fotohobby 15.02.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 2m będzie wiązar wystawał poza mur z silki i jak na to pójdzie 50cm styropianu to będzie okap na 1,5m a gdybym takiego nie chciał to bym zrobił na 0,5m więc szerszy o ten 1m na stronę. Po bokach będę chciał aby wystawał o jakieś 0,5m więc szerokość dachu to 13m. Jeżeli bym robił bez dużego okapu to patrząc na trójkąt i liczenie przekątnej czyli długości spadu wychodzi że aby mieć odpowiednią jeszcze wysokość tych 3,5m aby było miejsce na stryszek to przy mniejszym okapie muszę mieć kąt dachu 35st i przekątna wychodzi ok.6,1m dla 5,1mszerokosci (połowa szerokości domu to 9,2 : 2=4,6m i plus 0,5m okapu daje 5,1m) a przy robieniu dłuższego okapu kąt wystarczy 30st i dla 6,1m szerokości długość spadu wychodzi ok.7m więc różnica 0,9m a na cała powierzchnię dachu to jest 24m2 więcej. 1m2 blachy to koszt może 25zł więc łącznie jakieś 600zł do tego tyle więcej membrany, łat trochę dłuższe rynny to w zaokrągleniu jakieś 1k. Majątek? Koszt wiązarów krótszych o 20cm na stronę to jakieś 20k netto z montażem a jak będą trochę dłuższe to koszt wiele nie wzrośnie a nawet jak o 1k to raczej nie więcej. Jakbyś budował energooszczędny to mialbys styro 30cm i do tego 0,5m okapu, razem o,8m poza scianę, nie 2m, więc sam widzisz, że różnica jest. Podbitka zwykła, tania też te 40zl za metr kwadratowy wychodzi, jeszcze dodaj sobie ruszt... Ta cena 25zł/m2 dachu na gotowo, to chyba żart. Jestem ciekaw, jaką częśc ze swojego budżetu przeznaczyłeś na wykończenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 100zł/m2? Ja nie ze złota chcę robić. Przesadzasz i to grubo. Ze złota to 100pln/ cm2 i to cieniutko . Dawaj kamil - podaj jak chcesz ten dach blachą za 25PLN /m2 z robocizną zrobić - myślę że będziesz miał kupę chętnych za tę cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Jakbyś budował energooszczędny to mialbys styro 30cm i do tego 0,5m okapu, razem o,8m poza scianę, nie 2m, więc sam widzisz, że różnica jest. Podbitka zwykła, tania też te 40zl za metr kwadratowy wychodzi, jeszcze dodaj sobie ruszt... Ta cena 25zł/m2 dachu na gotowo, to chyba żart. Jestem ciekaw, jaką częśc ze swojego budżetu przeznaczyłeś na wykończenie.... Jeżeli planuje w 300 tys. PLN z pasywnym się zmieścić to wykończeniówka chyba 0%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.02.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 100zł/m2? Ja nie ze złota chcę robić. Przesadzasz i to grubo. 33 zl sama robota. Plus blacha, obróbki, rynny, membrana, drewno... Może pogadaj z kimś kto robił. I pasywny dom z odpadów styropianu? To już żarty sobie robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.02.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) 33 zl sama robota. Plus blacha, obróbki, rynny, membrana, drewno... Może pogadaj z kimś kto robił. I pasywny dom z odpadów styropianu? To już żarty sobie robisz. Nie z odpadów, a z bloków ciętych bez odpadów. Osobiscie w to nie wierzę, że cena bedzie jakas powalajaca, powalajace sa wymiary takich płyt - 4x1x0.5 m Klejenie tego na piankę - to musi być poezja Edytowane 15 Lutego 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.02.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 A to spoko. Klejenie w dwie osoby. Ciekawe ile odpadu przy cięciu i szlifowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 15.02.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Gorąco polecam zrobienie w miarę dokładnego kosztorysu. Sprowadza na ziemię. I trzeba się liczyć z tym, że zdarzy się coś przy budowie kupić drożej, niż mogłoby się, gdyby np. dało się to przewidzieć, albo znalazł się odpowiedni czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.02.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Ze złota to 100pln/ cm2 i to cieniutko . Dawaj kamil - podaj jak chcesz ten dach blachą za 25PLN /m2 z robocizną zrobić - myślę że będziesz miał kupę chętnych za tę cenę. 25zl to za 1m2 blachy a nie calego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.02.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 A to spoko. Klejenie w dwie osoby. Ciekawe ile odpadu przy cięciu i szlifowaniu. W tym rzecz ze odpadow nie powinno byc zbyt wiele a to co bedzie to dam do ocieplenia w dachu a dokladniej w suficie. Nic sie nie zmarnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.02.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Jakbyś budował energooszczędny to mialbys styro 30cm i do tego 0,5m okapu, razem o,8m poza scianę, nie 2m, więc sam widzisz, że różnica jest. Podbitka zwykła, tania też te 40zl za metr kwadratowy wychodzi, jeszcze dodaj sobie ruszt... Ta cena 25zł/m2 dachu na gotowo, to chyba żart. Jestem ciekaw, jaką częśc ze swojego budżetu przeznaczyłeś na wykończenie.... Jak nie robilbym okapu to jakas markiza bylaby potrzebna bo raczej nie zamierzam siedziec w domu przy zamknietych roletach, a przy gorzej ocieplonym domu latwiej jest przegrzac w lato wiec do chlodzenia musialbym klime montowac. A tak to reku powinno zalatwic sprawe. Ale jak juz bym robil energooszczedny to parterowy o ktorym myslalem do 100m2 ale sie zastanawiam czy nie bedzie za maly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.02.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) To wybuduj 115 metrów. 120...Przy tak skromnym budzecie, budowa większego domu jest nieporozumieniem, tym bardziej, że i tak dach, ocieplenie, wylewki, a pewnie i tynki będzie robiła Ci ekipa.Będziesz czul satysfakcję, jak sobie wybudujesz dom pasywny, a w środku stać Cie już będzie tylko na marketowy chłam - nierektyfikowane płytki, taniutkie, tandetne panele, kuchnię "z Casto", najtańszą farbę.... Taki dom jest marzeniem Twojej żony ? Edytowane 16 Lutego 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.02.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 To wybuduj 115 metrów. 120... Przy tak skromnym budzecie, budowa większego domu jest nieporozumieniem, tym bardziej, że i tak dach, ocieplenie, wylewki, a pewnie i tynki będzie robiła Ci ekipa. Będziesz czul satysfakcję, jak sobie wybudujesz dom pasywny, a w środku stać Cie już będzie tylko na marketowy chłam - nierektyfikowane płytki, taniutkie, tandetne/panele, kuchnię "z Casto", najtańszą farbę.... Taki dom jest marzeniem Twojej żony ? Pomysli sie jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.02.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Jak założysz panele PV to sobie o prądzie przypomnij. jak najbardziej prąd jest potrzebny, ale nie z sieci. Stół dębowy kosztuje co najmniej 2000 lub co najmniej 200 zł ot zagadka. Paczemu taka różnica. Pierwsze robione przez "fachowca" jedniodiowca, drugie przez pasjonata. Jak opowiadam historię mebli, do czego służyły deski, kopara zjechała na dół. Nogi stolika= trójnóg do wyciągania urobku z studni..wcześniejszy stempel, rusztowanie itp.. łaty dachowe po 25 latach szlif i ruszt do łóżeczka syna jak nowe. Jak się nie wie jak to wychodzi tak. Edytowane 16 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.02.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 25zl to za 1m2 blachy a nie calego dachu. To ile szacujesz wyjdzie Ci za m2 dachu na gotowo ? Zapomnij że zbudujesz za 300 tys PLN to co planujesz w standarcie pasywnego. Jak napisali przedmówcy - wykończenie nawet nie marketowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.02.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 To ile szacujesz wyjdzie Ci za m2 dachu na gotowo ? Zapomnij że zbudujesz za 300 tys PLN to co planujesz w standarcie pasywnego. Jak napisali przedmówcy - wykończenie nawet nie marketowe. na dach 155m2 miałem ofertę z blacho-trapezu niecałe 8k z blachą, tym co trzeba do obróbki, foliami i rynnami. Więc choćby to 10k było za części to maks plus to co robocizna ale to też pewnie 4k nie przekroczy bo blachę łatwo i szybko się kładzie w porównaniu do dachówki. Nie będę miał kominów a dach dwuspadowy więc szybko i łatwo pójdzie. A w najgorszym przypadku to zrobię to z pomocą rodziny jeżeli na tym etapie będę czuć się na siłach i nie przestraszę się wysokości. Tego to nie wiem. Ogólnie całość liczę tak że za S0 wyjdzie mi jakieś 35k ale to całości włącznie z garażem i tarasem, maksymalnie 40k licząc nieprzewidziane wydatki. Na bloczki na ściany z klejem plus nieprzewidziane wydatki to maks 15k, na dach czyli wiązary, krycie i nieprzewidziane wydatki to maks 40k, a jeszcze stropy ale to w 15k się zmieści. Więc w 110k SSO powinienem zrobić ale raczej w 100k się zmieści bez problemu przy pracy w większości własnej z ewentualną pomocą rodziny. Na okna z montażem ale bez rolet to w 25k powinno starczyć Ale raczej w 20k uda mi się zmieścić bo jednak będę brał okna białe bez kolorów a one są sporo tańsze a mi to nie przeszkadza. SSZ w 125k zamknę. I mam nadzieję to zrobić w rok lub raczej od marca do zimy. Rusztowanie sobie zrobię z drewna a dokładniej z więźby po rozbiórce starego domu i z stempli które będę musiał dokupić do zrobienia stropów. Z tej też więźby będę chciał zrobić sobie balkon na elewacji południowej bo belki są eleganckie i zdrowe więc tylko stolarz obrobi i będzie ok. Za styropian na elewację z siatkami, klejem itp to 25k z czego styropian to 18k z pianką. Ale pewnie ostro zawyżyłem. za reku to 15k maks ale będę starał się w 10k zmieścić bo kanały sam poprowadzę a jedynie fachowiec będzie musiał mi to podłączyć. Za elektrykę i wszystko z tym związane to w 10k powinno się zmieścić bo to tez z kolegą będę robić który ma uprawnienia i tez na zasadzie że przewody sam sobie poprowadzę a on to najwyżej w skrzynce połączy jak trzeba. Wodę to mój tata będzie mi robił ale to też nie będzie duży koszt bo wszędzie blisko będę miał i pewnie w 5k się zmieści. działówki to z płyt gk będę robił w części północnej domu i te płyt też przykleję sobie na ściany zamiast tradycyjnego tynkowania ale to się zobaczy jaka będzie oferta na tynki. Jeżeli bym płyty kleił też na ściany oprócz tych działówek to łącznie pójdzie na to jakieś 450m2 płyt a płyta za 1m2 wychodzi jakieś 5zł więc koszt 2250zł ale trzeba liczyć 5k bo jeszcze klej, siatki na łączeniach, wełna tam gdzie pójdzie działówka, ruszt itp. Jeszcze dojdzie styropian na podłodze na pietrze i na to pójdzie jakieś 3,5k-4k maksymalnie. Wylewki też w całym domu i pewnie 10k bo ekipa od tego będzie. Jak na razie naliczyłem jakieś 170k a prawie wszystko już będzie. Jeszcze na polu studnie głębinowa będzie trzeba zrobić wiec 10k trzeba liczyć, za gwc to w 5k się zmieści. Nawet jak się gdzieś pomyliłem to 200k wychodzi mi za to. A zostaje malowanie, podłogi, płytki, drzwi, brama garażowa,biały montaż i parę innych drobiazgów ale więcej jak 100k na to nie pójdzie i pewnie jeszcze na rolety starczy i na inne pierdoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.02.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Uciekł ci koszt projektu, geodety, który przynajmniej dwa razy sie na budowie musi pojawić, geotechnika, kosztów przyłacza elektrycznego, kanalizacji, kierownika budowy....O, własnie pękło kolejnych 10tyś.... Podbitke już wliczyłes w koszt dachu ? Wynajem rusztowań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.02.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 drzwi zewnętrznych, izolacji tarasu, balustrady, bram garażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.02.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Samemu można za 280-300 tyś wybudować pasywny (jak się wie jak, a mało kto wie), albo za 220-240 tyś energooszczędny (żaden mecyj). Różnica 60 tyś to ogrzewanie przez całe życie, albo panele PV do darmowego prądu i wycieczka w dowolny zakątek świata dla całej rodziny. A jak doliczysz koszt kredytu, to okazuje się, że to nie jest dobra inwestycja. Ani nawet średnia. Ktoś już tu pisał, że tych domów jest tak mało nie bez powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.02.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Uciekł ci koszt projektu, geodety, który przynajmniej dwa razy sie na budowie musi pojawić, geotechnika, kosztów przyłacza elektrycznego, kanalizacji, kierownika budowy.... O, własnie pękło kolejnych 10tyś.... Podbitke już wliczyłes w koszt dachu ? Wynajem rusztowań ? projektu nie podawałem bo on w kredyt nie będzie wliczony. Nie wiem ile kosztuje podbitka ale dach zaokrągliłem o 5k do góry i myślę że to się w tym zmieści razem z innymi drobiazgami o których ne wiem. Już pisałem wcześniej że rusztowania zrobię sobie z drewna które będzie z rozbiórki starego domu i jego więźby oraz z stempli które będę musiał dokupić przy robieniu stropów. Swoją drogą nie wiem ile kosztuje wynajem rusztowania i jak to wygląda z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.02.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 drzwi zewnętrznych, izolacji tarasu, balustrady, bram garażowych. Wiem że trzeba i temu zaokrągliłem to do 200k a wychodziło mi znacznie mniej. Będę nad tym jeszcze dobrze myślał. Na razie będę chciał sprzedać działkę od teściowej i jak się uda to będę mógł z tego spłacić obecne zobowiązania i starczy na projekt i początkowe wydatki. Musze tylko załatwić drogę dojazdową która kiedyś była do działki a potem kupiec się na pewno znajdzie. Wtedy ruszę z budową może w drugiej połowie roku lub w następnym jak nie zdążę teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts