מרכבה 21.02.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Łatwo, pomyśl dobrze czym Kamil pamiętaj że wielkość okna minimum to 1/8 powierzchni podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Łatwo, pomyśl dobrze czym Kamil pamiętaj że wielkość okna minimum to 1/8 powierzchni podłogi. Tak, wiem o tym i to będzie spełnione. Najgorsze jest to że niby mniejsze okna dają większe zużycie energii, albo przynajmniej tak wychodzi z wyliczeń. Ale nie wiem czy to dobre liczy bo najwięcej słońca jest w dni letnie i ogólnie ciepłe a przez sezon grzewczy jest go najmniej więc wydaje mi się że te obliczenia są błędne no chyba że wylicza się obliczenia przyjmują to że w jednym dniu słońca jest za dużo a w drugim za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.02.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Tak, wiem o tym i to będzie spełnione. Najgorsze jest to że niby mniejsze okna dają większe zużycie energii, albo przynajmniej tak wychodzi z wyliczeń. Ale nie wiem czy to dobre liczy bo najwięcej słońca jest w dni letnie i ogólnie ciepłe a przez sezon grzewczy jest go najmniej więc wydaje mi się że te obliczenia są błędne no chyba że wylicza się obliczenia przyjmują to że w jednym dniu słońca jest za dużo a w drugim za mało. U Ciebie Kamil te zyski w okresach przejsciowych ograniczy 50cm węgarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 U Ciebie Kamil te zyski w okresach przejsciowych ograniczy 50cm węgarek. Słońce będzie tak nisko że i węgarek oknom nie zaszkodzi. W okresach przejściowych nie trzeba dużo słońca bo mrozów po -20 nie ma wtedy a jak będzie 0st do dt będzie tak mała że 700W zysków starczy do komfortu na cały dom. Słońce jest potrzebne praktycznie w grudniu i styczniu a w pozostałym okresie już nie jest konieczne bo zyski wewnętrzne wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Nie może być 50cm węgarka, kotwy pod okna muszą wysunąć okno około 20-25 cm poza lico muru. Kolejna sprawa, okna mogą i chcą być duże, ale to wymaga w skupieniu zajęciu się tylko oknami. Garaż przynajmniej na 1 samochód, chyba że nie robisz zupełnie nic przy samochodzie. Żeby dołka nie łapać, to się pochwalę że lubię grzebać przy samochodzie sam i dwóch lewych rąk nie mam Wg mnie masz sporo pomieszczeń "łazienkowych, z powodzeniem wystarczą 2, bo z projektu widać 3? Układ funkcjonalny podzielił bym inaczej ciut, aby mieć dwie strefy, dla gości na parterze i swoją prywatną na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.02.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Tak Kamil 50cm węgarek wcale nie wpłynie na zyski słoneczne - z wiarą nie da się dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.02.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Nie może być 50cm węgarka, kotwy pod okna muszą wysunąć okno około 20-25 cm poza lico muru. Kolejna sprawa, okna mogą i chcą być duże, ale to wymaga w skupieniu zajęciu się tylko oknami. Garaż przynajmniej na 1 samochód, chyba że nie robisz zupełnie nic przy samochodzie. Żeby dołka nie łapać, to się pochwalę że lubię grzebać przy samochodzie sam i dwóch lewych rąk nie mam Wg mnie masz sporo pomieszczeń "łazienkowych, z powodzeniem wystarczą 2, bo z projektu widać 3? Układ funkcjonalny podzielił bym inaczej ciut, aby mieć dwie strefy, dla gości na parterze i swoją prywatną na górze. Jasne merkawa wysunie kamil te 25- 30 cm poza lico muru. Widziałem są w każdym markecie po 1 Pln sztuka - kamil na pewno się zmieści w budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 PARTER Salon spoko. Trochę duży, ale spoko.Pokój... Jeśli ma być mieszkalny, to lepiej zamienić go z kuchnią - pokój będzie nadawał się do spania, a otwarta kuchnia ogrzeje cały dom. Poza tym kuchnia wydaje się przesadnie duża.Na wewnętrznych parapetach można będzie spać, bo wyjdą chyba 50-cio centymetrowe.Nie wiem, czy zmieścisz się na stojąco pod prysznicem.95% drzwi wejściowych otwiera się na zewnątrz, a twoje do środka i w dodatku w niewłaściwą stronę. Drzwi z "werandy" do "hallu" też lepiej zrobić otwierane na zewnątrz, "lewe", bo takie jak są bardzo utrudniają komunikację.Na twoim miejscu zrobiłbym mniejszą "werandę", a powiększył pomieszczenie gospodarcze i spiżarkę. Albo nawet wywalił ścianę między tymi pomieszczeniami. PIĘTRO Będziesz wchodził z sypialni do garderoby, a potem do łazienki? W garderobie zwykle jest "pierdolnik", więc widok będziesz miał średni i luksus to żaden. A i do sypialni droga wiedzie przez garderobę, więc to już całkiem niefajne.W ogóle po co ci tyle łazienek, skoro na dole masz awaryjną? Pralnia i suszarnia na górze to bardzo słaby pomysł. Na dole w powiększonym pomieszczeniu technicznym byłoby znacznie wygodniej.Łazienkę zrobiłbym w miejscu małej łazienki i garderoby, bo od zachodu byłoby w niej cieplej. No i północne okna?W miejscu obecnej dużej łazienki i części pralni można zrobić całkiem sensowny pokoik dla dziecka. Ogólnie widzę Kamil, że można ten projekt znacznie poprawić w kwestii pasywności i komfortu. Poza tym zmniejszenie długości o metr obniży powierzchnię o 15,5m2, koszty budowy o 30 tyś złotych, roczne rachunki za ogrzewanie o co najmniej 100zł, a przy tym nie zmniejszy komfortu, bo obecny projekt jest przerośnięty i masz sporo niewykorzystanego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 →Jasne merkawa wysunie kamil te 25- 30 cm poza lico muru. Widziałem są w każdym markecie po 1 Pln sztuka - kamil na pewno się zmieści w budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Świetny pomysł! Płaskowniki szczególnie świetnie pracują na zginanie dwukierunkowe. Poza tym jeszcze trzeba dołożyć jakąś regulację, zabezpieczenie przed wydarciem bo przy tym ramieniu robi się już spory moment siły, zabezpieczenie antykorozyjne, robotę, współczynnik niedoskonałości projektu i wykonania, czas... Jeszcze pustaki i cegły z rozbiórki, meble z podkładów kolejowych i starych desek, dach i ocieplenie ze słomy, podłoga z gliny, kuchnia kaflowa i brak ogrzewania i wszystko samemu! A za potrzebą można przecież chodzić do wygódki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Widzę że ci się włączył tryb malkontenta gdzie by tam się coś robiło, śliną przykleisz i będzie jak znalazł. http://imageshack.us/a/img14/8710/7zas.jpg czepiasz się dla samej idei czepiania. Deska nawet z szalunku jest godna do przeróbki i zastosowania do budowy każdej części mebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 PARTER Salon spoko. Trochę duży, ale spoko. Pokój... Jeśli ma być mieszkalny, to lepiej zamienić go z kuchnią - pokój będzie nadawał się do spania, a otwarta kuchnia ogrzeje cały dom. Poza tym kuchnia wydaje się przesadnie duża. Na wewnętrznych parapetach można będzie spać, bo wyjdą chyba 50-cio centymetrowe. Nie wiem, czy zmieścisz się na stojąco pod prysznicem. 95% drzwi wejściowych otwiera się na zewnątrz, a twoje do środka i w dodatku w niewłaściwą stronę. Drzwi z "werandy" do "hallu" też lepiej zrobić otwierane na zewnątrz, "lewe", bo takie jak są bardzo utrudniają komunikację. Na twoim miejscu zrobiłbym mniejszą "werandę", a powiększył pomieszczenie gospodarcze i spiżarkę. Albo nawet wywalił ścianę między tymi pomieszczeniami. PIĘTRO Będziesz wchodził z sypialni do garderoby, a potem do łazienki? W garderobie zwykle jest "pierdolnik", więc widok będziesz miał średni i luksus to żaden. A i do sypialni droga wiedzie przez garderobę, więc to już całkiem niefajne. W ogóle po co ci tyle łazienek, skoro na dole masz awaryjną? Pralnia i suszarnia na górze to bardzo słaby pomysł. Na dole w powiększonym pomieszczeniu technicznym byłoby znacznie wygodniej. Łazienkę zrobiłbym w miejscu małej łazienki i garderoby, bo od zachodu byłoby w niej cieplej. No i północne okna? W miejscu obecnej dużej łazienki i części pralni można zrobić całkiem sensowny pokoik dla dziecka. Ogólnie widzę Kamil, że można ten projekt znacznie poprawić w kwestii pasywności i komfortu. Poza tym zmniejszenie długości o metr obniży powierzchnię o 15,5m2, koszty budowy o 30 tyś złotych, roczne rachunki za ogrzewanie o co najmniej 100zł, a przy tym nie zmniejszy komfortu, bo obecny projekt jest przerośnięty i masz sporo niewykorzystanego miejsca. Salon musi być duży bo chcę w nim zmieścić stół do bilarda i żeby jeszcze oprócz tego było trochę miejsca. Pokój będzie jak na razie gabinetem, lub może zrobię sobie tam siłownię bo spanko będzie na piętrze. W tym pokoju też ewentualnie mogą goście nocować. W przyszłości jeżeli na stare lata będzie ciężko chodzić po schodach to się przeniesie do tego pokoju. Myślałem o zmianie kuchni z pokojem ale uważam że tak jak teraz jest lepiej bo z werandy jest łatwe dojście do kuchni i spiżarka jest obok. W pom.gosp. będzie stał praktycznie reku i nie wiem co jeszcze więc po co więcej miejsca? Dlatego że kuchnia duża to spiżarka będzie taka bo taka mi wystarczy i lepiej jak jest to osobne pomieszczenie a nie łączone z pom.gosp. Nie wiedziałem jak się daje drzwi wejściowe i myślałem że najlepiej jak są otwierane do środka więc tak założyłem ale jeżeli mogą być na zewnątrz to nie mam przeciwwskazań. Jeżeli chodzi o drzwi z werandy na hol to mogę je dać jako otwierane do środka na ścianę po lewej stronie bo po prawej będzie szafa na ubrania. To już jest drobny szczegół i nie ma znaczenia dla samej efektywności energetycznej więc tym będę się martwić potem. Kuchnia faktycznie wyszła duża ale będzie przestronna i zmieści się tam stolik jadalny. Chciałem zamienić ją z pokojem ale z kuchni będzie przynajmniej lepsze wyjście na taras i nie będzie trzeba przechodzić przez salon. Temu kuchnię wolę zostawić tam gdzie jest. Tez się zastanawiam nad tą łazienką na parterze i z prysznicem. Ogólnie to prysznic tam nie jest mi potrzebny ale ze względu na to że może w przyszłości zostanę na dole na stare lata to też będę chciał mieć gdzie się wykąpać więc wolę dać w niej prysznic. Majątek to nie będzie kosztować a może się przydać a później może być ciężko dorobić. Co do piętra to mnie się podoba wersja z sypialnią, garderobą i łazienką i uważam to za idealne rozwiązanie. W garderobie będzie stać szafa i kredens więc burdelu nie będzie. Nie będzie to typowa garderoba z otwartymi półkami. A wchodząc do środka to po lewej będzie sypialnia a po prawej łazienka można powiedzieć małżeńska. A druga łazienka będzie dla dzieci. Może i 3 łazienki to dużo ale dla tego projektu jest w sam raz. Nie da się tego inaczej sensowniej zmienić. Ze względu na to że spanie, przebieranie się i kąpanie będzie na piętrze to według mnie lepiej jak pranie też tam się będzie robić bo bez sensu będzie schodzić z tym na dół nawet jak by to było przy okazji schodzenia. A po drugie to miejsce na piętrze będzie jedyne senesowe. W tym pomieszczeniu też będę chciał dać pompę do cwu. Wiem że nietypowe miejsce ale uważam że praktyczniejsze. Pokoi na piętrze będzie 3 i to wystarczy. Z oknami północnymi nie ma co przesadzać bo będą tylko dwa i to jeszcze o łącznej powierzchni 2m2 więc nie pogorszą bilansu cieplnego. Jak możesz to naszkicuj po Twoich zmianach jakby to miało wyglądać aby było bardziej pasywnie i komfortowo bo nie mogę sobie wyobrazić. Myślę że zwężenie tego domu o metr bardziej mu zaszkodzi niż pomoże bo wszystko się znacznie zmniejszy i pogorszy komfort. Zwróć uwagę na to że wymiar w środku nie jest wcale duży tylko z grubą ścianą wydaje się wielki bo środek wychodzi jakieś 80m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Widzę że ci się włączył tryb malkontenta gdzie by tam się coś robiło, śliną przykleisz i będzie jak znalazł. http://imageshack.us/a/img14/8710/7zas.jpg czepiasz się dla samej idei czepiania. Deska nawet z szalunku jest godna do przeróbki i zastosowania do budowy każdej części mebli. Dokładnie o takim montażu okien myślałem. Fajne zdjęcie. W styro zrobi się miejsce na te kątowniki i wypełni je pianą i też będzie szczelnie dzięki taśmą paroizolacyjnym które są w zestawie każdego ciepłego montażu. Ja właśnie myślę nad tym aby przygotować tak te kątowniki i jak przyjadą z oknami to te największe pomogą mi zamontować a resztę sam zrobię a wszystko mi sprzedadzą z VATem 8% i podpiszę im ze montaż był zrobiony w całości. Więc praktycznie mi pomogą je przymocować i tyle w cenie okien lub tam za parę groszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Jasne merkawa wysunie kamil te 25- 30 cm poza lico muru. Widziałem są w każdym markecie po 1 Pln sztuka - kamil na pewno się zmieści w budżecie. Okno będzie miało grubość 10cm więc przy ścianie o grubości 70cm okno z każdej strony musi mieć odstęp 30cm wić dla silki to jest wysunięcie o 12cm okna poza lico muru a do osi okna to jest o 17cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Może i 3 łazienki to dużo ale dla tego projektu jest w sam raz. Nie da się tego inaczej sensowniej zmienić. To zdanie najlepiej obrazuje Twoje podejście do kosztu wykonczenia domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 resztę sam zrobię a wszystko mi sprzedadzą z VATem 8% i podpiszę im ze montaż był zrobiony w całości. Więc praktycznie mi pomogą je przymocować i tyle w cenie okien lub tam za parę groszy. i jak coś źle zrobisz, to będziesz mieć na nich papierek? myślisz, że przy montażu okien ktoś na to pójdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Może i 3 łazienki to dużo ale dla tego projektu jest w sam raz. Nie da się tego inaczej sensowniej zmienić. liczyłeś ile kosztuje łazienka w średnim standardzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Żaden ze mnie architekt, ale zobacz to. Dom mniejszy o 15m2 i na pewno da się lepiej. Daj sobie lepiej spokój z tym stołem bilardowym, bo będziesz potrzebował salonu 40m2. Po co z kuchni wychodzić na taras? A te okna możesz sobie tak zrobić samemu na 23% VAT, bo bez certyfikatu że kotwa się nadaje nikt ci nie da gwarancji na montaż. Sprzedawca musi mieć podkładkę, że użył kotew atestowanych zgodnie z instrukcją, a personel był przeszkolony. Aha! Dużo z ciebie wychodzi troski o siebie na stare lata. Nie lepiej zrobić parterowy? Edytowane 21 Lutego 2015 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 i jak coś źle zrobisz, to będziesz mieć na nich papierek? myślisz, że przy montażu okien ktoś na to pójdzie? Jakby nie poszedł to bym o tym nie pisał z taką pewnością. Rozmawiałem z gościem od okien i mówił że nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 liczyłeś ile kosztuje łazienka w średnim standardzie? Nie liczyłem ale pewnie ta największa z 6k może mnie szarpnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts