rustin 10.12.2017 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Naszła mnie teraz jedna myśl , pytanie narazie teoretycznie.Komin wentylacyjnym systemowy z czterema kanałami. Czy można w tych kanałach poprowadzić rury od rekuperacji ?Wyciąg na parterze w kuchni i WC , nawiew w salonie w kratkach ściennych . Na poddaszu zrobić już normalnie przewiercając się przez sufit z kg ze strychu gdzie by stałą centrala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.12.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Naszła mnie teraz jedna myśl , pytanie narazie teoretycznie. Komin wentylacyjnym systemowy z czterema kanałami. Czy można w tych kanałach poprowadzić rury od rekuperacji ? Wyciąg na parterze w kuchni i WC , nawiew w salonie w kratkach ściennych . Na poddaszu zrobić już normalnie przewiercając się przez sufit z kg ze strychu gdzie by stałą centrala. Można, nie raz robię tak w doróbkach czy w domach gdzie ktoś jednak decyduje się na WM z reku. Tylko trzeba to mądrze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 13.12.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Można, nie raz robię tak w doróbkach czy w domach gdzie ktoś jednak decyduje się na WM z reku. Tylko trzeba to mądrze zrobić. Działasz na terenie lubelszczyzny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.12.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Działasz na terenie lubelszczyzny ? Pomogę w każdym przypadku co do działania to nie wypowiadam się bo to nie miejsce na oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 26.07.2023 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Hej, kierownik kazał mi wyciągnąć wyrzutnie ponad dach bo w innych miejscach mam mniej niż 3 m do okna. Dom kupiłem w stanie sso z kominami i grawitacyjna w planie. No i mam komin który będzie nieużywany wiec chciałem wyrzutnie o średnicy 200 podpiąć pod dwa kanały w kominie.Mam trzy pytania. Czy taka wyrzutnie mi odbierze kominiarz ? Czy jak mam reku na dole i sam odcinek w kominie będzie miał z 6m to czy to nie będzie za długi odcinek?Czy spinam rurę w komin i tyle czy może w te kanały mam wsadzić jeszcze jakas rurę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.07.2023 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Czy taka wyrzutnie mi odbierze kominiarz ? Czy jak mam reku na dole i sam odcinek w kominie będzie miał z 6m to czy to nie będzie za długi odcinek? Kominiarz sporadycznie ma uprawnienia do odbioru wentylacji mechanicznej (to są inne uprawnienia, niż do WG). Powietrze zmierzające z rekuperatora do wyrzutni będzie zimą zimne. Więc musisz sensownie zaizolować rurę, bo inaczej ściana będzie zimna a to nie tylko strata złotówek, ale też ryzyko graniczące z pewnością skraplania pary a co za tym idzie pojawieniem się grzyba i pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 26.07.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Sam komin dotyka już ścian na parterze i na pietrze wiec jak go ocieplę to nie ze wszystkich stron. Czyli tutaj musiałbym wstawić ocieplona rurę w kanały komina ale jak wstawię ocieplona to jej średnica może być wtedy za mała. Jest na to jakis sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 29.07.2023 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Hej a jak by wyrzutnia była na ścianie bocznej ale 1 m nad ziemia to czy to generuje jakiś problem? Nie widze przepisu który mówi o minimalnej wysokości wyrzutni na ścianie bocznej budynku. Oczywiście jest większe ryzyko ze ktoś po złości może mi ja zatkać ale jak ktoś będzie chciał to zrobić to i na 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts