smook81 02.02.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witam Mam taki problem w domu jednorodzinnym z żoną zajmujemy dwa pokoje na piętrze instalacja grzewcza jest stara grzejniki jeszcze żeliwne kocioł również koło 30 letni żeliwny ale instalacja akurat daje radę gdyż grzejniki w tych pokojach są gorące że nie idzie ręki dotknąć ale w tych pomieszczeniach jest tylko 19 stopni okna są wymienione na plastiki. Może ktoś mi podpowie co można zrobić żeby w pokojach było cieplej? myślałem już o założeniu jakichś wentylatorów na te grzejniki żeby ich ciepło rozchodziło się na cały pokój ale czy to coś da? może są jakieś sposoby. Czytałem też o nawiewnikach okiennych być może one by pomogły? co sądzicie na ten temat. Proszę o poradę na razie zima jest łaskawa ale jak mróz dowali to zamarzniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.02.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 ile żeberek na ile metrów? jest cokolwiek ocieplone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smook81 02.02.2015 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 jest 14 żeberek na około 20 m2 niestety dom nie jest ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.02.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 grzejesz cały dom, czy tylko próbujesz te dwa pokoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.02.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Pewnie ściany są bardzo zimne i "pochłaniają" całe ciepło wytworzone z grzejników. Teraz mamy około 0 ... co bedzie przy -20. Takie mieszakanie trzeba grzać stale aby ściany choc troche zakumulowały ciepło - wtedy odczuwalnie będzie lepiej. Ale generalnie mało informacji jeszcze podałeś., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 02.02.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 jaką masz wilgotność powietrza ? nowe okna oraz słaba wentylacja = wilgoć powietrza w mieszkaniu a co za tym idzie pochłania ciepło . Pierwszy rok tam mieszkacie ? jak było w ubiegłych latach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witam Mam taki problem w domu jednorodzinnym z żoną zajmujemy dwa pokoje na piętrze instalacja grzewcza jest stara grzejniki jeszcze żeliwne kocioł również koło 30 letni żeliwny ale instalacja akurat daje radę gdyż grzejniki w tych pokojach są gorące że nie idzie ręki dotknąć ale w tych pomieszczeniach jest tylko 19 stopni okna są wymienione na plastiki. Może ktoś mi podpowie co można zrobić żeby w pokojach było cieplej? myślałem już o założeniu jakichś wentylatorów na te grzejniki żeby ich ciepło rozchodziło się na cały pokój ale czy to coś da? może są jakieś sposoby. Czytałem też o nawiewnikach okiennych być może one by pomogły? co sądzicie na ten temat. Proszę o poradę na razie zima jest łaskawa ale jak mróz dowali to zamarzniemy Przychodzi mi kilka pomysłów : 1. Jak wynajmujecie te pokoje to zmienić lokal na inny 2. Jak musicie tam mieszkać to cudów nie ma. Bez ocieplenia potrzebujecie do ogrzania pomieszczeń bardzo dużo ciepła bo straty gigantyczne , czyli dużo większych grzejników , tak aby ilość generowanego ciepła była większa od strat ciepła , inaczej jak przyjdzie -20 stopni to będziecie tam mieli duuużo zimniej niż obecnie ... 3. Jeśli to Wasze to czym szybciej ocieplić poddasze , wtedy obecne grzejniki będą odpowiednie a nawet za duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.02.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Tylko nie myslecie o zmianie grzejników. Jesli są gorące to OK - lepiej te środki przeznaczyć na coś innego.Wentylator byłby OK bo wyrównałby rozkłał tempreratur w pomieszczeniu. Jesli pomieszczenie wysokie to ciepło zbiera się na górze.Mam nadzieję że grzejniki sa na najchłodniejszych ścianach z oknami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.02.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 jaką masz wilgotność powietrza ? nowe okna oraz słaba wentylacja = wilgoć powietrza w mieszkaniu a co za tym idzie pochłania ciepło . Pierwszy rok tam mieszkacie ? jak było w ubiegłych latach ? Tu może być "pies pogrzebany". Dawno nieużytkowane zawilgocone pomieszczenia. Wietrzyć bez grzania, aż nadmiar wilgoci zostanie usunięty. Mam w ofercie coś takiego: http://www.regulus.com.pl/news/jak-zwiekszyc-moc-grzejnikow-sciennych choć zwykły wentylator skierowany na grzejnik też doraźnie może wystarczyć z tym, że zwykły głośno pracuje. Na noc zawsze można wyłączać... Jeśli wietrzenie nie pomoże, to znaczy, że mury i sąsiednie pomieszczenia są zimne..... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts