powierzchni do 100m2 lepiej zrobić w parterze a jak już chce się porównać piętrowy to trzeba zwrócić uwagę na skosy na poddaszu wiec jak chce się porównywać to dom piętrowy by musiał mieć pełne kondygnacje bo inaczej nie jest to to samo i lepsze jest 100m2 w parterze niż 100m2 w piętrowym domu.

A co to za różnica na co ile wydasz w poszczególnych elementach swojego centralnego , liczy całościowa kwota inwestycji i kosztów użytkowania . Spiesz się z budową , bo nie długo prawo zakaże budowania domów ogrzewanych czystym prądem .

A taka różnica że panele to każdy może powiesić sobie na ścianie a CO z pompą ciepła gruntową to już nie każdy zrobi. To że Ty umiesz to nie znaczy że każdy. Po drugie nie wierzę że pompa ciepła gruntowa kosztuje 6k a tak wcześniej pisałeś. Za 6k to można kupić pompę w juli 6kW ale nie gruntową a chyba PW. A skoro chinol kosztuje 6k to ciekawe co Ty masz za te pieniądze. Potem to trzeba wszystko podłączyć i wiedzieć jak. Więc i tak muszą przyjechać fachowcy od pompy. Zyska się na tym ze sam im dasz już zakupioną pompe nie markową bo one najwięcej kosztują. Ale jak długo taka pompa pochodzi? Masz dopiero 4sezony więc trzeba jeszcze trochę poczekać zanim stwierdzisz że jest ona idealna. Też pod taką pompę trzeba zrobić już mocno energooszczędny dom 2-3l bo jak gorszy to mocniejsza a zarazem droższa pompa. Jakby CO z pompą gruntową kosztowało 20k to każdy by sobie coś takiego do domu pakował bo wtedy faktycznie nie opłacałoby się inwestować w dom pasywny a jakoś po dziennikach nie widzę aby ludzie nagminnie je stosowali. Więc powiedz mi dlaczego? Czyżby byli tacy głupi że nie chcą takiej taniochy?