Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cóż tobie biznes w głowie a nie forum i altruistyczne zachowania. Ja nie mam nic przeciwko, otwieraj firmę i buduj pasywne. Znam jedną firmę, która mówi zaufaj nam my zbudujemy Ci pasywny jednak całkowicie musisz nam zaufam nazywa się isomax. Takie blokowanie technologi blokuje jej rozwój. Jeżeli nie masz odpowiedniego zaplecza poczekaj, przygotuj się do tego i działaj. Powodzenia!

Co do linka, kawał fajnej chaupy :)

Tylko jakby nie nasza półka, jest może kilka tak ambitnych realizacji na forum. A i jeszcze OKAPY ja się pytam gdzie są OKAPY ;)

Ps. W niektórych przypadkach wyjście poza schemat jest niemożliwe. Nie bo NIE. Jest dom mają być kolumny!

• Odpowiedzi 846
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przemek podcinasz sobie jako inż sam gałąź na której siedzisz, jako informatyk

jeszcze bardziej Twoja dziedzina pachnie "teorią" bo nawet nie widać tego co się dzieje w tym komputerze, a to jest podejrzane ;)

W środku biega chomik, ale wszystko działa - a u ciebie nie działa. Trochę praktyki by się przydało.

http://www.homedsgn.com/2012/12/21/a-house-in-the-woods-of-kaunas-by-studija-archispektras/

tu można popatrzeć co daje uwolnienie się z myślenia "tradycyjnego" nie wiem kto, podsyca modę na wszelkiego rodzaju GK itp, czy to "fachowcy"

Wyjście poza schemat jest dla wielu bardzo trudne.

No i co? Klima wisi:)

Niezbedna byla? Moze tez grzeje:)

Z reszta znakomita wiekszosc realizacji prezentowanych na ich stronie pokazuje klimatyzatory w srodku.

Moda? Luksus? Wygoda?

Jeszcze jest coś takiego, jak klimatyzator kanałowy:

http://allegro.pl/super-klimatyzator-kanalowy-gree-3-5-kw-i5103773406.html

to tego rury za 1000zł i masz grzanie i chłodzenie w całym domu. Oprócz tego kable za 4-5 tyś i masz całość poniżej 10 tyś.

Jak chcesz sterować pracą tej klimy? TB mi na to nie odpowiedział. Klimą można grzać i chłodzić ale jak to zrobić z uwzględnieniem na inne potrzeby każdego pomieszczenia? Klima potrafi przykładowo pościć strumień ciepłego powietrza na pomieszczenia północne a na południowe chłodniejsze bo przykładowo zyski słoneczne wystąpią? Albo puścić strumień typowo na jedno lub dwa pomieszczenia w różnych częściach domu? Jak będziesz sterować sposób grzania klimą i kablami aby była komfortowa temperatura?

Co w moim projekcie jest niby skomplikowane że nie może to być dom pasywny? Forumowy wekto ma jedno okno na południe a reszta to na północ i zachód i on może mieć dom pasywny bo ma na to projekt a ja nie mogę mieć bo nie mam podpisane że jestem architektem czy jakimś profesorem? Marzenka też buduje domek i mój będzie bardzo podobny tylko z dachem dwuspadowym bo nie mogę mieć płaskiego i mając 30cm wełny na ścianach mieści się w a\zapotrzebowaniu 15kWh/m2 a mi z 50cm nie zmieści się? Jeżeli chodzi o domy pasywne to nie tylko ja jestem teoretykiem. Ale skoro inni z podobnym projektem ale gorzej ocieplonym spełniają warunki zapotrzebowania to czemu mój ma nie spełnić? Może mi ktoś to wyjaśnić? Bo fajnie się mówi że moje założenia są złe ale które dokładnie? Słucham...

Jak chcesz sterować pracą tej klimy? TB mi na to nie odpowiedział. Klimą można grzać i chłodzić ale jak to zrobić z uwzględnieniem na inne potrzeby każdego pomieszczenia? Klima potrafi przykładowo pościć strumień ciepłego powietrza na pomieszczenia północne a na południowe chłodniejsze bo przykładowo zyski słoneczne wystąpią? Albo puścić strumień typowo na jedno lub dwa pomieszczenia w różnych częściach domu? Jak będziesz sterować sposób grzania klimą i kablami aby była komfortowa temperatura?

A jak masz centralne to jak sterujesz? Inaczej północ, a inaczej południe? Zazwyczaj jest jeden programator pokojowy i najwyżej przykręca się przepływy. W kanałówce robisz to samo - najwyżej wchodząc w sezon grzewczy przestawisz przepustnice na odwrotne położenia.

Co do kabli, to już o tym pisałem - ustawię temperaturę podłogi na 22stC i tyle.

A jak masz centralne to jak sterujesz? Inaczej północ, a inaczej południe? Zazwyczaj jest jeden programator pokojowy i najwyżej przykręca się przepływy. W kanałówce robisz to samo - najwyżej wchodząc w sezon grzewczy przestawisz przepustnice na odwrotne położenia.

Co do kabli, to już o tym pisałem - ustawię temperaturę podłogi na 22stC i tyle.

Przy CO można zakręcić grzejnik i nie będzie grzał a w pokoju obok będzie grzał. Ale czy gonienie wiecznie do grzejnika jest komfortowe? 22st podłogi nie wiem czy ogrzeje dom do 22st. no chyba że będzie się utrzymywać temperaturę aby nie powodowała strat ciepła z pomieszczenia i wtedy automatycznie będzie cieplej ale wtedy to podłoga będzie mieć straty do gruntu no chyba ze się ją dobrze zaizoluje.

Kamil nie przejmuj się tym tak, Twój ogrzewania będzie potrzebował od wielkiego mrozu i to pewnie nie.

Ogrzewanie to będzie takie coś rzadko spotykane u Ciebie że mogę się założyć iż przyzwyczaisz się do nie grzania.

Grzeje się wtedy gdy spada komfort cieplny a od tego nie zależy tylko czy jest źródło grzewcze czy nie. Jeżeli przykładowo ściany w domu będą zimne bo słabo zaizolowane to wtedy nawet z ogrzewaniem będzie się czuć nieprzyjemnie bo ściany będą nam jakby odbierać ciepło ale jak się je dobrze zaizoluje i będą tracić minimalnie ciepło to wtedy będą cieplejsze. Każdy człowiek przez to że jego temperatura wynosi 36.6st.C jest w domu grzejnikiem tylko że od stopnia ocieplenia domu zależy ile swojego ciepła jakby odda. Jak to będzie dom standardowy i nie będzie chodziło w nim ogrzewanie a na zewnątrz będzie na minusie to dom będzie tak szybko tracił ciepło że zyski bytowe tego nie zdążą uzupełnić i będzie się czuć że jest nam coraz zimniej bo temperatura będzie spadać. Ale jak dom będzie w standardzie samogrzejnym i będzie dobrze ocieplony to będzie tracił tak mało ciepła że dopiero przy temperaturze zewnętrznej grubo poniżej zera albo raczej poniżej -15st lub -20st i jak się tak utrzyma przez kilka dni to dom starci tyle ciepła ze będzie trzeba się wspomóc jakimś tanim i szybkim źródłem ciepła typu kable lub grzejniki elektryczne. Najtańszy grzejnik elektryczny to chyba 50zł kosztuje i taki nawet wystarczy w takim domu i mimo grzania z COP1 przez parę dni to nie zje za dużo prądu. Doskonały dom pasywny powinien mieć zapotrzebowanie na ciepło w okolicach 5kWh/m2r ale to jest trudne więc się przyjęło że jak będzie do 15kWh/m2 to też będzie pasywnie. Ale teoretycznie w domu pasywnym ogrzewanie nie powinno nic kosztować czyli rachunek 0zł na rok.

Przy CO można zakręcić grzejnik i nie będzie grzał a w pokoju obok będzie grzał. Ale czy gonienie wiecznie do grzejnika jest komfortowe? 22st podłogi nie wiem czy ogrzeje dom do 22st. no chyba że będzie się utrzymywać temperaturę aby nie powodowała strat ciepła z pomieszczenia i wtedy automatycznie będzie cieplej ale wtedy to podłoga będzie mieć straty do gruntu no chyba ze się ją dobrze zaizoluje.

A w pasywnym w jaki sposób wyrównasz temperatury? Przecież skrajne pomieszczenia będą miały inne straty niż środkowe, a ciepłe powietrze z dołu poleci do góry.

Wydaje ci się, że jak zrobisz projekt, to w rzeczywistości tak wyjdzie, ale to nie jest takie oczywiste. Prototypy robi się w celu wychwycenia błędów, o których konstruktor nie miał pojęcia. Jeśli w domu masz aktywny system grzewczy, to możesz go regulować - jest szansa, że zakres regulacji wystarczy do osiągnięcia komfortu. Jeśli jednak masz dom pasywny, to co zrobisz? Przestawisz okna? Obrócisz o 5stopni?

To zaizoluje się tak aby nie potrzebował aktywnego źródła ciepła do ogrzewania, aby ogrzewanie nie było konieczne tylko zbędnym wydatkiem. Cała sztuka polega na tym aby nie grzać czyli aby ogrzewanie się nie włączało i żeby było komfortowo. To jest standard pasywny. Więc trzeba zejść z obciążeniem poniżej 10W/m2, zrobić tak aby minimalnym słońcem ogrzać dom i żeby to ciepło zakumulować na dni niesłoneczne. A temu będzie sprzyjał projekt który prezentuje w tym wątku.

Jest jeszcze opcja aby zrobić mniejsze okna południowe czyli na parterze zamiast trzech dużych 200x240 zrobić 100x220 więc jako drzwi balkonowe a na piętrze dać 3 okna R+RU 150x150 i resztę elewacji pokryć PV oraz dać je na dachu i produkować prąd. POŁUDNIOWA ELEWACJA.jpg Czarny kolor sugeruje panele i wtedy w domu mieć wszystko na prąd bez pomp ciepła nawet o cwu ale za to domek dobrze zaizolować aby tracił minimalne ilości energii. Wtedy w takim domu można byłoby zastosować klimę bo w dni słoneczne i tak za darmo by chodziła. W ten sposób domek byłby energetycznie dodatni a przy odpowiednim rozliczeniu za energię typu że licznik by się spisywało raz na pół roku i wtedy by się zobaczyło ile energii by się wyprodukowało, ile poszło z elektrowni a ile zużyło i wtedy wyszło by że się więcej wyprodukowało i tauron by mi płacił za tą energię. Ale znając życie to jest zbyt piękne aby było prawdziwe. Edytowane przez kamilb1987b

Przy okazji tej myśli mogę tak właśnie zbudować domek i przez to nie robić okapów bo redukując wielkość okien i dając klimę nie przegrzeje się domu a skoro klima będzie na prąd który się samemu wyprodukuje to nie będzie z tym problemu. gruba warstwa izolacji uchroni przed ucieczką ciepła. Od północy mogę nie robić na razie garażu i przeszklonego wiatrołapu tylko wiatę i daszek nad drzwiami wejściowymi PÓŁNOCNA ELEWACJA.jpg. Wiatę mogę sobie potem obudować płytami i mieć taki garaż albo pomyśleć o tym jakoś inaczej aby było dobrze. Najważniejszy jest dom a potem będę się martwić o garaż jak starczy kasy czy to będzie wiata czy coś lepszego. Elewacja wschodnia WSCHODNIA ELEWACJA.jpg

oraz zachodnia ZACHODNIA ELEWACJA.jpg

W środku nawet źle nie wyglądają te mniejsze okna południowe PARTER.jpg a na piętrze PIĘTRO.jpg to trochę mogę zmienić czyli powiększyć łazienkę kosztem holu i okno przełożyć na elewację północną o wymiarze 83x120. Pralnia i suszarnia też się trochę powiększy a druga łazienka od strony sypialni zostanie taka same a w niej okno takie same jak w większej łazience aby było jednakowo. Oczywiście te okienka będą RU bo już nie będzie skąd je umyć a po drabinie robić tego nie będę. Celowo w pralni zlikwidowałem okno bo nie będzie mi potrzebne a jak nie potrzeba to lepiej nie dawać. W pokojach wszystkie okna jednakowe tak jak już wcześniej to pisałem i otwierane z tych samych powodów co okna północne. Wiem że w domach pasywnych nie powinno się dawać okien północnych ale wtedy dziwnie by dom wyglądał i jakieś okno musi być ale nieduże.

Też się zastanawiam czy nie wrócić do wersji z budową z BK bo skoro domek i tak będzie sam sobie produkował energię i klima będzie działać za darmo to nie potrzebna mi będzie większa akumulacja w ścianach. Przy okazji cały dom będzie o połowę lżejszy bo jednak silka jest ciężka i nie da się tego ukryć. Jeszcze o tym pomyślę ale ostatecznie to decyzję podejmę jak asolt zrobi mi OZC a być może zlecę mu to w przyszłym tygodniu lub miesiącu. Ponoć moje rysunki mu wystarczą do tego i nie musi mieć fachowego projektu. A przynajmniej będę wiedział dokładnie na czym stoję i czy OZC pokryje się z moimi przewidywaniami. Myślę że teraz po tych zmianach nie licząc PV zmieszczę się w planowanym budżecie bez problemu.

Pomyśl dobrze jakie tu widzisz materiały i co trzeba z nimi zrobić, aby uzyskać taki efekt.

To powiedz może jak łatwo się ściera kurze z tej kratownicy i ze ściany z cegły w łazience . No chyba że to do oglądania a nie do mieszkania. PS . o estetyce nie dyskutuje bo to sprawa indywidualna.