Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś jest może szczęśliwym posiadaczem tego domu. Mi bardzo się spodobał i po kilku zmianach jest idealny. Zamierzam kupić ten projekt i chciałabym poznać opinię kogoś kto może interesuje się tym projektem lub już ma za sobą budowę. Zastanawiają mnie orientacyjne koszty budowy, bo te z kosztorysu chyba są trochę przesadzone. Będę wdzięczna za informację.

Pozdrawiam

Nie wiem,jakie chcesz wprowadzic zmiany z czego ma być dach.

Ten dom ma 247 m2 zabudowy,175m2 stropu,i 1180 m3 kubaturu,nie wiem ile dachu.

Te koszty nie są przesadzone.

Budowałam już dom parterowy tylko trochę większy. Moje koszty były wtedy niższe o około 20% jak wycenione w projekcie. Nie był to generalny wykonawca całości tylko dobierałam firmy sama do poszczególnych działań.

na wizualce meble i urządzenia sa pomniejszone (kanapa szerokości mebli w kuchni - 60 cm, miniaturowe sedesy).

Pralnia to wąska klitka.

Gdzie będzie wyczystka kominka? W salonie?

Jak na niby reprezentacyjny dom, "du**py" nie urywa.

Tak łazienka jest dość mała, a pralnię chcę przesunąć i połączyć z kotłownią. Tak mam teraz w obecnym domu i jest wygodnie. Problem kominka to niestety jak zauważyłam nie tylko w tym projekcie. Obecnie mam wyczystkę w kuchni w meblach to chyba jeszcze gorsze. Trudno żeby był dostęp do kominka np od strony garażu, choć może takie projekty są. Niestety ja nie lubię skosów więc mam tylko do wyboru dom parterowy. Z pełnym piętrem już prawie nigdzie nie można stawiać, chyba że działka jest pasem startowym o szerokości 12 m i można tylko bliźniaka.

Znalazłam "piękny dom" oczywiście to moje podejście :) E-123 ale niestety piętrowy i nigdzie nie mogę go postawić w moich okolicach. Więc znowu powróciłam do parterowego. Obecnie też mam parterowy bo nie chciałam schodów( zrobiłam dodatkowo żeby mieć poddasze:) taka babska natura zmienność) tylko większy. Powierzchnia dachu masakryczna. Przejrzałam prawie 1300 projektów i ten najbardziej wpadł mi w oko. Trochę małe pokoiki ale jako sypialnie mi wystarczą. Jest znowu wyjście tym razem normalne na poddasze, które tez lekko bym podwyższyła. Obecnie ściana kolankowa ma 60 cm. Myśle jednak na podwyższeniu jej o jakieś 20-30 cm. W obecnych projektach są pralnie ale brak miejsca na suszarnie. Ja coś takiego obecnie zrobiłam sobie na poddaszu i jest super. Nie lubię jak pranie wisi na dworze i ktoś ogląda moją bieliznę;). Do tego nie muszę się martwić czy pada itp. Co do kotłowni to rozważam tylko gazową. Płaci się wiecej ale jest czysto w domu. Pompy ciepła raczej nie chcę. Wymyśliłam tylko opcję połączenia jednym piecem ogrzewania gazowego, solarów i płaszczu wodnego w kominku.

Chcę wjazd do garażu, wejście do domu i kuchnię mieć po tej samej stronie. Do tego oddzieloną część dzienną od nocnej. Łazienka dla gości (przy salonie) koniecznie bez prysznica itp. Tylko umywalka i wc. W projekcie Portland wygospodarowałam jeszcze otwarty pokój dla gości i łazienkę. Z drugiej strony schodów suszarnię i dodatkowy składzik na pudełka itp poniżej 180h. Zastanawiam się jak umiejscowione jest jeszcze dodatkowe podparcie krokwi pomiędzy szczytem dachu a belką na wieńcu (zapomniałam jak się nazywa:))