Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 846
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Współczynnik U jest bardzo ważny , trzeba dążyć do jak najlepszego , ale też trzeba patrzeć na koszta inwestycji .Jeśli w domu jest aktywny system grzewczy , to ściana w energooszczędnym nie będzie wcale , przynajmniej zauważalnie zimniejsza ,po za tym dla komfortu jednak największy wpływ ma ogrzewana podłoga , bo ja stąpam po podłodze nie po ścianach czy suficie .Druga sprawa , a jak w domu będzie ogrzewanie ścienne - co TY na to

Ja wiem że typowym teoretycznym użytkownikom domów pasywnych ciężko sobie wyobrazić ze w domu pasywnym przy tem powietrza 22*C jest dużo mniej komfortowo niż w domu z ogrzewaniem , zwłaszcza płaszczyznowym przy tem 21*C , taka jest prawda doświadczona przeze mnie w realu .

Dobrze zakładasz , wczoraj był słoneczny dzień , na poddaszu w moim pokoi u lekko rozszczelniła żona okno połaciowe a i tak w dzień w pokoju miałem 23,4*C , a kuchni to nawet nie napiszę ,nie uwierzysz , oczywiście WM na max.Tylko jak słoneczko zaszło ,to w pokoju po 21 miałem już tylko 22,1*C i wiesz stwierdzam że wcale się tej tem nie odczuwało tak przyjemnie jak odczuwam tem z aktywną podłogówką i przy tem 21*C , jeśli mam powiedzieć jak było pod względem komfortu po 21 , to powiem średnio na jeża , da się żyć , tem jest w/g termometru ok , ale tego nie nazwałbym komfortem .

Ciekawe jaką byś Ty miał w taki dzień temperaturę w swoim super pasywniaku , pewnie gdzieś ze 26*C , a to raczej już druga strona braku komfortu .

Nie wiem jak będzie, to się okaże. Ale od ogólnego komfortu nie zależy tylko temperatura podłogi ale i ścian czy mebli. Skoro przy braku ogrzewania nie odczuwasz komfortu to znak że dom nie jest doskonały (pasywny) i temu potrzebuje CO do komfortu.

Bo ludzie budują domy do swoich potrzeb i marzeń , tak aby się im dobrze w nich mieszkało , a Ty wolisz budować dom do którego zamierzasz sie dostosować .1-2k za sezon grzewczy nie jest tragedią , choć za nie dużo większe pieniądze można zbudować do z kosztami za CO poniżej 1K

A jak chcesz się przystosowywać pod dom pasywny? Czemu niby uważasz że ja chcę się do niego przystosować? Przecież w nim mieszka się tak samo jak w każdym innym domu tylko że kwestia ogrzewania Cię nie interesuje. Masz WM z reku to wiesz że otwieranie okien jest zbędne więc w domu się ich nie otwiera. W każdym domu w upał nie otwiera się drzwi na taras od południa i przeważnie nawet w ciągu dnia zamyka rolety aby nie przegrzewało. Ja nawet w domu u teściowej zasłaniam okna południowe bo się przegrzewa a do energooszczędnego domu wiele brakuje. a pasywny mając lepszą izolację przegród i lepsze okna które mają skuteczny okap od południa to się nie przegrzewają latem a WM do tego wystarczy. Każdy ma marzenia na własny dom ale te marzenia można też ukierunkować a wszystko zależy czym się chce kierować. Jeżeli komuś zależy podobnie jak mi na prawie braku kosztów ogrzewania to powinien zbudować sobie domek patrząc na zasadę żeby było 25-40m2 na osobę, dać duże przeszklenia ale zapewniając ochronę przed słońcem w upalne dni i unikać okien północnych. Dobrze zaizolować dom, zastosować odpowiedni rekuperator i zadbać o szczelność. Jak ktoś nie chce takiego domu to nie. Prawdziwy dom pasywny jest dla ludzi którzy chcą aby było bardzo tanio w użytkowaniu i budowie i nie chcą drogich i skomplikowanych sprzętów. Ja taki dom zbuduję i udowodnię że można.

Kamilu ,Twoje odpowiedzi zaczynaj a przypominać odpowiedzi niejakiego TB .

Zmieściłem obrazek z rozkładem temperatur w domu , odpowiedz na pytanie

1-Jak będzie wyglądał wykres rozkładU tem. w Twoim domu , czy będzie on lepszy niż podłogówka czy gorszy - musimy rozstrzygnąć kwestię komfortu w/g znanych praw fizyki

2-Podaj jaką zamierzasz zastosować centralę WM ze sparawnością 90% i ile ona będzie Ciebie kosztować wraz z resztą materiałów

3- Zakładasz ,ze na ogrzewanie pójdzie Tobie 400 pln , a ile pójdzie i co to za instalacja będzie do CWU .

U mnie 2 taryfa prądu brutto z fak wynosi .32 pln czyli za 400 pln kupię 400/,32=1250 kwh . teraz w małym 100 m2 domku energooszczędnym , 20 cm styro w podłodze , podły BK +20 cm styro w ścianie , wełna w dachu lambda 0,33 -35 cm gr , podła WM ze sprawnoscią 50% podłogówka po całości, PC gruntówka poniżej 20K inwestycji ( no chyba ze warunki nie bardzo pozwalają na kolektor poziomy) tem zasilania poniżej 30*C , sprawność cop sezonowa 4,5 , wyprodukuje mi 1250X 4,5=5600 kw ciepła , a to znacznie z a dużo na taki domek energooszczędny , sporo z tych 1250 zostanie jeszcze na CO , dochodzę do wniosku ze taki domek energooszczędny , będzie TAŃSZY eksploatacji jak TWÓJ pasywniak , a to że bardziej komfortowy to już myślę że zrozumiałeś .

http://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzewac/promienniki-podczerwieni-jak-dzialaja-i-ile-kosztuja/ poczytaj jak masz ochotę

1. to nie wykres świadczy o komforcie.

2. reszta materiałów będzie taka sama co przy gorszych centralach. Jak się kanały da w warstwie izolacji sufitu to nie trzeba ich potem specjalnie izolować. Koszt to będzie koszt reku. Nie wiem jaki a tylko pytałem jaki najlepszy jest. Ceny się zmieniają ale nawet jak zastosuje się reku o sprawności 80% to mając resztę odpowiednią koszty i tak będą niskie. Jak będę na etapie budowy i będę już myślał o reku to sprawdzając ceny będę porównywać co się bardziej opłaca bo jak różnica ma być w cenie dwukrotna lub większa to nie będę dopłacać 3-5k na reku o sprawności 95% jeżeli 85-90% będzie o połowę tańszy bo ten koszt nigdy się nie zwróci.

3. do cwu tak jak wiele razy pisałem wezmę pompę ciepła dedykowaną do cwu. Jaką to nie wiem. Dziś są takie ale za rok będą inne. Wybierze się coś z tego co będzie na obecną chwilę.

Przy tych założeniach co podałeś czyli BK+20cm styro i 35cm wełny w dachu to przy parterowym domu nawet nie wiem czy 60kW/m2 osiągniesz a w piętrowym to może 50kWh/m2. Moc grzewcza z automatu będzie wyższa więc i pompa droższa. Nie robisz rzetelnych obliczeń tylko trochę wyssane z palca i tak to potem wychodzi.

Jedziemy dalej .

z Innego wątku forum

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał kamilb1987b http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Tak jak przytaczałem przykład domu pasywnego który mam w Bielsku. Gościu chwali się że koszt ogrzania domu 90m2 pompą ciepła PW kosztuje nie więcej jak 500zł a ja uważam ze to przepłaca za ogrzewanie.

fotohobby

To nie jest dom pasywny.

No więc tak ja myślę że ten dom ma dobry certyfikat , zakładam że jest faktycznie pasywny nie tylko na papierze , bo m.inn. koś założył że WM ma sprawność np 95 %.

Otóż uważam że rozwiązanie tego za wysokiego zużycia energii ( Kamilu czy aby na pewno tylko te 500 pln na ogrzewanie , czy moąze jeszcze na CWU?) , nie jest jak zakłada Kamil jakimiś stratami na pompkach czy czymś tam jeszcze , bo to są po prostu głupie założenia , tylko tym że w certyfikacie /programie założono że w domu pasywnym będzie TEMPERATURA ( nie mylić z komfortem) 20*C , ale z reguły ludzie lubią większą tem , więc energożerność domku trochę wzrosła , ale później właścicielowi przy +22 było trochę nie teges z komfortem , więc użył PC do jego podniesienia do akceptowalnego poziomu , stąd te zużycie energii .

WNIOSEK -dom pasywny jest jednak droższy od energooszczędnego , i jest bez aktywnego systemu grzewczego mniej komfortowy ,mimo że jest w nim TEMPERATURA ( nie koniecznie przekłada się to na komfort, a według moich realnych doświadczeń , na pewno się nie przekłada )

Jak pamiętam to chodziło raczej o samo ogrzewanie. Ale koszt ogrzewania pewnie taki wysoki bo to jest dom pokazowy i nie mieszka w nim rodzina na stałe więc zysków bytowych nie ma. Gościu tylko w nim przesiaduje i rozmawia z klientami (też zyski bytowe ale nie takie jak przy rodzinie). Nie mieszka w nim wiec stąd pewnie te rachunki ale też jak słusznie zauważyłeś jest różnica między zapotrzebowaniem a zużyciem.

Twój dom i wielu innych ludzi potrzebuje typowego ogrzewania do komfortu a dom pasywny nie. Nie da się tego porównać bo niby jak? Musiałbyś zbudować dwa domy identyczne tyle że jeden pasywny a drugi z tymi parametrami które ma Twój dom, wpakować do tych domów dwie podobne rodziny i wtedy dopiero porównasz czy jest komfort czy nie. Nawet jak ja zbuduję swój dom i w nim zamieszkam i potwierdzi się to o czym pisałem nie oznacza że dla innego projektu stosując te same zabiegi będzie tak samo.

Powiem tak, to że są takie projekty i że znajdą się tacy co budują to wiem ale dom o powierzchni do 100m2 lepiej zrobić w parterze a jak już chce się porównać piętrowy to trzeba zwrócić uwagę na skosy na poddaszu wiec jak chce się porównywać to dom piętrowy by musiał mieć pełne kondygnacje bo inaczej nie jest to to samo i lepsze jest 100m2 w parterze niż 100m2 w piętrowym domu.

No postęp jest , niedawno twierdziłeś ze takich domów się nie buduje.

Dam Tobie szanse , płyta 55m2 dom piętrowy 110 m2 , dalej widzę dużą różnicę na materiale i robociznie .

Na czy polega ta ,,lepszość " parterowego, same ogólnikowe stwierdzenie nie ma tu nic do rzeczy , mówimy o kosztach materiału i robocizny .

A taka różnica że panele to każdy może powiesić sobie na ścianie a CO z pompą ciepła gruntową to już nie każdy zrobi. To że Ty umiesz to nie znaczy że każdy. Po drugie nie wierzę że pompa ciepła gruntowa kosztuje 6k a tak wcześniej pisałeś. Za 6k to można kupić pompę w juli 6kW ale nie gruntową a chyba PW. A skoro chinol kosztuje 6k to ciekawe co Ty masz za te pieniądze. Potem to trzeba wszystko podłączyć i wiedzieć jak. Więc i tak muszą przyjechać fachowcy od pompy. Zyska się na tym ze sam im dasz już zakupioną pompe nie markową bo one najwięcej kosztują. Ale jak długo taka pompa pochodzi? Masz dopiero 4sezony więc trzeba jeszcze trochę poczekać zanim stwierdzisz że jest ona idealna. Też pod taką pompę trzeba zrobić już mocno energooszczędny dom 2-3l bo jak gorszy to mocniejsza a zarazem droższa pompa. Jakby CO z pompą gruntową kosztowało 20k to każdy by sobie coś takiego do domu pakował bo wtedy faktycznie nie opłacałoby się inwestować w dom pasywny a jakoś po dziennikach nie widzę aby ludzie nagminnie je stosowali. Więc powiedz mi dlaczego? Czyżby byli tacy głupi że nie chcą takiej taniochy?

Kolejna odpowiedź w stylu miszcza TB .

Mówimy o kosztach systemów grzewczych.

A taka różnica że panele to każdy może powiesić sobie na ścianie a CO z pompą ciepła gruntową to już nie każdy zrobi

A dom pasywny to każdy może sobie zrobić tymi ręcami jak to TY zamierzasz . To że tobie się wydaje że umiesz wybudować to nie znaczy że kazdy to umie . Połączenie instalacji pc gruntowej jest banalnie proste w stosunku do ogromu przc , umiejętności ,organizacji pracy przy obojętnie jakim domu , zwłaszcza jak się to robi po raz pierwszy.

Te twoje panele to oczywiście nic wspólnego z Chinami nie mają . zapłaciłem 6 k ,przepłaciłem , rok później w Polsce były już po 4,5 k ,teraz są w detalu po 6 K ,ale zapewniam że da się kupić taniej .Dom też trzeba , zwłaszcza , pasywny umieć zbudować , realnie ,a TY z tego co wypisujesz błądzisz we mgle .

Nie trzeba żadnych fachowców , tak samo jak nie twierdzisz że nie trzeba żadnych fachowców do budowy pasywniaka , choć to wielkościowo porównanie mrówki do słonia .

Taka pc wystarcza do do ogrzania mojego domu, do takiego 100-110 m2 energoszczędnego o którym piszemy będzie odpowiednia , trochę nawet za duża .

Jak gorszy dom , to mocniejsza droższa pc , oczywista oczywistość ,ale o czym innym dyskutujemy .

Jakby domy pasywne były takie tanie i tanie jak piszesz to wszyscy by tylko takie budowali , a po dziennikach budowy ,i po wizytach na budowach jakoś tego nie widzę . Więc powiedz mi dlaczego ? Czyżby wszyscy ( oprócz Ciebie ) byli tacy głupi , ze nie chcą takich tanich domów pasywnych ?Wcale nie trzeba robić takich mocno energooszczędnych domów ,poprzestańmy na energooszczędny , zasada 20 styro podłoga ,20 styro ,ściana ,min 35 dach ( lambda 0,033) klasyczna WM z reku na poziomie 60% ,okna U 0,9 ( wcale nie drogie ,wystarczy osadzić przy zewnętrznej krawędzi ściamy murowanej i przykrzyć wylęgarkiem ze styro) i w domu 110 m2 nie będzie większe zużycie na potrzeby CO niż góra 5000 kw , dzielone przez cop 4,5 będzie do zapłaty za około 1200 kwh .

Nie wiem jak będzie, to się okaże. Ale od ogólnego komfortu nie zależy tylko temperatura podłogi ale i ścian czy mebli. Skoro przy braku ogrzewania nie odczuwasz komfortu to znak że dom nie jest doskonały (pasywny) i temu potrzebuje CO do komfortu.

No następny postęp -Nie wiem jak będzie, to się okaże. -

Nigdy nie twierdziłem że mam dom doskonały , choć jestem zadowolony z niego , zwłaszcza z tego że w ogóle już go mam , czego i Tobie życzę .:D

A to ze nie odczuwam w nim komfortu termicznego przy braku ogrzewania wcale nie jest spowodowane tym ze to nie jest dom pasywny .

No postęp jest , niedawno twierdziłeś ze takich domów się nie buduje.

Dam Tobie szanse , płyta 55m2 dom piętrowy 110 m2 , dalej widzę dużą różnicę na materiale i robociznie .

Na czy polega ta ,,lepszość " parterowego, same ogólnikowe stwierdzenie nie ma tu nic do rzeczy , mówimy o kosztach materiału i robocizny .

W pośpiechu pisania źle się wyraziłem. Bardziej mi chodziło o to że przy małych powierzchniach bezsensem jest to rozbijać na dwa piętra. Pamiętaj że w piętrowym dochodzą schody a zamiast nich w parterowym może być łazienka. W domu z pełną kondygnacją wykorzystuje się pełną wysokość pomieszczeń więc i możliwości aranżacji są dużo większe. Nie trzeba się martwić aby nie podchodzić zbyt blisko ścianki kolankowej aby nie zarobić głową w skos.

Pamiętaj że 110m2 piętrowego to 100m2 parterowego bo odpadają schody. Nie mówię że parterowy jest zawsze lepszy tylko że przy małych powierzchniach do 100m2 lepiej jest zrobić dom parterowy niż piętrowy a piętrowe warto robić od 120m2. A jak już piętrowy to z dwiema pełnymi kondygnacjami bo skosy nie każdemu leżą za dobrze na sercu. No chyba że to komuś nie przeszkadza ale założę się że jak każdy by miał wybór to wolałby nie mieć skosów.

Jeżeli porównać dom parterowy do piętrowego z pełnymi kondygnacjami o tej samej powierzchni użytkowej to jak mały metraż to nie opłaca się piętrowego ale jak od 120m2 a najczęściej od 150m2 to bardziej opłaca się dom piętrowy.

A jak chcesz się przystosowywać pod dom pasywny? Czemu niby uważasz że ja chcę się do niego przystosować? Przecież w nim mieszka się tak samo jak w każdym innym domu tylko że kwestia ogrzewania Cię nie interesuje. Masz WM z reku to wiesz że otwieranie okien jest zbędne więc w domu się ich nie otwiera. W każdym domu w upał nie otwiera się drzwi na taras od południa i przeważnie nawet w ciągu dnia zamyka rolety aby nie przegrzewało. Ja nawet w domu u teściowej zasłaniam okna południowe bo się przegrzewa a do energooszczędnego domu wiele brakuje. a pasywny mając lepszą izolację przegród i lepsze okna które mają skuteczny okap od południa to się nie przegrzewają latem a WM do tego wystarczy. Każdy ma marzenia na własny dom ale te marzenia można też ukierunkować a wszystko zależy czym się chce kierować. Jeżeli komuś zależy podobnie jak mi na prawie braku kosztów ogrzewania to powinien zbudować sobie domek patrząc na zasadę żeby było 25-40m2 na osobę, dać duże przeszklenia ale zapewniając ochronę przed słońcem w upalne dni i unikać okien północnych. Dobrze zaizolować dom, zastosować odpowiedni rekuperator i zadbać o szczelność. Jak ktoś nie chce takiego domu to nie. Prawdziwy dom pasywny jest dla ludzi którzy chcą aby było bardzo tanio w użytkowaniu i budowie i nie chcą drogich i skomplikowanych sprzętów. Ja taki dom zbuduję i udowodnię że można.

Znowu bełkot w stylu miszcza .

Przystosowujesz się bo np . z góry zakładasz że musi Tobie starczyć 25-40m2 na osobę ,może twoja żona albo dzieci mają inne zdanie , ale to nie ważne to miesci się tobie w pasywności i tyle .A może ktoś cały dzień siedzi i ciężko pracuje w jakimś ciasnym biurze i ma obok jakiegoś niesympatycznego współpracownika , i taki gość buduje sobie dom z dużymi pokojami , w doopie ma 25-40m2 na osobę , wielką otwartą przestrzenią , bo buduje dom do niego odpowiedni, i buduje energooszczędny , tańszy w budowie i niedużo droższy w utrzymaniu .Wieź przyjijj do wiadomości ze odpowiedni okap w domu , powinien być w każdym domu , to nie jest jakaś domena tylko pasywniaków , to któryś z kolejnych Twoich nie trafionych wywodów .

No następny postęp -Nie wiem jak będzie, to się okaże. -

Nigdy nie twierdziłem że mam dom doskonały , choć jestem zadowolony z niego , zwłaszcza z tego że w ogóle już go mam , czego i Tobie życzę .:D

A to ze nie odczuwam w nim komfortu termicznego przy braku ogrzewania wcale nie jest spowodowane tym ze to nie jest dom pasywny .

Tzn, Tobie się wydaje że nie jest to przyczyna ale taka ona jest. Każdy dom ma straty ciepła i energooszczędny ma te straty większe niż pasywny więc temu w nim jest potrzebne normalne ogrzewanie do komfortu a w pasywnym nie. Jak w Twoim domu energooszczędnym potrzeba ogrzewania do komfortu to w pasywnym nawet nie trzeba jeszcze myśleć o ogrzewaniu. To są dwa różne światy. Podobnie jak jazda samochodem. Gorszym to jedziesz 65km/h na czwartym biegu a w lepszym na trzecim. Dom 1l jest trzy razy cieplejszy od domu 3l to jak możesz twierdzić że w tym pasywnym będzie gorzej z komfortem skoro nawet w takim domu nie byłeś nigdy? Masz doświadczenie jedynie na swoim domu i wiesz ze on ma takie a nie inne potrzeby i że w takich i innych warunkach czujesz się tak czy tak komfortowo ale to jest nic w porównaniu do domu pasywnego. To jest tak jakbyś jeździł sobie cały czas samochodem na benzynę i mówił że on jest najlepszy bo znasz go doskonale, wiesz jakie ma możliwości i nie wierzysz że może być lepiej a lepsze auta są na ropę i mniej palą ale to szczegół bo masz swoje auto na benzynę więc tylko takie jest dobre.

http://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzewac/promienniki-podczerwieni-jak-dzialaja-i-ile-kosztuja/ poczytaj jak masz ochotę

1. to nie wykres świadczy o komforcie.

2. reszta materiałów będzie taka sama co przy gorszych centralach. Jak się kanały da w warstwie izolacji sufitu to nie trzeba ich potem specjalnie izolować. Koszt to będzie koszt reku. Nie wiem jaki a tylko pytałem jaki najlepszy jest. Ceny się zmieniają ale nawet jak zastosuje się reku o sprawności 80% to mając resztę odpowiednią koszty i tak będą niskie. Jak będę na etapie budowy i będę już myślał o reku to sprawdzając ceny będę porównywać co się bardziej opłaca bo jak różnica ma być w cenie dwukrotna lub większa to nie będę dopłacać 3-5k na reku o sprawności 95% jeżeli 85-90% będzie o połowę tańszy bo ten koszt nigdy się nie zwróci.

3. do cwu tak jak wiele razy pisałem wezmę pompę ciepła dedykowaną do cwu. Jaką to nie wiem. Dziś są takie ale za rok będą inne. Wybierze się coś z tego co będzie na obecną chwilę.

Przy tych założeniach co podałeś czyli BK+20cm styro i 35cm wełny w dachu to przy parterowym domu nawet nie wiem czy 60kW/m2 osiągniesz a w piętrowym to może 50kWh/m2. Moc grzewcza z automatu będzie wyższa więc i pompa droższa. Nie robisz rzetelnych obliczeń tylko trochę wyssane z palca i tak to potem wychodzi.

i jeszcze to - Prawdziwy dom pasywny jest dla ludzi którzy chcą aby było bardzo tanio w użytkowaniu i budowie i nie chcą drogich i skomplikowanych sprzętów. Ja taki dom zbuduję i udowodnię że można.

Ja na bełkocie marketingowym sprzedawcy nie buduję sobie opinii , i nie łykam tego bezkrytycznie .

1 Oczywiście ze świadczy

2 nawet jak się zastosuje reku 80% - stary może czasami w porywach osiągniesz taki wynik ,a za taką WM z całą reszta wyjdzie 20k lekko licząc ,piszę bo koszty pytałem i nie umiałeś / nie chciałeś /nie potrafiłeś podać . Jak pójdziesz w oszczędności ,to będziesz miał reku ze sprawnością 70% i taki wynik wstaw do swoich wyliczeń ,trochę pogorszy Tobie parametry domu .

3 Może gdzieś przeoczyłem / nie doczytałem , ok . Jak a PC split czy zintegrowana . Wiadomość dość ważna w aspekcie takich dokładnych wyliczeń energetycznych domu pasywnego .Zintegrowana raczej odpada , ona do ogrzania wody czerpie powietrza z domu , więc Twój pasywniak będzie potrzebował zbilansować ten ubytek energii . Jak split , to ok 6K za chinola , do którego przyjadą Tobie fachowcy ,połączą , bo sam tego nie zrobisz .

Policzmy centrala WM z reku 20K + system grzewczy kabelki panele 6,5 K + PC do CWU 6K ( a ponoć - Prawdziwy dom pasywny jest dla ludzi którzy chcą aby było bardzo tanio w użytkowaniu i budowie i nie chcą drogich i skomplikowanych sprzętów. Ja taki dom zbuduję i udowodnię że można. ) = 32 k o KUŹWA , ale nieskomplikowane i taniocha

Tzn, Tobie się wydaje że nie jest to przyczyna ale taka ona jest. Każdy dom ma straty ciepła i energooszczędny ma te straty większe niż pasywny więc temu w nim jest potrzebne normalne ogrzewanie do komfortu a w pasywnym nie. Jak w Twoim domu energooszczędnym potrzeba ogrzewania do komfortu to w pasywnym nawet nie trzeba jeszcze myśleć o ogrzewaniu. To są dwa różne światy. Podobnie jak jazda samochodem. Gorszym to jedziesz 65km/h na czwartym biegu a w lepszym na trzecim. Dom 1l jest trzy razy cieplejszy od domu 3l to jak możesz twierdzić że w tym pasywnym będzie gorzej z komfortem skoro nawet w takim domu nie byłeś nigdy? Masz doświadczenie jedynie na swoim domu i wiesz ze on ma takie a nie inne potrzeby i że w takich i innych warunkach czujesz się tak czy tak komfortowo ale to jest nic w porównaniu do domu pasywnego. To jest tak jakbyś jeździł sobie cały czas samochodem na benzynę i mówił że on jest najlepszy bo znasz go doskonale, wiesz jakie ma możliwości i nie wierzysz że może być lepiej a lepsze auta są na ropę i mniej palą ale to szczegół bo masz swoje auto na benzynę więc tylko takie jest dobre.

Miszczu. Najpierw pokaż wykres rozkładu tem w Twoim domu i porównajmy do teoretycznego ideału , to jest dowód , a nie jazda samochodem , ani stanie na boso w kożuchu na śniegu .

Ja mam jakieś doświadczenie , na czymś bazuję , wyciągam wnioski z moich wizyt na budowach , a Kolega na czym bazuje ,na tych nieudolnych wyliczeniach na kartce.

Mnie się nic nie wydaje , licznik za zeszły sezon grzewczy pokazał trochę ponad 2000 kwh zużycia energii , Dwa sezony temu trochę ponad 1600 kwh , jak myślisz siedziałem z małym dzieckiem w zimnicy?Może skomentuj te zużycie

Nie wiem ale myślę że w przypadku promienników będzie lepszy od podłogówki.

Myslisz tak dlatego, ze... ??

Promienniki nagrzewają się do temp 120C wiec cześciowo grzeją też konwekcyjnie, co pogarsza rozkład...

Edytowane przez fotohobby

W pośpiechu pisania źle się wyraziłem. Bardziej mi chodziło o to że przy małych powierzchniach bezsensem jest to rozbijać na dwa piętra. Pamiętaj że w piętrowym dochodzą schody

Typowe schody zabiegowe zajmują 2X 3 m , i mogą być dobrze zbudowane częścią salony , powiększając go optycznie , a ile Tobie zajmuje ten klaustrofobiczny korytarz w jamniku ?

Myslisz tak dlatego, ze ??

Promienniki nagrzewaniają się do temp 70C wiec cześciowo grzeją też konwekcyjnie, co pogarsza rozkład...

Myślenie Kamila jest tutaj podstawą fizyki . nie może być inaczej , stań sobie bez czapki na mrozie ,albo pojażdzij starym samochodem z prędkością 65km /h to sam zobaczysz , że ma racje .