Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy obiegowe - Ciągła Praca czy konieczna?

darkstar

Recommended Posts

Witam

Z informacji jaką mam od instalatorów Junkersa przy instalacji sterowanej pogodówką pompy obiegowe muszą pracować cały czas. Wiąże się z tym wysokie rachunki za prąd. W moim przypadku oprócz pompy w kotle mam trzy oddzielne obiegi na każdej po pompie. Wszystkie pompy LFP pracują na pierwszym biegu (29W). Układ tak w skrócie wygląda tak że pierwszy obieg jest na grzejniki w łazienkach i w garażu, drugi obieg to podłogówka na piętro a trzeci obieg na parter. Wszystkie podłączone są do modułów junkersa IPM2 (obieg grzejniki i podłogówka poddasze) i IPM1 (obieg podłogówka parter).

I tu moje pytanie.

Jeżeli te pompy muszą pracować przez cały czas to po co w ogóle są podłączane pod te moduły. Czy nie wystarczyło by je podłączyć bezpośrednio pod źródło prądu. Myślałem że jak podpina się je pod moduły sterujące to będą w jakiś chociaż mały sposób sterowane tymi pompami. Czy jest jakiś sposób sterować tymi pompami na przykład żeby jak kocioł nie grzeje pompy nie pracowały i co jakiś czas na 15 minut się włączyły w celu sprawdzenia temperatury w układzie. Jak kocioł pracuje to niech pracują. Co Wy na to?

te 3 pompy poza kotłem to bym wysterował regulatorem pokojowym

jak pompy padną to założysz energooszczędne

może da się przerobić żeby ograniczyć liczbę pomp?

Masz na myśli dołożyć jakiś czujnik pokojowy i podłączyć go do tych pomp. Nie zakłóci to pracy pogodówki? A czy jak je odepnę od IPM -ów to nie dostane jakiegoś kodu błędu?

Masz na myśli dołożyć jakiś czujnik pokojowy i podłączyć go do tych pomp. Nie zakłóci to pracy pogodówki? A czy jak je odepnę od IPM -ów to nie dostane jakiegoś kodu błędu?

jak masz wyregulowane ogrzewanie i mniej więcej cały dom równo się grzeje i stygnie to najtaniej dać jeden regulator, jak do nazwy mojej firmy dodasz rozszezenie .pl to pod linkiem sklep tam mam regulatory to zobaczysz o co chodzi. junkers ma pewnie regulatory dedykowane za ładnych pare stówek ale wtedy na takim regulatorze możesz zmieniac temp. cwu. krzywe grzania itd. tylko że mało to jest potrzebne. takie proste regulatory to działąją tylko włącz/wyłącz a kocioł chodzi wg zadanej krzywej czyli wg pogodowki, w zimie to i tak pomp beda chodzić całą dobę ale w okresach przejsciowych kociol bedzie się wyłączał i będzie jakaś oszczędność. tak na prawdę oszczędnośc da zmniejszenie liczby pomp i zainstalowanie energooszczednych alle chyba nie opłaca się wyrzucać działajacych pomp a przeróbka instalacji też kosztuje.

chyba że zalezy Ci na osobnym grzaniu obwodów to wtedy regulator na pompę, można tak zrobić że jak żadna nie będzia kręcić to kociol sie wyłączy, albo wykorzystac blokadę palnika, gorsze rozwiazanie ale bez podłączania przekaźników

jak masz wyregulowane ogrzewanie i mniej więcej cały dom równo się grzeje i stygnie to najtaniej dać jeden regulator, jak do nazwy mojej firmy dodasz rozszezenie .pl to pod linkiem sklep tam mam regulatory to zobaczysz o co chodzi. junkers ma pewnie regulatory dedykowane za ładnych pare stówek ale wtedy na takim regulatorze możesz zmieniac temp. cwu. krzywe grzania itd. tylko że mało to jest potrzebne. takie proste regulatory to działąją tylko włącz/wyłącz a kocioł chodzi wg zadanej krzywej czyli wg pogodowki, w zimie to i tak pomp beda chodzić całą dobę ale w okresach przejsciowych kociol bedzie się wyłączał i będzie jakaś oszczędność. tak na prawdę oszczędnośc da zmniejszenie liczby pomp i zainstalowanie energooszczednych alle chyba nie opłaca się wyrzucać działajacych pomp a przeróbka instalacji też kosztuje.

chyba że zalezy Ci na osobnym grzaniu obwodów to wtedy regulator na pompę, można tak zrobić że jak żadna nie będzia kręcić to kociol sie wyłączy, albo wykorzystac blokadę palnika, gorsze rozwiazanie ale bez podłączania przekaźników

Obecnie tak mam zrobione:

Piec ->sprzęgło hydrauliczne -> 3 osobne obiegi(grzejniki łazienki, poddasze i parter) sterowane osobno.

grzejniki i poddasze staruje z pieca FW200 a parter z salonu jest FB100( może robić ponoć jako pokojowy jak się w nim ustawi 100% brania temperatury z pomieszczenia gdzie jest zamontowany).

Dla mnie laika pompa powinna włączać się jak jest zapotrzebowanie na ciepło a jak ja widzę że piec pracuje parę godzin dziennie a pompy cały czas to coś mi tu nie pasuje. Wiem że pompy pracują po to żeby piec wiedział jaka jest temp w układzie ale nie może być tak żeby piec tą temperaturę sprawdzał sobie co jakiś czas wtedy co jakiś czas włączyłby pompę na 15 minut i jak temperatura była by za mała włączył piec i grzał a jak była by poniżej ustawionej wyłączył pompę i sprawdził za np godzinę i tak w kółko.

powinien widziec temp. pokoju i wtedy powinien wyłaczać całe ogrzewanie, najlepiej jak temp. wody w ogrzewaniu zalezy od pogodówki a fb100 wyłączy całkowicie ogrzewanie jak w pokoju zrobi sie za ciepło

PS tak na szybko zerknąlem w instrukcje i tak jakby ten sterownik mógl działać wyłącznie wg pogodówki a wpływ od temp. wewnętrznej to rozumiem jako możliwośc odejścia od krzywej a takiego sterowania o ktorym pisałem to nie widzę

Edytowane przez BrodowskiG

U mnie pompa LFP Experia25/60 na 5W ciągnie 120m2 podłogówki - parter + poddasze. Z tym, że na dole z 8 odkręcone 4 pętle, na poddaszu z 6 odkręcone 3.

Metrażowo dokładnie nie podam, ale niech będzie, że w rzeczywistości ciągnie 60m2. Czyli na 10W powinna dżwignąć całość. Pompa pracuje w trybie ciągłym.

powinien widziec temp. pokoju i wtedy powinien wyłaczać całe ogrzewanie, najlepiej jak temp. wody w ogrzewaniu zalezy od pogodówki a fb100 wyłączy całkowicie ogrzewanie jak w pokoju zrobi sie za ciepło

PS tak na szybko zerknąlem w instrukcje i tak jakby ten sterownik mógl działać wyłącznie wg pogodówki a wpływ od temp. wewnętrznej to rozumiem jako możliwośc odejścia od krzywej a takiego sterowania o ktorym pisałem to nie widzę

W tym sterowniku FB100 mam coś takiego jak wpływ temperatury pomieszczenia i ten parametr mam ustawiony na 100% czyli powinien działać jak pokojowy ale teraz sprawdziłem pompa z tego obiegu pracuje chociaż temperatura w salonie jest większa niż ustawiona.

Zastanawiam się czy ta w piecu działa. Ona pracuje w małym obiegu. Tam jest tylko sprzęgło hydrauliczne do niego przypięty jest czujnik temperatury podpięty do IPM2. Piec sterowany jest chyba temperaturą na powrocie to nie wiem do czego ten czujnik na sprzęgle. Chyba że ten czujnik na sprzęgle steruje pompą pieca.

Może powinienem tak jak piszesz dołożyć jakiś sterownik pokojowy i podpiąć pod niego te pompy i jak temperatura na wyjściu z pieca wzrośnie do jakiejś temperatury to wtedy włączy pompy. Dobrze cię zrozumiałem?

Zdjęcia kotłowni:

Kotlownia.jpg

U mnie pompa LFP Experia25/60 na 5W ciągnie 120m2 podłogówki - parter + poddasze. Z tym, że na dole z 8 odkręcone 4 pętle, na poddaszu z 6 odkręcone 3.

Metrażowo dokładnie nie podam, ale niech będzie, że w rzeczywistości ciągnie 60m2. Czyli na 10W powinna dżwignąć całość. Pompa pracuje w trybie ciągłym.

Ile metrów rurki poszło na tą podłogówkę?