Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzisz Kami że nie ja jeden piszę że Twój kosztorys jest mocno wirtualny.

Podałem ceny za poszczególne etapy jakie przewiduję to nikt nie mówił że tu czy tam zawyżyłem czy zaniżyłem tylko każdy ogólnie mówi że niemożliwe. Potem na spokojnie przedstawię szacowane koszty na kolejnych etapach i będziemy analizować czy koszty realne czy nie.

• Odpowiedzi 846
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do momentu wykonania wszystkich elementów z umowy z bankiem nie spłacasz zadłużenia tylko płacisz odsetki od tego co zostało wypłacone w transzach. Nie może być inaczej. Oszczędności pakujesz w budowę na koniec jak Ci zostanie robisz aneks i spłacasz mniejsze zadłużenie.

Do momentu wykonania wszystkich elementów z umowy z bankiem nie spłacasz zadłużenia tylko płacisz odsetki od tego co zostało wypłacone w transzach. Nie może być inaczej. Oszczędności pakujesz w budowę na koniec jak Ci zostanie robisz aneks i spłacasz mniejsze zadłużenie.

aha, czyli za to że ma się transze to płaci się jakby haracz?? A potem dopiero jak się zbuduje to zaczyna się spłata zadłużenia w okresie z umowy. Więc jak mam 28lat i przez dwa lata będę budować to w wieku 30lat zacznie mi lecieć kredyt i spłacę go w wieku 60lat a nie od 28lat i w wieku 58lat?

Ale mimo tego to chyba i tak nie opłaca się budowa z kształtek styropianowych bo nawet jakbym przez to rok dłużej budował to odsetki wyniosą przez to morze 5k a ten system jest droższy od tradycyjnego o jakieś 30k więc i tak sporo się oszczędzi mimo wszystko.

Ogranicz kredyt do minimum i zaoszczędzisz 3x więcej niż na pasywności.

wyliczenia.jpg

Przesadziłem z tymi ratami, ale to chyba inaczej liczą niż w przypadku kredytu konsumenckiego. Prawdopodobnie jeśli weźmiesz 300 tyś na 30 lat, to 1/30 jest na 30 lat, 1/30 na 29, 1/30 na 28... i tak aż do końca, albo nawet podzielone jest to na miesiące. No niemniej jednak bardziej opłaca się energooszczędny bez centralnego, niż pasywny bez centralanego.

Edytowane przez Przemek Kardyś

A kto mówi że za darmo? Przecież bank zarobi sporo na samym kredycie. To już wolę mieć aby od razu spłacać wartość a najwyżej w transzach mogą wypłacać kredyt. Da się tak?

To byłoby za darmo. Umowe z bankiem zawierasz na 30lat. Jesli cześć środkow bedzie u Ciebie wcześniej to po prostu zaplacisz za nie odsetki.

Kapital zaczynasz spłacać po wykorzystaniu całego kredytu.

Haracz jak to nazwałeś to jest koszt pieniądza w czasie. Umowa ma ściśle określone ramy czasowe. Wejdź do banku rozeznasz co i jak. Kształtki są droższe jednak odpada Ci już ocieplenie domu. Robicizna i materiał.

Ale i tak potrzebne jest rusztowanie bo siatka klej i tynk potem więc bez tego się nie obejdzie a jak się będzie mieć rusztowanie zrobione na budowie prawie z odzysku to koszt prawie żaden oprócz czasu na jego wzniesienie. Na same kształtki na ściany gość wyliczył mi kiedyś za prawie 50k a za silke zapłaci się 10k lub mniej plus 18k styropian i razem z klejem na to to w 30k się zmieści. A do kształtek idzie zbrojenie i beton a to też nie za darmo bo jak beton to i pompa i koszty się mnożą. Poza szybszym czasem wykonania nie widzę plusów. Ale nie jestem pewny że to 8 razy szybciej będzie. Może z 3razy szybciej to maks. A wtedy to będę musiał robić CO bo prądem będzie za drogo przy takiej izolacji.

ODSETKI, nie haracz. Zrozum. Nikt ci nie da do dyspozycji 300tysięcy na trzy lata (wypłacanych w ratach) za darmo.

Wiem ale to co się spłacało chciałbym aby było odjęte od ogółu i tyle. Skoro po 2latach dam bankowi 20k to chciałbym aby główny kredyt był o tą kwotę mniejszy a nie taki sam.

Sorki. Zacznij od projektu. Takiego z budżetem i harmonogramem.

Wizje projektu przedstawiam w tym wątku. Nawet opisuje co mam zamiar zrobić. Nikt nie mówił że coś źle myślę więc wnioskuje że dobrze sobie planuje a to co planuje na razie nie jest specjalnie wiele droższe niż w przypadku takiego samego domu ale energooszczędnego. Jeżeli ten projekt nie da się za określoną kwotę zrobić w wersji pasywnej to w energooszczędnej też się nie da. A pasywnie to do 10kWh/m2 a energooszczędny to do 30kWh/m2

Przy zachowaniu jednakowego komfortu to niemożliwe. Jeśli chcesz zrezygnować z ogrzewania i klimatyzacji i za tą cenę zrobić lepszą izolację, to musisz mieć projekt zrobiony DOBRZE, żeby to faktycznie działało. A żeby projekt był zrobiony dobrze, to najpierw ktoś musi się na tym znać. A jak się zna, to weźmie za to mnóstwo kasy, bo przydałaby się gwarancja na piśmie. Inaczej to tylko drogi projekt i twoje ryzyko.

A nawet jak to wszystko zadziała, to nie zrobisz pasywnego w cenie energooszczędnego, bo system grzania energooszczędnego kosztuje 8 tyś, a sam dodatkowy styropian o którym piszesz około 10. Plus droższy projekt, okna, rekuperator, dach, więcej roboty, odsetki...

To jeszcze zależy co masz namyśli w systemie grzewczym w domu energooszczędnym za kwotę 8k. Chodzi Ci o kable?

w tym rzecz że w cenie energooszczędnego chcę mieć pasywny.

Przy zachowaniu jednakowego komfortu to niemożliwe. Jeśli chcesz zrezygnować z ogrzewania i klimatyzacji i za tą cenę zrobić lepszą izolację, to musisz mieć projekt zrobiony DOBRZE, żeby to faktycznie działało. A żeby projekt był zrobiony dobrze, to najpierw ktoś musi się na tym znać. A jak się zna, to weźmie za to mnóstwo kasy, bo przydałaby się gwarancja na piśmie. Inaczej to tylko drogi projekt i twoje ryzyko.

A nawet jak to wszystko zadziała, to nie zrobisz pasywnego w cenie energooszczędnego, bo system grzania energooszczędnego kosztuje 8 tyś, a sam dodatkowy styropian o którym piszesz około 10. Plus droższy projekt, okna, rekuperator, dach, więcej roboty, odsetki...

jak się będzie mieć rusztowanie zrobione na budowie prawie z odzysku to koszt prawie żaden oprócz czasu na jego wzniesienie.

Rusztowanie można kupić za 45 zł za ramkę, a po budowie pomalować i odsprzedać w tej samej cenie.

Wiem ale to co się spłacało chciałbym aby było odjęte od ogółu i tyle. Skoro po 2latach dam bankowi 20k to chciałbym aby główny kredyt był o tą kwotę mniejszy a nie taki sam.

Jestem za!

Chcialbyś, powiadasz.... Widzę, że wiele rzeczy chciałbyś, ale rzeczywistość jest brutalna :)