Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szeregówka, plomba :)

majjjlenka

Recommended Posts

Witajcie Forumowicze :)

To mój pierwszy post na forum - więc tadaaaaam :D

O zbudowaniu domu marzę od dziecka... Przeglądanie magazynów wnętrzarskich, katalogów z projektami...aż w końcu małymi kroczkami może się uda :)

Działka jest i plomba... będzie :)

To teraz aranżacja wnętrz.

Na fundamentach można poszaleć ze ściankami działowymi i wymyśliłam 2 wersje projektu.

Jeśli macie czas i ochotę, może podsuniecie mi pomysł, który z projektów jest lepszy lub który można tak zmodyfikować, aby był idealny? :)

Zależy nam na salonie połaczonym z kuchnią (najlepiej te 2 pomieszczenia przedzielone jadalnią), sypialni z garderobą, 2 pokojow - nie muszą byc duże.

Pomieszczenie o poszczególnych wymairach na rys. 1 to:

-29,86 m2 --> salon z kuchnią i jadalnią (możliwość powiększenia o pomieszczenie poniżej)

-5,38 m2 --> pomieszczenie ??

-11,64 m2 --> gabinet/pokój dziecka

-14,31 m2 --> sypialnia z garderobą

-4,65 m2 --> łazienka

-4.73 m2 --> pom.gospodarcze

-10,2 m2 -->gabinet/pokój dziecka.

Pomieszczenie o poszczególnych wymairach na rys. 2 to:

rys.1.jpgrys.2.jpg

-8,71 m2 --> gabinet/pokój dziecka

-14,31 m2 --> sypialnia z garderobą

-4,65 m2 --> łazienka

-4.73 m2 --> pom.gospodarcze

-10,2 m2 -->gabinet/pokój dziecka.

Okna mogą się znajdować tylko na tych ścianach, na których są na rysunkach :)

Pozdrawiam wszystkich czytających :)

-

co to za plany? gdzie tam jest wejście do domu?

aaa...

To anglosaski dom. U nas nie spełniałby przepisów :)

Plan mały, nie widać wymiarów. Zrobiłabym coś takiego:

http://images69.fotosik.pl/579/fc275e1e01a34350gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Nie widać wymiarów,ale kuchnia powinna być bliżej wejścia do domu i stawiam na otwartą dużą przestrzeń dzienną kuchnia-jadalnia-salon z uwagi na przeciwległe okna.

Gdzie jest południe............i jakie wymiary maja okna ?

http://images70.fotosik.pl/601/32b394b2d65e2570med.jpg

lub coś podobnego do pomysłu Elfir

http://images67.fotosik.pl/603/1e0871eb92142cfbmed.jpg

Edytowane przez kinka

Hej Elfir i kinka :)

Weszłam na konto, a tu proszę pełne zaskoczenie ktoś odpisał na mój post i to jak - ze zdjęciami :)

Elfir dziękuję za poświęcony czas, projekt, który wymyśliłaś naprawdę mi się podoba! Rzuciłaś nowe światło dla projektu :)

Wklejam ponownie zdjęcia, rzeczywiście w poprzednim poście nie widać było wymiarów... Może tym razem się uda:)

Kinka wiem wiem dom nie jest idealny... ale nie ma wyjścia, albo coś z tym zrobimy, albo weźmiemy kredyt na mieszkanie... A ja od urodzenia marzę o domku....podwórku....Oby w końcu to marzenie się spełniło :)

Wejście do domu to oczywiście to pomieszczenie na dole, jakby doklejone do prostokąta. Może zmyliły Cię podwójne drzwi - planujemy drzwi szersze, podwójne lub pojedyncze z wąską częścią, którą dodatkowo można otworzyć - na podwórko z tyłu nie można wejść z boku drzwi, więc aby coś wnieść chcemy mieć szersze drzwi od frontu. Z tyłu domu jest oczywiście podwórko.mur.jpgmur1.jpg

co to za plany? gdzie tam jest wejście do domu?

aaa...

To anglosaski dom. U nas nie spełniałby przepisów :)

Plan mały, nie widać wymiarów. Zrobiłabym coś takiego:

http://images69.fotosik.pl/579/fc275e1e01a34350gen.jpg

... gratuluje !

- kulminacją tego układu funkcjonalnego jest lokalizacja toalety bezpośrednio przy sypialni głównej :bash:

- więcej podziałów i ścianek działowych upchnąć się nie da !

- pokój dzienny o wymiarach zbliżonych do pokoju dziecka ?

wyobrażasz sobie 4 osoby funkcjonujące jednocześnie w tej przestrzeni ?

to ile to wychodzi : 1m2/osobę .... ?

Jestem za usunięciem łazienki przy sypialni rodziców - w tym miejscu wolałabym garderobę/zabudowaną szafę.

Poza tym myślę, że 1 łazienka na taki metraż w zupełności wystarczy.

Wiadomo, wygodniej byłoby mieć chociaż osobne małe wc, ale metraż wymusza rezygnację z pewnych funkcjonalności mieszkania :)

Moje małe marzenie - garderobę - starałam się upchnąć na 14,5 m2 w załączonych planach - chciałam, ayu szafa była oddzielona ścianką lub zasłoną od części, w której znajduje się łóżko. Dużą szafę planuję również w przedsionku (wejście do domu na dole rysunku) + w koryatrzu, jest na tyle szeroki, że szafa się zmieści.

Dobrze myślę? ;) W projekcie, w którym salon jest połączony z kuchnią od strony ogrodu martwi mnie mały metraż pomieszczenia, mam wrażenie że może być ciasno na wygodny narożnik i stół dla kilku osób... Może powiększyć to pomieszczenie o planowane pomieszczenie gospodarcze na styku z kuchnią.

Łóżko w sypialni będzie miało szerokość 140 cm - nie potrzeba nam więcej, lubimy się przytulać ;)

Coś w tej kwestii próbowałam, ale nie ma jak zobaczenie czegoś na żywo :)

Ostatnio sprawdzaliśmy czy 3,2 m wystarczy na szerokość salonu, wydawało nam się, że tak (mierzyliśmy sobie w pomieszczeniu o szerokości 3 m), ale jak oglądam domy forumowiczów i widzę salon na 5 m z oknem o szerokści 3,8 m to zaczynam mieć wątpliwości czy moje pomieszczenie nie będzie zbyt klaustrofobiczne ;)z góry3.jpgsypialnia.jpgz góry.jpg

.

- kulminacją tego układu funkcjonalnego jest lokalizacja toalety bezpośrednio przy sypialni głównej :bash:

To nie toaleta, tylko łazienka rodziców. Z reguły jest przy sypialni.

.

- więcej podziałów i ścianek działowych upchnąć się nie da !

Czy ja wiem, czy tam jest dużo ścianek?

Trochę przesadzasz.

.

- pokój dzienny o wymiarach zbliżonych do pokoju dziecka ?

Nie mam pojęcia jakie są oryginalne wymiary domu bo plan jest za mały. Równie dobrze pokój dziecka może mieć 20 m2.

Elfir

- nie można zły układ "naprawiać" złym układem ! - fakt, że nie ma 90% danych do projektowania nie zmienia faktu, że lokalizacja spłuczki ustępu bezpośrednio przy ścianie sypialni głównej jest tragiczna ( bez względu na to, czy nazwiesz to toaletą, czy łazienką ) - niesympatyczny błąd i tyle !

- może przesadzam z opinią dot. ilości ścianek działowych - ale przecież jest to DOM, a nie mieszkanie w M2 - M3

- zauważyłem, ze na FM w przedziwny sposób większość DZIELI do bólu przestrzeń, bez względu, czy efektem tych podziałów będą pokoju nieużytkowe

" Nie mam pojęcia jakie są oryginalne wymiary domu bo plan jest za mały. "

- to jest już wogóle " wróżenie z fusów "

ale nie odbieraj moich uwag WPROST :)

pozdrawiam

oczywiście, że wróżenie z fusów o czym uprzedziłam na samym początku rysunku:

"Plan mały, nie widać wymiarów."

Równie dobrze może się okazać, że wejście do domu jest od góry rysunku - w anglosaskich domach wchodzi się przez salon, nie ma wiatrołapu. I wówczas mój rysunek nie ma sensu w ogóle.

Tak z ciekawości obejrzałam sobie plany amerykańskich szkieletowców - ciekawe jak oni wygłuszają ściany sąsiadujące z toaletą, bo sąsiedztwem z sypialnią niewiele się przejmują?

oczywiście, że wróżenie z fusów o czym uprzedziłam na samym początku rysunku:

"Plan mały, nie widać wymiarów."

Równie dobrze może się okazać, że wejście do domu jest od góry rysunku - w anglosaskich domach wchodzi się przez salon, nie ma wiatrołapu. I wówczas mój rysunek nie ma sensu w ogóle.

Tak z ciekawości obejrzałam sobie plany amerykańskich szkieletowców - ciekawe jak oni wygłuszają ściany sąsiadujące z toaletą, bo sąsiedztwem z sypialnią niewiele się przejmują?

- nie żyjemy w kraju anglosaskim, a amerykańska "szkieletówka" - to osobna bajka

- chyba dobrą opcją jest patrzeć i analizować dobre wzorce budowania i architektury :)

Moi Drodzy!

Nawet nie wiecie jaką sprawiacie mi przyjemność komentując mój wątek :)

Nawet, jeśli się lekko sprzeczacie :p

Od razu chciałabym zdementować plotki na temat domu anglosaskiego :D nic z tych rzeczy, jest to zwyczajny dom polski :p tyle, że plomba ;)

Zmieniła się koncepcja projektu - będzie to jednak dom z poddaszem, pokusiliśmy się więc o zaplanowanie dodatkowego pomieszczenia jakim jest garaż :) druga kwestia to zastanowienie się czy garaż rzeczywiście jest potrzebny, ale na ten moment uważamy, że tak :)

Parter:

-przedsionek

-hol ze schodami (chciałabym i widzę tu schody proste, bez zakrętów i spoczników)

-kuchnia

-salon z jadalnią

-sypialnia z garderobą

-łazienka

-garaż.

Poddasze:

-2 lub 3 pokoje

-mała łazienka/garderoba.

Poddasze będzie stanowiło tylko przestrzeń od frontu domu, od strony południowej.

Strona północna, czyli skierowana na ogródek, nie będzie wykorzystana do celów mieszkalnych.

Będę wdzięczna za każdą sugestię dotyczącą mojego projektu,

Kilka wskazówek do załączonego rysunku:

-ściany na zielono - to ściany, które muszą być, reszta do dowolnej aranżacji (krótka ścianka obok stołu zrobiona jako "podciąg")

-wymiary na czerwono to wymiary w środku budynku - nie zwracajcie uwagi na wymiary na czarno

-w salonie ma być kominek :)

-szukam miejsca na... miejsce do pracy - najlepiej dla 2 osób, ewenualnie dla 1 osoby.

Macie jakieś pomysły?:D

Jeśli rysunek znowu nie będzie widoczny, proszę o kontakt do chętnych pomocników, prześlę na maila :)))floorplannerMurator.jpg

Niestety nadal wymiary nie są dość widoczne, podaję je więc poniżej:

-bok domu od ogrodu - 9,60 m

-bok lewy - 11 m

-część w której znajduje się stół - 2,32 m

-bok kuchni - 3,23 m

-kuchnia od frontu - 2,97 m

-szerokość przedsionka, wejścia do domu - 2,46 m

-szerokość garażu - 3,2 m

-długość garażu - 5,67 m

Pozdrawiam gorąco! :)

kto ci wrysował dom z drzwiami do łazienki otwierającymi się do środka?

I drzwiami pokoi na zewnątrz?

Tak rysują sobie amerykanie, ale w PL to niespotykane. To mnie zmyliło.

Na dodatek myślałam, że to propozycja dewelopera, co ci buduje w szkielecie i dlatego ścianki działowe są do dowolnego przestawiania.

A ty nawet projektu nie masz. Jesteś pewna, że przy rozpiętości stropu 9,6 m nie potrzebujesz ścian nośnych wewnątrz?

Idź do architekta, niech zrobi koncepcję i potem konsultuj pomysły, bo na razie jest za wcześnie na cokolwiek. Jak będziesz miała technologię, wybrany sposób grzania to pogadamy.

Z tak wąskiego garażu będziecie korzystać od święta, bo będzie uciążliwy w użytkowaniu na codzień. Drzwi będzie normalnie można otworzyć tylko z jednej strony.

Edytowane przez Elfir

Dzięki Elfir za komentarz :)

Wiem, że trochę za wcześnie na projektowanie wnętrza, ale moja niecierpliwość nie zna granic :D

Ja już jestem w tym domu, stąd moje rysunki :)

Myślę, że masz rację i trzeba poczekać do gotowego projektu, jak tylko go dostanę wracam do Was i liczę na pomoc :D

Pozdrawiam!