Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 846
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Zajrzałam to cudo to wiatrak z zasięgiem 20 m2

na pasywny starczy. Wystarczy wlać wodę lodowa z kostkami lodu do zbiornika i też powieje chłodem. Na pewno bardziej opłacalne od drogich systemów chłodzących. Mocnego chłodzenia potrzebuje dom o większym zapotrzebowaniu. Ten który ma minimalne to potrzebuje minimalne chłodzenie lub dogrzanie.

To chyba ooczywiste, że mowa o salonie. Chyba, że wiatrak w każdym pokoju.

Mi jeżeli by się miał przegrzać salon to pokoje południowe i kuchnia tez więc jeszcze z 4 takie jednostki bym potrzebował a to daje koszt 10k i z automatu nie daje możliwości zrobienia pasywniaka. Już wole izolację i zrobić tak aby nie było trzeba chłodzenia dzięki klimie.

Zrobienie projektu domu pasywnego, samogrzejnego nie jest trudne. Trzeba skierować dom na południe, dobrze zaizolować i zlikwidować mostki cieplne, dać dobre okna, wentylację z reku i gwc, odpowiedni okap i może być pasywnie.

Mi jeżeli by się miał przegrzać salon to pokoje południowe i kuchnia tez więc jeszcze z 4 takie jednostki bym potrzebował a to daje koszt 10k i z automatu nie daje możliwości zrobienia pasywniaka. Już wole izolację i zrobić tak aby nie było trzeba chłodzenia dzięki klimie.

Zrobienie projektu domu pasywnego, samogrzejnego nie jest trudne. Trzeba skierować dom na południe, dobrze zaizolować i zlikwidować mostki cieplne, dać dobre okna, wentylację z reku i gwc, odpowiedni okap i może być pasywnie.

Ok. Jak nie jest trudno to robimy :)

Kurde, że mi się nie udało, przecież dam 30 cm styropianu na ściany i dach podłoga pewnie z 15 będzie trzeba dołożyć to mogę dołożyć. Okna mam chyba całkiem całkiem Całkowite Uw dla projektu okien 0,72 montowane będą w warstwie ocieplenia. Wentylacja mechaniczna. Do nie ma żadnego okna na północ. Duże przeszklenia na południe. Aby było szczelniej lany strop. Isomury, wkładki ebea do balkonów i takie tam inne. Dlaczego nawet na papierze nie wyszło?

Isomury, wkładki ebea do balkonów i takie tam inne. Dlaczego nawet na papierze nie wyszło?
ot odpowiedź.

Isościemy czy to iso mury czy iso kobry to rozwiązanie placebo.

Przestańcie z tymi kablami i prądem!

EP teraz wynosi 120 kWh/m2 przy nakładzie na prąd = 3 to daje na zero 40 kWh na zagospodarowanie

w tym C.O + CWU w 2017 będzie to 95 /3 =31,6 kWh już pasywny już może się trząść czy CO i CWU się zmieści.

i 2021 rok 70 /3= 23,3 na C.O + CWU :jawdrop: na prądzie tylko dobry paswyniak się załapie.

W oczywisty sposób jest to promocja ogrzewań pompa ciepłą / solary / biomasa .

ot odpowiedź.

Isościemy czy to iso mury czy iso kobry to rozwiązanie placebo.

Przestańcie z tymi kablami i prądem!

EP teraz wynosi 120 kWh/m2 przy nakładzie na prąd = 3 to daje na zero 40 kWh na zagospodarowanie

w tym C.O + CWU w 2017 będzie to 95 /3 =31,6 kWh już pasywny już może się trząść czy CO i CWU się zmieści.

i 2021 rok 70 /3= 23,3 na C.O + CWU :jawdrop: na prądzie tylko dobry paswyniak się załapie.

W oczywisty sposób jest to promocja ogrzewań pompa ciepłą / solary / biomasa .

Te wszystkie wymagania ni jak się mają do tego co się opłaca. Wiadomo najlepiej tanio zbudować pasywnego. Tylko jak to zrobić? Bo teoria Kamila do mnie nie przemawia.

U nas zapotrzebowania nie kreuje rynek tylko wymagania do pozwolenia na budowę. Jeżeli te dwie kwestie jeszcze bardziej się rozejdą to PINB będzie miał mnóstwo roboty z samowolami.

Niestety ale zbudowanie inaczej = nie zgodne z prawem.

Ale sam fakt tego że na zasilenie 40kWh potrzeba 120 kWh np węgla o czymś świadczy.

to PINB będzie miał mnóstwo roboty z samowolami.
nie będzie miało z samowolami

ponieważ kontrybucja jest okrutna za dom, dwa projektant musi zrobić zgodnie z prawem.

Dostaniesz PB i było tam tak i tak , a ty zrobisz np kable i inny system grzewczy

nie do dostaniesz pozwolenia na budowę. Zawsze można zrobić system oparty na klimatyzatorze nie na samych kablach

wyliczyć jaki udział tego, jaki kabli. Kable tak naprawdę potrzebne są w łazience.

Pierwsze aby zbudować to co zakłada Kamil potrzeba dobrego projektu, śmiem wątpić czy projektant zawładnięty ideologią pasywności

jest w stanie zrobić komfortowy dom. Uwolnienie się z więzienia schematu standardu "pasywnego" wymaga długiego procesu knucia.

Są już tacy ludzie jak Roch Kowalski - rozkaz to rozkaz .Jeśli pisze że dom pasywny może przez 36,5 dnia mieć większą temp niż 25 st wewnątrz

to nie pisze nic, zupełnie nic ! ani dnia nie może w nim być cieplej jak 25 !! Okno Uw wbudowane nie zimniejsze jak 0,8 W/m2K

:bash: moja fasada ma 0,18 W/m2K różnica kolosalna. A jeszcze kryje się w niej parę sekretów.

Gdzie pewien manewr + np winorośl = totalny chłodek w domu.

Ba wydumali że w standardzie ! podkreślam standardzie a nie technologi bo nawet prof z uczelni jakoś nie było to jasne ..

nie może być piwnicy, ba mój samogrzejniak chce mieć piwnicę, np jako magazyn stabilnej temp.

Zwykła zwyczajna prawie piwnica w domu rodziców na zewnątrz +37 w garażu +15 st :jawdrop:

Czy nie jest merkhava czasem tak, że już kilka lat myślisz, a jeszcze niczego nie wybudowałeś? Kamil też myśli i też z budową jest w tym samym miejscu.

Na razie zatem samogrzejność i tania pasywność to teorie bez potwierdzenia w praktyce i racjonalny inwestor z ograniczonym budżetem tego nie wybuduje - WSZYSTKO przemawia przeciwko:

- trudność wykonania projektu,

- konieczność posiadania sprzyjających warunków terenowych,

- dyskusyjny komfort cieplny,

- koszty budowy,

- brak oparcia w praktyce i niemożność podpatrzenia skutków decyzji projektowych.

Klub teoretyków!

Każdy powinien mieć swój pomysł na dom, już na etapie projektu. Nie każdy jest w stanie sam sobie zaprojektować dom. A tym bardziej pasywny. Właśnie wyjście poza schemat najpierw domku z katalogu później idei pasywności a jeszcze dalej ogólnie dostępnych technologi i materiałów to jest problem.

Jesteś tajemniczy z swoimi pomysłami mam nadzieję, że będziemy czynnie brać udział w realizacji. Wytyczysz nowy kierunek, dasz się podpatrzeć i inni pójdą taką drogą.

Ps. Chociaż meble mało kto wykona

Mam piwnice z przymusu, jednak wrażenia z użytkowania w starym domu są podobne spokojny chłodek. U mnie piwnica całkowicie schowana w ziemi.

Jest tylko jedno okno od północy. Mam nadzieję, że powietrze będzie na tyle czyste i zimne po przejściu przez piwnicę, że puszczę je na parter. To się okaże podczas mieszkania.

Budynek po części robi się bardzo skomplikowany pod względem decyzyjnym.

Każdy wzór który ma zastosowanie przy projektowaniu jest oparty na empiryce.

A nie na wydumaniu z główki. Ilu tu na forum przewija się różnych "praktycznych" spostrzeżeń ?

masa, taki domorosły naukowiec chce powiedzieć że on jest "praktykiem"

Przemek podcinasz sobie jako inż sam gałąź na której siedzisz, jako informatyk

jeszcze bardziej Twoja dziedzina pachnie "teorią" bo nawet nie widać tego co się dzieje w tym komputerze, a to jest podejrzane ;)

Akurat po przeoraniu tematu okien/ szyb wiem dokładnie że to co zakładam w oparciu o wzory i programy jest słuszne.

Ba obliczanie izolacyjności szyb jest bardzo bardzo ściśle związane z empiryką i na podstawie badań opracowano odpowiednie wzory.

Z miłą chęcią można by się było dzielić różnymi pomysłami, o ile własność intelektualna była by poszanowana w pełni, a nie uprawiane piractwo.

Ktoś na tym spokojnie może kapitał zbić, a ja pozostaje na lodzie.

Może na początku coś tam przebąkiwałem o cenie domu, ale to było dla całkiem nowej substancji budowlanej. Teraz jest jak by wypadkowa

nowego / starego. Sporo już napisałem, np jak będzie wyglądać przegroda domu.

Najważniejsze kierunki to ; osiągnięcie założeń, efekt estetyczny, a przy okazji możliwie ekonomicznie.

http://www.homedsgn.com/2012/12/21/a-house-in-the-woods-of-kaunas-by-studija-archispektras/

tu można popatrzeć co daje uwolnienie się z myślenia "tradycyjnego" nie wiem kto, podsyca modę na wszelkiego rodzaju GK itp, czy to "fachowcy"

Wyjście poza schemat jest dla wielu bardzo trudne.

Edytowane przez מרכבה