Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czekałeś na pozwolenie na budowę?  

59 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile czekałeś na pozwolenie na budowę?

• do 1 miesiąca
      19
    • do 2 miesiący
      20
    • do 4 miesięcy
      10
    • do pół roku
      2
    • dłużej niż pół roku
      8

Recommended Posts

Witam serdecznie. Proszę napiszcie jak długo czekaliście obecnie na uzyskanie pozwolenia na budowę.

Ja złożyłem na Białołęce w Warszawie i zastanawiam się ile mogę czekać?

PiotrM

Zalezy jaki Powiat. Np. Warszawski-Zachodni jak ja otrzymałem rozpatrywał ekspersowo. Po tygodniu zadzwoniłem i okazało się, że mam braki w dokumentacji. Po dostarczeniu papierka w sumie po 2 tygodniach miałem pozwolenie.

Ludzie z grupy Babickiej dostawali pozwolenia nawet po tygodniu.

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko zależy od tego czy masz wszystkie dokumenty czy sąsiedzi nie wnisoą żadnych protestów ale też czy szybko odpowiedzą bo jak nie to trzeba czekać 2 tyg od momentu wysłania dokumentów sąsiadowi i jeśli nie odpowie po 2 tyg gmina uważa że nie wnosi protestu.

Ja właśnie tak miałam więc musiałam czekać tyle czasu ile max mają czasu urzędnicy czyli 2 miesiące :evil:

pozdrawiam i powodzenia

wszystko zależy od tego czy masz wszystkie dokumenty czy sąsiedzi nie wnisoą żadnych protestów ale też czy szybko odpowiedzą bo jak nie to trzeba czekać 2 tyg od momentu wysłania dokumentów sąsiadowi i jeśli nie odpowie po 2 tyg gmina uważa że nie wnosi protestu.

Ja właśnie tak miałam więc musiałam czekać tyle czasu ile max mają czasu urzędnicy czyli 2 miesiące :evil:

pozdrawiam i powodzenia

Witam serdecznie. Proszę napiszcie jak długo czekaliście obecnie na uzyskanie pozwolenia na budowę.

Ja złożyłem na Białołęce w Warszawie i zastanawiam się ile mogę czekać?

PiotrM

Białołęka?

ustawowo x2

chyba, że ktoś tam umarł

przejdź się raz do Wydziału Arch to zobaczysz

no chyba, że zmienili siedzibę i potroili kadry

Opinie osob z Zielonej Gory , Rzeszowa itp. absolutnie nie sa wiarzace z realiami panujacymi w Bialolece, jesli zlozyles juz wszytskie dokumenty na pozwolenie to w najlepszym przypadku po dwoch miesiacach pownni sie odezwac, potem jeszcze 2 tyg na uprawomocnienie sie i po tym jeszcze z tydzien na osteplowanie dziennika i pozwolenia ze jest prawomocne. Czas znaczenie sie wydluza jesli dopiero zaczynasz wszystkie formalnosci. tzn warunki zabudowy, warunki przylaczypradu , gazu, wody ,odrolnienie gruntu itp.

TO co czytam to faktycznie bardzo szybko załatwiane.

W Gliwicach trwa to dużo dłużej. W moim przypadku złożyłem wszystkie dokumenty początkiem grudnia i w połowie marca miałem pozwolenie. Niestety zmieniałem projekt i złożyłem ( praktycznie na drugi dzień po otrzymaniu pozwolenia) kolejny wniosek i pozwolenie na budowe otrzymałem w połowie maja. Dzisiaj właśnie moje pozwolenie sie uprawomocniło.

Wydaje mi się że można było wszystko zrobić szybciej ale niestety osoby które tam pracują nie dokońca są kompetentne- możliwe że wpływ na to ma nadmiar pracy....ale kto tego nie ma.

Opinie osob z Zielonej Gory , Rzeszowa itp. absolutnie nie sa wiarzace z realiami panujacymi w Bialolece, jesli zlozyles juz wszytskie dokumenty na pozwolenie to w najlepszym przypadku po dwoch miesiacach pownni sie odezwac, potem jeszcze 2 tyg na uprawomocnienie sie i po tym jeszcze z tydzien na osteplowanie dziennika i pozwolenia ze jest prawomocne. Czas znaczenie sie wydluza jesli dopiero zaczynasz wszystkie formalnosci. tzn warunki zabudowy, warunki przylaczypradu , gazu, wody ,odrolnienie gruntu itp.

Jak to na ostemplowanie dziennika tydzień ??? To nie dają tam dziennika po otrzymaniu postanowienia ? Ja dostałem pozwolenie razem z ostemplowanym dziennikiem, a po dwóch tygodniach pojechałem do sekretariatu po stempelek, że jest prawococne.

Mój szwagier dostał po 2 tygodniach, ja jeszcze nie wiem bo czekam na adaptację projektu (architekt trzyma mnie już chyba ze 2 m-ce - ale mam dużo zmian). Pamietać należy, że fakt rozpoczęcia budowy należy zgłosić na 7 dni przed wbiciem pierwszej łopaty, inaczej to samowola niestety.

Pozdrawiam

No nie daja, dostajesz pozwolenie i po 14 dniaich trzeba przyjsc z pozwoleniem i dziennikem budowy i zlozyc na ostemplowanie ze decyzja jest prawomocna, na to sie okolo tygodnia czeka - u nas

to nie do końca tak musi być. Dostajesz decyzję -pozwolenie, piszesz oświadczenie, ze nie bedziesz się od niej odwoływał i od tego momentu jest prawomocne. Kupujesz dziennik budowy a do nadzoru budowlanego składasz dokument 7 dni przed rozpoczęciem budowy. Z dniem rozpoczęcia budowy podbijasz dziennik i już.

No ale chyba w każdym mieście możesz takie oświadczenie napisać, prawda? Jakoś nie wierzę, zeby takie praktyki odbywały sie tylko w Rzeszowie.

Z Białołołeką jest taki problem, (czytałem o tym ostatnio w GW), że melduje się w tej gminie najwięcej mieszkańców rocznie w całej wawie. Rok temu zameldowało się tam 5 tysięcy osób. Urzednicy są pwenie przeciążeni i kładą laskę na udogodnienia typu "oświadczenie".

No ale chyba w każdym mieście możesz takie oświadczenie napisać, prawda? Jakoś nie wierzę, zeby takie praktyki odbywały sie tylko w Rzeszowie.

Z Białołołeką jest taki problem, (czytałem o tym ostatnio w GW), że melduje się w tej gminie najwięcej mieszkańców rocznie w całej wawie. Rok temu zameldowało się tam 5 tysięcy osób. Urzednicy są pwenie przeciążeni i kładą laskę na udogodnienia typu "oświadczenie".

oni to tak od zeszłego millenium