simpio 01.02.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Witam, w poszukiwaniu projektu domu spełniającego dość obszernie opisane warunki zabudowy oraz odpowiadający potrzebom mojej rodziny najbardziej odpowiedni wydał mi się projekt M143a Niebywały - wariant I. http://projekty.muratordom.pl/projekt_niebywaly-wariant-i,2595,0,0.htm Niestety nigdzie na forum Muratora nie znalazłam o nim ani słowa.Czy ktoś zna tę tajemnicę i może mnie oświecić, dlaczego ten projekt nie cieszy się żadnym powodzeniem? Czy jest coś, czego ja nie dostrzegłam?Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 bardzo niskie poddasze - trudno ustawić szafę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbara.pk 16.02.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Witam Ja kupiłam ten projekt. Wprowadzamy kilka zmian, jednak nie są one jakieś szczególne. Prawdę mówiąc jesteśmy praktycznie na samym początku. Tzn pewnie rzeczy są już załatwione, jedne są w toku załatwiania a inne dopiero będą Mam nadzieję, że w miarę szybko uda nam się załatwić wszystkie papiery i będziemy mogli rozpocząć budowę. Jeżeli chodzi o niskie poddasze - w pokoju nie potrzeba wstawiać dużych szaf - od tego są garderoby oraz jedna duża szafa w sypialni (nr 13). Podobno projekt ma przewidziane bardzo dobre fundamenty. Podobno może być problem z dachem, tzn że nie koniecznie został on obliczony pod dachówkę. Jednak widziałam już wątek na tym forum i wypowiadał się ktoś z MURATORA i potwierdził, że taki a nie inny dach jest odpowiednio dopasowany nawet pod dachówkę. Ogólnie projekt wybraliśmy ze względu na funkcjonalny układ pomieszczeń. Pomieszczenia są idealnie rozmieszczone - patrząc pod kontem ustawiania naszej działki względem stron świata Obecnie jesteśmy po rozmowie z jednym wykonawcą, który za wybudowanie domu od fundamentów po dach powiedział nam 40 tys za "robociznę" Jednak będziemy rozmawiać z przynajmniej jeszcze dwoma wykonawcami. Jeżeli chodzi o niską popularność tego projektu, to szczerze mówiąc nie wiem dlaczego! Mnie on podoba się bardzo. Jest prosty, nie ma jaskółek, wykuszy, balkonów - które są moim zdaniem zbędne i powiększają koszt budowy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Garderoby są pod skosami - czyli szybko jest w nich nisko. Okna w salonie dla wielbicieli sauny latem Edytowane 16 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbara.pk 17.02.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Tak, garderoby są pod skosami. Zobaczę jak będzie to funkcjonowało, gdy będę miała już wszystko gotowe Podejrzewam, że miejsca będzie w sam raz - chociaż na ubrania nigdy nie jest w sam raz miejsca! W projekcie przewidziane są 4 sypialnie. Nas w tym momencie jest 3, być może będzie nas 4. Więc 3 sypialnie spokojnie wystarczą. Mogę więc z powodzeniem jeden z pokoi przerobić na ogromną garderobę Okna w salonie pomniejszamy do 4 m. Co daje na ogromne ilości światła i to było dla mnie najważniejsze! A ochronić przed ciepłem mogą: rolety zewnętrzne, żaluzje fasadowe, markizy pionowe. Poza tym klimatyzacja i wszystko działa tak, jak należy! Poza tym biorąc pod uwagę, że upalnych dni jest stosunkowo mniej niż tych ciemnych i ponurych - to takie okna są dużym plusem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_Piasek 24.02.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Witam,my właśnie jesteśmy w trakcie budowy. Mamy już fundamenty a na wiosnę zaczynamy mury. Główna zmiana u nas to zamiana salonu z kuchnią. Projekt wybraliśmy ze względu na prostotę i funkcjonalność a i jeszcze ze względu na duży salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkit 27.02.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Witam, my właśnie jesteśmy w trakcie budowy. Mamy już fundamenty a na wiosnę zaczynamy mury. Główna zmiana u nas to zamiana salonu z kuchnią. Projekt wybraliśmy ze względu na prostotę i funkcjonalność a i jeszcze ze względu na duży salon. u nas zaczynają się roboty w środku domu. Jeśli chodzi o poddasze to nie jest nisko, podnieślismy ściany kolankowe o 3 pustaki i jest ok, dach został odpowiednio dopasowany i wygląda ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz dolmośląskie 22.03.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 arkit a gdzie budujecie Niebywałego. My jestesmy z Wroclawia i w czerwcu zaczynamy budowe. Czy moge Cie prosic o jakies dodatkowe zdjecia na forum lub na priv!? A tak w ogole to gdzie mozna wasz domek zobaczyc?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbara.pk 25.03.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Łukasz dolmośląskie Zmienialiście coś w projekcie? Jakim systemem budujecie? Gospodarczym czy też firmą? U nas kolejni wykonawcy mówią coraz więcej za stan surowy. Zastanawiam się tylko jak to rzeczywiście wygląda u innych. My też jak wszystko dobrze pójdzie to pod koniec czerwca zaczynamy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz dolmośląskie 27.03.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 barbara.pkWprowadzalismy drobne zmiany w projekcie, mianowicie zmiana polozenia okien polaciowych (okno polaciowe w kazym z pokoi na pietrze + na klatce schodowej), garaz z kotlownia poszerzony i wydluzony o metr + kanal w garazu, okna w salonie zmniejszone do 3m i 3+1m. Budujemy system gospodarczym. Za stan surowy 41tys z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbara.pk 29.03.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Łukasz dolmośląskie Rozumiem, że 41 tys to koszt samej robocizny? My niestety nie będziemy mięli czasu na dopilnowanie wszystkiego samodzielnie. Raczej zdecydujemy się na firmę. W tym momencie dostaliśmy szkic zmian do projektu Na szczęście dzięki zmniejszeniu okien i wyrzuceniu jednego okna w kuchni nie będzie aż tak dużo stóp fundamentowych. Co na pewno zmniejszy koszt budowy. My dodaliśmy okna w garażu i w kotłowni. Piec planujemy gazowy plus kominek na drzewo lub pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz dolmośląskie 04.04.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 barbara.pk41 tyś to koszt samej robocizny (stan surowy otwarty z dachem i oknami polaciowymi itd. A w zasadzie to my rowniez dodalismy onka w gazazu + okna i drzwi w kotlowni, ale z rozpedu zapomnialem o tym wspomniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataJacek 22.02.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Poszukuję kontaktu z osobą/ami które zdecydowały się na budowę domu według projektu niebywały 143. Jestem ciekawy jakie problemy wystąpiły podczas budowy a jakie rozwiazana zostały zastosowane.Czy ktoś ukończył budowę i może podzielić się doświadczeniem i zastosowanymi rozwiązaniami lub zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataJacek 01.03.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Poszukuję kontaktu z osobą/ami które zdecydowały się na budowę domu według projektu niebywały 143. Jestem ciekawy jakie problemy wystąpiły podczas budowy a jakie rozwiazana zostały zastosowane.Czy ktoś ukończył budowę i może podzielić się doświadczeniem i zastosowanymi rozwiązaniami lub zmianami. 0**Odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbara.pk 05.03.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Beata&Jacek, Ja jestem na etapie budowy. W tym momencie stan surowy prawie zamknięty (brak drzwi wejściowych i bramy garażowej). Dla mnie głównym problemem były okna. Moim zdaniem nie do końca trafione. Np okno w kuchni moim zdaniem przydaje się otwierane, w projekcie jest chyba tylko stałe szklenie. W górnej łazience jest przewidziane bardzo wąskie okno, co w przypadku montażu rolet zewnętrznych wyklucza sterowanie silnikiem. Na tym etapie też zastanawiałabym się nad oknami na poddaszu. tzn czy nie zrobić ich niższych. Ale wiem, że dla estetyki domu to byłoby zabójstwo Dalej w temacie okien, dodaliśmy okna dachowe na poddaszu. Tzn w każdym z pokoi jest okno dachowe, na klatce schodowe i jedno w łazience. Zrezygnowaliśmy za to z okien dachowych w garderobach. Wyrzuciliśmy też ścianę działową między łazienką a pralnią (będą tam prawdopodobnie luksfery ). Poszerzyliśmy garaż i kotłownie. I to chyba tyle na tym etapie. Teraz pojawił się temat ogrzewania. Zrezygnowaliśmy z ogrzewania piecem na pellet jak jest w projekcie. Na pewno będzie piec gazowy dwufunkcyjny - podłogówka w całym domu. Natomiast nie wiem czy dawać kominek, bo początkowo chciałam dać kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza plus podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataJacek 11.03.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 WitamDziękuję za podzielenie się własnymi doświadczeniami i spostrzeżeniami.My co prawda jesteśmy zainteresowani projektem M 143 (czyli z garażem na jeden samochód) ale cześć problemów jest wspólnych.Czy rozwazaliscie podniesienie poddasza o kilka pustaków(2-3),również zastanawialiśmy się nad wielkością okien w salonie i ewentualnym ich pomniejszeniem ,dodaniem okna w garażu i w kotłowni.Intryguje nas dach nad garażem - kotłownią, czy posiada wystarczający spad by w zimie nie zalegal na nim snieg.Projekt wzbudza jeszcze dużo emocji, czy spelni nasze oczekiwania(rodzina czteroosobowa)przytulnego i funkcjonalnego ale nie ciasnego domku.Czy możemy liczyć na dalsze informacje o kolejnych rozwiązaniach w trakcie realizowanej inwestycji.Pozdrawiamy i życzymy trafnych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts