fotohobby 21.02.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 No' ciekawe. Goścć za free weżmie na siebie odpowiedzialność i gwarancje za montaż przeprowadzony przez Ciebie na kotwach "hand made" ?To musi być desperat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Nie liczyłem ale pewnie ta największa z 6k może mnie szarpnąć. 6k ? Ha, ha, ha........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Z jednej strony 30 tyś na zbyt duży dom, ogromny garaż, salon i stół bilardowy, po 5 tyś za dopłatę do projektu pasywnego, styropianu 30cm i wykończenia niepotrzebnej łazienki, odsetki za dodatkowy czas budowy, no i prawie drugie tyle za kredyt na to wszystko, a z drugiej strony kotwy z płaskownika bez atestu, blacha trapezowa na dachu, drzwi z paździerzy i tanie panele. Spoko Kamil! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 No' ciekawe. Goścć za free weżmie na siebie odpowiedzialność i gwarancje za montaż przeprowadzony przez Ciebie na kotwach "hand made" ? To musi być desperat.... Gwarancja będzie na okna, ale jak dojdzie do awarii, to nie zostania uznana przez niewłaściwy montaż. So flexible... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 No' ciekawe. Goścć za free weżmie na siebie odpowiedzialność i gwarancje za montaż przeprowadzony przez Ciebie na kotwach "hand made" ? To musi być desperat.... w sumie to może zrzec się gwarancji na okna i szlus. mój wykonawca schodów mówił, że mają takie przypadki, że w domu wilgotno i montowali schody z aneksem, że bez gwarancji na życzenie klienta. jednemu się potem rozeszły schody za 40 tys. zł, widziałem zdjęcia. to są inwestycje często na całe życie, szczególnie przy kredycie na 30 lat, kiedy potem może brakować kasy na remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Tak, są takie przypadki. Sam sie zrzekłam gwarancji na panele w jednym pokoju, bo mi folii braklo ale one są warte 400zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Żaden ze mnie architekt, ale zobacz to. Dom mniejszy o 15m2 i na pewno da się lepiej. [ATTACH=CONFIG]305397[/ATTACH] Daj sobie lepiej spokój z tym stołem bilardowym, bo będziesz potrzebował salonu 40m2. Po co z kuchni wychodzić na taras? A te okna możesz sobie tak zrobić samemu na 23% VAT, bo bez certyfikatu że kotwa się nadaje nikt ci nie da gwarancji na montaż. Sprzedawca musi mieć podkładkę, że użył kotew atestowanych zgodnie z instrukcją, a personel był przeszkolony. Aha! Dużo z ciebie wychodzi troski o siebie na stare lata. Nie lepiej zrobić parterowy? Dzięki Przemku za fatygę i faktycznie też ciekawa propozycja i warta rozważenia. Parter różni się praktycznie tym że wywaliłeś łazienkę którą miałem obok schodów a o tym nie pomyślałem. Za to pod schodami jest miejsce na schowek ale nie wiem czy może być tam spiżarka a szczególnie jak by wyglądało wentylowanie tego pomieszczenia. Faktycznie tam gdzie planowałem spiżarkę można powiększyć i zrobić tam łazienkę. Nie myślałem o tym pod tym względem a dla bilansu energetycznego to rozwiązanie będzie na pewno lepsze tego parteru niż to co myślałem. Lecz piętro mi trochę nie podchodzi. Wolę 3 pokoje od południa mieć mniejsze ale jednak wie łazienki na piętrze. Najwyżej mogę zrobić inną zmianę ale nie chcę tak dużych sypialni mieć. W sypialni mam spać lub brykać z żonką. Wiem że dzieciom się przyda duży pokój ale szczerze mówiąc córka ma teraz pokój 10m2 o wymiarach 2,5x4 (m) i mówiąc szczerze ma tam bardzo dużo miejsca więc nie widzę potrzeby robienia jej dwa razy większego pokoju bo to też dwa razy więcej sprzątania. Wiem też że kiedyś będzie większa lub będzie zapraszać koleżanki ale w swoim pokoju z kuzynkami dwoma się bawiła i bez problemu się mieścili. Ja z żoną mamy pokój 20m2 ale jak zrobi się mniejszy a do tego z garderobą to też będzie dobrze. W mniejszym pokoju też łatwiej utrzymać ciepło niż w większym. A jeżeli nie trzeba to lepiej nie robić. Więc piętro zostawiłbym w formię tej ale zmniejszonej o ten metr. Na stół bilardowy ten salonik co zaprezentowałeś też może być. Szczerze mówiąc od paru lat marzę o takim stole w salonie i przy okazji są nie niego różne blaty i można dać taki jeden i mieć duży stół gościnny na większą imprezę. Tych trosk nie tak dużo ale warto pomyśleć o różnych opcjach. W życiu różnie bywa a nie chciałbym domu sprzedawać tylko temu że po schodach nie mógłbym chodzić. Może też się zdarzy że córka lub przyszły syn który się za niedługo urodzi będą chcieli zostać w domu i przykładowo osiądą się na piętrze a my będziemy musieli zejść na parter a wtedy też trzeba jakoś żyć. Takie drobne jakby zmiany wiele nie kosztują a mogą się przydać. Domek parterowy też mam na oku ale aby był opłacalny to metraż do 100m2 ale wtedy obawiam się czy nie będzie za mały a domek chcę mieć raczej na całe życie. A 150m2 w parterze jest nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 6k ? Ha, ha, ha........ Przy własnej pracy to jest niemożliwe? Prysznic taki fajny zwykły w 1k się znajdzie bez problemu. Wanna jeszcze tańsza, kibelek do 500zł, umywalka z lustrem półkami 1,5k-2k i reszta na płytki ładne ale nie za kosmiczne pieniądze. Łazienki z marmuru nie muszę mieć. Umywalek za 1k jednej też nie muszę mieć. Prysznic z hydromasażem za 5k też mi nie jest potrzebny. Ja chce sobie ładnie ale można powiedzieć skromnie wykończyć dom i nie zależy mi na cudowaniu. Że inni tak lubią to nie znaczy że mi tez na tym musi zależeć. Przeważnie szał domem i tym aby wyglądał bajecznie trwa jakiś czas a potem opada wszystko. Wiem bo pamiętam jak kolega remontował sobie parter domu do mieszkania z dziewczyną i też sobie łazienkę zrobi piękną, z wanną taką fajna, płytki cudowne na ścianach, koło lustra jakieś ozdoby a teraz to mu na tym już nie zależy ale miło wspomina te chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.02.2015 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Z jednej strony 30 tyś na zbyt duży dom, ogromny garaż, salon i stół bilardowy, po 5 tyś za dopłatę do projektu pasywnego, styropianu 30cm i wykończenia niepotrzebnej łazienki, odsetki za dodatkowy czas budowy, no i prawie drugie tyle za kredyt na to wszystko, a z drugiej strony kotwy z płaskownika bez atestu, blacha trapezowa na dachu, drzwi z paździerzy i tanie panele. Spoko Kamil! Co masz do blachy na dachu? Sąsiad ma i mi się podoba a ja będę miał blacho-dachówkę i nie odróżnisz jej od tradycyjnej dachówki. Nie pisałem że kupię byle jakie drzwi tylko że takie też są dobre a wizualnie nie ma znaczenia z czego są zrobione. Jak po drzwiach nie będzie się skakać to nawet z paździerzu mogą być. Projekt nie będę robił jako typowo pasywny i za niego zapłacę 6k plus 1k za projekt płyty. łazienkę w sypialni wykończę na końcu jak starczy kasy a jak nie to z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Blacha jest tania, ale trapezówka jest... no nie jest piękna. Blachodachówka jest super - bo ja ją mam. Inne pokrycia są be:rolleyes: Dobra, już luzuję. W gotowym projekcie będziesz miał normalny styropian, okna na kotwach JB-D, klimatyzator i panele PV, a wszystko świadomie i z głębokiego przekonania. Może nawet wybudujesz parterówkę. Dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Zapytajcie o koszty domu, bardzo podobnego domu, z którego jest zdjęcie przeze mnie zamieszczone, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę forumłowąarnika jest DB też imiennika Kamila, Stan surowyj zapartyj wyszedł koło 135 kzł dom nie wiem czy nie czasem ciut większy i 3 płyty.Bo robił sam, to w nosie ma gwarancję jak musi przepłacić za to i za tamto tyle że może kupić parę kompletów okien.Już wariujecie z tą gwarancją. Mojemu dziadkowi nikt gwarancji na blachę nie dawał i ot dziwy 77 lat w tym 76 zima i blacha spełnia swoje zadanie.Zaczyna zakrawać to o paranoję, wszytko musi być opieczętowane, zero wiedzy tylko jak te baranki muszą mieć napisane.Za chwilę wymyślą prawo jazdy na dojazd do WC. Drażni mnie taka postawa, wszytko i wszędzie pod kontrolą. Za chwilę wmówią wam że pieniądze to tylko elektroniczne, gdzieś umieszczone na serwerze w banku.Pach jesteś nie pokorny i nie masz kasy, później sądź się przed wymiarem "sprawiedliwości" Weźmy drewno, też dostali szału z certyfikatami ! robi się gorzej jak za komuny! właśnie przez takich typków wierzących, iż to słuszna droga. Jest jedna, druga, trzecia norma jak sortować drewno i spełnienie tych wymagań jest wystarczające! nie potrzeba na własne potrzeby aby latać za certyfikatami. Sorry, ale jestem jakoś sceptycznie nastawiony do wszelakich gwarancji, na elektronikę to może i działa dobrze, choć na płytę główną 3 tygodnie czekałem. Edytowane 21 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Przy własnej pracy to jest niemożliwe? Prysznic taki fajny zwykły w 1k się znajdzie bez problemu. Wanna jeszcze tańsza, kibelek do 500zł, umywalka z lustrem półkami 1,5k-2k i reszta na płytki ładne ale nie za kosmiczne pieniądze. Łazienki z marmuru nie muszę mieć. Umywalek za 1k jednej też nie muszę mieć. Prysznic z hydromasażem za 5k też mi nie jest potrzebny. Ja chce sobie ładnie ale można powiedzieć skromnie wykończyć dom i nie zależy mi na cudowaniu. Że inni tak lubią to nie znaczy że mi tez na tym musi zależeć. Przeważnie szał domem i tym aby wyglądał bajecznie trwa jakiś czas a potem opada wszystko. Wiem bo pamiętam jak kolega remontował sobie parter domu do mieszkania z dziewczyną i też sobie łazienkę zrobi piękną, z wanną taką fajna, płytki cudowne na ścianach, koło lustra jakieś ozdoby a teraz to mu na tym już nie zależy ale miło wspomina te chwilę. No to liczymy. Kabina prysznicowa 1000zł Steleż, miska podwieszana, deska 1000zł Umywalka, meble 2000zł. Grzejnik drabinkowy 300zł (ale to opcja) Sucha zabudowa 300zł Foila w płynie, grunl pod płytki 200zł Bateria umywalkowa, prysznicowa 300zł. Mamy już 4800zł. Masz powierzchnię podłogi 9m2. Tańszy gres ok 100zł/m2 to już 900zł. 990zł.b, jeśli uwzględnimy straty na materiale Zakladam, że w płytkach robisz polowę ścian, czyli razem 16m2 Liczmy płytki scienne po 70zł - czyli kolejne 1100zl. 1200 zł ze stratami. Teraz klej, potrzebujesz na 25m2. Przy zużyciu 3kg/m2 potrzebyjesz trzech workow. 75zł. Fuga. 150zl. Oswietlenie. Sześc punktow w suficie. Oprawa IP44 x 6 = 180zł Reflektorek LED 4.5W x 6 = 200zł. Razem 7595. Niby tylko 1595 wiecej, niż napisałeś, ale z drugiej strony to 26.5% więcej. Jak się na wszystkim rozjedziesz o 26% (a jakoś jestem o tym dziwnie przekonany) to współczuję. Edytowane 21 Lutego 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Już wariujecie z tą gwarancją. Mojemu dziadkowi nikt gwarancji na blachę nie dawał i ot dziwy 77 lat w tym 76 zima i blacha spełnia swoje zadanie. Bo to było 77 lat temu. Porównaj, jak gruba była to blacha, jak gruba jest wspólczesna. Rezygnacja z gwarancji na stolarkę okienno- drzwiową to spora niefrasobliwość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Trochę poszalałeś z cenami. Oswietlenie. Sześc punktow w suficie. Oprawa IP44 x 6 = 180zł Reflektorek LED 4.5W x 6 = 200zł. oprawa 5zł 13 opraw kupowałem Rezygnacja z gwarancji na stolarkę okienno- drzwiową to spora niefrasobliwość... to wreszcie trzeba z tej amerykańskiej linij zejść, tam za gorącą kawę i poparzenie można oddać pod sąd kogoś. Nie dajmy się zwariować że kotwy z zastrzałem mogą być przyczyną jakiś problemów z oknem. Wpadamy w szał Tańszy gres ok 100zł/m2 to już 900zł to już konkretny gres 50 zł kupowałem już prawie 2 lata temu do łazienki. Steleż, miska podwieszana, deska 1000zł dwie godzinki cięcia kątówką i za 150 z elektrodami jest jak się patrzy, więcej schodzi na 3 x malowanie, wiem robiłem Umywalka, meble 2000zł. umywalka i meble ? dużo umywalka trochę inwencji i za 500 zł masz już wypad szukam zdjęć. Kabina prysznicowa 1000zł lepsza duża wanna np 1,5x1,5m jest na tyle duża, iż nie potrzeba żadnych innych zabiegów do mycia, trzeba tylko ładną "dziurę wywiercić i kranu kuchennego faję odkręcić pochodzić po markecie kupić ładne kolanko i załadować węża pryszninicznego bez ceregieli tylko najgorzej było zmienić schemat myślenia. Jak brać prysznic. I nie cena materiałów w łazience jest straszna, tylko robocizna możne położyć to co napisałeś na łopatki, dolicz sobie rozprowadzenie kabli el, jeśli nie masz pojęcia jak. http://photos05.redcart.pl/templates/images/thumb/13044/432/600/pl/0/templates/images/products/13044/64916a3b955753cec1fc87a9052d632e.jpg o prawie 99% odpowiad tej przerobionej, zamiast fajki jest kolanko z nyplem i na to wąż pryszniczny jak to syn 2 latni mówił Pamiętam jak dziś nieprzyjemną scenę odnośnie zabudowy wanny tj suchej...sprzedawca na stoisku miał za ciasną głowę żeby zrozumieć, iż nikt nie chce brzydkiego kawałka plastiku pod wanną i że płytkami da się to zrobić. 350zł na drodze mu nie leżało. Edytowane 21 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Producent okien zrobi bubla a oberwie producent kotew bez atestu. Sąd patrzy na papier a nie zdrowy rozsądek - takie czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Jeśli dochodzi do sądów to grubo, bywa, ale i z tego jest wyjście. jeśli kotwa była winna sruu do lab na pierwszej politechnice i sprawa się zamyka, robią test obciążeniowy ile to wytrzyma i wystawiają papier. Wiem ponieważ miałem przypadek z ramą rowerową, ba dzięki temu wiem jak alu wygląd 1000x powiększeniu 2kzł za badanie oczywiście zwrot po wygranej, + nowy wahacz do ramy rama nie byle jaka i nie za 5zł. To jest jedyna rozsądna droga postępowania w przypadku próby udowadniana że człowiek to koza. Miałem przypadek z inną ramą, zaczęła pękać przy suporcie, ( osi trzymającej korby) poszła na gwarancji szas pras do USA za 1miesiąc nówka przyszła. Teraz nawet mi się nie chce tego robić tylko tig i sur... Najwięcej męki było z radiem ! niby tylko aż 100 zł nasze Polskie. Ale 3 razy było na gwarancji i 2 miechy http://images1.americanlisted.com/nlarge/rare-trek-8000-425-springfield-americanlisted_28422831.jpg rama tego roweru to jest dopiero arcydzieło inżynieryjne, jest klejona, z rur easton'a 20 blisko lat w użyciu. Jedyna wada to hak nie wymienny a spawać nie można bo się rozklei. Cóż też miałem kilka zakupów samochodów z 2 ręki, może nie jest imponujące liczba 3. Ale to jest dopiero ryzyk fizyk. Pierwsza i nie z winy samochodu awaria po dokładnie 100 kkm użytkowania. Zerwał się pasek osprzętu w 2,0 HDI szczęście w nieszczęściu że w drodze do kościoła i blisko domu. A czemu się zerwał ? bo może za bardzo zaufałem mechanikowi. A powinien być wymieniany co każde poluzowanie. 1cm dłuższy stąd i cierpiał napinacz bo wpadał w drgania. Najlepszy był mój brat, jak kupił sobie drugie auto, jeju jak nabrał zaufania do "mechaników" że teraz nie będzie kombinował itp, okazało się że w niemcy nie nadają się do tego kompletnie, wymienia u Polaków ba i przekonał się że trzeba sobie radzić. Jak usłyszał ceny części + kompletna nie wiedza teutońskich macherów. Jak nie pomyślisz to świat cie zniszczy i powie jeszcze że to twoja wina. Nie ceny materiałów, tylko system i robocizna położy każdą budowę na kolana. https://www.google.pl/search?q=r%C4%99bak+do+ga%C5%82%C4%99zi&espv=2&biw=1515&bih=758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=uAnpVJHtAor6ygP2pIKAAw&ved=0CAgQ_AUoAQ&dpr=0.9 weźmy na tapetę taki oto przykład, jak widać chłopa ponosi fantazja i musi sobie zrobić zabawkę do cięcia gałązek. i taka maszyna potrafi zastąpić te wszystkie zabawki. Ba na cyrkularce gościu koło godzinki musiał by bzynk, bzynk aby taką wiązkę pociąć Edytowane 21 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Tak merkava' oczywiscie mozesz dać nad prysznic, czy wannę oprawy po 5zl.... Ale ja wolałem dac IP65, zgodnie ze sztukąCo do wanny, to fakt, zapomnialem o niej, wiec można 500zł doliczyc. Co do ceny plytek" jedyne, jakie udalo mi sie kupic poniżej 50zl, to te do pomieszczenia gospodarczego"Też myślałem , ze za 50 zł da sie cos znalezc. NIestety, jak sie jest w salonie, to widac, jak taka kwota zaweza wybór.I jezli jakaś wyglada OK, to ma nieakceptowalna powierzchnię, jak powierzchnia jest OK, to bie jest rektyfikowana itp, itd.Ceramika to nie panele, że sobie po 5 latach zmienisz. Twoich pomyslów na spawanie stelaza i "wykręcania faji" nawet nie komentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.02.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Tak merkava' oczywiscie mozesz dać nad prysznic, czy wannę oprawy po 5zl.... Ale ja wolałem dac IP65, zgodnie ze sztuką w sufit przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.02.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Jak wszystko potrafisz zrobić, wszystko wiesz, na wszystko masz czas i do wszystkiego narzędzia, a przy tym w pobliżu nieużywane tory i stare ruiny, to sobie możesz wydłubać materiał i wszystko samemu poskładać. Nawet sobie możesz ropy napompować i ją przedestylować, albo zamiast silników elektrycznych zrobić kierat i konia postawić. Można robić wszystko samemu, ale w ten sposób nawet okna nie zrobisz, bo skąd weźmiesz szkło? Od teorii do praktyki wiedzie droga przez mękę. Jak zaczniesz praktykować, to zobaczysz co warte są niektóre teorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.02.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Merkawa normalny człowiek jakby chciał to wszystko sam dłubać jak podajesz musiałby się zwolnić z roboty . Jeżeli ma Cie kto utrzymać a ty masz w robocie stawkę 10pln/h to może jest to opłacalne - w przeciwnym razie wątpliwe. Nie każdy może sobie pozwolić na rezygnację z pracy w której zarabia krotność tego co by zaoszczędził dłubiąc samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts