Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pasywny (zeroenergetyczny) - droga do doskonałości - komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Sporo napisane, dobre w odbiorze dla potencjalnych inwestorów.

Spotykam się czasem z opinia, ze dom pasywny w zasadzie nie potrzebuje ogrzewania.. bo przecież - z definicji - "pasywny" oznacza bez aktywnych komponentów, czyli również bez ogrzewania.. ogrzewany przez słońce (zyski solarne) i wewnętrzne źródła ciepła, czyli... domowników, działające sprzęty i straty ciepła w instalacjach (np. c.w.u.).

spełnienie warunku mocy szczytowej poniżej 10W/m2 jest jak by gwarantem tego, że ogrzewanie będzie marginalne.

W jednym z poprzednich postów opisałem znany przypadek, w którym dom z założenia "pasywny" okazał się produktem "pasywnopodobnym", a ponieważ został zaprojektowany z "mini" systemem grzewczym (odpowiednim dla standardu pasywnego)... (d)ogrzanie budynku w okresie zimowym było możliwe tylko do 16° C...
to tylko sugeruje, że ten kto wykonał projekt był "pasjonatem" i zbyt mu się nie chciało sprawdzić co zaprojektował. Już gdzieś ten cytat słyszałem o nie do pięciu domu z ogrzewaniem.

Cóż ja z konieczności inną ścieżką podążam. Samogrzejny standard jest prosty jak budowa cepa ...spełnić brutto 7 Wat mocy szczytowej -30 ..

Czy WM jest potrzebna ? dyskusyjna sprawa :) zwłaszcza przy tak wyśrubowanych wynikach. Dla mnie problem to jak robić gotowanie własnym prądem.

Wymaganie projektowe to maksymalna dopuszczalna 10%-owa częstotliwość występowania temperatury powyżej 25°. Mozna ja stosunkowo dokładnie oszacować przy pomocy oprogramowania projektowego.
i tu wg mnie ten standard ponosi samoklęskę, jak prosty rachunek pokazuje jest to 10% roku czyli 36,5 dnia :D

czyli nic kompletnie, puszcza cugle i mówi możecie się smażyć w ciągu roku ponad miesiąc .. bo tak mówi 'standard" to dopuszczalne.

Dla celów projektowych przyjmuje się jako maksymalna wartość U dla okna wbudowanego 0,85 W/m²K (wbudowanego - to bardzo WAŻNE (!)
z tego co wiem nie jest to 0,85 a 0,8 .. no ale i tak ponad 4x zimniej niż to co można osiągnąć.

Dla budynków pasywnych przyjmuje się jako maksymalne zapotrzebowanie energii do ogrzewania 15 kWh/m²a (na m² powierzchni grzewczej na rok).. dużo to czy mało? Jeśli uświadomimy sobie, ze odpowiednikiem powyższej wartości jest ilość energii zgromadzona w 1,5 l oleju opalowego... 1,5 m³ gazu.. lub mniej więcej 3 kg pelletow, a dla obecnie planowanych i wznoszonych budynków (XXI wiek, marzec 2013) standardowe zużycie może wynosić 150 kWh/m²a i więcej... (czyli nawet 10-cio krotnie więcej!), to odpowiedz na powyższe pytanie nie jest potrzebna.
już tak nie jest od 2014 roku ..

EP 120 na C.O w tym WM i CWU = temuż że pasywniak grzany prądem jeszcze się mieści w tym limicie, ale od 2021 już nie, 70kWh EP co daje przy prądzie max zużycie 23,3kWh

nie tylko na ogrzewanie ale i ciepła wodę do mycia łapek.

I to jest rozsądne, ponieważ zawsze można nadgonić pompą ciepła? czy jest sens przy U max 0,2 w tym czasie ? dołożenie na 0,1 problemem nie jest.

Edytowane przez מרכבה

Bez WM nie osiągnie się za dobrego wyniku i nawet metrowa izolacja nie pomoże.

To że temperatura będzie ponad 25st to nie znaczy że w pasywnym będzie tyle. Jeżeli będzie ponad 30st i więcej to wtedy może się tak zdarzyć ale takich dni nie ma za dużo. Przy dobrej konstrukcji domu reku z gwc da radę zastąpić klimę.

To nie chodzi o temp zewnętrzną, a wewnętrzną, która może w domu wzrosnąć ponad 25 st

i to przez 36,5 dnia w roku ...

Zależy jaka wentylacja, nikt tu nie mówi o budowaniu kominów.

A z jakiej racji może wzrosnąć do takiej temperatury? Może osiągnie tle jak na zewnątrz będzie ponad 30st bo przy mniejszych reku z gwc schłodzi dom do 22st.

Bardziej chodziło mi o to że bez WM z reku nie da się osiągnąć pasywności.

• 5 months później...
To nie chodzi o temp zewnętrzną, a wewnętrzną, która może w domu wzrosnąć ponad 25 st

i to przez 36,5 dnia w roku ...

Zależy jaka wentylacja, nikt tu nie mówi o budowaniu kominów.

Większość programów do projektowania nie ma możliwości sprawdzenia współczynnika przegrzewania. My korzystamy w oprogramowania, które ma taką opcję.

Dom będzie bez kominów.

W naszym domu stosujemy system wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła opartej na rekuperatorze Nikol 320.