Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czemu znacznie większego kredytu? Mam zamiar na budowę pożyczyć 300k a to dużo? Jakby mi jakakolwiek firma budowała to zwykły domek w tej cenie byłby.

Kosztorys już masz ?

Bo to, ile zamierzasz pożyczyc nie jest tożsame z tym, ile wydasz

Po drugie - po co mieszsz w to firmę ? Gdybyś budował sam ale energooszczędnie, a nie pasywnie, to wystarczyłby mniejszy kredyt. Mniej XPS pod płytą, mniej EPS na scianach, mniej welny w stropie' brak GWC, tansze drzwi i okna, mniejsze wiązary, bez tych kuriozalnych 2metrowych okapów..

Mniejsze raty, mniej zobowiazań na wypadek "odpukać"....

Ty sobie kamil, nie zdajesz sprawy, że koszt pasywności to nie tylko te parę metrów3 styropianu pod płytą i na ścianach.

Weźmy sam dach.

W innym wątku piszesz o 2-metrowym okapie. Teraz zobacz, co to oznacza, w stosunku do typowego 1m.

Po pierwsze - droższe wiązary. Dłuższe, a z uwagi na większy wysięg o większym przekroju, albo z dodatkowymi krzyżulcami.

Po drugie - większy obwód dachu. Gdybyś budował kostkę 9x9 miałbyś dach o 4x11m, tak będziesz miał 4x13m.

Czyli dodatkowe 15% na obróbkę blacharską, koszt rynien.

Powierzchnia dachu zwiększa Ci się o około 45m2. O tyle więcej deskowania (membrany), dachówki (blachy).

Powierzchnia podbitki powiększa się ponad dwukrotnie. Wiesz, jaki to koszt ? :)

A to wszystko na kredyt, za który bank będzie wystawiał odpowiedni rachunek...

Powierzchnia dachu zwiększa Ci się o około 45m2. O tyle więcej deskowania (membrany), dachówki (blachy).

Powierzchnia podbitki powiększa się ponad dwukrotnie. Wiesz, jaki to koszt ? :).

dokładnie. pytanie czy te 2 m to ma być w sumie, czy tylko to co wystaje za 50 cm ocieplenie. takie powiększenie dachu to ogromny koszt. do tego jeszcze dochodzi ten dobudowany balkon. spory koszt okien przy dużych przeszkleniach (i szybko rośnie koszt rolet). no i chyba spora powierzchnia samego domu.

Ty sobie kamil, nie zdajesz sprawy, że koszt pasywności to nie tylko te parę metrów3 styropianu pod płytą i na ścianach.

Weźmy sam dach.

W innym wątku piszesz o 2-metrowym okapie. Teraz zobacz, co to oznacza, w stosunku do typowego 1m.

Po pierwsze - droższe wiązary. Dłuższe, a z uwagi na większy wysięg o większym przekroju, albo z dodatkowymi krzyżulcami.

Po drugie - większy obwód dachu. Gdybyś budował kostkę 9x9 miałbyś dach o 4x11m, tak będziesz miał 4x13m.

Czyli dodatkowe 15% na obróbkę blacharską, koszt rynien.

Powierzchnia podbitki powiększa się ponad dwukrotnie. Wiesz, jaki to koszt ? :)

A to wszystko na kredyt, za który bank będzie wystawiał odpowiedni rachunek...

2m będzie wiązar wystawał poza mur z silki i jak na to pójdzie 50cm styropianu to będzie okap na 1,5m a gdybym takiego nie chciał to bym zrobił na 0,5m więc szerszy o ten 1m na stronę. Po bokach będę chciał aby wystawał o jakieś 0,5m więc szerokość dachu to 13m. Jeżeli bym robił bez dużego okapu to patrząc na trójkąt i liczenie przekątnej czyli długości spadu wychodzi że aby mieć odpowiednią jeszcze wysokość tych 3,5m aby było miejsce na stryszek to przy mniejszym okapie muszę mieć kąt dachu 35st i przekątna wychodzi ok.6,1m dla 5,1mszerokosci (połowa szerokości domu to 9,2 : 2=4,6m i plus 0,5m okapu daje 5,1m) a przy robieniu dłuższego okapu kąt wystarczy 30st i dla 6,1m szerokości długość spadu wychodzi ok.7m więc różnica 0,9m a na cała powierzchnię dachu to jest 24m2 więcej. 1m2 blachy to koszt może 25zł więc łącznie jakieś 600zł do tego tyle więcej membrany, łat trochę dłuższe rynny to w zaokrągleniu jakieś 1k. Majątek? Koszt wiązarów krótszych o 20cm na stronę to jakieś 20k netto z montażem a jak będą trochę dłuższe to koszt wiele nie wzrośnie a nawet jak o 1k to raczej nie więcej.

1m2 blachy to koszt może 25zł więc łącznie jakieś 600zł do tego tyle więcej membrany, łat trochę dłuższe rynny to w zaokrągleniu jakieś 1k. Majątek? Koszt wiązarów krótszych o 20cm na stronę to jakieś 20k netto z montażem a jak będą trochę dłuższe to koszt wiele nie wzrośnie a nawet jak o 1k to raczej nie więcej.

to w jakiej cenie liczysz 1 m2 dachu na gotowo?

dokładnie. pytanie czy te 2 m to ma być w sumie, czy tylko to co wystaje za 50 cm ocieplenie. takie powiększenie dachu to ogromny koszt. do tego jeszcze dochodzi ten dobudowany balkon. spory koszt okien przy dużych przeszkleniach (i szybko rośnie koszt rolet). no i chyba spora powierzchnia samego domu.

Balkon z drewna zrobię wiec koszt to 8 sztuk podpór o przekroju jakieś 15x15 (cm) dwie belki o łącznej długości każda 11m i przekroju 15x25 (cm) kilka kątowników, na to jakieś deski, wkręty, wypuszczenie z wieńca stropu 4 sztuk szpilek aby nimi utrzymać bardziej stabilność konstrukcji, na podłogę balkonu płyta OSB ze spadkiem aby woda się nie zbierała a na to jakieś płytki albo wykładzina czy cokolwiek taniego a dobrego nie zapominając aby łączenie balkonu z elewacją zrobić tak aby nie zaciekało czyli folię do styropianu przed siatkowaniem trzeba nałożyć aby na balkon nachodziło i jeszcze obrobić odpowiednio. Rolet do ceny pożyczki nie liczę bo je na końcu dam jak kasy starczy lub systematycznie będę dokładać już po budowie. Najważniejszy jest dom aby mieszkać a fajerwerki na końcu z czasem.

to w jakiej cenie liczysz 1 m2 dachu na gotowo?

Z blachy nie jest to drogie bo obróbka też tania i szybka. jak znajdę maila z ofertą to powiem dokładniej bo nie pamiętam ale chyba w 10k mi się to mieściło z VATem 23% za pokrycie. Z ekipą to nie wiem ale majątek to raczej nie będzie kosztować bo blacha lekka i szybko się ją kładzie więc myślę że za rozsądne pieniądze to będzie. Może z VATem za usługę to nie będzie wiele więcej jak bym miał sam to robić z większym VATem.

Podbitka za free? Kamil wrzuć jakiś kosztorys to sprowadzimy Cię na ziemię .

Podbitkę będę robił po ociepleniu i też na to coś tańszego i dobrego wezmę bo nie zależy mi na czymś luksusowym. Dla mnie najważniejszy jest sam dom szczególnie aby był pasywny a z zewnątrz jego wygląd i czy będzie miał taką farbę na ścianach czy taką to już drugorzędna sprawa. Ale to nie miejsce na ocenianie mojego domu. Jak ktoś ma uwagi co do tego to zapraszam do mojego wątku. W tym autor się zastanawia jaki dom i to jest tu ważniejsze.

Za dach z blachodachowki trzeba liczyc minimum 100 zł/m2. Za różnicę grzejesz dom energo przez 5 lat

Dodatkowy styropian 10 tys - kolejne 20 lat grzania.

Podsufitka, drogi projekt i inne duperele - 15 tys albo więcej.

Koszt kredytu - drugie tyle.

Razem wystarczy na 100 lat grzania, ale wiadomo że skoro najważnie żeby był pasywny to koszty nie ważne.

Tak sobie piszecie o tym "prądzie" zaraz rzopu zmoczycie po kolei. EP 120 docelowo 70 ...

zapomnijcie o czymś takim jak prąd. Dom żeby zmieścił się w EP 70 czystym prądem musi mieć

zapotrzebowanie wynoszące 23,3 kWh !! ba w tym musi być CWU jeszcze i całe C.O z WM .

Za chwilę tak wmówią iż papierowy pieniądz nie potrzeby !!! tylko wszystko cyferki, później chip w łapę i płacenie jak bydło.

Wszelaki pragmatyzm, każe robić ciepło i tak aby nie patrzeć na lokalne korzyści.

Zostanie albo pompa ciepła/ albo pasywność

Tylko ja nie chcę się wiązać kulą u nogi z jakimiś maszynami im prościej tym lepiej.

Za dach z blachodachowki trzeba liczyc minimum 100 zł/m2. Za różnicę grzejesz dom energo przez 5 lat

Dodatkowy styropian 10 tys - kolejne 20 lat grzania.

Podsufitka, drogi projekt i inne duperele - 15 tys albo więcej.

Koszt kredytu - drugie tyle.

Razem wystarczy na 100 lat grzania, ale wiadomo że skoro najważnie żeby był pasywny to koszty nie ważne.

100zł/m2? Ja nie ze złota chcę robić. Przesadzasz i to grubo.