Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosty, tani w budowie, dom pasywny ~113m2

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam wykształcenie budowlane, jednak mimo zaledwie kilku realizacji, brakuje mi szerszej wiedzy i doświadczenia, zwłaszcza w budownictwie pasywnym. W dodatku życie ułożyło się inaczej. Pracuje w zupełnie innej branży, jednak marzenia pozostały te same. Postawić dom, zasiać drzewo i zrobić potomka. Liczę na Waszą pomoc i wskazówki - w kwestii budowy domu, oczywiście ; )

Większość prac, myślę że potrafiłbym wykonać sam, lub z niewielką pomocą znajomych fachowców. Przy innych kwestiach zleciłbym jakiejś firmie. Rysunek techniczny czytać umiem, także gdyby np. była wystarczająco czytelna instalacja wentylacji mechanicznej mógłbym ją wykonać samemu, podobnie z innymi. To jednak zweryfikuje życie. Ok, do konkretów.

1. Chciałbym krok, po kroku przedyskutować wybrane etapy budowy, aby mieć wszystko poukładane w głowie,
  2. Znaleźć firmy, materiały, instrukcje i informacje, które przydadzą mi się już na placu budowy,
  3. I ulepszyć lub zmienić złe rozwiązania na te dobre i lepsze.

Projekt jest prosty. Nawet bardzo prosty.

parter.jpgpiętro.jpg

12m x 9m

Generalnie okna dachowe są drogie, zwłaszcza pasywne - mógłbym zrezygnować z tych nad schodami. Czy straciłbym na doświetleniu ich za pomocą kilku żarówek ledowych (2W)? Biorąc pod uwagę, że na parterze cała ściana rozjaśnia, więc schody były by naturalnie doświetlone - słabo, ale wieczorem lub w nocy przy takich żarówkach to nie będą kolosalne koszta, a kilka tysięcy mógłbym na tych dwóch oknach zaoszczędzić. Co myślicie?

Kolejne pytanie. Ile kosztowały by okna pasywne do tego domku?

• 1. Wiatrołap 5,12 m2
  • 2. WC 2,60 m2
  • 3. Spiżarnia/Pom.Gosp. 6,97 m2
  • 4. Pracownia 12,02 m2
  • 5. Salon + Kuchnia 63,26 m2
    PARTER 89,97 m2

• 1. Sypialnia 1 11,06 m2
  • 2. Garderoba 1 4,07 m2
  • 3. Łazienka 1 3,76 m2
  • 4. Korytarz 7,59 m2
  • 5. Garderoba 2 3,20 m2
  • 6. Łazienka 2 5,79 m2
  • 7. Sypialnia 2 10,33 m2
  • 8. Sypialnia 3 11,44 m2
    PIĘTRO 57,24 m2

Tanie i ciepłe ściany z płyt warstwowych + docieplenie. Podobnie z dachem. Mógłbym wykorzystać je również na strop. Nie znalazłem póki co tańszego materiału, który jest prostszy w montażu i o takich właściwościach. 25cm z rdzeniem styropianowym eps o grubości 23cm, na zew. osb/3 12mm i wew. płyta magnezowa 11mm daje współczynnik U 0,15. Z jakim dodatkowym dociepleniem zmieściłbym się w standardzie przynajmniej nf40 ??? Oczywiście mógłbym zrezygnować z płyt warstwowych jeśli macie lepszą propozycje.

Co myślicie ???

Edytowane przez lukdra

Projekt fajny ale brak w nim wiatrołapu i trzeba dorobić. Na NF15 może się załapać ale z dużymi oknami od południa. Nie wiem czy tak masz działkę aby się to udało. Jak nie to duże okna przyniosą więcej strat niż pożytku. W NF15 jest wybór zapotrzebowanie lub obciążenie więc dobrze ocieplając jest szansa się na to załapać. Skoro mając więcej okien od północy jest to możliwe to przy południowych tym bardziej. Nie wiem czy uda Ci się z mocą 10W/m2 zmieścić ale wątpię. Za to z zapotrzebowaniem jest szansa. Ale czy ma sens bawić się w dotacje to sam sobie musisz odpowiedzieć.

• 2 weeks później...
spytam tylko... do łązienki w sypialni 1 wchodzisz przez garderobe??

Zgadza się.

Powiedzcie mi proszę, czy owe płyty warstwowe rzeczywiście nadają się na ściany, strop i dach? I jakie płyty są i tanie i dobre?

Swoją drogą interesuje mnie bardziej zakres cen okien bez montażu.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Zajrzałam przypadkiem i tak się zastanawiam czy już się buduje ten domek,mam kilka spostrzeżeń:

Nie podoba mi się umiejscowienie schodów,które są w centrum salonu zabierając powierzchnię.Nic tam nie postawisz a i wizualnie bez sensu na nie patrzeć siedząc na kanapie,czy stojąc w kuchni.Do tego na starość wolałabym mieć trochę intymności a nie patrzeć na znajomych dzieci jak ciągle łażą po schodach a ty siedzisz w slipach.

Pokoje na górze też nie zachwycają powierzchnią,łazienka ok 4m z wanną i prysznicem............przy wielkości domu ok 150m........?