lukdra 04.02.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Witam serdecznie, Mam wykształcenie budowlane, jednak mimo zaledwie kilku realizacji, brakuje mi szerszej wiedzy i doświadczenia, zwłaszcza w budownictwie pasywnym. W dodatku życie ułożyło się inaczej. Pracuje w zupełnie innej branży, jednak marzenia pozostały te same. Postawić dom, zasiać drzewo i zrobić potomka. Liczę na Waszą pomoc i wskazówki - w kwestii budowy domu, oczywiście ; ) Większość prac, myślę że potrafiłbym wykonać sam, lub z niewielką pomocą znajomych fachowców. Przy innych kwestiach zleciłbym jakiejś firmie. Rysunek techniczny czytać umiem, także gdyby np. była wystarczająco czytelna instalacja wentylacji mechanicznej mógłbym ją wykonać samemu, podobnie z innymi. To jednak zweryfikuje życie. Ok, do konkretów. Chciałbym krok, po kroku przedyskutować wybrane etapy budowy, aby mieć wszystko poukładane w głowie, Znaleźć firmy, materiały, instrukcje i informacje, które przydadzą mi się już na placu budowy, I ulepszyć lub zmienić złe rozwiązania na te dobre i lepsze. Projekt jest prosty. Nawet bardzo prosty. 12m x 9m Generalnie okna dachowe są drogie, zwłaszcza pasywne - mógłbym zrezygnować z tych nad schodami. Czy straciłbym na doświetleniu ich za pomocą kilku żarówek ledowych (2W)? Biorąc pod uwagę, że na parterze cała ściana rozjaśnia, więc schody były by naturalnie doświetlone - słabo, ale wieczorem lub w nocy przy takich żarówkach to nie będą kolosalne koszta, a kilka tysięcy mógłbym na tych dwóch oknach zaoszczędzić. Co myślicie? Kolejne pytanie. Ile kosztowały by okna pasywne do tego domku? 1. Wiatrołap 5,12 m2 2. WC 2,60 m2 3. Spiżarnia/Pom.Gosp. 6,97 m2 4. Pracownia 12,02 m2 5. Salon + Kuchnia 63,26 m2 PARTER 89,97 m2 1. Sypialnia 1 11,06 m2 2. Garderoba 1 4,07 m2 3. Łazienka 1 3,76 m2 4. Korytarz 7,59 m2 5. Garderoba 2 3,20 m2 6. Łazienka 2 5,79 m2 7. Sypialnia 2 10,33 m2 8. Sypialnia 3 11,44 m2 PIĘTRO 57,24 m2 Tanie i ciepłe ściany z płyt warstwowych + docieplenie. Podobnie z dachem. Mógłbym wykorzystać je również na strop. Nie znalazłem póki co tańszego materiału, który jest prostszy w montażu i o takich właściwościach. 25cm z rdzeniem styropianowym eps o grubości 23cm, na zew. osb/3 12mm i wew. płyta magnezowa 11mm daje współczynnik U 0,15. Z jakim dodatkowym dociepleniem zmieściłbym się w standardzie przynajmniej nf40 ??? Oczywiście mógłbym zrezygnować z płyt warstwowych jeśli macie lepszą propozycje. Co myślicie ??? Edytowane 8 Lutego 2015 przez lukdra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.02.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Projekt fajny ale brak w nim wiatrołapu i trzeba dorobić. Na NF15 może się załapać ale z dużymi oknami od południa. Nie wiem czy tak masz działkę aby się to udało. Jak nie to duże okna przyniosą więcej strat niż pożytku. W NF15 jest wybór zapotrzebowanie lub obciążenie więc dobrze ocieplając jest szansa się na to załapać. Skoro mając więcej okien od północy jest to możliwe to przy południowych tym bardziej. Nie wiem czy uda Ci się z mocą 10W/m2 zmieścić ale wątpię. Za to z zapotrzebowaniem jest szansa. Ale czy ma sens bawić się w dotacje to sam sobie musisz odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langdon 17.02.2015 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 spytam tylko... do łązienki w sypialni 1 wchodzisz przez garderobe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 18.02.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 ...układ bardzo fajny...okna wg mnie od 500zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.02.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Według mnie okna pasywne z montażem warstwowym 15-20 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukdra 21.02.2015 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 spytam tylko... do łązienki w sypialni 1 wchodzisz przez garderobe?? Zgadza się. Powiedzcie mi proszę, czy owe płyty warstwowe rzeczywiście nadają się na ściany, strop i dach? I jakie płyty są i tanie i dobre? Swoją drogą interesuje mnie bardziej zakres cen okien bez montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Bez montazu to VAT 23%, z montażem 8%, wiec oszczędnośc niewarta dodatkowej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratoman 01.04.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Witam, ostatnio interesuje mnie budowa domów jednorodzinnych, i projekt jest rzeczywiście ciekawy. Jednak jaki jest realny koszy wybudowania takiego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 28.05.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Zajrzałam przypadkiem i tak się zastanawiam czy już się buduje ten domek,mam kilka spostrzeżeń:Nie podoba mi się umiejscowienie schodów,które są w centrum salonu zabierając powierzchnię.Nic tam nie postawisz a i wizualnie bez sensu na nie patrzeć siedząc na kanapie,czy stojąc w kuchni.Do tego na starość wolałabym mieć trochę intymności a nie patrzeć na znajomych dzieci jak ciągle łażą po schodach a ty siedzisz w slipach.Pokoje na górze też nie zachwycają powierzchnią,łazienka ok 4m z wanną i prysznicem............przy wielkości domu ok 150m........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts