darkstar 01.02.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Witam Z informacji jaką mam od instalatorów Junkersa przy instalacji sterowanej pogodówką pompy obiegowe muszą pracować cały czas. Wiąże się z tym wysokie rachunki za prąd. W moim przypadku oprócz pompy w kotle mam trzy oddzielne obiegi na każdej po pompie. Wszystkie pompy LFP pracują na pierwszym biegu (29W). Układ tak w skrócie wygląda tak że pierwszy obieg jest na grzejniki w łazienkach i w garażu, drugi obieg to podłogówka na piętro a trzeci obieg na parter. Wszystkie podłączone są do modułów junkersa IPM2 (obieg grzejniki i podłogówka poddasze) i IPM1 (obieg podłogówka parter). I tu moje pytanie. Jeżeli te pompy muszą pracować przez cały czas to po co w ogóle są podłączane pod te moduły. Czy nie wystarczyło by je podłączyć bezpośrednio pod źródło prądu. Myślałem że jak podpina się je pod moduły sterujące to będą w jakiś chociaż mały sposób sterowane tymi pompami. Czy jest jakiś sposób sterować tymi pompami na przykład żeby jak kocioł nie grzeje pompy nie pracowały i co jakiś czas na 15 minut się włączyły w celu sprawdzenia temperatury w układzie. Jak kocioł pracuje to niech pracują. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.02.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 te 3 pompy poza kotłem to bym wysterował regulatorem pokojowymjak pompy padną to założysz energooszczędnemoże da się przerobić żeby ograniczyć liczbę pomp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 są pompy 3 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.02.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 są pompy 3 W a nie chodzi o pompy CWU? grundfosy do CO mają 5W do 22 a poza tym dawno Cię nie..czytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 może się pomyliłam i to miało być 5 W...W każdym razie na tyle mało, by nie tym nie kłopotać. Miałam przerwę od forum przez miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.02.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 może się pomyliłam i to miało być 5 W... W każdym razie na tyle mało, by nie tym nie kłopotać. Miałam przerwę od forum przez miesiąc. Odwyk? Mąż Cię zbanował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.02.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 dobre;p5W może z podłogówką sobie nie poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkstar 01.02.2015 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 te 3 pompy poza kotłem to bym wysterował regulatorem pokojowym jak pompy padną to założysz energooszczędne może da się przerobić żeby ograniczyć liczbę pomp? Masz na myśli dołożyć jakiś czujnik pokojowy i podłączyć go do tych pomp. Nie zakłóci to pracy pogodówki? A czy jak je odepnę od IPM -ów to nie dostane jakiegoś kodu błędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkstar 01.02.2015 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 są pompy 3 W W ostateczność to jest rozwiązanie. Zastanawiam się czy taka moc wystarczy zrobić wystarczający przepływ w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.02.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Masz na myśli dołożyć jakiś czujnik pokojowy i podłączyć go do tych pomp. Nie zakłóci to pracy pogodówki? A czy jak je odepnę od IPM -ów to nie dostane jakiegoś kodu błędu? jak masz wyregulowane ogrzewanie i mniej więcej cały dom równo się grzeje i stygnie to najtaniej dać jeden regulator, jak do nazwy mojej firmy dodasz rozszezenie .pl to pod linkiem sklep tam mam regulatory to zobaczysz o co chodzi. junkers ma pewnie regulatory dedykowane za ładnych pare stówek ale wtedy na takim regulatorze możesz zmieniac temp. cwu. krzywe grzania itd. tylko że mało to jest potrzebne. takie proste regulatory to działąją tylko włącz/wyłącz a kocioł chodzi wg zadanej krzywej czyli wg pogodowki, w zimie to i tak pomp beda chodzić całą dobę ale w okresach przejsciowych kociol bedzie się wyłączał i będzie jakaś oszczędność. tak na prawdę oszczędnośc da zmniejszenie liczby pomp i zainstalowanie energooszczednych alle chyba nie opłaca się wyrzucać działajacych pomp a przeróbka instalacji też kosztuje. chyba że zalezy Ci na osobnym grzaniu obwodów to wtedy regulator na pompę, można tak zrobić że jak żadna nie będzia kręcić to kociol sie wyłączy, albo wykorzystac blokadę palnika, gorsze rozwiazanie ale bez podłączania przekaźników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkstar 01.02.2015 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 jak masz wyregulowane ogrzewanie i mniej więcej cały dom równo się grzeje i stygnie to najtaniej dać jeden regulator, jak do nazwy mojej firmy dodasz rozszezenie .pl to pod linkiem sklep tam mam regulatory to zobaczysz o co chodzi. junkers ma pewnie regulatory dedykowane za ładnych pare stówek ale wtedy na takim regulatorze możesz zmieniac temp. cwu. krzywe grzania itd. tylko że mało to jest potrzebne. takie proste regulatory to działąją tylko włącz/wyłącz a kocioł chodzi wg zadanej krzywej czyli wg pogodowki, w zimie to i tak pomp beda chodzić całą dobę ale w okresach przejsciowych kociol bedzie się wyłączał i będzie jakaś oszczędność. tak na prawdę oszczędnośc da zmniejszenie liczby pomp i zainstalowanie energooszczednych alle chyba nie opłaca się wyrzucać działajacych pomp a przeróbka instalacji też kosztuje. chyba że zalezy Ci na osobnym grzaniu obwodów to wtedy regulator na pompę, można tak zrobić że jak żadna nie będzia kręcić to kociol sie wyłączy, albo wykorzystac blokadę palnika, gorsze rozwiazanie ale bez podłączania przekaźników Obecnie tak mam zrobione: Piec ->sprzęgło hydrauliczne -> 3 osobne obiegi(grzejniki łazienki, poddasze i parter) sterowane osobno. grzejniki i poddasze staruje z pieca FW200 a parter z salonu jest FB100( może robić ponoć jako pokojowy jak się w nim ustawi 100% brania temperatury z pomieszczenia gdzie jest zamontowany). Dla mnie laika pompa powinna włączać się jak jest zapotrzebowanie na ciepło a jak ja widzę że piec pracuje parę godzin dziennie a pompy cały czas to coś mi tu nie pasuje. Wiem że pompy pracują po to żeby piec wiedział jaka jest temp w układzie ale nie może być tak żeby piec tą temperaturę sprawdzał sobie co jakiś czas wtedy co jakiś czas włączyłby pompę na 15 minut i jak temperatura była by za mała włączył piec i grzał a jak była by poniżej ustawionej wyłączył pompę i sprawdził za np godzinę i tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.02.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) powinien widziec temp. pokoju i wtedy powinien wyłaczać całe ogrzewanie, najlepiej jak temp. wody w ogrzewaniu zalezy od pogodówki a fb100 wyłączy całkowicie ogrzewanie jak w pokoju zrobi sie za ciepło PS tak na szybko zerknąlem w instrukcje i tak jakby ten sterownik mógl działać wyłącznie wg pogodówki a wpływ od temp. wewnętrznej to rozumiem jako możliwośc odejścia od krzywej a takiego sterowania o ktorym pisałem to nie widzę Edytowane 1 Lutego 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Odwyk? Mąż Cię zbanował? praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.02.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 takie przyziemne ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.02.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 U mnie pompa LFP Experia25/60 na 5W ciągnie 120m2 podłogówki - parter + poddasze. Z tym, że na dole z 8 odkręcone 4 pętle, na poddaszu z 6 odkręcone 3. Metrażowo dokładnie nie podam, ale niech będzie, że w rzeczywistości ciągnie 60m2. Czyli na 10W powinna dżwignąć całość. Pompa pracuje w trybie ciągłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkstar 01.02.2015 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 powinien widziec temp. pokoju i wtedy powinien wyłaczać całe ogrzewanie, najlepiej jak temp. wody w ogrzewaniu zalezy od pogodówki a fb100 wyłączy całkowicie ogrzewanie jak w pokoju zrobi sie za ciepło PS tak na szybko zerknąlem w instrukcje i tak jakby ten sterownik mógl działać wyłącznie wg pogodówki a wpływ od temp. wewnętrznej to rozumiem jako możliwośc odejścia od krzywej a takiego sterowania o ktorym pisałem to nie widzę W tym sterowniku FB100 mam coś takiego jak wpływ temperatury pomieszczenia i ten parametr mam ustawiony na 100% czyli powinien działać jak pokojowy ale teraz sprawdziłem pompa z tego obiegu pracuje chociaż temperatura w salonie jest większa niż ustawiona. Zastanawiam się czy ta w piecu działa. Ona pracuje w małym obiegu. Tam jest tylko sprzęgło hydrauliczne do niego przypięty jest czujnik temperatury podpięty do IPM2. Piec sterowany jest chyba temperaturą na powrocie to nie wiem do czego ten czujnik na sprzęgle. Chyba że ten czujnik na sprzęgle steruje pompą pieca. Może powinienem tak jak piszesz dołożyć jakiś sterownik pokojowy i podpiąć pod niego te pompy i jak temperatura na wyjściu z pieca wzrośnie do jakiejś temperatury to wtedy włączy pompy. Dobrze cię zrozumiałem? Zdjęcia kotłowni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkstar 01.02.2015 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 U mnie pompa LFP Experia25/60 na 5W ciągnie 120m2 podłogówki - parter + poddasze. Z tym, że na dole z 8 odkręcone 4 pętle, na poddaszu z 6 odkręcone 3. Metrażowo dokładnie nie podam, ale niech będzie, że w rzeczywistości ciągnie 60m2. Czyli na 10W powinna dżwignąć całość. Pompa pracuje w trybie ciągłym. Ile metrów rurki poszło na tą podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.02.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 900mb rury. Ale przyjąć trzeba, że włączonych około 400mb. To ciągnie pompa na 5W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkstar 01.02.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 900mb rury. Ale przyjąć trzeba, że włączonych około 400mb. To ciągnie pompa na 5W. To jak ja ma 1300 mb na 2 obiegi to powinno starczyć. A jak taka pompa działa? Im większe zapotrzebowanie na temperaturę zwiększa pobór mocy? Czy jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.02.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Te pompy mają funkcję autoadapt. U mnie jednak ustawiona "na sztywno" przy poborze energii na poziomie 5W. Temp. wody wpuszczanej w układ steruję za pomocą zaworu trójdrogowego, no ale ja mam kocioł ma ekogroch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts