Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekreacyjny kominek w salonie

stefan_ems

Recommended Posts

niktpsecjalny

Obudowa będzie zimna, bez wymienników itd. Palić będę tylko suchym drzewem (mam fajne źródło, syfu nie włożę do wkładu). Dom absolutnie nie pasywny, izolowany raczej współcześnie, ale bez szaleństw typu 30 cm 031. Podłogówka po całości. Kubatury nie pamiętam, ale po podłogach jest ok 150-160 m2, poddasze użytkowe, dach 2-spadowy.

Wkład oczywiście żadnym cudem nie jest, bo jak w tej cenie może być przecież? Mam mało miejsca na kominek i małe co do niego wymagania. Znam siebie i wiem, że jak w okresie zimowym napalę 1-2 x w weekend wieczorem to będzie dużo.

Forest

Kratki obliczał i ustalił kominkarz. Ale dopytam go jeszcze czy to nie za mało. Sam nie bałdzo wiem jak to policzyć.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niktpsecjalny

Obudowa będzie zimna, bez wymienników itd. Palić będę tylko suchym drzewem (mam fajne źródło, syfu nie włożę do wkładu). Dom absolutnie nie pasywny, izolowany raczej współcześnie, ale bez szaleństw typu 30 cm 031. Podłogówka po całości. Kubatury nie pamiętam, ale po podłogach jest ok 150-160 m2, poddasze użytkowe, dach 2-spadowy.

Wkład oczywiście żadnym cudem nie jest, bo jak w tej cenie może być przecież? Mam mało miejsca na kominek i małe co do niego wymagania. Znam siebie i wiem, że jak w okresie zimowym napalę 1-2 x w weekend wieczorem to będzie dużo.

Forest

Kratki obliczał i ustalił kominkarz. Ale dopytam go jeszcze czy to nie za mało. Sam nie bałdzo wiem jak to policzyć.

Jedno pytanie.Jak dom wybudowałeś?Jak się zwie?Forest zagaił o kratkach i to bardzo słusznie tylko nie wiem na co to całe poruszenie z wymiarami.4 x kratka i salon ciepły.Bez rewelacji ale ciepły.;)

Wpisz w przeglądarce na mojej stronie "alicante" lub "valencja" niskobudżetowe, płytkie i o dziwo szczelne wkłady z przyłączem powietrza.

a jak masz ciut większy budżet to sprawdź wkład co się zowie "Malvik" ;)

Witam. Wziąłem wymiary z Thorma Alicante glass Hydro 8kW i zasymulowalem na rysunku:

kominek3.jpg

Na wszelki wypadek z płaszczem wodnym, bo pod spodem jest kotłownia wiec z połączeniem nie będzie problemu (mam w buforze wolna wężownicę przeznaczona na solary, których nie będzie).

Ten bez płaszcza jest trochę mniejszy.

Wkłady z narożną szybą są jednak dużo droższe i wydaje mi sie, ze nie warto w nie inwestowac, skora kominek ten jest tylko (albo aż) kaprysem żonki :-)

BOLT, ten UNICO Hermes 12 tez fajny, ale ma jednak ciut głębszą dupę.

Reasumując, mam tu dwie symulacje ze wkładem prostym i ze szybą narożną:

kom4.JPG kom5.JPG

Sa to: Alicante Aqua i Maja 12 kW prawy BS

alicante aqua.jpg maja.jpg

Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane.

Dzięki

Edytowane przez stefan_ems

• 4 weeks później...
Chłopaki, błagam, czytajcie swoje posty, albo chociaż nabierajcie podejrzeń, kiedy "coś" Wam podkreśla tekst na czerwono. "Nie nawidzę" i "kąputer". Bez kominka robi się gorąco.

Wracając do tematu - rekreacyjne kominki są OK i tyle, a to, co ów termin oznacza dla użytkownika, zależy od wielu czynników - portfela też.

A może najprościej, jak się da, w stylu np. ciepłej obudowy do kratkowej Blanki?

Zgadzam się - rekreacyjne kominki są ok. Polecam jak najbardziej. Sama mam taki, palimy w nim głównie w weekendy i na prawdę fajnie jest jak można sobie wieczorem usiąśc z lampką wina i podumac czy poczytac książkę przy kominku. Nie jest przy tym zbyt gorąco, bo mam dużą otwarta przestrzeń - salon połączony w holem, jadalnią i kuchnią.

no Panowie to już wiadomo kto klepie lewizny na PRIV, Janiak wyszedł z cienia :) Panie Janiak do reklamy trzeba wykupić płatny profil!!!!!!

PS. Fajny zapis na stronie "szybko, tanio i solidnie" podobno 1 wyklucza każde inne ;)

Wychodzą z cienia.... pali w pięty... szukają może cosik znajdą

To, że zarejestrowałem się parę lat temu i się nie odzywałem nie znaczy wcale, że szukam reklamy . Po prostu wychodzę z założenia, że uczyć się trzeba zawsze i poczytać co piszą inni można zawsze. A że chciałem pomóc , mój błąd widać. Proszę oświecić mnie w temacie gdzie złamałem regulamin forum bo jako zielony nie mam pojęcia.

Pozwolę sobie na dygresję. Też tak kiedyś kombinowałem czyli rekreacyjne palenie ale z czasem doszedłem do wniosku, że jak mam wydać rekreacyjnie 10 -12tys lub więcej w zależności od fantazji, to zacząłem się zastanawiać czy ja mam po kolei. Szczęśliwie w porę się opamiętałem i stwierdziłem, że dodając trochę złotówek mogę mieć coś do rekreacji i do ogrzewania i do tego nie żal mi było wydać ileś zł na kafle. Budowa tego o czym myślisz wydała mi się rozrzutnością na którą po prostu mnie nie stać. Ty postąpisz jak będziesz chciał.

Przeczytaj dziennik budowy Śmig_Śmigalskiej dowiesz się co ma i czy jest zadowolona.

http://forum.muratordom.pl/entry.php?129302-Z-%C5%BCycia-%C5%9Amigalskich

Gość KONTO usunięte123

~Janusz ilu Polaków tyle opinii, ja chwalę sobie swój i cieszę się że zrezygnowałem z dodatkowych bajerów.

Albo myślimy o rekreacyjnym paleniu 2 x tyg przez 3 h albo o regularnym paleniu. Trzeba coś wybrać i nie mylić dalej w dyskusji tych pojęć co widzę jest nagminne.

Jeśli myślisz o płaszczu wodnym to już przestaje być kominek rekreacyjny, wtedy rób jak np Janusz poleca.

Za swój zestaw wydałem

-komin -2,5 k

- wkład valencja +akcesoria obsługowe -2k

- ytong 2szt, rura, kolano, profile stalowe, g-k, płyty firerock, kratki -2k

- tynk, płyta z kamienia 600zł

- robocizna - 2x dłużej niż planowałem :)

widziałem okopcone białe wnętrze blanki i się zniechęciłem, wermikulit thormy bardzo ładnie się czyści w wysokiej temp.

- minusem jest warsztatowa kontrola wymiarowa thormy. Mimo wysiłków nie udało mi się idealnie wypoziomować wkładu, w czym nie pomagaja 3 punktów podparcia wkładu

Z uporem maniaka protestuje przeciw podzialom kominkow na rekreacyjne i akumulacyjne.

rownie dobrze mozna by podzielic np. kotlownie na : gazowe i cala reszte

gazety na: wyborcza i oszolomow

radia na: polskie maryja i obce ale polskojezyczne

To ze pisze tu gro osob zyjacych z akumulacji po prostu wypacza temat.

Z uporem maniaka protestuje przeciw podzialom kominkow na rekreacyjne i akumulacyjne.

rownie dobrze mozna by podzielic np. kotlownie na : gazowe i cala reszte

gazety na: wyborcza i oszolomow

radia na: polskie maryja i obce ale polskojezyczne

To ze pisze tu gro osob zyjacych z akumulacji po prostu wypacza temat.

Tak sadzisz? Ja nie wiem czy o wypaczenia tu chodzi czy o ceny drewna. Jak kosztowało 4o-50 zl, można było 12 mp spalić bez żalu w domu 100 m2. Teraz kosztuje parę groszy więcej, wiec spalenie z akumulacją 5-6 mp, jest racjonalne i "do zwrotu" w ciągu...załóżmy dziesięciu lat.

Przy okazji palenisko zwykle lepsze, mniej noszenia drewna i popiołu...

lecho*ski raczej nie ma takiego podziału to tylko część inwestorów używa takiego pojęcia a co ono znaczy ano tyle że ktoś chce kominek ale nie chce w nim palić w związku z tym woli wydać kasę na marmurową obudowę ze światełkami i innymi bajerami. Taki kominek nawet w zużyciu drewna wychodzi ekonomiczniej bo na całą zimę zużyjemy 1 m3. Podział powinien być raczej na kominki - meble i kominki które chcemy wykożystać do ogrzewania bądź znaczącego wspomagania ogrzewania. O drugiej grupie można dyskutować i podzielić jeszcze na kilka podkategorii o pierwszej nie bo o gustach się nie dyskutuje;-)

A po dziesieciu latach palenia "zawsze na maksa" wklad moze byc w kawalkach a kanaly akumulacji w rozsypce

oczywiscie przy zalozeniu, ze przyjete oszczednosci sa mozliwe.

mozna by rownie dobrze przyjac proporcje 6 do 9. Bo 6 do 12 to raczej przy najtanszym marketowym wkladzie.

Tak sadzisz? Ja nie wiem czy o wypaczenia tu chodzi czy o ceny drewna. Jak kosztowało 4o-50 zl, można było 12 mp spalić bez żalu w domu 100 m2. Teraz kosztuje parę groszy więcej, wiec spalenie z akumulacją 5-6 mp, jest racjonalne i "do zwrotu" w ciągu...załóżmy dziesięciu lat.

Przy okazji palenisko zwykle lepsze, mniej noszenia drewna i popiołu...

A po dziesieciu latach palenia "zawsze na maksa" wklad moze byc w kawalkach a kanaly akumulacji w rozsypce

oczywiscie przy zalozeniu, ze przyjete oszczednosci sa mozliwe.

mozna by rownie dobrze przyjac proporcje 6 do 9. Bo 6 do 12 to raczej przy najtanszym marketowym wkladzie.

Ale ja nie robię tym razem żadnych założeń, bo w tej kwestii nie jestem teoretykiem. Przećwiczyłem to nie tylko na stekach klientów. Głównie ćwiczyłem na sobie. Przyjedź wreszcie, bo nie chce mi się z Tobą w ten sposób gadać:D

W paleniskach akumulacyjnych po 10 latach robi się pierwszy porządny przegląd...

Piec kaflowy to sie z cegly szamotowej buduje a nie z odlewanych na gotowo klockow.

jakakolwiek rura stalowa znajduje sie na koncu calego ukladu i laczy piec z kominem.

moze zadam inne pytanie ?

Co stanie sie z tymi klockami firmy C gdy klient np. popali dwa trzy tygodnie mokrym drewnem.

A piece kaflowe po 10 latach też się rozsypywał? Szukasz na siłę argumentów dla własnej teorii.

Piec kaflowy to sie z cegly szamotowej buduje a nie z odlewanych na gotowo klockow.

jakakolwiek rura stalowa znajduje sie na koncu calego ukladu i laczy piec z kominem.

moze zadam inne pytanie ?

Co stanie sie z tymi klockami firmy C gdy klient np. popali dwa trzy tygodnie mokrym drewnem.

Nic nie stoi na przeszkodzie by i piecokominek z cegły szmotowej budować.